Categories
Zdravje

Celulit, odvečna podkožna maščoba

Celulit so odvečna maščoba, voda in odpadki tik pod površjem kože.

Celulit kazi podobo velikega števila žensk, popolna postava v takih primerih predstavlja pobožno željo ali cilj. Pobožno željo popolna postava predstavlja vsem, ki nanjo zgolj mislijo ter ne ukrenejo nič konkretnega. Cilj odpraviti celulit in doseči popolno postavo, pa lastnost najbolj odločnih oseb. V vsakem primeru moramo vedeti, da se samo od sebe ne bo nič spremenilo. Večji kot so prispevki in vložki v izboljšanje, na boljše rezultate lahko računamo. Maščobno tkivo oziroma celulit je možno odstraniti na več načinov. Površinsko razgradnjo nudijo masaže, telovadba in kozmetika, trajno odstranitev pa prinašajo nekateri zahtevnejši posegi. Kateri pristop je najboljši je odvisno predvsem od dejavnikov vsakega primera posebej. Kdor ima rad naravne pristope, se mora zavedati predvsem zahtevanih sprememb v življenjskih navadah. Če ne spremenimo navade v prehrani, se ne začnemo intenzivneje gibati ter počnemo številne druge koristne aktivnosti, se bomo zgolj vrteli v začaranem krogu. Problem prehranjevalnih navad je v rutini ter premalo odločnih in korenitih spremembah. Diete tako ne smemo izbirati in izvajati kratkoročno, ampak dolgoročno. Nič nam ne koristi, če v mesecu dni shujšamo do idealne telesne teže, ter jo kasneje ponovno pridobimo. Podobno velja za telovadbo, ki ne sme biti kratkotrajna, ampak dolgoročna sprememba. Cilj bomo dosegli, ko bo gibalna aktivnost postala del našega vsakdanjika. Nekatere gibalne aktivnosti so za celulit posebej priporočljive in učinkovite. Začetnikom bo v pomoč informacija, da se telo na določeni stopnji začne samostojno motivirati. To informacijo bodo potrdili vsi aktivni rekreativci, ki jim potrebo po gibanju med drugim narekuje telo samo. Stopnjo pa dosežemo zgolj z začetnim vztrajanjem v intenzivnosti gibalne aktivnosti ter njenemu rednemu izvajanju. Celulit je možno odpraviti tudi na zahtevnejše načine, kot je liposukcija. Kirurška tehnika poskrbi za odstranjevanje podkožne maščobe z vsesavanjem skozi kanil.

Celulit lahko odstranimo na razne načine.

Categories
Zdravje in lepota

Zdrava prehrana, življenjsko vodilo

Zdrava prehrana naj bo življenjsko vodilo .

Življenjsko vodilo je zdrava prehrana, ko se človek drži načel zdravega prehranjevanja. Hrana je danes na voljo na različne načine. Težava pri današnji dostopnosti je predvsem dejstvo, da cenovno dostopno hrana ni nujno zdrava hrana. V proizvodnem procesu so lahko sestavine in postopki, katerih poglavitni namen je zmanjšanje stroškov. Kar omogoča hkrati dostopno ceno, ter dobiček. Kdor se je kdaj ukvarjal s pridelavo hrane ve, da raznih skrajšanih oblik pri zdravi hrani ni. In tudi ni mogoče prihraniti pri nobenem od sestavnih elementov. Kakovostna hrana zahteva preprosto kakovostne postopke. Pri tem vsi razni izgovori in krajše poti dosežejo predvsem zmanjšanje kakovosti hrane. Na sreči živimo v deželi, kjer je zdrava prehrana še vedno prisotna. In tudi ni bojazni, da bo na teh območjih zdrava prehrana izginila. Gre predvsem za dele dežele, kjer je mogoča zdrava prehrana na osnovi doma pridelane hrane. Na osnovi doma pridelane hrane je zdrava prehrana najboljša. Saj se pridelovalec v tem primeru najbolj potrudi in si zagotovo ne bo škodoval z nobenim od procesov pridelave hrane. V drugih primerih, ko hrano iz takšnega ali drugačnega razloga ne moremo sami pridelati, se moramo zanesti na dobavitelja ali dobavitelje. Tu je na prvem mestu potrebno vzpostaviti zaupanje. In sicer na obeh straneh. Vsaka od strani mora dobiti tisto, kar želi. Na eni strani je zdrava in kakovostna hrana, na drugi strani pa nagrada za pridelavo zdrave hrane. Brez tega odnosa ne gre pričakovati učinkov. Dobrodošlo je pri tem poznavanje procesov pridelave hrane, poznati je potrebno dobavitelje ter številne podrobnosti, ki v končni fazi pripomore k zdravi in kakovostni hrani. Mnogim se zdi to nemogoče ali težko, vendar v resnici lahko vse skupaj izvedemo zelo enostavno. Razdalje so majhne, informacij pa na vsakem koraku več kot dovolj.

