Categories
Posel in ekonomija

Odkup zlata s kamni je v Ljubljani bolj redkost kot pravilo

Kljub temu, da se marsikomu zdi, da bo podjetje, ki ponuja odkupovanje zlata, povsem brez vprašanj in težav sprejelo v odkup tudi zlatnino z najrazličnejšimi kamni, pa je dejstvo popolnoma drugačno. Odkup zlata s kamni Ljubljana kot prestolnica Slovenije nima prav veliko, saj je potrebnega mnogo več dela, da se lahko ugotovi najprej za kakšen kamen gre in potem tudi kako kvaliteten je in kako je obdelan in brušen. Za odkup zlata Ljubljana ponuja res veliko podjetij, ampak kot rečeno za odkup zlata s kamni Ljubljana zagotovo ponuja vsaj eno podjetje, za kaj več pa bi bilo potrebno pogledati v kakšnih manjših salonih. Vsekakor pa morate tu paziti, da poiščete podjetje, ki vam od vseh ponudnikov za odkup zlata Ljubljana ponuja pravilen način. Najprej se morate zavedati, da kljub temu, da za odkup zlata Ljubljana ponuja res veliko manjših in tudi večjih prodajalcev, da ne naredijo vsi tega na pravi način. Kot prvo je že zlato treba pravilno ovrednotiti, kar pa je v primeru zlitin, ki nimajo oznake vgravirane, ki opredeljuje čistost zlata, pri marsikaterem podjetju narejeno narobe. Potrebno je namreč izvesti pravilno prav poseben postopek, za kamne pa je to vse skupaj še toliko težje in le redki so ponudniki, pri katerih je možno izvesti odkup zlata Ljubljana, ki to znajo narediti in predvsem pravilno. Vemo pa, da je vrednost kamnov lahko res izjemno visoka, zato že najmanjše odstopanje lahko predstavlja ogromno razliko, ki jo boste prejeli v plačilo.

Categories
Prevajanje

Testiranje prevajalcev in kvalitetno prevajanje

Prevajanje je težko izmojstriti brez pridobivanja izkušenj. Vendar pa ima lahko nekdo še tako dolgo kilometrino prevedenih besedil, pa nikoli ne bo tako dobro prevajal kot nekdo, ki govori tuj jezik kot drugi materni jezik. Tisti posamezniki, ki so odraščali v okolju, kjer so govorili več kot en jezik, so običajno odlični prevajalci. V času, ko otrok odrašča, so možganski jezikovni centri veliko bolj hitri pri osvajanju novega jezika, zato je otroštvo tudi najboljši čas za učenje jezikov. Kdor zamudi to priložnost, jo zamudi za vedno, kar pa ne pomeni, da se tudi v starejši dobi življenja ni mogoče naučit tujih jezikov, na tak način, da bo prevajanje solidno.

Kdor se je jezika naučil v otroštvu lahko prevajanje besedila opravi še celo boljše kot nekdo, ki se je jezika naučil v šoli. Vendar pa obstaja za to še en pogoj, ki pa ga običajno ne izpolnjuje. To je jezikovno poznavanje ciljnega jezika. Šolani prevajalci so precej bolj podkovani v slovnici in jezikovnih pravilih, zato jim gre prevajanje veliko bolje od rok kot tistim, ki so se tuj jezik naučili v otroštvu.

Prevajanje je torej v vsakem primeru bolje zaupati nekomu, ki se z njim ukvarja na strokovnem nivoju. S tem pa nastopi problem, kje najti dobrega prevajalca. To lahko storite tako, da se pozanimate pri znancih, ali pa vam pri tem pomaga prevajalska agencija. Vendar vas bo to stalo nekoliko več, ker se ne boste mogli s prevajalcem neposredno pogajati o ceni. Zato lahko izberete tretjo možnost. Prevajanje lahko zaupate najboljšemu prevajalcu, ki je naredil najboljši testni prevod. Izberete torej nekaj prevajalcev, jim pošljete odlomek iz originalnega besedila, nato pa primerjate prevode med seboj. Na podlagi tega se lahko nato odločite za prevajalca, ki mu boste zaupali prevajanje celotnega besedila. Ta postopek je sicer nekoliko bolj zamuden, vendar pa lahko z njim dosežete nekoliko nižjo ceno.

