Categories
Šport

Fitnes, biti fit

Fitnes je način izboljševanja lastnosti, kot so fizična kondicija, gibljivost, optimalna telesna teža ter druge lastnosti zdravega človeka.

Pojem fitnes lahko razumemo na več načinov, lahko pomeni biti fit, lahko pomeni prostor z različnimi orodji in napravami namenjenimi izboljševanju fizične, gibalne in raznih drugih sposobnosti, v vsakdanjih pogovorih pa besedo uporabljamo še za označevanje raznih drugih stvari. Biti fit je v razvitem svetu postalo pravo gibanje pred več desetletji, ko so ljudje spoznali pomen gibanja za zdravo življenje. S tem namenom so se v razvitem delu sveta začeli odpirati fitnes centri, ki so omogočali izvajanje najrazličnejših vaj za različne cilje. V osnovi so se cilji delili na izboljšanje točno določenih sposobnosti ali lastnosti ter na splošno izboljšanje sposobnosti in lastnosti. Tipični primeri izboljšanja točno določenih sposobnosti so športniki ali rekreativci, katerim s tem fitnes omogoča izboljšanje rezultatov ali lažje doseganje ciljev. Šport ali rekreacijska aktivnost jim tega izboljšanja ne more zagotoviti, ker gre za čisto drugačne gibalne in druge aktivnosti. Kolesar lahko na kolesu trenira in izboljšuje zgolj del telesa oziroma sposobnosti, preostanek lahko omogoča nadgraditi fitnes. Pri splošnem izboljšanju gre za širšo paleto aktivnosti, ki imajo cilj razgibati celotno telo. S tem se ne izboljšajo zgolj gibčnost, gibalne sposobnosti, motorika in podobno lastnosti, ampak imajo splošne vaje v fitnes tudi širši učinek. Pri vadbi se znojimo, zato skrbimo za čiščenje telesa ter boljšo obnovo kože. Ker telo potrebuje več energije, se proces prebave bistveno izboljša. Znani so še številni drugi širši učinki, na splošno fitnes poskrbi za bistveno boljše splošno počutje in zdravstveno stanje. Bistvena prednost takšnega načina izboljševanja svojega zdravstvenega stanja je v tem, da so vse aktivnosti lahko strokovno določene, nadzorovane, merjene in izvajanje. V drugih primerih so pogoste preobremenitve ter rani negativni učinki, skupaj z posledicami v prihodnosti.

Fitnes je mnogim osebam izboljšal zdravstveno stanje.

https://www.hervis.si/store/Oprema/Naprave-in-oprema-za-fitnes/c/2_fitnessgeraete_zubehoer

Categories
Šport

Fitnes oprema za vse

Fitnes oprema je športna oprema za vse, ki si želijo izboljšati svoje psiho fizične sposobnosti.

Dobra fitnes oprema omogoča izvajanje fitnes vaj. Vaje za fitnes so namenjene doseganju ciljev aktivnosti kot so, boljša fizična kondicija, večja prožnost, boljše počutje in podobno. Fitnes oprema za začetnike ni poseben stroške, saj lahko večino opreme najdemo doma v omarah med svojo športno opremo. V začetnih fazah se bomo nadalje odločili o nakupu bolj specifične in individualno prilagojene fitnes opreme. Napačno je razmišljanje, da bo fitnes oprema namesto nas izvajala vadbo in bomo večino pozitivnih lastnosti vadbe pridobili z nakupom dobre fitnes opreme. Fitnes oprema so oblačila, športni copati, rokavičke, brisača. Poleg tega pri vadbi in po njej potrebujemo še opremo kot je posoda za vodo oziroma tekočino, sredstva za nego telesa, obleko in obutev s katero pridemo na vadbo oziroma odidemo z vadbe in podobno.
Fitnes oprema mora predvsem zagotavljati suho kožo in udoben občutek med vadbo.

