Categories
digitalni marketing

Uporabniška izkušnja, praksa veliko šteje

Uporabniška izkušnja se vizualizacija izdelka ali storitve.

V digitalni dobi je uporabniška izkušnja je v veliki meri odvisna od tega, kakšna predstavitev izdelka ali storitve je bila izvedena. Predstavitev na spletu mora kupcu ponuditi alternativo klasični predstavitvi ter njenim značilnosti. Pri klasični predstavitvi potencialni kupec lahko ocenjuje z vsemi čuti, spletna predstavitev ima pri tem omejitve. Preko spleta je mogoče danes izvajati velik nabor aktivnosti, vendar na dva zelo različna pristopa. Eden izmed pristopov jemlje digitalizacijo kot pripomoček, s katerim je izboljšana klasična uporabniška izkušnja. Tako lahko pri odločanju za določen nakup pridobi bistveno večjo količino in kakovost informacij. Pri klasičnem trženju so bile informacije skope, največkrat so obsegale besedilo in kvečjemu še skop in za današnje razmere nekakovosten slikovni material. Danes je lahko uporabniška izkušnja nadgrajena na bistveno večji kakovostni nivo. Potencialni kupec lahko pridobi več informacij ter bolj kakovostne informacije. Izkušen kupec bo na podlagi kakovostnega slikovnega materiala in besedil lahko naredil analizo ter iz množice ponudb izločil neprimerne ter zožil izbor na najbolj zanimive. Še korak naprej pa gre uporabniška izkušnja, ki uporablja mobilne komunikacijske naprave. Pri klasičnem trženju je bilo pridobivanje informacij statično, predvsem je bila njihova posodobitev za današnje čase praktično kamena doba. Posodobitve informacij so se v najboljšem primeru izvedle naslednji dan, pogosto pa tudi do en teden ali več. Sodobna uporabniška izkušnja lahko z mobilnimi napravami spremembe zazna takoj, na drugi strani pa tudi prodajalec spremembe izvaja praktično vsak trenutek. Če se mu glede na dogajanje na trgu zdi smiselno ponudbo situaciji primerno spremeniti v določeni podrobnosti, to lahko stori praktično v istem trenutku. V praksi to pomeni v nekaj minutah. Danes imajo zato na trgu prednost tisti, ki so izkusili klasičen način ter jim ni tuja sodobna tehnologija. Imajo večjo možnost biti uspešni pri klasičnem kot digitalnem trženju.

Uporabniška izkušnja se z večanjem priljubljenosti uporabe digitalne tehnologije spreminja iz dneva v dan.

Categories
Oglaševanje in marketing Razno

Optimizacija spletnih strani, izboljšuje splet

Optimizacija spletnih strani uporabnikom izboljšuje splet .

Splet je danes rutina in vsakdanjik. Predvsem za mlajše generacije tudi dobrina brez katere si vsakdanjika težko predstavljajo. Optimizacija spletnih strani uporabnikom spletne vsebine približajo. Vse, ki spletne vsebine ustvarjajo je prav obiskanost lastnost, katera jih najbolj zanima in jo imajo kot cilj vseh aktivnosti.
Optimizacija spletnih strani se odvija skozi niz aktivnosti, ki omogočajo doseganje cilja, to je obiskanost spletne strani. Ob zastavitvi nalog se mora optimizacija spletnih strani zavedati vseh dejavnikov, ki pripomorejo k obiskanosti spletne strani. Optimizacija spletnih strani ima tudi določene pasti in ovire. Obiskanost spletne strani ni nujno posledica aktivnosti, ki jih je opravila optimizacija spletnih strani. Zgodi se tudi obratno, da je optimizacija spletnih strani, lahko ovira k boljši obiskanosti spletne strani. Uvrščenost spleten strani v rezultatih iskanja je za vsakega uporabnika drugačna in drugače razumljena. Visoka uvrstitev oziroma uvrstitev na najvišja mesta je zanimiva predvsem za spletne začetnike. Ker splet ne poznajo oziroma imajo z njim manj izkušenj nimajo občutka ločevanje med koristnim in manj koristnim. Obratno osebe z izkušnjami občutek za ločevanje med koristnimi in ne koristnimi imajo. Dobra uvrstitev zato pri njih ni nujno pogoj za obisk spletne strani. Dobre spletne strani so lahko same po sebi optimizacija. Ker je vsebina dobra in privlačna ima dobro obiskanost zaradi dobrega imena, katerega si je ustvarila z dobrimi aktivnostmi v preteklosti. V takih primerih obiskovalci spletni naslov dobre spletne strani imajo v spominu ali pa uporabljajo orodja, ki tak spomin omogočajo. Zato se poleg optimizacije lastniki in ustvarjalci spletnih strani vedno bolj zavedajo pomena kakovostnih vsebin spletnih strani. Informacije morajo biti aktualne, zanimive, poučne, edinstvene, za uporabnika na kratko povedano koristne. Dobro spletno stran uporabniki tudi redno obiskujejo skozi daljše obdobje, kar pomeni pomembno prednost med sebi enakimi.