Zdrava prehrana je pri nas mogoča.

Categories
Zdravje

Hujšanje, živimo bolje

Hujšanje nas motivira, da živimo bolje .

Živeti bolje pomeni, da so naše dnevne aktivnosti in početja namenjena doseganju zdravja in dobrega počutja. Veliko k temu lahko prispeva hujšanje. Idealna telesna teža je pojem, ki ga vsi poznamo, vendar ne vsi tudi dejansko dosegamo v praksi. Prevelika telesna teža je velikokrat prisotna zaradi sodobnega načina življenja. Optimalna telesna teža je pri indeksu telesne teže izražen preko višine in telesne teže. V primeru, da se pojavi povišana telesna teža ali debelost je edina rešitev hujšanje. Kako bomo začeli hujšanje je odvisno od same osebe. Predvsem je potrebno zavedanje, da hujšanje ne sme postati le enkratna aktivnost, ampak mora hujšanje postati del življenja. To pomeni, da ne bomo počeli vse potrebne aktivnosti, ki jih zmanjšanje telesne teže zahteva v času diete. Ampak bomo izbrali dieto, ki bo v prihodnosti postala za daljši čas naša prehrambna navada. Tako se bomo prehranjevali. Nihče si namreč ne želi najprej zmanjšati telesno težo, kasneje pa jo opustiti in ponovno pridobiti telesno težo, ki smo jo imeli pred začetkom izvajanja diete. Želimo si trajne spremembe. Te trajne spremembe niso nič nenavadnega, če se jih lotimo pravilno. To predvsem pomeni, da se gremo aktivnih in intenzivnih spremembe. Poleg točno določene hrane je pomembno narediti red v prehrani. Kar pomeni, da bomo imeli preko dneva optimalne obroke. To pomeni časovno in količinsko pravilno razporejene. Več obrokov je koristnih zaradi razbremenitve organizma. V primeru, da imamo manjše število obrokov to pomeni, da je proces prebave obremenjen bolj, kot v primeru večjega števila obrokov. Potrebno pa je pri uravnavanju procesa prebave zavedanje, da potrebuje tudi prebavni sistem počitek. To pomeni, da moramo pred počitkom prebavni sistem pripraviti na počitek. Največkrat to storimo tako, da nekaj ur pred počitkom ne jemo nič. Kar zahteva razporeditev obrokov.

Hujšanje lahko postane način življenja posameznika.

Categories
Hujšanje

Kako shujšati in se pri tem čim manj odrekati

Zelo redki so tisti srečneži, ki nikoli v življenju niso postavili vprašanja, kako shujšati. Velika večina ljudi, ki nima odlične presnove, ima problem s prekomerno telesno težo, če nima pod nadzorom dnevnega vnosa hrane oz. kalorij. Dokler je telo v fazi razvoja, potrebuje precej višji energetski vnos kot pri odraslem človeku. Večina otrok se ne sooča s problemom, kako shujšati. Čeprav se v sodobnem svetu, za katerega so značilne slabe prehranske navade, veliko otrok sooča s problemi debelosti oziroma prekomerne telesne teže.