Suho kožo in udoben občutek med vadbo zagotavlja fitnes oprema, ki ima lastnost, da telesno vlago odvaja na zunanjo stran oblačil. Suh občutek kože je pri vseh športnih aktivnostih zahtevan in cenjen. Vsa oblačila in obutev za fitnes vadbo niso enako dobra, zato velja biti pri nakupu previden. Kot je že bilo povedano, imamo verjetno že doma kakšno majico, hlačke in podobno opremo že doma. Na že uporabljeni opremi bomo spoznali kakšne lastnosti nam ustrezajo, kakšen model je dober, kakšna blagovna znamka in podobno. V začetnih aktivnostih bodo dovolj dobre, saj zagotavljajo dobro osnovno funkcijo odvajanja potu na zunanjo stan oblačil. Ko se bo intenzivnost vadbe povečala, nam bo fitnes vadba postala všeč in del našega življenja se lahko odločimo za nakup novih oblačil. Pri izbiri se opremo na lastnosti, ki jih zahteva aktualna fitnes vadba in dobre izkušnje s športnimi oblačili iz preteklosti.

Fitnes oprema je pogoj dobre fitnes vadbe.

Categories
Šport Zdravje

Tudi oblačila za fitnes lahko izbiramo glede na to kakšno postavo imamo

Oblačila za fitnes so osnovni del opreme, ki jo potrebujemo za šport, ki je vedno bolj popularen med moškimi, ženske pa za njimi prav nič ne zaostajajo. Ni velikega dvoma kaj bodo za v fitnes oblekli moški, večina izmed njih bo dala nase kratke hlače in majico z ali brez rokavov. Drugačna pa je izbira pri ženskah, ki želijo biti lepe in moderne vsepovsod, pa tudi fitnes ni prav nobena izjema. Ženske rade pred nakupom pregledajo kolekcije, modele in cene na internetu, ter se odločijo za nakup. Oblačila v katerih bomo vadili morajo biti v prvi vrsti udobna, funkcionalna, narejena iz materialov, ki dihajo in znoj odvajajo od telesa, pri tem pa poskrbijo, da telo ostaja čim bolj suho. Prav je, da izberemo takšna oblačila za fitnes, ki se lahko vzdržujejo, od tega je namreč odvisna življenjska doba.

Prav iz razloga, ker se močno potimo morajo biti narejena iz vzdržljivega materiala, ki ga bomo lahko velikokrat oprali. Za fitnes navadno oblečemo kratke hlače in majico, ki je lahko z kratkimi rokavi, top z ozkimi ali s širokimi naramnicami. Tu velja, da oblečemo majice brez rokavov glede na videz in na obliko nadlahti, na žalost pa lahko tudi tanke naramnice dodajo nekaj nepotrebnih kilogramov. Prav tako je od naše postave, predvsem od dolžine in videza nog odvisna izbira hlač. Razna nesorazmerja telesa pa lahko uspešno prikrijemo tudi z izbiro pravih vzorcev in barv. Oblačila za fitnes se praviloma prilegajo telesu, vendar pri tem ne smejo ovirati samega gibanja in vadbe, kar še posebej velja pri dolgih hlačah.

Categories
Aerobika Šport

Za kakovostno vadbo si oblecite kvalitetna oblačila za fitnes

Nakup oblačila za fitnes je eden izmed temeljnih pogojev, preden sploh vstopite v center, kjer se ta športna aktivnost opravlja. Kadar se odločite, da bomo obiskali fitnes in se tja dejansko tudi odpravite, nikakor ni potrebno takoj steči do trgovine s športno opremo in si kupiti popolnoma novega oblačila. V kolikor že imate doma kakšne športne hlačke ali majice, ki se vam zdijo dovolj dobra, lahko uporabite slednje. Ni pomembno kakšne barve so oblačila za fitnes, še manj to ali so zadnji hit mode, tu igra najpomembnejšo vlogo funkcionalnost. Kupite si kakovostna in predvsem udobna športna oblačila, v katerih se počutite odlično. Važno je, da so majčke ali hlače za fitnes narejene iz materiala, ki diha. Oblačila za fitnes morajo znoj od vašega telesa čim bolj odvajati in ga ne vpijati, kar pomeni, da so precej  lahka za samo nošnjo. Za v fitnes je navadno dovolj dobro, da oblečete kratke ali dolge hlače in oprijeto majico. Oblačila za v fitnes morajo biti oprijeta, a hkrati dovolj udobna, da vašega telesa ne vežejo in ga med samo vadbo ne utesnjujejo, hkrati pa ne smejo biti preohlapna. Idealen material iz katerega so narejena oblačila za fitnes je bombaž, v zadnjem času pa tudi mešanica bombaža in nekaterih umetnih materialov. Oblačila za fitnes naj bodo narejena iz materiala, ki je zračen, propusten in na takšen način kar se da najbolje omogoča, da vaše telo med samo vadbo nemoteno diha. Oblačila za fitnes zagotavljajo kakovostno vadbo.

