Categories
Igrače

Didaktične igrače

Didaktične igrače so igrače, ki otroku predstavljajo izziv, starši pa moramo biti še posebej previdni, da jim damo zgolj tiste, ki so primerne tako njihovi sposobnosti, kakor tudi starosti. Igra z didaktičnimi igračami namreč zelo močno vpliva na pridobitev pozitivnega odnosa do učenja, prav tako pa otroci z njimi urijo svoje delovne navade. To so igrače, s katerimi bodo otroci izostrili prav vse svoje čute in vse sposobnosti, ki jih nosijo v sebi. Njihova vloga se začne že kar takoj, pravzaprav že pri dojenčku, ki opazuje igračko, ki ropota, šumi, se trese in za povrh še oddaja najrazličnejše zvoke. Zato je še kako pomembno, da otroku kar najhitreje ponudimo najrazličnejše žogice, lesene obročke, slikanice in mehke igračke. Za nekoliko večje otroke, ki jih zanima tisoč raznovrstnih stvari, so izjemno zanimive lesene sestavljanke. S točno določenim redom sestavljanja bodo prav gotovo všeč tudi starejšim otrokom in odraslim. S svojo enostavnostjo in kompleksnostjo, so takšne didaktične igrače izjemno primerne saj spodbujajo razmišljanje, kombinatoriko, prostorsko predstavo, pa tudi sposobnost logičnega sklepanja. Res je, da otroka ne smemo siliti v uporabo didaktičnih igrač, veselje do učenja s temi igračami bo razvil le na način, da bo v igri zares užival. Otrok se mora z igračami igrati z veseljem, didaktične igrače pa mu pri tem še posebej pomagajo. Pri uporabi didaktičnih igrač otroci kakovostno preživljajo svoj čas, obenem pa se naučijo številnih mnogih, zabavnih stvari. Namen uporabe didaktične igrače je poleg že vseh omenjenih stvari razvijanje otrokovega govora, čutil, domišljije, motorike, ustvarjalnosti, izkušenj in znanja. Predvsem so ključnega pomena dobre didaktične igrače v predšolskem obdobju otroka, ko se otroški možgani najbolj intenzivno razvijajo, otroci se hitreje učijo in hitro sprejemajo vse informacije iz okolja. Prav iz tega razloga je še kako pomembno, da za svojega otroka izberemo le najboljše, iz naravnega materiala narejene didaktične igrače.

Vir: http://www.malibojevnik.si/

Categories
Igrače

Izberimo igrače primerne otrokovi starosti

Igrače in njihov nakup so tesno povezane s otrokovo starostjo in seveda z njegovim razumevanjem. Najrazličnejših oblik, narejene iz najrazličnejših materialov so večkrat otrokov najboljši prijatelj, včasih tudi edini zaupnik. Vsak otrok ima veliko potrebo po igri, saj mu igra pomeni neko skoraj nenadomestljivo dejavnost, ob igri raste in se razvija, razmišlja, oblikuje svoja čustva in se tudi socialno razvija. Ker je otrok med igro najbolj srečen so igrače pomemben dejavnik v njegovem razvoju. Kadar se otrok igra se preizkuša v najrazličnejših spretnostih in v različnih vlogah zato je še kako pomembno, da kupujemo igrače načrtno. Najboljše so izbrane igrače, ki krepijo otrokovo domišljijo in spodbuja njegove sposobnosti. Otroci so si različni in prav zato je tudi izbira igrač različna, od mehkih  in plišastih igrač, lesenih igrač, igrač, ki spodbujajo spretnost in hitrost, do različnih ročnih lutk, s katerimi se lahko z njim igramo vloge. Malo večji pa bodo z veseljem posegli po sestavljankah in ostalih didaktičnih igračah. Navadno so igrače tisto kar otroku najpogosteje kupimo kot darilo ob najrazličnejših priložnostih. In še kako je pomembno, da otrok pri izbiri igrače sodeluje, pa čeprav mu s svojim usmerjanjem pomagamo sami. Naložba za prihodnost otroka so igrače.

