Categories
Razno

Specifikacija nogometne žoge

Takšne nogometne žoge, kot jih poznamo danes, so bile prvič v zgodovini nogometa izdelane sredi 19. stoletja. Takrat so za izdelavo uporabili gumo, zaradi česar so bile nogometne žoge takrat precej težje, kot so danes. Dandanes pa se je tehnologija, na podlagi katere so izdelane nogometne žoge precej spremenila in je postala veliko bolj sofisticirana. Današnje nogometne žoge so izdelane iz usnja. Običajno so sestavljene iz 32 kosov usnja, ki so sešiti skupaj. Vendar pa je odvisno od lige, kakšna so pravila o sestavi in teži nogometne žoge.

Če kupujete nogometno žogo in bi radi uporabljali takšno, kot se uporablja na svetovnih prvenstvih, potem so za vas primerne Adidas nogometne žoge. Gre za uradno izbrano podjetje, ki izdeluje in oskrbuje vse igre znotraj svetovnega prvenstva in tako določa pogodba vse do leta 2014.

V primeru, da vam je vseeno glede pravil, ki jih določajo zveze, potem imate na razpolago številne izdelovalce, ki ponujajo kakovostne nogometne žoge. Če recimo kupujete darilo za otroka, ki se nogometa šele uči, raje nabavite takšno žogo, ki bo nekoliko lažja. Nogometne žoge, ki so na razpolago za nakup, se precej razlikujejo tudi po velikosti. Za najmlajše raje kupite manjšo žogo, saj je v tej fazi najbolj pomembno to, da se otrok nauči obvladovanja nogometne žoge. Če je ta prevelika, potem bo imel pri tem težave. Vendar pa je priporočljivo, da takoj kot obvlada manjše nogometne žoge, dobi takšno, ki je običajne velikosti, saj bo tako napredoval z razvoj motoričnih sposobnosti in se privadil na igro.

Categories
Šport

Simbolna vloga, ki jo ima nogometna oprema


Nogometna oprema
je sestavljena iz več rekvizitov, ki jih potrebuje vsak, ki se ukvarja z nogometom na ljubiteljski ali pa tudi na kakšni višji ravni. Noben del ne sme biti zanemarjen, zlasti če je nogometna oprema namenjena nekomu, ki se s tem športom zelo resno ukvarja. Klasična nogometna oprema je odvisna od lige, v kateri igralec igra. Potrebno je poudariti, da ima vsaka liga svoja pravila, vendar pa veljajo nekatera splošna, ki so prisotna v vseh ligah po svetu.

Nogometna oprema vsakega kluba mora biti takšna, da se dovolj dobro razlikuje od opreme drugih klubov. To je pomembno tako iz praktičnega vidika pa tudi iz vidika gradnje pripadnosti klubu. Praktični vidik, ki ga prinaša unikatna nogometna oprema je seveda hitra razpoznavnost soigralcev na igrišču. Igralci iste ekipe imajo iste drese, da je igra lažja in prepoznavanje hitro. Edina razlika, ki jo ta nogometna oprema, ima med igralci, so številke na dresu. Nekatere nižje lige pa niti ne zahtevajo številk, vendar je vseeno dobro, da so našite. Rekli smo, da ima unikatna nogometna oprema tudi pomembno vlogo pri krepitvi ekipnega duha. V zgodovini se je vedno izkazalo, da igrajo skupni simboli močno povezovalno vlogo. Ljudje, ki so se v simbolih prepoznali, so bili pripravljeni veliko žrtvovati za skupen cilj. Podobno je tudi v ekipnih športih. Skupen grb z jasno prepoznavnimi barvami lahko močno okrepi skupinsko sodelovanje, saj se poveča med igralci občutek pripadnosti. Tako lahko nogometna oprema okrepi vez in poveže igralci med seboj na tak način, da se poveča zaupanje in občutek požrtvovalnosti.