Categories
Aerobika

Aerobika je vadba, ki jo le stežka opravljamo nepravilno opremljeni

Aerobika je rekreacija, kjer si zares temeljito razmigamo vsak delček našega telesa, zato sploh ne preseneča, da jo obožujejo prav vsi. Seveda so v prvi vrsti oboževalk prav ženske, zato so oblačila in obutev za na aerobiko velikokrat odličen izgovor za nakup novega športnega oblačila. Nakup lahko opravite kar tukaj! Oblačila za na aerobiko so sestavljena iz športne majčke in kratkih ali dolgih hlač, ki pa morajo biti narejena iz kakovostnega materiala. Takšna oblačila naj bodo oprijeta, a obenem nam morajo zagotavljati vso svobodo, vsaj kar se tiče gibanja. Naj bodo lahka in zračna, saj je aerobika vadba, ki zahteva zares veliko gibanja. V vsakem primeru nam mora biti v oblačilih udobno, oblačila pa naj bodo iz materiala, kot so mikrovlakna ali bombaž, nikakor pa ne dajajmo nase sintetičnega oblačila. Seveda je priporočljivo, da ženske nosimo pod temi oblačili tudi primerna spodnja oblačila, tu je govora predvsem o športnem nedrčku. Najbolj pomembna stvar za aerobiko je obutev, ki naj bodo športni copati, teniski, ki se od navadnih razlikujejo predvsem po precej bolj upogljivem podplatu, ki je še kako potreben, saj je tu govora o veliko poskakovanja. S takšnimi športnimi copati bo aerobika za nas veliko bolj varna.

Categories
Čevlji Hobiji Hujšanje Prosti čas Šport Zdravje

Za redno vadbo in popolno telo si nadenite oblačila za fitnes

Oblačila za fitnes so v današnjem času, ko je postala za mnoge tovrstna rekreacija del vsakdana, ena od najbolj pomembnih stvari za nakup. Toda, če smo se pravkar odločili, da se odpravimo v fitnes ni potrebno takoj na začetku steči v prvo trgovino in nakupiti novih oblačil. Pomembno je, da izberemo oblačila, v katerih se bomo mi najbolje počutili.

In nikar ne pretiravajte, ne trudite se, da bi bili najlepši, niste prišli na modno revijo, saj je bistvo vsega fitnes, torej vadba.  Priporočljivo je, da se izognemo sintetičnim oblačilom in izberemo takšna, ki so tako funkcionalna, kakor tudi zadovoljijo vse naše potrebe. Biti morajo kar se da udobna, ne smejo pa omejevati gibanja. Oblačila za fitnes so navadno kratke hlače in majice, a nikar ne smemo pozabiti na kvalitetno spodnje perilo. Tudi slednje mora biti takšno, da našega gibanja ne ovira, predvsem za ženske pa je dobro, da si za v fitnes oblečejo kakovosten športni nedrček. Od tega kako bomo za opremo poskrbeli, na kakšen način jo bomo prali in sušili je odvisna njena življenjska doba. Sodobna oblačila za fitnes so narejena iz lahkega materiala, mešanica bombaža in umetnih materialov, ki so vedno bolj pogosta. To so oblačila, ki so narejena posebej zato, da odvajajo vlago od telesa, telo ohranjajo suho, med samo vadbo pa telesu dovajajo zrak. Hlače za fitnes so lahko kratke ali pa dolge. Tudi dolge hlače naj bodo oprijete in iz materiala, ki diha in je mehak.

Categories
Prosti čas Šport

Aerobika in fitnes

Kako pomemben je šport za naše zdravje se zavedamo že skoraj vsi. V pomladnih in poletnih mesecih je možnosti za šport več kot preveč in takrat se mnogi odločimo za tek, kolesarjenje, plavanje ali kakšno drugo zvrst športa.