Optimizacija spletnih strani ima veliko možnosti za vpliv na splet.

Categories
Optimizacija

5 najpogostejših napak pri optimizaciji spletnih strani

Optimizacija spletnih strani pripomore k temu, da se vaša stran pojavlja višje na lestvici rezultatov na iskalnikih in je s tem dostopna čim več ljudem. Obstaja pet najpogostejših napak, ki jih ljudje storijo, ko se lotijo optimizacije spletne strani.

1. Pomanjkanje ciljnih besed in fraz
Pomanjkanje ciljnih besed in fraz lahko pomeni uničenje vaše spletne strani. Če ljudje v iskalnik vpišejo določeno besedo, ki jih zanima, vi pa te besede nimate napisane na vaši spletni strani, vas bo veliko težje najti.

2. Slabo napisana vsebina
K optimizaciji spletne strani spada tudi vsebina, ki je izjemnega pomena za iskalnik in iskalce vaših ponudb. Če je vaša vsebina slabo napisana, ni nikoli prenovljena ali ni v povezavi z glavnim namenom vaše strani, potem vaša stran ni prijazna do iskalnikov. Vaša vsebina mora nujno vsebovati ciljne besede in fraze, saj boste šele z dobro napisano vsebino prejeli dobre ocene.

3. Prepričanje, da ste že storili, kar se da
Dobra optimatizacija spletnih strani se nikoli ne konča. Vedno se najde nekaj, kar bi bilo dobro posodobiti ali optimizirati.

4. Nepravilna uporaba oznak – meta tags
Oznake vključujejo oznake naslovov, ciljnih besed in opisov. Čeprav to ni najpomembnejši element vaše vsebine (to mesto je rezervirano za ključne besede in fraze), pa igrajo tudi oznake pomembno vlogo. Uporabite jih na vsaki strani vaše spletne strani.

5. Slabo oblikovana stran
To vključuje nejasno navigacijo, slabo oblikovane okvirje in velike, intenzivne grafične elemente. Iskalniki lahko dejansko blokirajo slabo oblikovane strani. Res je tudi, da bodo ljudje kmalu zapustili vašo spletno stran, če na njej ne bodo dovolj hitro našli, kar so iskali.

Za kvalitetno in učinkovito optimizacijo spletnih strani vsekakor potrebujete precej znanja – ali pa dobrega strokovnjaka!

Categories
Optimizacija

Zakaj je pridobivanje povratnih povezav ključno za uspešnost spletne strani

Pridobivanje povratnih povezav je pomemben proces, ki ga uporabljajo strokovnjaki za optimizacijo spletnih strani. Vsak lastnik spletne strani mora imeti pred seboj naslednji cilj: spletni iskalniki morajo stran postaviti čim višje, kadar v iskalno okno uporabniki vpišejo določen niz ključnih besed, ki so vsebinsko povezane s spletno stranjo. Na tak način blogi pridobijo nove bralce, spletne trgovine nove kupce, spletne strani podjetij pa gradijo na prepoznavnosti in še bi lahko naštevali. V tem procesu je pridobivanje povratnih povezav zelo pomembno, saj spletni iskalniki uporabljajo različne algoritme za rangiranje spletnih strani na seznamu pomembnosti. Pri tem pridobivanje povratnih povezav pomeni, da se na drugih straneh nahajajo povezave do naše spletne strani.