Najpomembnejši vidik vprašanja, kako shujšati, je izbira zdravega načina hujšanja. Danes je splet poln hitrih diet za hujšanje, ki temeljijo na velikem omejevanju energijskega vnosa, kar pomeni,da temeljijo na tem, da osebam svetujejo naj pojedo zelo malo hrane. Njihov odgovor na vprašanje, kako shujšati, gre velikokrat v te ekstreme, da svetujejo izgubljanje telesne teže na podlagi omejevanja določene hrane oziroma makro hranil. To niso dobri odgovori na vprašanje, kako shujšati. Ključ do zdravega hujšanja je preprost: potrebno je izbirati polnovredna živila in uživati raznoliko prehrano. Zakaj? Odgovor je preprost. Raznolika prehrana zagotavlja, da v telo vnesemo vse za zdravje potrebne snovi.

Sedaj se boste vprašali, kako shujšati, če pa je nasvet ta, da uživajte polnovredno in raznoliko prehrano. Odgovor je v količini zaužite prehrane. Ugotoviti morate, koliko kalorij potrebujete na dan, da vzdržujete isto telesno težo, nato pa zmanjšate ta vnos za deset odstotkov. Če teža v 14 dneh ne pade, ponovite postopek. Večina živil ima zabeleženo, koliko kalorij vsebuje 100 gramov, tako da beleženje vnosa ne bi smelo biti velik problem. Odgovor na vprašanje, kako shujšati, se torej skriva predvsem v tem, da ustvarimo tako imenovani deficit, to je kalorijski primanjkljaj. Pri tem pa ne smemo pozabiti, da je potrebno zaužiti dovolj beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, da bo telo imelo vse potrebne sestavine za normalno delovanje.

Več informacij o zdravem življenju najdete tukaj

Categories
Hujšanje

Kava in hujšanje

Vloga kave pri hujšanju je bila predmet mnogih debat, zagotovo pa lahko rečemo, da ima lahko kava tako pozitivne kot negativne učinke za zdravje in izgubljanje kilogramov – vse je odvisno od tega, kako in koliko jo popijemo. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako kavo vključiti v program hujšanja.

1. Kavo pijte v zmernih količinah, saj lahko pretiran vnos kofeina povzroči nespečnost in povečan stres, ki pa lahko vodita v prenajedanje. Skodelica ali dve na dan sta dovolj.

2. Pozabite na smetano in sladkor. Morda se sliši zelo očitno, a dejansko lahko tako učinkovito zmanjšate vnos kalorij. Če res ne prenašate črne kave, uporabite posneto mleko in sladilo.

3. Spijte kavo po kosilu ali večerji. Pozitivna lastnost kave je zmanjševanje apetita, zato si jo privoščite namesto sladice, da boste premagali željo po sladkem.

4. Privoščite si kavo približno eno uro pred telovadbo, saj bo povečala vašo energijo, zmanjša pa lahko tudi bolečine v sklepih ali mišicah. Vseeno pa je ne pijte tik pred vadbo, saj lahko kombinacija kave in fizičnega napora povzroči razdražen želodec.

5. Poleg kave spijte veliko vode, saj kava običajno deluje kot diuretik. Da ne boste dehidrirali in da boste imeli občutek polnega želodca, spijte vsaj kozarec vode ob vsaki skodelici kave.

6. Odpovejte se raznim kavnim napitkom, ki vsebujejo velike količine mleka in sladkornih sirupov z različnimi okusi. Velika skodelica take kave lahko vsebuje toliko kalorij kot cel obrok!

 

Za uspešno hujšanje ne pozabite na uravnoteženo, zdravo prehrano in redno telovadbo. Če se boste osredotočili le na en vidik svoje prehrane oz. diete (npr. na kavo), izguba teže ne bo učinkovita.