V višjih ligah lahko vidimo, kako pomembna je nogometna oprema. Če pogledamo prihodke raznih elitnih nogometni klubov, bomo opazili, da je velik delež prišel na podlagi prodaje dresov, ki so sestavljeni iz majic, kratkih hlač, trenerk in drugih artiklov, ki tako ali drugače nosijo simboliko nogometnega kluba. Več informacij tukaj

Categories
Čevlji Šport

Kako izbrati kvalitetno obutev za nogomet v dvorani

Obutev za nogomet v dvorani mora zagotavljati prav vse kar potrebuje kakovostno obuvalo. Ker je v dvorani, v kateri se igra dvoranski nogomet praviloma položen parket ali katera izmed umetnih mas, se za igranje slednjega v nobenem primeru ne morejo uporabljati čevlji, ki se uporabljajo za igranje na zunanjih travnatih površinah. Kakovostna obutev za igranje nogometa v dvorani mora združiti več lastnosti, saj je le na takšen način tudi igra na najvišjem nivoju. Pomembno je vedeti kateri igralec ste, oziroma kakšne so vaše naloge pri igranju. V kolikor ste igralec sredine, to pomeni, da veliko tečete, zato je smotrno, da si kupite lahko športno obutev.

Kvalitetna nogometna obutev mora omogočati tako hitre starte, kot tudi eksplozivne gibe. Obutev za nogomet v dvorani morajo biti narejene tako, da zagotavljajo stabilnost nog v njih, kljub temu pa dajejo vso potrebno fleksibilnost. Prav to je pomembna lastnost kakovostnega, a hkrati dovolj lahkega čevlja za igranje nogometa. Obrambni igralci morate seveda nekoliko zanemariti lahek čevelj in kupiti obutev, ki omogoča kar se da najboljšo oprijemljivost s samo igralno površino. Obutev za dvoranski nogomet mora imeti predvsem stopalo narejeno iz materiala, ki ne drsi, ima dober oprijem, obenem pa na igralni površini za seboj ne pušča sledi, ob dotiku s podlago pa oddajajo čim manj motečih se zvokov. Materiali iz katerih je narejena tovrstna obutev naj bodo udobni in zračni. Velikokrat je pri igralcih zelo pomembno tudi dejstvo, da je barva obutve za nogomet usklajena z barvo dresa.

Categories
Šport

Nogomet, igra za množice

Nogomet, ta zanimiva igra ljudi združuje, velikokrat pa se zgodi, da jih zna kar precej razdružit. Ne pozna razlike med spoloma, še manj med rasami, igrajo pa ga tako stari, kot tudi najmlajši navdušenci. Igra se jo na travnih površinah, kakor tudi v dvoranah. Igralna površina, žoga, enajst igralcev od tega en vratar, trener in sodnik in ta zanimiva igra se lahko prične. Dobrega nogometa pa gotovo ne bi bilo, če ne bi bili igralci oblečeni tako kot je potrebno.

Nogometna oprema – superge.si je obvezna za vse igralce, vratarja in tudi za sodnike, ki srečanje sodijo. Pravila igre nogomet, so takšna, da morajo imeti vsi igralci minimalno opremo, ki zadošča za igranje, kar seveda velja za vse, tudi za tiste najmanjše nogometne klube. Pravila igra tako zahtevajo, da imajo igralci naslednjo opremo, majico in kratke hlače, oziroma dres, ki je narejen iz trpežnega in lahkega materiala. Vsi igralci imajo enake drese, na hrbtih pa nosijo številko s imenom. Dolge nogavice, za travnato površino kopačke, za v dvorano pa nogometne čevlje ter obvezni ščitniki za kolena, so prav tako pomemben del nogometne opreme. Vratarji imajo drugačno opremo kot ostali igralci, uporabljajo še rokavice. Z dobro opremo, je dober tudi nogomet.

Categories
Šport

Nogomet, najbolj priljubljena postranska stvar na svetu

Nogomet je moštvena igra z žogo in eden najbolj priljubljenih športov po vsem svetu, če odmislimo Severno Ameriko. V Severni Ameriki igrajo ameriški nogomet, ki pa ni tako priljubljen v drugih državah na svetu razen v Avstraliji, kjer igrajo Avstralski nogomet (nobeden ni preveč podoben našemu). Igra, ki vedno znova navdušuje staro in mlado, igra v kateri ni meje, ne med moškimi in ženskami, ne med črnimi in belimi. Žoga je samo ena in še ta je okrogla, kar pa marsikdaj povzroči kakšen sivi las ali odpoved glasilk.