Categories
Igrače

Namen dobro izbrane igrače

Darila, ki otroka najbolj razveselijo, so brez nikakršnega dvoma igrače. Dandanes, če pogledate okrog sebe, boste opazili, da je ponudba tako široka, da človek sploh ne bi znal izbrati prave igrače. Ravno zato je pomembno igrače iskati na pravih mestih. Trendi kažejo predvsem to, da igrače postajajo čedalje bolj tehnološko dovršene. To pa ima seveda svoje prednosti in slabosti. Nedvomno tehnologija odpira mnoge nove možnosti zabave, ki si jih v preteklosti nismo mogli niti predstavljati. Vendar pa pedagogi in sociologi zadnje čase opozarjajo, da nove tehnološke igrače otroke čedalje bolj pasivizirajo. To pomeni, da postajajo otroci nedejavni uporabniki igrače, namesto da bi bili aktivno vključeni v svet igre. Zato velja opozoriti predvsem na to, da je mogoče prav danes najboljši čas za vrnitev k starim vrstam igrač kot so tiste iz lesa. In res se v zadnjih nekaj letih nekaj prebuja tudi na tem področju. Starši so postali čedalje bolj zahtevni, kar se tiče nakupa igrače. Pa ne gre za zahtevnost, ki bi želela najsodobnejšo tehnološko rešitev, ampak gre za zahtevo, ki hoče inteligentne igrače.

Kaj pa sploh so inteligentne igrače? Najbolj preprosta definicija inteligentne igrače bi bila naslednja: gre za otroški izdelek, ki otroka spodbuja k pridobivanju novih spretnosti ali pa k izboljševanju že pridobljenih spretnosti. In za katere spretnosti gre? Otrok se mora v razmeroma kratkem času svojega življenja naučiti ogromno stvari. Jasno govorjenje, pisanje, računanje, telesno ravnotežje, tek in stotine drugih. Vse naštete stvari so spretnosti, dobre inteligentne igrače pa lahko otroku pri tem veliko pomagajo. Spretnosti lahko v grobem razdelimo na logične in motorične. Odličen primerek igrače, ki spodbuja logično mišljenje so kocke. Da otrok uspe izdelati določen modelček, mora uspešno slediti navodilom za sestavljanje, ki jih mora znati tudi uspešno brati in prepoznati. Poleg tega pa so kocke tudi izjemno kreativne igrače, saj lahko otrok izdeluje lastne stvaritve tudi mimo navodil in s tem pridobiva nove in nove veščine in načine, kako rešiti problem.

Categories
Igrače

Prednosti, ki jih ima spletna trgovina z igračami

Spletna trgovina z igračami po navadi ponuja precej bolj ugodne cene kot običajna trgovina. Eden izmed poglavitni razlogov za to je, da v cene niso vračunane razne marže, ki tako dvigujejo cene igrač v običajnih t.i. fizičnih trgovinah. Ena izmed poglavitnih prednosti, ki jih ponuja spletna trgovina z igračami, je torej nižja cena. Vendar takih trgovin je na spletu veliko. Zato ima kupec spet veliko prednost, saj lahko, ko na spletu išče želeno igračo, pregleda cene za isti izdelek v nekaj minutah. Ena spletna trgovina z igračami se nahaja od druge le v nekaj klikih, v fizičnem svetu pa je potrebno stopiti v avto in se vsaj nekaj deset minut voziti, da pridemo do naslednje. Ta prednost, ki jo ponuja spletna trgovina z igračami, se izraža predvsem v preglednosti. Kupec tako ni prisiljen kupiti nekega izdelka zato, ker se mu ne ljubi več iskati, ampak zato, ker je našel res najbolj ugodno ponudbo.

Obstaja pa še ena prednost, ki jo zagotavlja spletna trgovina z igračami pred njeno fizično konkurentko. To je možnost vračila v štirinajstih dne po prejemu paketa po pošti. Zakonodaja o kataloški prodaji namreč zahteva, da mora v tem roku prodajalec sprejeti vrnjeno blago in vrniti celotno kupnino. Če torej ne bi bili zadovoljni z igračo, ki ste jo kupili tako, da ste uporabili spletni nakup, ki ga omogoča spletna trgovina z igračami, bi lahko brez težav igračo vrnili in kupili drugo. Visoka konkurenčnost, možnost vračila izdelka, preglednost, nizke cene in splošno zadovoljstvo kupcev so razlogi, ki potrjujejo, da se spletna trgovina z igračami v večini primerov izkaže kot najboljši kraj za nakup. Potrebno je le še izbrati najboljšo.