Najboljšo agencijo boste našli tukaj

Categories
Počitnice

V prestolnici mesta, Hotel Ljubljana

Hotel Ljubljana, hotel našega največjega mesta je tisti, ki se lahko brez kompromisa in brez tega, da se hvali primerja z hoteli, ki so v svetu na samem vrhu. Svetovno priznan, s kombinacijo elegantnega dizajna, udobja in visokih hotelskih storitev je tako pogosto domovanje najvišjih svetovnih državnih predstavnikov. Izbira hotelov v prestolnici je pestra in zanimiva saj vsak nosi v sebi svoj bogat in nepozaben pečat prepoznavnosti. Želje, pričakovanje gosta, pa tudi velikost naše denarnice je odvisna od tega v katerega izmed njih se bomo udobno namestili.

Zeleno okolje, mirno okolje nam ponuja Hotel Ljubljana, na obrobju mesta, ki pa je kljub temu od centra oddaljenih le nekaj minut sprehoda od strogega centra. Prestiž, bogata arhitektura, stilska dovršenost v samem strogem mestu zadovolji še tako pomembnega gosta. Tisti, aktivni in gibanja željni bodo našli tudi hotel, ki jim nudi fitnes, wellness, bazen in športne površine. Prijazno in ustrežljivo osebje na vsakem koraku je tisto, kar si želi vsak gost in to Hotel Ljubljana vsekakor premore in z veseljem ponuja. Naravnost očarljiv ambient, vrhunska kulinarična ponudba in največji konferenčni center v Ljubljani je tisto kar zadovoljuje še tako zahtevnega gosta. Po mir in zadovoljstvo v Hotel Ljubljana.

Ponudbo za nastanitve po celotni Sloveniji si lahko pogledate s klikom na povezavo.

Categories
Hostel

Med cenejšimi prenočitvami v Ljubljani so hostli

Hostel je izraz, ki se je pri nas že dobro uveljavil. Hostli nudijo denarnici prijazno prenočišče, kjer lahko popotniki oz. turisti najamejo posteljo (običajno pograd) v skupnih spalnicah, na voljo pa jim je tudi souporaba kopalnice in kuhinje. Velikorat so na voljo tudi zasebne sobe, za katere odštejemo nekoliko več, a še vedno manj kot v hotelih. Zakaj se torej pri obisku Ljubljane ne bi odločili za hostel?

Categories
Lepota

Kozmetični saloni v Ljubljani – pregled storitev

  • Kozmetični saloni v Ljubljani in nega obraza

Ste ugotovili, da potrebujete nego obraza, in iščete primeren kozmetični salon? Ljubljana ponuja pestro izbiro na tem področju. Večina kozmetičnih salonov v Ljubljani poleg osnovne nege obraza ponuja tudi mnogo variacij, med katerimi lahko izbirate. Tako se lahko v kozmetičnih salonih Ljubljana med drugim odločite tudi za nego obraza z diamantnim pilingom, nego obraza z vitaminom C, kisikovo nego obraza … Kar se torej tiče nege obraza, je ponudba ljubljanskih kozmetičnih salonov več kot pestra. Poiščite pravo možnost zase in se prepustite izkušenim rokam strokovnjakov, zaposlenih v izbranem kozmetičnem salonu v Ljubljani

  • Kozmetični saloni v Ljubljani in masaže

Stresen življenjski tempo pogosto poskrbi za napetost in utrujenost. Si želite sprostitve? Tudi v tem primeru je prava izbira kozmetični salon. Ljubljana z okolico je polna ponudnikov različnih oblik masaže, za katere se lahko odločite po napornem delavniku. Klasična masaža? Morda masaža stopal? Obraza? Morda nekaj s pridihom ekstravagance, kot je na primer čokoladna masaže? Kozmetični saloni Ljubljana vam ponujajo vse to in še mnogo več. Odločitev je vaša …

  • Kozmetični saloni v Ljubljani in solarij

Želite pred začetkom poletja pridobiti čudovito zagorelo polt z bakrenim leskom, ki vam jo bodo vsi zavidali? Zopet ne boste zgrešili, če zaidete v enega izmed ljubljanskih kozmetičnih salonov, kjer vam bodo zaposleni svetovali glede primerne intenzivnosti in časa, ki ga je ob posameznem obisku priporočljivo preživeti v solariju. Letos vam na plaži zagotovo ne bo manjkalo občudujočih pogledov, k čemur bodo zagotovo pripomogli tudi kozmetični saloni Ljubljana.