 

Čeprav se zdi, da bi moralo biti pridobivanje povratnih povezav preprosto, v resnici pa ni tako. Ranžirni algoritmi iskalnikov namreč ločijo kakovostne in manj kakovostne povratne oziroma zunanje povezave do naše spletne strani. Najbolj pomembno za pridobivanje povratnih povezav, ki so kakovostne, je, da so spletne strani, ki s povezavami vodijo do naše, vsebinsko povezane.

 

Eden izmed pomembnih korakov za uspešno pridobivanje povratnih povezav je sodelovanje na socialnih omrežjih. Pomembno je, da se vi ali vaše podjetje mreži, to pa počne tako, da komentira objave na relevantnih Facebook in Google+ straneh, tako da podajate kvalitetno vsebino. S tem bodo drugi izvedeli za vas, vaše informacije bodo uporabili dalje in velika verjetnost je, da bodo v svojih prispevkih ustvarili povezavo da vas. Če boste strateško uporabljali različna socialna omrežja, boste pridobili tudi druge, ki se ukvarjajo s sorodno dejavnostjo kot vi. Sodobna ekonomija ne temelji le na tekmovalnosti ampak tudi na kooperativnosti. Tako kot vas tudi druge zanima pridobivanje povratnih povezav, ki so kvalitetne in s tem si lahko medsebojno pomagate.

 

Optimizacija spletnih strani v katero spada pridobivanje povratnih povezav je dinamični proces, ki ga je potrebno redno obnavljati, zato morate biti vedno na preži za nove kvalitetne povratne povezave.

 

Categories
Optimizacija Spletni marketing

Uporaba orodja Google Analytics za potrebe marketinga

Spletna stran danes ni več samo vizitka s kontaktnimi podatki, ampak postaja vedno bolj pomembno orodje za marketing in prodajo. Na kakšen način pa lahko spletno stran spremenimo v prodajno orodje? Postavljanje strategije, planiranje in izvedba so obvezni koraki pri postavljanju spletnega mesta. Do tu vse lepo in prav. Vendar pa lastniki spletnih strani pogosto pozabijo na to, da je možno in potrebno na nek način izmeriti njihovo učinkovitost. S pomočjo pridobljenih rezultatov lahko pravilno načrtujemo nadaljnji razvoj spletne strani, ki na ta način postaja vedno bolj učinkovita v smislu vračila investicije.

Orodje, ki omogoča spremljanje statistike in je hkrati brezplačno, je Google Analytics (http://www.google.com/analytics/). Verjetno večina pozna Google Analytics, saj vsi statistični podatki kažejo na to, da že več kot 50 odstotkov spletnih strani za pridobivanje svoje statistike uporablja to orodje. Dejstvo je, da Google Analytics postaja tako rekoč obvezna oprema pri spletni strani, podobno kot varnostni trikotnik v avtomobilu. Čeprav je orodje brezplačno, omogoča marsikaj, kar ponujajo plačljiva orodja, poleg tega pa je zelo prilagodljivo. Google Analytics že v osnovi ponuja vse potrebne statistične podatke, ki jih lastnik spletnega mesta potrebuje, za boljše poznavalce pa omogoča tudi spremljanje napredne statistike.

 

Kako lahko zbrani podatki koristijo marketingu?

Osnovni podatki, ki jih lahko dobimo s pomočjo orodja, koristijo predvsem programerjem spletne strani in strokovnjakom za optimizacijo strani. Prvi lahko hitreje odpravijo tehnične napake, drugi lahko učinkoviteje izvajajo optimizacijo strani. Naprednejša statistika pa je zelo pomembna za uspešnost spletne strani kot marketinškega in prodajnega orodja. Glavne koristi, ki jih prinaša uporaba Google Analytics-a z vidika marketinga, so naslednje:

1. Informacije o viru obiska spletnih strani. Če smo npr. zakupili oglaševalski prostor na različnih portalih (pasice, oglasi ipd.), lahko spremljamo število obiskovalcev, ki pridejo na našo stran preko teh strani.

