Categories
Spletni marketing

Kako s pomočjo družbenih medijev povečati vrednost blagovne znamke?

Socialni mediji so se na krilih uspehov in odmevnosti nekaterih kampanj dodobra zakoreninili v trženjske strategije blagovnih znamk. Vedno več podjetij jim pripisuje pomembno vlogo pri načrtovanju njihovih marketinških kampanj, s tem pa se počasi večajo tudi vložki v socialne medije. Da bi upravičila svoje vložke v social media marketing, vse več podjetij posveča pozornost tudi vplivu socialnih medijev na njihove trženjske in komunikacijske cilje, predvsem pa vplivu na vrednost blagovne znamke. Z namenom boljšega razumevanja vpliva socialnih medijev na vrednost blagovne znamke smo v Red Orbitu na podlagi izkušenj in zbranih podatkov pripravili analizo tega področja.

Blagovna znamka je občutek

Da bi lahko definirali vpliv socialnih medijev na vrednost blagovne znamke, se moramo najprej vprašati, kaj sploh blagovne znamka je? Kaj loči slovenskega mobilnega operaterja Mobitel od šrilanškega mobilnega operaterja z istim imenom? Večina nas šrilanškega operaterja sploh ne pozna, do njega ne gojimo nobenih občutkov, navezanosti in ne ustvarjamo mnenja. V nasprotju s tem pa nas ob misli na slovenskega operaterja prej kot slej zavzamejo določeni občutki in preplavijo menja; negativna ali pozitivna. Blagovna znamka je občutek, ki ga nosimo v sebi – o produktu, storitvi ali podjetju. So čustva, ki jih uporabniki izlivajo v digitalno okolje. So slike, video posnetki, menja, priporočila in druge tekstovne objave, ki jih vsakodnevno srečujemo na Twitterju, Facebooku, YouTubu, spletnih dnevnikih in drugih socialnih medijih. Najbolj bistveno – blagovna znamka je tisto, kar pravijo uporabniki, da je.

 

Kaj je social media?

Social media so pogovori, ki neprestano potekajo na spletu. So odnosi, je zaupanje in je energija pozitivnega odnosa. Je okolje, v katerem živimo in ki uspešno pronica iz digitalnega v realni svet. Social media nista samo Facebook in Twitter, temveč tudi spletni dnevniki, forumi in druge oblike dvosmernega komuniciranja.

Blagovno znamko in socialne medije združujejo čustva.

Pogosto so to čustva, ki jih uporabniki gojimo do blagovnih znamk. Po podatkih raziskav si kar 93 odstotkov uporabnikov družbenih medijev želi, da bi podjetja vzpostavila prisotnost na družbenih medijih. Še več! Kar 85 odstotkov uporabnikov si želi, da bi podjetja in blagovne znamke vstopili v interakcijo in komunikacijo s svojimi strankami. Raziskave so pokazale, da fani blagovnih znamk v socialnih medijih predstavljajo za blagovne znamke večjo vrednost. Povprečno za nakup porabijo več kot 60 € več od povprečnega potrošnika, blagovni znamki so bolj zvesti in jo raje priporočajo svojim prijateljem.

Vrednost blagovne znamke

Raziskave so pokazale, da socialni mediji pozitivno vplivajo na trženjske cilje. Kako pa vplivajo na vrednost blagovne znamke? Se da čustva izmeriti? Vrednost blagovne znamke iz zornega kota družbenih medijev je sestavljena iz prepoznavnosti blagovne znamke, ugleda le-te in stopnje dialoga oz. interakcije med blagovno znamko in uporabniki.

Prepoznavnost blagovne znamke na družbenih omrežjih lahko izmerimo s številom fanov na Facebooku, številom sledilcev na Twitterju ali, na primer, s številom ogledov kanala in video posnetkov na YouTubu. Spremljamo lahko tudi število objav v drugih socialnih medijih. Na ugled blagovne znamke vplivajo pozitivni in negativni komentarji v družbenih medijih, priporočila, pozitivne in negativne objave na spletnih dnevniki in podobno. Najtežje od vsega je verjetno izmeriti stopnjo dialoga med uporabniki in blagovno znamko. Nanjo vpliva število komentarjev, like-ov, ogledov vsebine, količina prispevane vsebine s strani uporabnikov ter doseg vsebine.

Če želimo povečati vrednost blagovne znamke s pomočjo družbenih medijev, moramo delovati na vseh treh zgoraj opisanih nivojih. V praksi se to pogosto izkaže za težjo nalogo, kot izgleda na prvi pogled, vendar se vsak vložek v socialne medije sčasoma lepo poplača.