 

Ne pustite torej, da vas naglica in stres popolnoma izčrpate. Vzemite si zaslužen čas zase in obiščite kozmetični salon. Ljubljana vas s svojo ponudbo zagotovo ne bo razočarala. Privoščite sebi in svojemu telesu nekaj razvajanja in sprostitve – hvaležno vam bo!

Categories
Nepremičnine

Stanovanje v Ljubljani – ideal ali utopija?

Imeti svoje stanovanje v Ljubljani so danes sanje slehernega prebivalca našega glavnega mesta, vse prevečkrat pa pri teh sanjah tudi ostane, saj je stanovanje v Ljubljani, od garsonjere naprej, drago »kot žafran.« Stanovanje v Ljubljani je danes že nemogoče dobiti pod ceno 1800 evrov za kvadratni meter, kar je za garsonjero s 30 kvadratnimi metri absolutno precenjeno.

Za tako stanje na slovenskem nepremičninskem trgu so v večini kriva prav neslavno propadla gradbena podjetja, ki so gradila na stotine stanovanj v Ljubljani, pa jih zaradi (pre)visokih cen niso uspela prodati. Resnično je stanje danes tako, da si lahko le elita privošči nadstandardno stanovanje v Ljubljani, medtem ko so srednji kupni razred in predvsem mladi obsojeni na »životarjenje« v najemniških stanovanjih z visokimi mesečnimi najemninami ali še huje, na življenje doma pri starših. Do stanovanja v Ljubljani in tudi drugod po Sloveniji je danes finančno izredno težko priti in zato tudi ni čudno, da smo država z najvišjimi odstotki še živečih doma starejših od 25 ali 30 let. Resda obstaja možnost priti do neprofitnega stanovanja v Ljubljani, a je čakalna vrsta vse predolga, pogoji za pridobitev stanovanja pa pogosto nepravični. Ostanejo le še številna tržna stanovanja v Ljubljani, ki pa so zaradi oderuško visokih cen marsikomu povsem nedostopna.

Ko enkrat vendarle uspemo priti do svojega stanovanja v Ljubljani pa se zgodba običajno šele začne, saj je večkrat potrebna večja ali manjša adaptacija ter predvsem oprema stanovanja po svojih željah in zahtevah. A imeti svojo »štalco«, stanovanje v Ljubljani, je vsekakor ideal za katerega se splača vztrajati, varčevati in trdo delati.

Categories
Nepremičnine

Na tiste, ki niso sprejeti v študentske domove, čakajo stanovanja v Ljubljani

Študijska leta minevajo, tematika študentskih sob pa ostaja aktualna – študentski domovi nudijo posteljo manj kot tretjini vseh ljubljanskih študentov, nekateri stanujejo doma, večina pa si je primorana poiskati zasebno stanovanje v Ljubljani.

Je prav, da stanodajalci na študentih služijo?

Pogosto slišimo, kako draga so stanovanja v Ljubljani; celo tista, ki ne ponujajo niti osnovnih življenjskih pogojev, pa se vendarle pojavljajo na tržišču. Dejstvo je, da če stanovanja niso uradno prijavljena kot najemniška stanovanja in če stanodajalec in najemnik ne podpišeta najemne pogodbe, pravniki nimajo osnove za preganjanje lastnika. Vsaj ne glede razmer v stanovanju. Nelegalnost takšnega oddajanja in primerna kazenska odgovornost obeh strani je pač druga zgodba. Zato se vedno, ko si ogledujete stanovanja v Ljubljani, pozanimajte, če boste z lastnikom podpisali najemno pogodbo. Če lastnik na to ne bo pristal, se za bivanje v njegovem stanovanju raje ne odločite.