2. Informacije o obisku posameznih sklopov vsebine in obisku posameznih podstrani. Spremljamo lahko, katere podstrani so najbolj obiskane in najbolj brane, kje se obiskovalci najdlje zadržujejo, katere strani imajo največji vpliv na konverzijo ipd. Tako lahko obiskovalcem in potencialnim strankam ponudimo tisto, kar jih najbolj zanima.

3. Segmentacija uporabnikov. S kreiranjem različnih segmentov uporabnikov in primerjavo različnih podatkov lahko relativno hitro najdemo najbolj primerno ciljno skupino. Vsebino spletne strani lahko kasneje prilagodimo tem uporabnikom in tako povečamo oz. maksimiziramo možnost konverzije.

4. Možnost merjenja vsake posamezne marketinške kampanje, ki je kakorkoli povezana s spletno stranjo. S pravilno pripravljeno kampanjo in pravilnimi nastavitvami v Google Analytics-u lahko natančno izmerimo uspešnost posamezne kampanje, pa naj bo to email kampanja, kampanja na spletni strani, kampanja preko partnerskih strani ipd.. Tako bodo naše kampanje vedno učinkovitejše in tako tudi uspešnejše.

Vidimo lahko, da je Google Analytics primeren tako za majhne spletne strani kot tudi za kompleksna spletna mesta. Dejstvo je, da je danes za uspeh spletnega mesta pomembno, da znamo izmeriti, kaj učinkuje in kaj ne. Tako se izognemo napakam in izkoristimo svoj potencial. Predvsem zaradi tega je Google Analytics postal nepogrešljiv pripomoček za lastnike spletnih strani.

Categories
Spletni marketing

Pojavljanje na spletu, spletno oglaševanje – zagotovljen uspeh?

Ali danes kot podjetje sploh obstajamo, če nismo prisotni na spletu?
Internet je v zadnjem desetletju spremenil svet, ljudi in posel. Informacije so dostopne hitreje in širšemu krogu ljudi. Posel poteka hitreje. Inovacije so postale del našega vsakdana. Živimo v popolnoma informacijski dobi. S tega stališča podjetje brez podpore spleta težko uspe. Kljub temu pa se moramo zavedati, da je vsaka poslovna panoga področje zase in da v vsaki poslovni panogi veljajo nekoliko drugačna pravila. Vsekakor bi lahko našli podjetja, ki tudi brez podpore in prisotnosti na spletu še vedno uspevajo. Moje mnenje je, da se v vsaki panogi lahko s pomočjo spleta razvije boljši poslovni in trženjski model, ki podjetju pomaga do učinkovitejšega poslovanja in večjih uspehov.

Je spletna stran dovolj?
Preprosto povedano ne. Spletna stran je zgolj eden od temeljev dobrega spletnega nastopa. Če smo se pred desetimi leti pogovarjali o tem kako postaviti spletno stran, je postalo to v današnjem času že popolnoma trivialno. Spletna stran je osnova brez katere podjetje na spletu ne more preživeti, še zdaleč pa ne more zagotavljati uspeha na spletu. Spletni marketing je sestavljen iz številnih trženjskih in komunikacijskih kanalov. Med njimi so verjetno najbolj poznani spletni iskalniki, Facebook, YouTube, email itd. Dober spletni nastop izkorišča vse te kanele in med njimi gradi sinergijo, ki zagotavlja še boljše rezultate.

Kaj je to digitalna blagovna znamka?
Digitalna blagovna znamka izhaja iz teorije neodvisnosti digitalnega sveta, kot celovitega in samosvojega ekosistema. V preteklosti so podjetja digitalni svet uporabljala predvsem zato, da so uporabnike preusmerjala v klasični svet. Celotni poslovni model blagovnih znamk je temeljil na offline oz. klasičnem svetu. Svet v katerem živimo ponuja in celo zahteva več. Digitalna blagovna znamka se ločuje od klasične blagovne znamke. Postaja samozadostna enota, ki temelji na svojem lastnem poslovnem modelu in na podlagi tega tudi samostojno zagotavlja poslovne rezultate.