Avtor: Andraž Štalec je strokovnjak s področja spletnega trženja in direktor podjetja Red Orbit, vodilnega slovenskega ponudnika iskalnega in social medija marketinga. Več informacij na www.red-orbit.com.

Categories
Oglaševanje in marketing

Razmišljate, da bi najeli marketinško agencijo?

Marketinška agencija je specializirano podjetje, ki ima potrebna sredstva in znanja za uspešno marketinško kampanjo. Tako za denar, ki ga namenite za oglaševanje, dobite večji učinek. Če ste se odločili za sodelovanje z marketinško agencijo, je tukaj nekaj nasvetov, kako najti najboljšo agencijo za vas in kako se pripraviti za sodelovanje, da boste vsi kar se da zadovoljni.

1. Vedeti morate, kaj hočete od marketinške agencije. Morda želite nekaj oglasov v lokalnem časopisu, morda želite zasnovati celo znamko. Zaposleni v agenciji vam bodo pomagali oblikovati nove ideje, a vseeno se nekoliko pripravite.

2. Premislite, koliko denarja lahko namenite za marketing. Ne pozabite, da bo dobra kampanja ta denar zelo hitro povrnila.

3. Pri drugih podjetjih, ki imajo dobre izkušnje z oglaševanjem, povprašajte, s katerimi marketinškimi agencijami sodelujejo. Če boste večkrat dobili isti odgovor, gre očitno za dobro naložbo.

4. Pozanimajte se, ali ima marketinška agencija izkušnje s podjetji z vašega področja. Za dobro strategijo morajo namreč zaposleni poznati vaše tržišče in ciljno publiko.

5. Dogovorite se za srečanje z različnimi agencijami in jih povprašajte o njihovi zgodovini, izkušnjah na vašem področju in cenah.

6. Zapišite si vsa svoja pričakovanja v povezavi s projektom. Kopijo pošljite agenciji, ki jo boste najeli. Morda bodo pripravili pogodbo oni, sicer pa jo pripravite vi in vključite pričakovanja, cene in roke za dokončanje. Tako boste vsi vedeli, kaj pričakovati.

 

Sodelovanje z marketinško agencijo je zagotovo naložba v vaše poslovanje, zato te odločitve ne sklepajte prenagljeno. Verjetno si za svoj denar želite dobiti največ in zaradi tega je pomembno, da pred podpisom pogodbe zberete čim več informacij.

Categories
Oglaševanje in marketing

Šest mitov o marketinških agencijah

Razmišljate o karieri v oglaševanju? Naj vas ne zavedejo nekateri miti, ki so povezani s tem področjem.

marketing

1. mit: oglaševanje je neetično

Žal obstajajo ljudje, ki delo v marketingu razumejo kot »prodajanje nečesa tako, da prelisičiš ali zavajaš potrošnike«. Tisti, ki se tega dela lotevajo na pošten način, seveda ne ravnajo tako, ampak se držijo določenih pravil. Nobena marketinška agencija si ne želi, da bi škodovala strankinemu ugledu s tem, da bi uporabljala prevare ali laži.

2. mit: vsi v marketinških agencijah imajo bajne zaslužke

Res je, da lahko na področju oglaševanja zaslužiš veliko, a to vendarle ne velja za večino zaposlenih. Kot v vseh drugih branžah pa je tudi tu uspeh odvisen predvsem od posameznika.

3. mit: zelo težko je začeti

Pravzaprav je kar veliko priložnosti za vse, ki si želijo delati na področju marketinga. Seveda to ne pomeni, da boste takoj dobili veliko pisarno z razgledom. Treba je delati, a kdor se resno loti vseh izzivov, mu lahko uspe.

4. mit: delo v oglaševanju je kot delo v odnosih z javnostjo

Veliko ljudi meni, da gre pri tem za bolj ali manj isto stvar, a čeprav sta ti dve panogi resda povezavi, se njuni cilji precej razlikujejo. Izkušnje iz enega ali drugega področja pa vam seveda pridejo prav, če menjate službo.

5. mit: končno bom lahko uporabil vse svoje ideje

Za vsak oglaševalski projekt je potreben določen proces. Nekatere stranke marketinški agenciji predložijo osnoven koncept in ji potem prepustijo proste roke, druge pa želijo sodelovati. Vsaka marketinška agencija zato organizira veliko sestavkov, na katerih izmenjujejo ideje – in če bodo vaše kdaj zavrnjene, še ni konec sveta.