Categories
Hujšanje

Kako shujšati in kasneje pridobljeno težo uspešno obdržati

Kako shujšati, kakšne diete se lotiti, da bomo končno odvrgli nekaj odvečnih kilogramov, vse to so vprašanja, ki v današnjem času izjemno popularna. Zaradi sodobnega načina življenja, kroničnega pomanjkanja časa, se le redki posvečajo pripravi zdravih obrokov in redni telesni aktivnosti. Dandanes že skoraj na vsakem koraku zasledimo hitre diete, ki obljubljajo čudeže, a prav vsaka izmed njih ima praviloma jo-jo učinek, kar pomeni, hitro izgubljeno, še hitreje povrnjeno. Poleg hitrih diet, pa poznamo tiste, ki na našo žalost ne obljubljajo hitrih in neverjetnih rezultatov. Takšne diete od nas zahtevajo predvsem veliko več discipline, vztrajnosti, pa tudi odrekanja. Posameznik, ki si želi shujšati si mora narediti načrt, predvsem takšen, ki vsebuje zdrav in uravnotežen jedilnik, z veliko gibanja. Kako shujšati mogoče že vemo, a kako kasneje težo, ki smo jo stežka pridobili tudi ohraniti, to pa je že veliko težje. Prav zato, se če se le da izognimo hitrih diet in se držimo načel zdrave prehrane, veliko se gibajmo, telovadimo, tečemo, kakršnakoli oblika vadbe nam pač ustreza, tisti posvetimo čim več časa. Takšnega načela, vključno z zdravo prehrano, se držimo še kasneje, ko odvečni kilogrami že skopnijo, pa bo tudi kazalec na tehtnici miroval. Zdrava hrana in veliko gibanja, ne pripomoreta k temu, da bomo shujšali, temveč tudi k temu, da bomo lepši tudi na zunaj, postali bomo bolj sijoči, imeli bomo lepšo kožo in sijoče lase. Kako shujšati bo kmalu le še vprašanje, primerna hrana in dovolj telesne aktivnosti sta zagotovilo za uspeh.

Categories
Hujšanje

Se tudi vi sprašujete kako shujšati?

Kako shujšati je vprašanje, ki se pojavlja vedno znova. Verjetno ni človeka, ki se vsaj enkrat v življenju ni odločil, da želi odvreči kakšen odvečen kilogram. Takšne, neustavljive želje po manj kilogramih in lepši postavi, se navadno začnejo takoj po novoletnih praznikih in so velikokrat kar sestavni del novoletnih zaobljub. Prav zima je tista, ko nam s telesno težo niti povzroča veliko težav, saj lahko odvečne kilograme bolj ali manj uspešno prikrijemo s debelo plastjo zimskih oblačil.

Panika pa nastane, ko se bliža poletje in takrat se velikokrat zgodi, da posegamo po tudi drastičnih dietah, ki pa na žalost bolj kot koristijo, našemu telesu škodujejo. Ko gre za hujšanje, pa vedno ni le vprašanje kako shujšati, še večja težava je, kako na novo pridobljeno težo tudi obdržati. Vedeti je potrebno, da se v nobenem primeru ne shujša kar čez noč, zato je pomembno, da se pripravi pravi načrt. Prva stvar, ki jo moramo narediti je, v glavi sprejeti svojo odločitev, ki naj bo trdna in dokončna. Bistvo vsakega zdravega hujšanja je pokuriti več maščob, kot smo jih v svoje telo vnesli in s tem naše telo dobesedno prisiliti v to, da začne kuriti odvečne zaloge maščob. A pri tem moramo s pravilno prehrano in predvsem z aktivnostjo paziti, da ne osiromašimo svojih mišic. Za uspešno hujšanje je potrebno gibanje, kakršnokoli, lahko je tek, lahko se vpišemo v fitnes, najamemo celo osebnega trenerja. Nasvetov kako shujšati je veliko, če nam uspe začeti, smo že na pol poti.