Vendar pa se nikar ne bojte – niso vsi lastniki nepošteno pridobitniški. Najdejo se celo taki, ki od oddajanja študentskih stanovanj v Ljubljani nimajo opaznega dobička, jim pa prav pride, da v stanovanju nekdo živi in da stanovanje posledično ne propada.

Študentska stanovanja v Ljubljani tudi s subvencijo

Dobra novica za tiste študente, ki so upravičeni do bivanja v študentskem domu, a so žal pristali na čakalni listi – ker, če ponovimo, prostora ni dovolj – je, da se lahko vselijo v enega od zasebnih stanovanj v Ljubljani, katerega najemnina je deloma pokrita s subvencijo. Pogoji in postopki pridobitve subvencije so zelo podobni tistim za pridobitev sobe v študentskem domu, vendar pa imajo tukaj nekaj dela tudi lastniki tovrstnih stanovanj. Ker se marsikomu ne da ukvarjati s tovrstno birokracijo, vendarle ni veliko stanovanj v Ljubljani, kjer bi študentje lahko živeli za nekaj deset evrov manj.

 

Lahko sumimo, da študentje dobro vedo, da tudi pri stanovanjih v Ljubljani velja: ljubo doma, kdor ga ima.

Categories
Nepremičnine

Tri glavne prednosti, da za oddajo stanovanj v Ljubljani najamete nepremičninsko družbo

Če razmišljate o oddaji stanovanj v Ljubljani, naj bodo privatna ali službena, imate nemara kar precej skrbi. Teža in zapletenost vseh postopkov vas lahko hitro spravita v obup, kar pa je lahko krivo za marsikatero napako. V sledečih vrsticah vam želim predstaviti tri bistvena področja, kjer vam oddajo stanovanj v Ljubljani lahko olajša nepremičninska družba.

1. Pridobivanje primernih najemnikov

Če želite z oddajo stanovanj v Ljubljani nekaj zaslužiti, se seveda želite prepričati, da bodo vaši bodoči najemniki sposobni redno plačevati najemnino in skrbeti za stanovanje. Strokovnjaki v nepremičninskih agencijah so izkušeni tudi na tem področju in so zmožni poizvedbe izvesti veliko bolj poglobljeno kot vi sami.

2. Zbiranje najemnine

Če najemniki ne plačujejo najemnine, nimate profita. In če se zgodi, da ne plačujejo oz. se pojavijo kakšne druge težave, vam postopki za izterjavo oz. reševanje težav poberejo precej dragocenega časa. Zakaj ne bi dela prepustili drugim, bolj izkušenim? Pri oddaji stanovanj v Ljubljani se odločite za pomoč nepremičninske družbe, ki bo za vas skrbela za redno zbiranje najemnine in po potrebi opravljala dodatne pravne poti.

3. Pravno razumevanje

Poznate vse zakonike in pravne dokumente, ki se tičejo poslovanja z nepremičninami, naknadno pa ste na tekočem z vsemi pravnimi spremembami na tem področju? Strokovnjaki v nepremičninskih družbah so poklicno zavezani k temu znanju in morajo zagotoviti nasvete in podporo skozi ves čas – pred, med in po oddaji stanovanj v Ljubljani. Zato ste v primeru sodelovanja z nepremičninsko družbo vedno zavarovani tudi v primeru, če se v poslovanju spregleda kako spremembo – za napako je v tem primeru odgovorna družba in zato ona krije nastale stroške.

Nikar ne podcenjujte teh treh osnovnih točk pri oddaji stanovanj. So namreč osnova za dobičkonosno in brezskrbno oddajo stanovanj v Ljubljani.

Categories
Nepremičnine

Iščete koga, ki oddaja stanovanje v Ljubljani?