6. mit: gre za kariero, polno zabave

V kar nekaj televizijskih serijah lahko opazujete zaposlene v marketinški agenciji, za katere je vsak dan zabava – a ne pozabite, da televizija ne riše realne podobe življenja.

Categories
Oglaševanje in marketing

Slabe strani sodelovanja z marketinško agencijo

Se odločate, ali bi za namene oglaševanja in ustvarjanja znamke najeli marketinško agencijo? Pred vsako poslovno odločitvijo morate pretehtati pluse in minuse, da lahko sprejmete najboljšo odločitev. Nedvomno ste že našli dosti razlogov za, zato smo v tem članku zbrali nekaj manj dobrih vidikov. Tako boste lažje ugotovili, ali je marketinška agencija tisto, kar potrebujete.

Dodatni stroški

Če najamete marketinško agencijo, boste seveda morali plačati. Agencije pod svojim okriljem združujejo profesionalne pisce, oblikovalce in strokovnjake za marketing, vsi pa morajo za svoj prispevek prejeti plačilo. Za veliko majhnih podjetjih to preprosto predstavlja prevelik strošek.

marketinška agencija

Nepoznavanje izdelka

Marketinška agencija morda ni dovolj seznanjena z vašim izdelkom, če je ta bolj specializiran. Seveda jih lahko poučite in jim predstavite svoj posel, a obstaja nevarnost, da ne bodo zares razumeli vašega področja. Lahko se celo zgodi, da boste zapravili veliko denarja, vaša kampanja pa ne bo zadela ciljnega občinstva.

Nejasna pričakovanja

Vedno obstaja tveganje, da bo prišlo do kratkega stika med tem, kar želite doseči, in ljudmi, ki naj bi vam pomagali na poti do tega cilja. Za uspešno kampanjo morajo biti vaši cilji jasni – ti cilji pa morajo biti jasni tudi vsem pri marketinški agenciji, zato morate poskrbeti, da bodo imeli vse informacije.

Nizka prioriteta

Če niste med velikimi strankami, agencija za vaš projekt morda ne bo zadolžila svojim najboljših zaposlenih. Če bo agencijo po vašem prihodu najelo še več velikih podjetjih, se lahko znajdete še nižje na njihovi prioritetni listi.

Premalo ustvarjalnosti

Obstaja možnost, da bo marketinška agencija uporabila pristop »ena velikost ustreza vsem« – če so npr. v preteklosti osnovali uspešno kampanjo za drugo podjetje, boste preprosto dobili posnetek tiste kampanje. Zato dobro preverite, s kom sodelujete, preden podpišete pogodbo.

 

Seveda pa prinašajo  marketinške agencije tudi ogromno koristi – ugotoviti morate le, kaj je najbolje za vas.

Categories
Oglaševanje in marketing

Kako ustanoviti marketinško agencijo?

Vidite svojo prihodnost kot direktor marketinške agencije? Če vas zanima oglaševanje, zakaj pa ne. A če ste popolni začetnik v tem poslu, se boste morali še marsikaj naučiti. V pomoč vam je lahko naslednjih nekaj točk:

1. Obvladajte oglaševanje. Če imate možnost, se udeležite tečajev za pisanje in grafično oblikovanje ali pa izberite študijsko smer, ki vključuje ta znanja. Vse svoje izdelke shranjujte, da boste ustvarili portfolio. Svoje znanje ponudite neprofitnim organizacijam ali društvom – prostovoljstvo vam bo prineslo izkušnje, ki so izjemnega pomena.

2. Poiščite literaturo na temo oglaševanja, marketinga in vsega, povezanega s tem. Berite in se učite!

3. Pripravite življenjepis, v katerem zberete vse informacije o svojem izobraževanju in izkušnjah. Pripravite tudi svoj portfolio. Marketinški agenciji pošljite svoj življenjepis skupaj z motivacijskim pismom in nekaj kopijami svojega dela.

4. Pridobite izkušnje z delom za marketinško agencijo. Lotite se dela tako v pisanju vsebin kot grafičnem oblikovanju. Delajte v računovodstvu. Kar koli, s čimer si nabirate izkušnje, vam lahko nekega dne pride še kako prav.

5. Ugotovite, ali si želite ustanoviti marketinško agencijo, ki deluje na principu »freelance« (pri katerem zaposleni delajo od doma) ali boste ustanovili agencijo, ki deluje v poslovnih prostorih. V vsakem primeru morate zbrati vse informacije in speljati postopke za ustanovitev podjetja. Če boste najeli pisarno, izberite primerno lokacijo, po možnosti tako, na kateri boste na očeh potencialnim strankam.