Nogomet
Nogomet

No, pa, da ne bi preveč razpredali še o dejstvih, ki s sabo prinašajo prav posebno vzdušje. Nekateri mislijo, da je nogomet vprašanje življenja ali smrti, a nogomet je mnogo več. Velika stvar za ljubitelje okroglega usnja so posebni nogometni trenutki, ki jih le redki navdušenci izpustijo. Rivalstva, veselje in žalost, a ostaja dejstvo, da je vedno več nogometnih navdušenk tudi med ženskami. Ne vem, morda zaradi igre, a kot ženska lahko zatrdim, da zaradi lepe in predvsem postavne enajsterice razgretih teles, ki se podi na nogometnem igrišču. Morda je še edina stvar, ki jo ženske pri nogometu povsem ne razumemo dovolj dobro prepovedan položaj. Rivalstvo med klubi in konkurenca je dobro poznana prav v celotnem nogometnem svetu, v tujini, nobena izjema pa ni tudi naša mala Slovenija. Dve ekipi, dve enajsterici, dva gola, dva trenerja in huronsko navijanje je tisto kar zaznamuje obisk nogometne tekme. Šport, ki nas priklene pred televizijske zaslone je nogomet.

Categories
Šport

Prepovedan položaj v nogometu

Nogomet, pravijo, je najpomembnejša postranska stvar na svetu. Ob različnih prvenstvih in tekmah vzbuja navdušenje in hude, razgrete razprave, ki mnogokrat prerastejo v prepire. Poleg splošnih razprav o telesni in taktični pripravljenosti ekip, se prepiri, ko gledamo nogomet, največkrat zvrstijo ob eni in isti temi: prepovedan položaj. Da bi lažje prepoznali prekršek, o katerem se vedno razpravlja, moramo vedeti, da nogomet v svojih pravilih opredeljuje tako prepovedani položaj kot prekršek, ki iz njega izhaja. Prepovedan položaj je v nogometu opredeljen s tremi pogoji:

(1) igralec mora biti na nasprotnikovem delu igrišča,

(2) igralec mora biti pred žogo in

(3) med igralcem in golom morata biti manj kot dva igralca nasprotnikove ekipe, pri čemer s vratar šteje za igralca.

Nogomet in sodniške odločitve

 

Prepovedan položaj v nogometu
Nogomet je atraktivna igra

Ko gledamo nogomet prek televizijskih ekranov, nam sodobne tehnologije omogočajo natančen zaris linji, ki prikazujejo prepovedan položaj. Sam prepovedan položaj pa še ni prekršek, ki bi zahteval sankcije. Prekršen nastopi šele, če medtem, ko je igralec v prepovedanem položaju, kdorkoli iz njegove ekipe igra žogo ali pa se je le dotakne, sodnik pa pri tem presodi, da je bil igralec v prepovedanem položaju aktivno vključen v igro. Nogomet je tako v tem primeru v veliki meri odvisen od presoje sodnika, ki določa, ali je bil igralec v prepovedanem položaju v igri aktiven ali ne. Posreden prosti strel, ki je posledica opisanega prekrška, za nogomet običajno ni tako usoden kot morebiten razveljavljen gol zaradi prepovedanega položaja. Nekatere ekipe kot obrambno strategijo uporabljajo prijeme, ki skušajo nasprotniki spraviti v prepovedan položaj, vendar s tem nogomet spravljajo na ravan nešportnega taktiziranja.

Categories
Šport

Nogomet skozi zgodovino

Dandanes po širni zemeljski obli težko našli koga, ki ne ve, kaj je nogomet, in ne pozna vsaj osnovnih pravil te igre z žogo. Mnogo manj ljudi pa najbrž ve, da je nogomet šport, ki se ga je na različnih koncih sveta igralo že tisočletja, ki pa je prav tako porabil tisočletja, da je pridobil svoja zakoličena pravila igre. Kot igra, ki vključuje brcanje žoge z več igralci, je nogomet bil pod različnimi imeni poznan že v antičnem Rimu, med domorodnimi Avstralci in v starodavni Kitajski. Kot moderen šport pa lahko nogomet datiramo šele v Anglijo leta 1863.

