Categories
Kredit

Hitri krediti – prednosti in slabosti

Glavne prednosti hitrih kreditov

Hitri kredit je mogoče, kot pove že samo ime, pridobiti v relativno kratkem času. To je zelo uporabno predvsem v situacijah, ko nujno potrebujete kredit za izdatek, ki ga niste načrtovali vnaprej. Pri tem ne potrebujete nobenih potrdil s strani delodajalca. Najem hitrega kredita je mogoč tudi brez zavarovanja. Sami stroški vodenja kredita so nizki, saj v povprečju znašajo le 1 evro na mesec. Tudi znesek, ki ga morate plačati za odobritev hitrega kredita, običajno ne presega 1,5 % višine celotnega kredita. Postopek odplačevanja je relativno preprost, saj gre načeloma za neposredna plačila z osebnega računa. Obrestna mera se določa na podlagi časa odplačevanja in višine hitrega kredita, vendar je skorajda brez izjeme precej nižja kot pri ostalih oblikah kredita. Informativni izračun hitrega kredita lahko opravite kar na spletnih straneh različnih bank; to vam bo prihranilo precej časa, saj boste povratno informacijo prejeli že v nekaj minutah. Po odobritvi bo znesek kredita nakazan direktno na vaš osebni račun.

Kaj pa slabosti?

Ker so hitri krediti namenjeni predvsem najnujnejšim nakupom, je znesek, za katerega lahko zaprosite, omejen. Običajno tako ne presega 4000 evrov, zato hitri kredit ni najboljša izbira pri večjih investicijah. Tudi čas odplačevanja tovrstnega kredita je precej krajši kot pri drugih kreditih, saj načeloma ne more presegati 24 mesecev, le v redkih primerih je mogoče zaprositi tudi za možnost 36-mesečnega odplačevanja. Pri najemu hitrega kredita obstaja tudi nevarnost, saj marsikdo v krizni situaciji ne pomisli na prihodnost. Čeprav ste morda finančne težave začasno rešili, je potrebno imeti v mislih, da boste morali pridobljeni kredit slej ali prej vrniti. Pripravite si torej načrt in za nekaj časa odločite nakup manj nujnih stvari. Z nekaj discipline boste zagotovo kmalu zopet ne zeleni veji. Hitri kredit naj bo pri tem le oporna bilka …

Categories
Kredit

Gotovinski krediti – izhod v finančni stiski

  • Kdaj je pravi čas za gotovinski kredit?

Ste se znašli v situaciji, ko nepričakovano potrebujete večjo vsoto denarja? In to takoj? Potem je gotovinski kredit prava rešitev za vas. Vseh situacij enostavno ne morete predvideti vnaprej in včasih je višina privarčevanih finančnih sredstev prenizka. Se vam je morda pokvaril avto? Smrt bližnjega in stroški z organizacijo pogreba? Nujno potrebujete nov računalnik? Tovrstni nepričakovani izdatki so nekaj običajnega. Gotovinski krediti vam pomagajo prebroditi krizno obdobje, preden ponovno splezate na zeleno vejo.

  • Kdo lahko zaprosi za gotovinski kredit?

Za gotovinski kredit lahko pri izbrani banki načeloma zaprosijo vsi polnoletni državljani Slovenije, ki pa morajo prejemati plačo ali pokojnino. Pravico do gotovinskega kredita pa imajo tudi tujci, ki so zaposleni v kateremkoli podjetju znotraj Evropske unije. Pogoj za pridobitev gotovinskega kredita je običajno zgolj ta, da prejemajo redne dohodke na račun, odprt pri banki, pri kateri nameravajo zaprositi za gotovinski kredit.

  • Gotovinski krediti – višina, obrestna mera, čas odplačevanja …

Znesek gotovinskega kredita je odvisen od različnih faktorjev, v prvi vrsti predvsem od vaše kreditne sposobnosti in načina zavarovanja (gotovinski kredit brez zavarovanja, gotovinski kredit, zavarovan z zavarovalnico, gotovinski kredit, zavarovan s porokom …). Tudi sama sklenitev najema gotovinskega kredita prinaša določene stroške, ki jih mora kriti prosilec. Ti stroški se pri različnih bankah razlikujejo, kar velja tudi za obrestno mero pri odplačevanju gotovinskega kredita. Običajno lahko izbirate med fiksno in spremenljivo obrestno mero. Odplačilna doba gotovinskega kredita niha od nekaj mesecev, pa tudi do nekaj let. Različnih variacij gotovinskega kredita je torej ogromno – na ta način lahko resnično najdete racionalno možnost, ki vam najbolj ustreza in ki vam bo pomagala rešiti trenutno finančno nevšečnost.

Življenje je tisto, kar se zgodi, medtem ko delaš druge načrte. (John Lennon)

 

Categories
Kredit

Preden se odpravite po kredit, napravite informativni izračun

Marsikdo se kdaj v življenju znajde v situaciji, ko potrebuje več denarja, kot ga ima na razpolago na tekočem ali varčevalnem računu. Nakup avtomobila ali stanovanja, daljše potovanje in financiranje študija so najpogostejši razlogi, da se ljudje odločijo za kredite. Lahko se preprosto odpravimo na svojo banko, kjer nam bodo rade volje pripravili izračun in nam posodili denar. Zagotovo pa ni slabo, če si ponudbo bank predhodno ogledamo na internetu.

Kateri kredit izbrati?

Običajno so bančni krediti najugodnejši za komitente, a vseeno ne škodi, če preverimo ponudbo drugih bank – navsezadnje lahko postanemo tudi njihovi komitenti. Najprej moramo premisliti, koliko denarja potrebujemo in čemu ga bomo namenili. Na spletnih straneh imajo banke običajno pregledno napisano, kakšne kredite nudijo. Najpogosteje so med njimi potrošniški, stanovanjski, študentski in hitri krediti. Razlikujejo se po dobi vračanja in obrestnih merah. Nekatere banke bodo za določene kredite zahtevale tudi poroštvo, npr. pri študentskih kreditih.

Kakšen naj bo znesek kredita?

Ne smemo pozabiti, da kredit ni podarjeni denar, ampak ga moramo odplačati z obrestmi – koliko bomo plačali zanje, najlažje preverimo z informativnim izračunom. Dobro moramo premisliti, koliko denarja resnično potrebujemo. Upoštevati moramo tudi svoje mesečne prihodke in ugotoviti, kako visok mesečni odtegljaj za poplačilo kredita si lahko privoščimo. Če bomo kredit lahko odplačali v krajšem času, bomo plačali manj obresti. Vendar pa mesečna anuiteta ne sme biti tako visoka, da bomo imeli težave s plačevanjem ostalih rednih obveznosti. Če nam razni procenti obrestnih mer ne povedo dovolj, se je najbolje poigrati z izračunom in preveriti različne kombinacije, dokler ne najdemo najboljše zase.