Categories
Kredit

Preden se odpravite po kredit, napravite informativni izračun

Marsikdo se kdaj v življenju znajde v situaciji, ko potrebuje več denarja, kot ga ima na razpolago na tekočem ali varčevalnem računu. Nakup avtomobila ali stanovanja, daljše potovanje in financiranje študija so najpogostejši razlogi, da se ljudje odločijo za kredite. Lahko se preprosto odpravimo na svojo banko, kjer nam bodo rade volje pripravili izračun in nam posodili denar. Zagotovo pa ni slabo, če si ponudbo bank predhodno ogledamo na internetu.

Kateri kredit izbrati?

Običajno so bančni krediti najugodnejši za komitente, a vseeno ne škodi, če preverimo ponudbo drugih bank – navsezadnje lahko postanemo tudi njihovi komitenti. Najprej moramo premisliti, koliko denarja potrebujemo in čemu ga bomo namenili. Na spletnih straneh imajo banke običajno pregledno napisano, kakšne kredite nudijo. Najpogosteje so med njimi potrošniški, stanovanjski, študentski in hitri krediti. Razlikujejo se po dobi vračanja in obrestnih merah. Nekatere banke bodo za določene kredite zahtevale tudi poroštvo, npr. pri študentskih kreditih.

Kakšen naj bo znesek kredita?

Ne smemo pozabiti, da kredit ni podarjeni denar, ampak ga moramo odplačati z obrestmi – koliko bomo plačali zanje, najlažje preverimo z informativnim izračunom. Dobro moramo premisliti, koliko denarja resnično potrebujemo. Upoštevati moramo tudi svoje mesečne prihodke in ugotoviti, kako visok mesečni odtegljaj za poplačilo kredita si lahko privoščimo. Če bomo kredit lahko odplačali v krajšem času, bomo plačali manj obresti. Vendar pa mesečna anuiteta ne sme biti tako visoka, da bomo imeli težave s plačevanjem ostalih rednih obveznosti. Če nam razni procenti obrestnih mer ne povedo dovolj, se je najbolje poigrati z izračunom in preveriti različne kombinacije, dokler ne najdemo najboljše zase.