6. Vsaka marketinška agencija potrebuje poslovni in marketinški načrt. Izkušnje v pisanju vsebin in oblikovanju grafičnih izdelkov, ki ste si jih nabrali na svoji karierni poti, zdaj uporabite za oglaševanje svoje agencije.

 

Za uspeh potrebujete le znanje, pogum in nekaj sreče!

Categories
Oglaševanje in marketing

Niste prepričani, ali potrebujete storitve marketinške agencije?

Svoj proizvod ali storitev želite približati potencialnim kupcem oziroma strankam, pa niste prepričani, kako se tega lotiti. Ena zmed možnosti je ta, da se obrnete na marketinške agencije, ki so specializirane za tovrstne naloge. A kako v dokaj pestri ponudbi najti takšno agencijo, ki vam bo pisana na kožo?

marketing

Kakšen je dober marketing?

Če želite svoj denar dobro naložiti, se morate najprej sami pozanimati o različnih možnostih in zbrati čim več informacij, da vas marketinške agencije ne bodo prinesle okoli. Marketing je proces, ki si prizadeva razumeti potrošnika in na podlagi tega zasnovati načine, kako potrošniku posredovati izdelke ali storitve, ki si jih želi ali jih potrebuje. Za dober marketing je potrebno storiti več, kot le kupiti reklamo ali ponuditi zastonj izdelke. Poznati morate ciljno publiko, nato pa zasnovati najboljšo taktiko na podlagi raziskave.

Kako vam lahko pomagajo marketinške agencije?

Marketinške agencije so specializirana podjetja, ki pod eno streho združujejo strokovnjake, ki obvladajo različne vidike marketinga. Dobro je, da se najprej odločite za to, kje želite oglaševati. Pri tem vam lahko pomaga raziskava trga, ki jo opravijo strokovnjaki. Če pa ste že odločeni, da želite oglaševati npr. na internetu, poiščite marketinško agencijo, ki je specializirana za to področje. Tako se vam ne bo potrebno učiti vsega o optimizaciji spletnih strani, zakupu ključnih besed, spletnem oglaševanju, družabnih medijih in podobnem. Strokovnjaki v marketinški agenciji vam bodo znali svetovati najprimernejši način oglaševanja, s tem pa boste na koncu prihranili čas in denar.

 

Ne glede na to, katero agencijo boste izbrali, pa je dobro preveriti tudi njihove reference, saj je preteklo delo najboljši pokazatelj uspešnega delovanja.

Categories
Oglaševanje in marketing

Kakšne storitve vam lahko nudijo marketinške agencije?

Internetni marketing oziroma oglaševanje na spletu je v zadnjem času doživelo pravi razcvet. Ta razvoj je prinesel boljše možnosti za oglaševanje, kar pomeni večjo prepoznavnost določene znamke ali podjetja. A žal tovrstni marketing zahteva veliko tehničnega znanja in napredne tehnologije, zato se ja za večji uspeh kampanje dobro obrniti na eno izmed marketinških agencij.

 

Kaj nudijo marketinške agencije?

1. Optimizacija strani

V marketinški agenciji so zaposleni strokovnjaki, ki znajo poskrbeti za optimizacijo spletne strani, tako da se ta pojavlja med zadetki na iskalnikih in s tem privabi nove potencialne stranke. Imajo znanje in tehnologijo, da optimizacijo izvedejo kvalitetno in pri tem ne prekršijo pravil, ki veljajo na internetu.

 

2. Social media marketing

Pri tej obliki vzpostavljanja stika s kupcem pravzaprav ne gre za pravo oglaševanje, ampak v prvi vrsti za dvosmerno obliko sodelovanja med podjetjem in strankami. S tem se seveda izboljšajo odnosi med obema stranema, stranke lahko bolj zaupajo podjetju, podjetje pa s tem krepi svojo blagovno znamko.

 

3. Oglaševanje ‘na klik’

Marketinške agencije vam lahko pomagajo tudi, kadar se odločite za oglaševanje preko spletnih oglasov, za katere plačate ‘na klik’. Kot vsaka oblika marketinga ima tudi ta svoje prednosti in slabosti, zato se posvetujte s poznavalcem o vseh vidikih takšnega oglaševanja.

 

4. Zakup ključnih besed

Če zakupite določene ključne besede na spletnih iskalnikih, to pomeni, da bo vaša stran oz. oglas na vrhu zadetkov. Za večjo učinkovitost oziroma izbiro pravih besed za vašo spletno stran pa se je dobro obrniti na marketinško agencijo.