Ljubljana ima kot glavno mesto Slovenije posebno vlogo. Tu živi več kot 250.000 ljudi, še več pa jih sem vsakodnevno prihaja zaradi službe ali izobraževanja. V primerjavi z ostalimi slovenskimi regijami je v osrednjeslovenski regiji največ zdravnikov na 10.000 prebivalcev, najvišji BDP na prebivalca, najvišja povprečna mesečna plača, stopnja registrirane brezposelnosti pa je najnižja – ne preseneča torej, da je selitveni prirast višji le v obalno-kraški regiji.

Draga stanovanja

Negativna posledica vsega naštetega pa je žal ta, da so cene stanovanj v Ljubljani precej višje kot v drugih delih Slovenije. Po podatkih Geodetske urave RS je bila v zadnjem četrtletju povprečna cena kvadratnega metra uporabne površine stanovanja v Ljubljani okoli 2.500 € – več bi za kvadratni meter plačali le na Obali. Marsikdo si tako ne more privoščiti nakupa stanovanja in mu preostane le najem. Pri iskanju novega, četudi začasnega doma oz. nekoga, ki nam bo stanovanje oddal, pa vseeno velja nekaj previdnosti.

Kdo oddaja stanovanja?

Ljubljana ima veliko prednosti in ko iščemo nov dom, se moramo najprej odločiti, ali bomo stanovanje v Ljubljani iskali na lastno pest ali bomo to – v zameno za določeno plačilo, seveda – prepustili nepremičninski agenciji. Če se odločimo za slednje, moramo le dobro premisliti svoje želje in možnosti ter jih sporočiti svojemu agentu. Lahko pa lastnika, ki nam bo pripravljen oddati stanovanje, poiščemo tudi sami. To storimo najlažje s pomočjo internetnih strani, ki ponujajo posredovanje oglasov, običajno brezplačno. Pobrskamo lahko po bazi oglasov ali pa ustvarimo svoj oglas. Preden se odločimo za najem, si moramo dobro ogledati stanovanje, nato pa z najemodajalcem sestaviti pogodbo, ki jasno določa, pod kakšnimi pogoji se stanovanje oddaja – na tak način se zaščitita tako lastnik kot najemnik.

Categories
Nepremičnine

Prodaja stanovanja v Ljubljani počasi narašča

Statistika beleži, da je prodaja stanovanj v Ljubljani v letošnjem letu zopet nekoliko narasla. Prodaja stanovanj v Ljubljani se tako po letu 2009, ko je slovenski nepremičninski trg doživel najhujšo krizo, zopet počasi vrača na raven pred krizo. Promet s stanovanji je še vedno skoraj za polovico manjši kot pred krizo, vendar pa je za skoraj dve tretjini večji kot v obdobju najslabše prodaje stanovanj v Ljubljani. Kljub temu pa visoke povprečne cene in število evidentiranih prodaj stanovanj kaže, da letos na slovenskem nepremičninskem trgu prodaja stanovanj stagnira. To zaradi visokih cen še toliko bolj velja za prodajo stanovanj v Ljubljani

 

Krivec za manjšo prodajo stanovanj v Ljubljani je na prvem mestu visoka cena, ki trenutno ne kaže, da bi bližnjem obdobju padla, kvečjemu obratno. Cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani je tako za 3 do 4 odstotke višja kot v enakem obdobju lani. Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Ljubljani tako okrog 2500 evrov za kvadratni meter, medtem ko je cena novogradenj vrtoglava – med 2500 in 3500 evri za kvadratni meter. Višje cene stanovanj so le še na Obali.

 

Dokler nepremičninski balon ne poči in se precenjene vrednosti stanovanj ne znižajo, ocenjujejo, da bo prodaja stanovanj v Ljubljani še naprej stagnirala. K temu so močno pripomogli tudi mnogi upehani gradbinski baroni, ki so gradili in gradili stanovanja, pri prodaji pa se je zaradi previsoke cene zataknilo. V bližnji prihodnosti lahko prodaja stanovanj v Ljubljani naraste zgolj zaradi prodaje neprofitnih stanovanj, ki so srednjemu razredu prebivalstva pravzaprav edine dostopne stanovanjske nepremičnine. Dokler se kupna moč prebivalstva ne približa Evropi pa lahko o povečani prodaju luksuznih stanovanj zgolj sanjamo.