Lahko razporedite spletne kanale, kjer morajo biti podjetja prisotna, glede na količino vloženega časa in procentom izkupička…denimo za spletno trgovino?
Vse je odvisno od ciljev. Če predpostavljamo, da je cilj prodaja, med najučinkovitejše spletne kanale vsekakor spada iskalni marketing, se pravi optimizacija spletnih strani in zakup ključnih besed na spletnih iskalnikih. Iskalni marketing zaradi svojega »pull« pristopa dosega tudi do 10x boljše rezultate od drugih oblik spletnega marketinga. Med učinkovitejšimi kanali je tudi email marketing, pozabiti pa ne smemo tudi na social media marketing. Seveda je strategija digitalnega nastopa vedno odvisna od več dejavnikov.

Lahko brez oglaševanja dosežemo dober »branding« in konverzije?
Ključno vprašanje je, kaj je sploh blagovna znamka. Blagovna znamka vsekakor ne izhaja iz oglaševanja. Blagovna znamka so čustva, ki jih nosijo uporabniki v sebi, so občutki, izkušnje, vtisi. Vsekakor blagovna znamka ni to kar podjetje pravi da je, temveč je to kar uporabniki pravijo da je. Blagovna znamka je v rokah uporabnikov. Blagovno znamko gradimo skozi celotno komunikacijo z uporabniki, skozi odnose in zgodbo, ki jo govorimo.

Če že moramo oglaševati, kje in kako?
Bistveno vprašanje ni kje in kako ampak za kakšno ceno. Pri izbiri trženjskega kanala je v prvi fazi potrebno upoštevati učinkovitost. Vprašati se je potrebno kateri kanal prinaša boljše rezultate. Čar interneta je, da je na njem vse merljivo in s primerno zastavljeno metriko in s strokovnim pristopom se lahko vzpostavi digitalni trženjski splet, ki skorajda garantira uspeh.

Categories
Optimizacija

Za zagotovljen uspeh spletno optimizacijo prepustiti strokovnjakom

Čisto na hitro, kaj je spletna optimizacija in zakaj je za lastnike spletnih strani tako pomembna?
Optimizacija spletnih strani je inovativna prodajna tehnika, katera s pravilnim in strateškim pristopom občutno pripomore k bolšim prodajnim rezultatom. Je proces izboljšav spletne strani in njene vsebine, ki vodi do boljše vidnosti oziroma uvrščenosti spletne strani v spletnih iskalnikih. Posledično spletno stran obišče več uporabnikov. Za lastnike spletnih strani je pomembna iz stališča vidnosti njihovih storitev, produktov, ter predvsem prepoznavnosti njihovih blagovnih znamk.

Se lahko optimizacije tudi sami priučimo ali je bolje, da se obrnemo na zunanjega strokovnjaka?
Zelo priporočljivo je, da se določenih tehnik optimizacije lastniki spletnih strani naučijo, saj bo to v nekaterih primerih pripomoglo k boljšim rezultatom. Področje optimizacije je tako široko ter spreminjajoče,
da je potrebno k optimizaciji pristopiti strateško z jasno določenimi koraki, za kar pa je potrebno znanje zunanjega strokovnjaka, kateri redno spremlja vse trende in prilagodi celotno strategijo produktu oziroma storitvi, ki jo prodajamo. Takšen pristop je cenejši in prinaša bolj dolgoročne rezultate.

Kako spletni velikani, kot je Google, gledajo na »optimizacijske« napore posameznikov?
Cilj spletnih iskalnikov je jasen – Med poplavo zadetkov, uporabniku ponuditi najbolj relavanten in vsebinsko kvaliteten zadetek. Mislim, da gredo iskalniki kot so Google, ter strokovnjaki na področju optimizacije v isto smer. Vse skupaj se odvija v nekakšni simbiozi saj vsi vpleteni skrbimo da je na koncu uporabnik zadovoljen z najdenimi rezultati.