Žal pa to ni dovolj in je potrebno biti aktiven celo leto. V zimskih mesecih nam tako ostane le nekaj stvari in aerobika je ena izmed možnosti. Že res, da aerobika praviloma ni zastonj, tako kot tek, vožnja s kolesom ali plavanje v jezerih, rekah in morjih, če seveda imate to možnost. Prav tako pa ni nek strošek, ki si ga nekdo z redno zaposlitvijo ne bi mogel privoščiti.
Če vseeno ne želite plačevati za vadbo ali pa vam ne ustrezajo skupinske vadbe in se s športom raje ukvarjate individualno, se lahko odločite za vadbo oz. aerobiko v lasti režiji, torej v varnem zavetju vašega doma.

Podloga za aerobiko je prva stvar, ki je boste potrebovali. Ne glede na vaje, ki jih želite izvajati, naj je to čisto osnovna aerobika ali aerobika step in druge vaje, je podloga za aerobiko nujna, da zaščitite tudi vaš hrbet med vajami, ki je lahko sicer precej izpostavljen poškodbam. Je namreč precej občutljiv in ležanje na trdi podlagi lahko povzroča bolečine tako med vadbo samo kot tudi po opravljeni vadbi. Zlasti slednje je lahko še precej bolj moteče.

Za aktivno izvajanje raznih vaj boste potrebovali še nekaj drugih pripomočkov. Kolebnica je ena izmed takšnih stvari, ki omogoča aktivno izvajanje raznih vaj in ne stane veliko. Seveda pa vsaka stvar posebej stane nekaj in skupaj je lahko to celo dražje od mesečne članarine, ki bi jo plačali v bližnjem fitnes centru, tako da razmislite o tem, če se vam splača delati te vaje doma ali se raje odločite za skupinsko vadbo.

Categories
Šport

Kako nam lahko fitnes pomaga

Fitnes običajno predstavlja telesno vadbo z obremenitvijo, ki jo uvrščamo med anaerobne športe, ki se razlikujejo od aerobnih športov kot so tek, kolesarjenje, hitra hoja, tenis, nogomet in podobno. Najpogosteje se pri navadni populaciji uporablja fitnes kot tisto športno aktivnost, ki je najbolj učinkovita takrat, kadar želijo posamezniki pridobiti nekaj mišične mase ali pa shujšati. Vaja z bremenom namreč izredno pospeši metabolizem, zaradi česar prične telo porabljati večjo količino energije za svoje delovanje. Fitnes pa s pridom izkoriščajo tudi tisti, ki bi radi nekoliko učvrstili svoje telo, oziroma bi radi dali telesu tako imenovani tonus. To je napet in čvrst videz. Večina rekreativnih in profesionalnih športnikov uporablja fitnes tudi zato, da okrepi določeno mišično skupino, ki je pomembna v njegovi športni dejavnosti.

Fintes in oslabljenje skelpov in mišic

Fitnes lahko pomaga pri krepitvi mišic
Fitnes nam pomaga do boljšega počutja

Zanimivo je, da nekateri športi, kot so recimo met kladiva, zahtevajo skorajda več vadbe v fitnesu kot pa samega metanja kladiva na stadionu. Za običajnega človeka je lahko fitnes vadba tudi izjemno koristna iz zdravstvenega vidika. Raziskave so recimo pokazale, da posamezniki, ki vadijo z bremenom, so manj podvrženi starostnim težavam, kot so oslabljenje sklepov in mišic. Fitnes nam lahko pomaga tudi pri izboljšavi splošnega počutja. Okrepitev hrbtenice in ramenskega obroča nam lahko pomaga pri boljši telesni drži, kar lahko odstrani bolečine v hrbtu in križu, ki so nekoga pred tem pestile. Poleg vsega tega pa je fitnes lahko tudi izjemno prijeten socialni prostor, kjer pridobimo nova poznanstva, sklenemo nova prijateljstva, si med vadbo, ali pa še bolje po njej, s kom izmenjamo nekaj prijateljskih besed. Fitnes in vadba, ki jo omogoča, lahko pozitivno vplivata na naše telo in na naše socialno življenje.