Čeprav so Britanci igrali nogomet že v srednjem veku, pa se je igra formalizirala šele z velikimi napori Nogometnega združenja v Londonu, ki je prvo postavilo standardizirana pravila igre.

Nogomet in začetna pravila

Nogomet in njegova dolgoletna zgodovina
Nogomet kot je bil nekoč

Velike težave so namreč nastajale, ker so posamezne ekipe igrale nogomet po lastnih pravilih in so se tako morale pred vsako igro dogovoriti, kakšna pravila bodo uporabljali. Poenotena pravila so tako omogočila, da je nogomet zaživel kot šport, ki je prek tekem združeval različne ekipe znotraj Anglije. Nogomet, zasnovan po angleških pravilih, je počasi prekoračil državne meje in se razširil najprej na kontinentalno Evropo.

Najstarejši klub na kontinentalni Evropi je bil ustanovljen leta 1860 V Švici, sledile so Danska, Italija, Portugalska in Nemčija.

Nogomet se je žel ocean najprej razširil v Južno Ameriko, ki je še danes znana po izrednih reprezentancah. Z naraščajočo priljubljenostjo tega športa po vsem svetu se je vzpostavila potreba po mednarodni organizaciji; tako je bila v Parizu leta 1904 ustanovljena FIFA, ki še danes nadzoruje nogomet v mednarodnih okvirih.

Categories
Šport

Kaj veste o mehiškem nogometu?

Nogomet je v Mehiki nacionalni šport, ki ima po vsej državi na milijone navijačev in igralcev. Seveda imajo profesionalno ligo in reprezentanco, ki tekmuje na mednarodni ravni. Tudi zaradi svoje posebno močne baze navijačev je bila že dvakrat izbrana za prizorišče svetovnega prvenstva.

Zgodovina nogometa v Mehiki

Nogomet so v Mehiko v 19. stoletju prinesli Angleži. Sprva so ga igrali v majhnem rudniškem mestu Real del Monte, kasneje pa se je razširil po vsej državi. Prva uradna nogometna tekma je bila odigrana leta 1858, reprezentanco in profesionalno ligo pa so ustavili leta 1923.

Pravila

Mehiški nogomet se igra po uradnih pravilih igre, ki jih določa FIFA, mednarodna federacija nogometnih zvez. Sodnike, ki sodijo uradne tekme v Mehiki, mora potrditi Mehiška nogomezna zveza, ki se v izvirniku imenuje Federacion Mexicana de Futbol Asociacion (FEMEXFUT).

nogomet

Domače tekme

Vrh mehiškega nogometa predstavlja profesionalna prva liga z imenom Primera Division. Vključuje 18 ekip, ki se borijo za naslov mehiškega prvaka. Med drugimi ligami sta še mehiški pokal in superpokal.

Mednarodne tekme

Mehiška reprezentanca ima dolgo in bogato zgodovino. Igrala je na prvem nogometnem svetovnem prvenstvu leta 1930, v letih 1970 in 1986 pa se je na svetovnih prvenstvih prebila v četrtfinale. Sodeluje tudi na turnirju Copa America in regionalnem prvenstvu »zlati pokal« – do leta 2010 je v slednjem osvojila osem naslovov.

Najbolj znani nogometni klubi in nogometaši

Med največjimi klubi v Mehiki so Chivas da Guadalajara, Club America and Cruz Azul. Chivas je do leta 2010 enajstkrat zmagal v prvi ligi. Med legendarnimi igralci sta Hugo Sanchez in Rafael Marquez. Prvi je z Real Madridom osvojil štiri velike španske naslove, drugi pa je za Barcelono odigral več kot 100 tekem.

Categories
Šport

Pripravite se na nogometno tekmo!