Categories
Hujšanje Prehrana Sadje Šport Zdravje Zdravje Zdravje in lepota

Ta pravo hujšanje je izključno zdravo hujšanje

Zdravo hujšanje je tisto, ki je zares uspešno, zato je še kako pomembno, da vemo iz katere strani se ga bomo lotili. Hujšanje je res le stvar preproste matematične formule, porabiti več kalorij, kot jih sprejmemo vase, a, ko je to formulo potrebno uporabiti v resničnem življenju je kar težko. Čezmerna telesna teža je prav gotovo eden od najbolj negativnih rezultatov sodobnega sveta, zato se število ljudi, ki se spopadajo z odvečnimi kilogrami iz leta v leto veča.

Zdravo hujšanje ni hujšanje na hitro, še manj stradanje in trpinčenje svojega telesa. Zdravo hujšanje se začne v glavi, kjer si naredimo načrt, poleg vsega tega pa se poskušamo držati določenih smernic in praktičnih nasvetov, ki nam pri tem še kako pomagajo. Na začetku vsakega obroka pojejmo krožnik juhe, to nam zagotavlja, da bomo kasneje pojedli manj. Seveda takšne juhe, ki vsebuje zelenjavo, ne tiste s kalorijami. Nikoli ne jejmo pred spanjem velikih količin hrane, če že moramo pojejmo nekaj lahkega in zdravega. Čim več hodimo, sprehajajmo se, namesto dvigala uporabimo stopnice, včasih se nekaj korakov ne rabimo peljati z avtomobilom. Vsaj enkrat na dan se tehtajmo, vsak izgubljen kilogram je dosežek, ki se ga moramo veseliti.

Categories
Ljudje

7 resnic o učinkovitem hujšanju

Počasi se bližajo meseci, ko bomo končno spet lahko odvrgli »zimske oklepe« in uživali v lahkih poletnih oblačilih. Še preden dokončno odvržemo »oklepe«, bi bilo dobro poskrbeti za kak kilogram preveč, ki se nam je nabral preko lenobnih zimskih dni.

Zagotovo ste prebrali že sto in en članek o dietah in specializirani vadbi, ki naj bi poskrbela za učinkovito kurjenje maščobnih zalog. Tokrat ne bomo povzemali nobenega kvazi novega odkritja iz področja hujšanja, ampak bomo zagrizli direktno v zamaščen problem odvečnih kilogramov. Prepričan sem, da lahko tudi vi končno uredite svojo težo enkrat za vselej.

Za učinkovit hujšanje boste morali nujno pričeti s:

1. Pitjem vode – vas že slišim kako godrnjate: »saj to že vemo«. Res je, veliko stvari že vemo, a v praksi jih dejansko prakticira le peščica. Preden sploh začnete razmišljati, da bi shujšali za kak kilogram, se privadite piti vodo preko celega dneva. Človek dnevno izloči 2,5 litra vode, prav toliko jo je priporočljivo spiti za dobro hidracijo in dobro počutje. Ritual pitja vode lahko pričnete že zjutraj. Spijte 2 do 3 dcl ne premrzel vode, enake količine naj sledijo pred obroki. Za dober spanec si prav tako privoščite kozarec vode. Ko se enkrat privadite na rutino pitja vode boste opazili razliko tudi na tehtnici. Hujšanje z vodo je najbolj zdrav način hujšanja, po vrhu vsega pa nas ne stane niti evra, razen, če živite v naseljih kjer je voda vprašljive kvalitete.

2. Redni kvalitetni obroki – vsem primanjkuje časa, to se odraža tudi na neurejeni prehrani. To zmešnjavo lahko precej hitro rešite, ob enem pa še shujšate. Če spadate med tiste, ki zgodaj vstajajo in se pozno vračajo iz službe potem bo nujno potrebno pričeti s planiranjem obrokov na tedenski ravni. Vikendi so idealni, da si pripravite plan obrokov za že cel teden. Lahko pa si tudi že pripravite kak slasten obrok.

3. Omejitev uporabe soli, sladkorja in bele moke – Živila, ki vsebujejo večjo količino od teh treh belih »zverin« so glavni vzrok, da se vam kilogrami znova in znova vračajo. Hujšanje bo precej bolj preprosto, če jih omejite ali celo povsem izbrišete.