Categories
Igrače

Lesene eko igrače in etična vzgoja otrok

Lesene eko igrače ponujajo nabor igrač iz različnih skupin, primerne pa so za popolnoma vse starosti otrok. Prave lesene eko igrače so takšne, ki so v celoti izdelane iz lesa. To pomeni, da tudi razni deli, s katerimi so kosi pritrjeni skupaj, so izdelani iz lesenih kosov. Nikjer ne sme biti uporabljen drugi material. To, da so lesene eko igrače, zares eko, pa pomeni, da so tudi barve narejene iz naravnih olj oziroma naravnih materialov. Takšne lesene eko igrače so bile izdelana s postopki, ki so okolju prijazni in tudi sam material je razgradljiv. Vsaka igrača enkrat odsluži svojemu namenu in jo je potrebno odvreči, lesene eko igrače pa pri tem ne ustvarjajo nikakršnega dodatnega pritiska na okolje. Vsi starši, ki so ekološko osveščeni in bi radi svoje visoke etične standarde tudi prenesli na otroka, imajo prav z igračami priložnost, da to tudi naredijo. Poiščejo jih lahko na internetu. Kajti lesene eko igrače tudi v otroku zbujajo občutek za pomen tega, da je za okolje potrebno skrbeti. Bolj kot pričnemo otroka učiti visokih etičnih standardov, bolje jih bo sprejel in v bolj odgovorno osebo se bo razvijal.

Igrača je pomemben didaktični pripomoček za učenje novih znanj in za oblikovanje moralne in odgovorne osebnosti. Otroci pričnejo že zelo zgodaj razvijati svoje značajske lastnost in lesene eko igrače lahko pustijo pomemben pečat v njihovem razvoju. Običajno so lesene eko igrače izdelane na tak način, da otroka spodbujajo pri prepoznavanju oblik, poleg tega pa ga spodbujajo tudi k iskanju alternativnih oblik za igranje. Pestro izbiro alternativnih igrač najdete tukaj. Lesene eko igrače so istočasno do otroka prijazne, hkrati pa od njega zahtevajo kreativnost, zato so popolna igrača.

 

Categories
Igrače

V razvoju otroka so igrače zelo pomembne

Igrače so tako pomembne stvari v življenju vsakega otroka saj hote ali nehote spodbujajo njegovo domišljijo in ustvarjalnost in mu pomagajo pri njegovem razvoju. Toda kakšno igračo izbrati, da bo primerna letom otroka in je bo otrok vesel je lahko včasih kar trd oreh. Izberite med idejami! Izbira nas velikokrat zavede zato je najbolje, da se odločamo po svoji presoji, otrok pa nam je pri izbiri in nakupu v pomoč. Otrok ima nenehno potrebo po igranju, a vseeno je pomembno, da ga z igračami ne zasipavamo saj so lahko kot množica ljudi, med katerimi ne prepozna prijatelja. Igrače so v otrokovem razvoju ključnega pomena zato naj bo tudi njihov nakup v tej smeri. Nekaterim otrokom so ljubše mehke, plišaste igrače, h katerim se stisnejo tudi, ko nastane noč in ostanejo sami, v svoji posteljici. Spet drugi, ki so nekoliko bolj spretni in ustvarjalni bodo raje posegli po lesenih ali didaktičnih igračah ali sestavljankah pri kateri bodo še kako krepili svojo neomejeno domišljijo. Tisti, ki si vzamemo čas za igro z otrokom bomo v roke z največjim veseljem vzeli ročne lutke in se zatopili v najrazličnejše vloge. Stvar, ki zaznamuje naše otroštvo in brez njih ne gre, so igrače.

Categories
Igre

Igrače za prvi rojstni dan

Igrače  in igra so pomemben del otroštva. S pomočjo vsake didaktične igrače in skozi vsako igro se otrok uči. Didaktične igrače in didaktične igre pa otroku se dodatno pomagajo pri razvijanju fine motorike, pri učenju logičnega razmišljanja, pri razvijanju strpnosti in vseh ostalih spretnostih, ki jih otrok pridobiva med otroštvom.