V nedogled koncept spletne optimizacije ne more piti vode? Kje vidite težave v prihodnosti?
Da se zazremo v prihodnost moramo najprej analizirati preteklost. V slednji, se je optimizacija spreminjala kot živ organizem. Z dinamiko sprememb so se razvile različne tehnike optimizacije, ki so danes praktično neuporabne in je potrebno skozi ves čas razvijati nove inovativne tehnike.
Moje mnenje je, da ima svetlo prihodnost tisti, ki je sistematično spremljal pretekle trende in jih bo na podlagi izkušenj , v prihodnosti sam ustvarjal. Optimizacija bo vedno obstajala, vendar se bo potrebno prilagajati trendom. V Red Orbitu se prihodnosti ne bojimo, saj s konstantnimi inovacijami vedno ostajamo v koraku z najnovejšimi trendi.

Kako lahko vi pomagate lastnikom spletnih strani
Z Red Orbitovo inovativno ekipo, poskrbimo za kvaliteten obisk spletnih strani. S strateško zasnovanim 360 stopinjskim pristopom pri pozicioniranju blagovne znamke, produktov in storitev, pa za dolgoročne rezultate.

Na začetku vsakega projekta naši analitiki podrobno  analizirajo spletno stran. Na podlagi analiz, nato podamo rešitve, katerim vzporedno sledi strategija celostnega nastopa na spletnih iskalnikih. Ob vsakem začetku projekta pa v ozadju postavimo metriko katera nam in našim naročnikom omogoča natančno spremljanje napredka celotne optimizacije.

Kako bi se podjetje moralo lotiti pozicioniranja blagovne znamke na spletu?
Ob vsakem razvoju blagovne znamke so pomembni jasno začrtani cilji, sporočila, komunikacija, slogani itd.
Takšna je razvojna pot tudi na spletu. Spletno komunikacijo je potrebno v komponirati v 360 stopinjski pristop, pri katerem ima delež komunikacije na spletu, čedalje večjo težo. Dvosmerna komunikacija preverjeno prinaša pozitivne učinke , tako pri prodaji kot tudi nenehnemu razvoju blagovne znamke.

Boštjan Košec je v Red Orbitu zaposlen kot vodja trženja in skrbi za svetovanje naročnikom pri pripravi digitalnih strategij. Na področju digitalnega marketinga deluje že več kot 8 let.

Categories
Optimizacija

Kako lahko skozi metriko optimiziramo uspešnost spletnih kampanj?

Predpostavimo, da je vaša spletna stran dobro pozicionirana na spletnih iskalnikih in s tem na spletno stran mesečno dobivate veliko število obiskovalcev. Zadovoljni ste z optimizacijo svoje spletne strani, zakupom ključnih besed in prepoznavnostjo svoje spletne strani. Obiskovalce na spletno stran privabljate tudi s spletnimi pasicami na različnih spletnih mestih. Praktično bi lahko rekli, da vaš spletni marketing deluje kot urica, kajne? Vendar, kako ste lahko prepričani, da je recimo prav optimizacija spletnih strani zaslužna za večji obisk in boljšo prodajo? Oglejmo si nekaj metrik s katerimi lahko ocenite uspešnost posamezne kampanje.

 

Obisk spletne strani

Obisk spletne strani je sigurno metrika, ki nam je vsem najbolj poznana. Pri analizi obiska spletne strani bodite pozorni na sezonsko komponento, ki lahko hitro »skrivi« podatke. Upoštevajte tudi organsko rast uporabe interneta na tržišču in posameznih kanalov preko katerih dobivate obisk (Google, Facebook, …).

 

Vir obiska

Vir obiska nam zelo hitro pokaže katera od trženjskih aktivnosti nam prinaša največ obiskovalcev. V praksi dobro optimizirane spletne strani prinašajo več kot 60% vseh obiskovalcev spletne strani. Seveda na razmerje pomembno vpliva nabor komunikacijskih kanalov in prepoznavnost blagovne znamke. Če se pri viru obiska osredotočimo na  organske obiskovalce iz spletnih iskalnikov lahko hitro vidimo kako uspešna je optimizacija spletne strani.