4. Redna vadba – Kdaj ste se nazadnje dobro prepotili? Upam, da ob tem vprašanju niste rabili razmišljati niti par sekund. Hujšanje brez redne vadbe preprosto ne funkcionira. Hrano, ki jo zaužijemo preko dneva je potrebno pokuriti. Z učinkovito vadbo pa lahko porabite tudi par sto kalorij več, kot jih zaužijete.

5. Izstopite iz cone udobja – Izstop iz cone udobja je jedro vsakega učinkovitega hujšanja. S cono udobja ocenjujemo dnevno rutino, ki nas velikokrat pripelje do množice izgovorov, ki nas ovirajo, da ne postanemo proaktivni v procesu hujšanja in vseh ostalih življenjskih ciljih. Skratka, stran od računalnika in hladilnika in ven v naravo kurit kalorije. Samo predstavljajte si sebe s super fit postavo na peščeni plaži. Splača se! :)

6. Spanje na udobnem ležišču – Za učinkovito hujšanje si bo treba vzeti tudi kako uro več spanja in to ne na katerikoli vzmetnici/jogiju. Samo razmislite kako frustrirajoče lahko postane aktivno življenje, če se človek vsako jutro zbudi povsem polomljen? Z menjavo starega ležišča boste zagotovo dodali deli del mozaika, ki bo pripeljal do boljšega življenja in želene telesne teže.

7. Privoščite si savno – Naj kar takoj povem, savna ni namenjena hujšanju, ampak utrjevanju imunskega sistema in rezstrupljanju telesa. Nič narobe ni, če si jo privoščite tudi v poletnih mesecih.

Vsem tistim, ki ste vztrajali in brali vse do konca se zagotovo obeta veselo in radosti polno poletje brez odvečnih kilogramov. Hujšanje je več, kot le nekajdnevna dieta, gre za premik v glavi, ki lahko naredi korenite spremembe v kvaliteti življenja posameznika.

Categories
Hujšanje

Hujšanje brez beljakovin vodi v izgubo mišičnega tkiva

Hujšanje postavi veliko ljudi v središče svojega življenja zlasti v spomladanskem času, ko se zavejo tega, da se bliža poletje in čas za plaže. Takrat si vsakdo izmed nas želi najlepšega in najboljšega telesnega videza. Čez zimo veliko ljudi nabere precej odvečne maščobe in edini način, da se je znebi, je temeljito hujšanje. Biti vitek in z čim nižjim odstotkom maščobe je že samo po sebi zdravo, ampak hujšanje, ki ne upošteva načel zdrave prehrane, še zdaleč ni zdrav proces. Vsepovsod lahko naletimo na različne diete, ki promovirajo takšno in drugačno hujšanje na različnih osnovah in načelih.

hujšanje beljakovine

Dobro pa je vedeti, da vsako hujšanje oziroma vsak režim prehranjevanja, ki hujšanje obljublja, ki za daljše obdobje iz jedilnika odvzame enega od osnovnih makro hranil, ni zdravo. Ta osnovna makro hranila so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe. Hujšanje, ki prepoveduje uporabo beljakovin, je najmanj zdrava oblika hujšanja. Kajti beljakovine so osnovni gradniki mišičnega tkiva. Če jih v telo ne vnašamo s hrano, potem bo pričelo telo s procesom razgradnje mišičnega tkiva. Na tak način nas lahko hujšanje privede v tisto, kar v angleščini imenujemo “skinny – fat” videz. To je telo, ki na videz zgleda suho, vendar pa je v večini telo sestavljeno iz maščobe in ne iz mišic. Standardi lepega telesa pa so seveda prav nasprotni, želimo si vitkega in čvrstega telesa, ne pa suhega in zamaščenega. Zato mora biti prvo vodilo, kadar se odločamo za hujšanje to, da v telo vnesemo dovolj beljakovin, ki jih pridobimo iz kvalitetnih virov, kot so meso, ribe, soja in podobno.