 

Marketinške agencije so pomembne za učinkovito oglaševanje na internetu, saj so vedno v koraku s časom in imajo na razpolago vsa potrebna znanja in opremo.

Categories
Oglaševanje in marketing

3 dejavnosti marketinških agencij (3-krat O)

Poglavitne dejavnosti marketinške agencije bi bilo mogoče strniti v 3 O-je – oblikovanje, oglaševanje in odnose z javnostmi. Se sprašujete, kaj vse zajemajo te opredelitve? Berite dalje …

  1. Oblikovanje

Marketinška agencija med drugim poskrbi tudi za grafično oblikovanje najrazličnejšega promocijskega materiala, ki ga potrebujete za uspešno trženje svojega izdelka. S pomočjo kvalitetne marketinške agencije  postavitev prepoznavne spletne strani ne bo več vaša skrb. Marketinške agencije prav tako poskrbijo za oblikovanje najrazličnejših prostorov, namenjenih predvsem oglaševalskim dogodkom, kot so sejmi, razstave, promocije …

 

  1. Oglaševanje

Primarna dejavnost marketinških agencij je seveda oglaševanje. To lahko poteka na različne načine ter prek raznovrstnih medijev, pri čemer dobiva vse pomembnejšo vlogo splet. Tako postaja pomembna zadolžitev marketinških agencij tudi optimizacija spletnih strani, ki poskrbi za drastično povečanje številka obiskovalcev. Seveda pa marketinške agencije kljub temu ne zanemarjajo klasičnih medijev, kot so časopisi, revije, radio, televizija … Cilj oglaševanja je namreč doseči čim širšo skupino ljudi. Marketinške agencije se za ustrezen medij odločajo tudi na podlagi ciljne skupine, kateri je določen izdelek namenjen.

 

  1.  Odnosi z javnostmi

Marketinška agencija je zadolžena tudi za stike s strankami. Sem spadajo organizacija različnih dogodkov, upravljanje vaših spletnih profilov, odgovarjanje na pripombe … Tovrstna dejavnost je najuspešnejša ob dobrem sodelovanju med vami in marketinško agencijo, saj ste konec koncev vi tisti, ki najbolje poznate izdelek, ki ga ponujate. V poplavi najrazličnejših informacij tako ni pomembna le vsebina, temveč tudi način, kako je ta vsebina predstavljena. In prav za način bodo v marketinških agencijah poskrbeli izkušeni strokovnjaki, ki vedo, da se vedno prodaja celosten paket.

Categories
Internet

Zakaj mora marketinška agencija imeti svojo spletno stran?

Če ste lastnik marketinške agencije, se glede spletne strani pravzaprav ne bi smeli vprašati zakaj, ampak zakaj ne? S prisotnostjo na internetu povečate svoj vpliv, razširite posel in seveda povečate svoj zaslužek. Kar velja za vsa podjetja, velja tudi za marketinško agencijo – internet pomeni povsem novo tržišče, zato ga izkoristite po najboljših močeh.

Ponudite informacije o svoji agenciji

Spletne strani obstajajo prav zato, da lahko ljudje širijo, iščejo in najdejo informacije. Na spletni strani lahko objavite informacije o agenciji, načinu delovanja, zaposlenih in dosedanjih projektih. S tem boste povečali svojo kredibilnost, zato vam bodo bodoče stranke lažje zaupale. S pomočjo interneta lahko tudi pokažete svoje marketinške izkušnje – morda s pomočjo videoposnetkov, izjav zadovoljnih stran in podobno. S trenutnimi in bodočimi strankami lahko navežete stik tudi s pomočjo mailing liste ali bloga.

Razširite svoj marketinški vpliv

Postaviti spletno stran ni danes prav nič zahtevno, poskrbite le, da bo stran prijetna na pogled in pregledna, sicer lahko stranke prej odvrne kot privabi. Če sami ne obvladate interneta, poiščite strokovnjaka, ki vam bo pomagal. Ko bo stran urejena, pa morate seveda poskrbeti še za to, da jo bodo bodoče stranke našle v množici vseh drugih spletnih strani. Da bo vaša marketinška agencija dosegla čim večji krog ljudi, se lahko poslužite tudi popularnih družbenih omrežij, kot sta Twitter in Facebook.

 

V času, ko vedno več ljudi vedno pogosteje uporablja internet, je postalo že skoraj nujno, da ima vsako podjetje, ne glede na velikost, svojo spletno stran – in enako velja seveda tudi za marketinške agencije.