Igrače običajno kupujemo za rojstni dan. Starši, ki nimamo otrok, smo pogosto v dilemi o tem, kakšno igračo kupit a določeno starost. V tem prispevku bom nanizala nekaj predlogov za darilo za prvi rojstni dan:

 

Vozicek za otroke
Vozicek za otroke

–          Voziček za potiskanje, je odlična igrača, saj otroku pomaga pri učenju hoje

–          Poganjalec – prvi poganjalci so primerni že od 1. Leta starosti dalje, če otrok hodi

–          Didaktična postaja pomaga otroku pri razvijanju fine motorike

–          Ksilofon – okoli enega leta otroci zelo radi tolčejo, tako med primerne igrače sodita tudi boben ali ksilofon

 

Za prvi rojstni dan je primerno darilo višje vrednosti tudi tricikel ali pa na primer otroški nahrbtnik za vrtec.

Categories
Otroci

Dežela vlakcev in drugih zanimivih igrač

Vlakci.si je spletna prodajalna z unikatno ponudbo lesenih vlakcev raznih velikosti. Poleg vlakcev v ponudbi najdete še nekatere druge atraktivne igrače, kot so: gradbeni set z žerjavom, predelovalni obrat za nafto, centralna železniška postaja, velike in male železniške proge, električne lokomotive in še mnoge druga zanimive kombinacije vlakcev.

Pravi presežek med vlakci v ponudbi je miza na kateri se sestavi velika železniška proga gorskega vlaka. Gre za igračo večjih dimenzij, ki predstavlja pravo igralno doživetje za vaše otroke. Leseni vlakci so priljubljena igrača že od nekdaj. Ko smo bili tudi mi še otroci, se spominjam, da nam je dedek izdelal veliko leseno lokomotivo z nekaj vagoni, ki so bili tako veliki, da so se lahko otroci peljali v njih. Ne samo to, ta leseni vlakec je bil prava mala »tovorna mašina«, ki je prevozila kar precej mivke in pesk iz katerih smo gradili predore in gradove. Skratka, doživetje igranja z lesenimi vlakci je edinstveno, naj ga spozna tudi vaš otrok. Vlakec.si je pravi naslov za nakup lesenih vlakcev. Prav gotovo se boste tudi sami poigrali s temi dovršenimi otroškimi igračami.

Categories
Otroci

Barbie igrače

Še ne veste kaj kupiti vaši hčerki ali hčerki vašega prijatelja, prijateljice, znanca ali znanke? Se vam zdi, da je njena omara že preveč polna različnih igrač in ne pomislite na nič takšnega, s čimer bi jo lahko presenetili?

Barbie ima prav gotovo kakšno rešitev. Ne le Barbie punčke, tudi številne druge igrače, ki nosijo to ime, so lahko odlično darilo in predstavljajo obilico zabave. Barbie je sicer v osnovi ime za modno punčko, ki jo vsi poznamo. Zasnovana je bila sicer že daljnega leta 1959 in do danes je postala prav gotovo ena izmed najbolj prepoznavnih igrač na svetovnem trgu.

Poleg Barbie lutke poznamo še Barbie risanke, igre Barbie in posamezne igrače, ki dopolnjujejo Barbie lutko, npr. Barbie hiša.

Barbie risanke, kot že ime pove, so risanke, v katerih igra glavno vlogo prav Barbie junakinja. Na naših kanalih Barbie risanke le redko zasledimo, a na internetu je teh risank dovolj, tako da jih lahko gledate vsi, ki bi to želeli. Obiščite katero koli spletno stran, ki nudi ogled risank in prav gotovo se med njimi najde tudi kakšna Barbie risanka.

Igre Barbie so zabavne in velikokrat navihane igre. Tudi te igre so dostopne na internetu in jih lahko večinoma igrate brezplačno. Igre Barbie je skupno ime za vse tovrstne igre, ki zajemajo obilico različnih iger, od zabavnih, strelskih do tistih iger, kjer lahko Barbie poljubno oblečete. Vašega otroka lahko tako zabavate tudi s pomočjo računalnika in tovrstnih iger.

Barbie hiša pa je tista stvar, ki bo najbolj primerna za darilo. Če ima tudi vaša hči obilico Barbie lutk, potem bo Barbie hiša prostor, kjer jih bo lahko pospravila. Če še nimate Barbie hiše potem je to lahko odlično presenečenje za rojstni dan, novo leto, božič ali kakšen drug praznik oz. dogodek.