Categories
Banke

Kako izbrati pravo banko?

  1. Stroški odprtja in vodenja računa ter višina provizij

Pri izbiranju med različnimi bankami in njihovimi ponudbami je sicer pomembno, da ste pozorni tudi na znesek, ki ga morate plačati ob samem odprtju računa pri določeni banki, vendar pa v prvi vrsti upoštevajte predvsem stroške samega vodenja in višino provizij, saj tu ne gre za zgolj za enkratna plačilo, ki ga banka zahteva od vas. Skozi daljše časovno obdobje se tako lahko zneski od banke do banke zelo razlikujejo, posledično pa tudi v vaši denarnici, posebej v primeru da mesečno plačujete večje število položnic (v takem primeru se sicer za najugodnejšo možnost običajno izkaže trajni nalog pri izbrani banki). Ne pozabite pa preveriti tudi ponudbe spletnega poslovanja, ki jo nudijo posamezne banke – tudi ta možnost je običajno plačljiva. In tudi tu so provizije pogosto zelo različne …

  1. Obrestna mera

Tako obrestna mera pri varčevanju kot pri kreditu je pomemben faktor, ko se odločate za najprimernejšo banko za odprtje računa. Primerjajte jo s časom vezave (če gre za varčevanje) oziroma z zneskom kredita, za katerega pri določeni banki lahko zaprosite, časom odplačevanja in višino mesečnega obroka . Tako boste lahko našli možnost, ki vam v celoti najbolj ustreza. Večina bank tovrstne informacije nudi tudi na svoji spletni strani. Na ta način je izbiranje precej lažje …

  1.  Pokritost

Banka, ki ima majhno število poslovalnic in bankomatov, najbrž ne bo prava izbira. Pomembno je namreč, da so vam storitve dostopne, saj nikoli ne veste, kdaj jih boste potrebovali. Pri izbiri banke je torej pametno pomisliti tudi na nepredvidljive situacije, ki vas lahko doletijo …           

Dokler ne dokažeš, da znaš ravnati s tem, kar imaš, ne boš dobil nič več! (T. Harv Eker)

Categories
Kredit

Ni vsaka obrestna mera za kredit ugodna obrestna mera

Skoraj ga ni več polnoletnega državljana, ki ne bi imel na grbi vsaj enega posojila oz. kredita. Ljudje vedno težje prihranijo večje, na žalost pa vedno pogosteje tudi manjše, vsote denarja, s katerimi bi se lahko suvereno podali v nakup potrebnih dobrin. Tukaj jim na pomoč priskočijo banke, ki jim za določen znesek omogočijo pridobitev denarja takoj, potem pa postopno, na več mesecev razdeljeno odplačevanje posojenega denarja oz. kredita. Ta »določen znesek« določajo različne obrestne mere.

Obrestne mere za kredite

Od mnogih dejavnikov je odvisno, kakšno obrestno mero kreditodajalec ponudi oz. zahteva za najem kredita. Po navadi kratkoročni krediti manjše količine denarja vsebujejo fiksne obrestne mere, pri katerih kreditojemalec točno ve, koliko bo »preplačal« kredit. Dolgoročnejši krediti, pri katerih gre po navadi tudi za večje zneske posojila, imajo prav tako lahko fiksno obrestno mero, vendar je pogostejša spremenljiva obrestna mera, dandanes pogosto temelječa na sistemih EURIBOR ali LIBOR.

EURIBOR in LIBOR

EURIBOR in LIBOR sta kazalca povprečnih obrestnih mer večjega števila bank, ki jih te banke zaračunavajo svojim strankam. Prvi kaže povprečne obrestne mere 57 evropskih bank, drugi pa povprečne obrestne mere največjih londonskih bank. Oba vrednosti beležita vsak dan, izračuni pa se po navadi nanašajo na povprečje od enega tedna do enega leta.

LIBOR se navadno uporablja za večje zneske posojil do pet let, v Evropi, tako tudi v Sloveniji, pa banke spremenljive obrestne mere največkrat računajo s pomočjo EURIBOR-ja. Slovenske banke se pri računanju obrestnih mer za kredite po navadi odločajo za tri-, šest- ali dvanajstmesečni EURIBOR, izkazalo pa se je, da je najpogosteje najugodnejši trimesečni EURIBOR, zato velja poiskati ponudbo, ki sloni na njem.

Pri najemu kreditov bodite pozorni, saj nekatere banke pri računanju obrestnih mer za kredite uporabljajo starejše, višje vrednosti EURIBOR-ja, s čimer se odplačilo kredita lahko precej podraži.

Categories
Kredit

Preden se odpravite po kredit, napravite informativni izračun

Marsikdo se kdaj v življenju znajde v situaciji, ko potrebuje več denarja, kot ga ima na razpolago na tekočem ali varčevalnem računu. Nakup avtomobila ali stanovanja, daljše potovanje in financiranje študija so najpogostejši razlogi, da se ljudje odločijo za kredite. Lahko se preprosto odpravimo na svojo banko, kjer nam bodo rade volje pripravili izračun in nam posodili denar. Zagotovo pa ni slabo, če si ponudbo bank predhodno ogledamo na internetu.

Kateri kredit izbrati?

Običajno so bančni krediti najugodnejši za komitente, a vseeno ne škodi, če preverimo ponudbo drugih bank – navsezadnje lahko postanemo tudi njihovi komitenti. Najprej moramo premisliti, koliko denarja potrebujemo in čemu ga bomo namenili. Na spletnih straneh imajo banke običajno pregledno napisano, kakšne kredite nudijo. Najpogosteje so med njimi potrošniški, stanovanjski, študentski in hitri krediti. Razlikujejo se po dobi vračanja in obrestnih merah. Nekatere banke bodo za določene kredite zahtevale tudi poroštvo, npr. pri študentskih kreditih.

Kakšen naj bo znesek kredita?

Ne smemo pozabiti, da kredit ni podarjeni denar, ampak ga moramo odplačati z obrestmi – koliko bomo plačali zanje, najlažje preverimo z informativnim izračunom. Dobro moramo premisliti, koliko denarja resnično potrebujemo. Upoštevati moramo tudi svoje mesečne prihodke in ugotoviti, kako visok mesečni odtegljaj za poplačilo kredita si lahko privoščimo. Če bomo kredit lahko odplačali v krajšem času, bomo plačali manj obresti. Vendar pa mesečna anuiteta ne sme biti tako visoka, da bomo imeli težave s plačevanjem ostalih rednih obveznosti. Če nam razni procenti obrestnih mer ne povedo dovolj, se je najbolje poigrati z izračunom in preveriti različne kombinacije, dokler ne najdemo najboljše zase.