Nogometnemu igralcu pri pripravi svojega telesa na nogometno tekmo pomagajo tedni treninga. Ponavljajoče se urjenje nam omogoča razvoj spretnosti, ki so potrebne na igrišču. Nogomet oz. reden trening prispeva k utrjevanju telesa, omogoča vzdržljivost igralca in preprečuje njegovo izčrpanost. Kljub temu pa si je dobro zapomniti, da vaja s trenerji in soigralci za pripravo na nogometno tekmo po navadi ni dovolj. S fizičnimi in mentalnimi vajami nadaljujte do začetka tekme, saj si boste le tako zagotovili najboljše možnosti za zmago.

nogomet

1. S pripravami začnite na predvečer nogometne tekme. Pojejte zdrav obrok, ki naj ne vsebuje veliko maščob, lahko pa je obogaten z ogljikovimi hidrati, npr. špageti ali rižem, ter pustim mesom.

2. Spočijte svoje telo. Na večer pred nogometno tekmo si privoščite dolg spanec.

3. Energijo pridobite z uživanjem obroka, ki je nasičen z ogljikovimi hidrati. Ta obrok zaužijte tri do štiri ure pred začetkom nogometne tekme, saj se mora hrana prebaviti in absorbirati v vaš sistem.

4. Čez dan spijte zadostno količino vode, saj se boste tako izognili morebitnim posledicam zaradi dehidracije.

5. Za dvig energije pred igranjem nogometa si privoščite banano, jabolko ali kaj podobnega.

6. Pred začetkom igranja nogometa dobro ogrejte svoje telo, saj se boste tako izognili možnim poškodbam.

7. Na nogometno tekmo se pripravite tudi psihično. Predstavljajte si svoja dejanja in kako boste v igri ravnali glede na različne situacije. Pozanimajte se o nasprotnikovih prednostih in slabostih. Bodite samozavestni.

8. Pred igranjem se izogibajte pijačam, ki vsebujejo kofein, saj te povzročijo dehidracijo. Prav tako se izogibajte uživanju hrane, ki vsebuje veliko maščobe, saj lahko upočasni vaš prebavni proces.

Zdaj potrebujete le še soigralce in nogomet se lahko začne!

Categories
Šport

Nogomet v Italiji

Nogomet velja za enega izmed najbolj čustvenih športov. Tekme, zmage ali porazi, močno vplivajo tako na igralce kot gledalce, ki ob rezultatu določene tekme pogosto potočijo tudi kakšno solzo.

Zgodovina nogometa v Italiji

Vodilni organ italijanskega nogometa je italijanska nogometna zveza (Federazione Italiana Gioco Calcio). Glede na uradne podatke na strani FIGC je bila ta ustanovljena leta 1898 v mestu Piedmont pod vodstvom Maria Vicarya. Prva prvenstvena tekma je bila odigrana v mestu Torino, kjer je zmagal nogometni klub Genoa. Prvenstvo se je v nacionalno tekmovanje razvilo šele v letu 1913. Italija je bila prva evropska država, ki je v letu 1934 na evropskih tleh gostila svetovni pokal.

Nacionalno tekmovanje

Seria A je najvišja liga profesionalnega nogometa v Italiji. Serio A sestavlja dvajset ekip. Vsaka ekipa igra z drugimi na njihovem domačem igrišču. Za najuspešnejšo ekipo velja ekipa Juventus, ki je dosegla rekordnih sedemindvajset zmag. Zaradi obtožb o korupciji so Juventusu v letih 2004-2005 in 2005-2006 odvzeli naslov najuspešnejše ekipe.

Italija nogomet

Svetovni prvaki

Italija je na svetovnem prvenstvu v nogometu dosegla že 4 zmage, prvo so dosegli že leta 1934 na domačih tleh. Leta 1938 pa se je italijanski nogometaši še posebej izkazali, saj so uspešno ubranili naslov prvaka. Tretja italijanska zmaga se je zgodila leta 1982, leta 2006 pa ji je sledila še četrta.

Škandali

Leta 2006 je Italijo pretresel nogometni škandal. V javnosti so se pojavili posnetki telefonskega pogovora med generalnim direktorjem Juventusa Lucianom Moggijem in vodjo sodnikov Pierluigijem Pairettom, v katerem Moggi Pairettu narekuje, kateri uradniki naj bodo prisotni na določenih tekmah. Ob objavi teh novic so tri ekipe iz Serie A prestavili v Serio B, Juventus pa je izgubil svoj naslov.