Categories
Šport

Fitnes in nekatere pogoste zmote okrog njega

Najpogosteje se fitnes povezuje s pretirano mišičastimi ljudmi, ki imajo mišično maso izven obsega splošno sprejetih estetskih norm. Vendar pa je to povsem zmotna predstava. Ljudi je povsem neupravičeno strah, da če bodo zahajali v fitnes, bodo v kratkem času pridobili ogromno mišic. Predstavljajo si, da jim bodo stegna zrasla tako, da si ne bodo mogli več obleči hlač ali pa da bodo roke postale tako velike, da jim bodo postale majice preozke. To je seveda popolnoma nemogoče. Fitnes sam po sebi ne more imeti teh magičnih učinkov. Tisti posamezniki, ki so mišičasti do take mere, da povprečnemu človeku niso več všeč, zahajajo v fitnes že leta in leta, poleg tega pa nekateri najbrž jemljejo tui razne dodatke, kot so rastni hormoni in anabolni steroidi. Ti posamezniki lahko v kombinaciji s primerno hrano in pravim treningom res pridobivajo mišično maso hitreje, ampak vseeno za rezultate potrebujejo leta treninga.

Steroidi in fitnes

Fitnes in prehrana pri fitnesu
Fitnes poskrbi za lepo telo

Steroidov in rastnih hormonov pa ne smemo zamenjevati s proteini, ki jih v slovenskem jeziku poimenujemo tudi beljakovine. Veliko ljudi, ki hodi v fitnes, dodaja beljakovine oz. proteine v obliki prehranskih dodatkov k vsakdanjim obrokom. Ti dodatki so povsem enakovredni proteinom, ki jih dobimo v mesu, jajcih, mleku, soji in podobni prehrani. Ljudje, ki zahajajo v fitnes, jih pojedo običajno več kot populacija, ki v fitnes ne zahaja. Razlog je v tem, da so beljakovine oz. proteini osnovni gradnik mišičnih celic in logično je, da vaja z obremenitvijo poškoduje mišično tkivi in zato, da bi se to regeneriralo, potrebuje dodatne beljakovine. Fitnes torej v kombinaciji z dovolj beljakovinami in drugimi hranili lahko pripomore k učvrstitvi telesa, nikakor pa ne bo nihče čez noč dobil prevelikih obsegov.

Categories
Zdravje

Fitnes med nosečnostjo

Telovadba je eden izmed načinov, kako kljub nosečnosti ostati v dobri formi. Kljub spremembam, ki se dogajajo v vašem telesu, je rekreacija še vedno pomembna. Nekatere študije so dokazale, da uporaba fitnesa med nosečnostjo pripomore k lažjemu in hitrejšemu porodu.

fitnes

O rekreaciji v fitnesu se posvetujte z zdravnikom, če imate naslednje težave:

–          težave s srcem,

–          astma ali kronične težave s pljuči,

–          visok krvni pritisk,

–          prevelika ali prenizka telesna teža,

–          težave z mišicami,

–          ste že imeli težave s prezgodnjim porodom.

 

Kakšna je vaša kondicija?

Če se s fitnesom niste ukvarjali že pred nosečnostjo, sedaj ni pravi čas, da začnete. Toda če ste bili aktivni že pred nosečnostjo, bo morda potrebno samo prilagoditi določene vaje vašim potrebam. Večina žensk med nosečnostjo malce upočasni tempo.  Četudi ste bili pred nosečnostjo neaktivni, še vedno obstajajo določene vaje, ki jih lahko vseeno počnete. Med te spadajo hoja, plavanje in specializirana aerobika za nosečnice. Najpomembneje je, da prisluhnete svoje telesu in ga ne obremenite s pretežkimi vajami.

Zavedajte se svojih mej

Če niste prepričani, do kam lahko greste, se o tem posvetujte z vašim trenerjem. Vsekakor je pomembno, da svojega telesa ne obremenite preveč, saj lahko to vaši nosečnosti celo škodi. Začnite postopoma, z lažjimi fitnes vajami.

Pazite na ravnotežje

Po četrtem mesecu nosečnosti se vam lahko zgodi, da boste hitro izgubili ravnotežje, zato bodite še posebej previdni.

Kdaj se lahko po porodu vrnete v fitnes?

Ponavadi velja to za 4 do 6 tednov po porodu, toda vsaka posameznica je drugačna, zato se posvetujte z zdravnikom. Obstajajo tudi posebne vaje, ki jih lahko opravite takoj po porodu. Najvažnejše je, da se počutite dobro in ste ponovno pripravljeni na telovadbo.