 

Kvaliteta obiska

Bistvo optimizacije spletnih strani, zakupa ključnih besed ali katerekoli druge trženjske akcije ni povečanje obiska strani, temveč povečanje prodaje. Zelo pogosto se dogaja, da se spletni tržniki pri analizi ustavijo že na prvem nivoju. Preučijo razmerje med prikazi in kliki (CTR), pogledajo obisk strani in hitro potegnejo zaključek o uspešnosti akcije. Napaka! Bistvo akcije je povečanje prodaje in analiza akcij bi se morala osredotočati na analizo kvalitete obiska in konverzije glede na posamezen vir obiska.

 

Stroški konverzije

Počasi se premikamo iz preprostih metrik v že malo bolj napredne. Vsak tržnik dobro ve, da je eden izmed najbolj pomembnih podatkov strošek, ki smo ga morali plačati, da je nek uporabnik v naši spletni trgovini opravil nakup. Dejstvo je, da večina spletnih trgovin ta strošek spremlja le na splošni ravni. Le redko se opravi analiza na podlagi vira obiska. Podrobnejše analize so pokazale, da se stroški konverzije glede na vir obiska med seboj drastično razlikujejo. Vsekakor najmanjši strošek konverzije dosegajo brandirani obiskovalci, sledi optimizacija spletnih strani, email marketing in zakup ključnih besed. Med najdražjimi so spletne pasice, ki se običajno uporabljajo za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, ne pa za pospeševanje prodaje.

 

Vrednost konverzije

Podobno kot strošek konverzije je tudi vrednost konverzije močno povezana z virom obiska. Lojalni obiskovalci spletne strani bodo vsekakor dosegali najvišjo vrednost konverzije. Zanimive podatke razkrije nadaljnja analiza obiskovalcev, ki na spletno stran pridejo preko spletnih iskalnikov. Izkaže se, da je vrednost konverzije povezana s fazo nakupnega procesa in številom ključnih besed.

 

Viri konverzij

Pri celotni analizi prodaje v spletnih trgovinah ne smemo pozabiti na analizo virov konverzij. Strošek in vrednost konverzije nam razkrijeta kateri viri nam prinašajo najbolj donosne obiskovalce, ne pa tudi koliko kupcev nam prinašajo. Med najboljšimi viri konverzije so spletni iskalniki in brandirani obiskovalci.

Dejstvo je, da je kakršnokoli oglaševanje brez metrike skok v neznano. Le malo je možnosti, da bomo na koncu prišli do dobrega izkupička. Sodobna spletna orodja ponujajo natančne metrike s pomočjo katerih lahko skorajda garantiramo uspešnost kampanje. Na koncu pa vedno prevlada pravilo: Kdor vlaga in meri, ta zmaga.

 

Avtor: Andraž Štalec je strokovnjak s področja spletnega trženja in direktor podjetja Red Orbit, vodilnega slovenskega ponudnika iskalnega marketinga in optimizacije spletnih strani. Več informacij na www.red-orbit.com.

Categories
Spletni marketing

Twitter #hashtag

Spletno komunikacijsko orodje Twitter je že kar nekaj časa prisotno tudi v slovenskem spletnem prostoru. Nekateri nanj gledajo kot na alternativo Facebooku, nekaterim je všeč njegova enostavna in bistveno manj kompleksna uporabniška izkušnja, vendar kaj v resnici je Twitter? Kaj nudi končnemu uporabniku? Kaj prinaša v poslovnem svetu? In kakšno vlogo ima Twitter v marketinškem pogledu?

 

Spoznajmo orodje

Kakor večino stvari je najprej treba orodje spoznati in razumeti, da ga lahko dobro in koristno uporabimo. Poglejmo si najprej njegov najbolj uporaben element – oznaka z »lojtrco« (#). V  angleščini jo imenujejo kar »hashtag« in je eden izmed bistvenih elementov Twitterja. Osnovni namen in funkcija oznake je, kot že deloma ime pove, označevanje tematik tvitov. Primer lojtrce bi zgledal takole – #followmonday –, s katero ostalim, ki uporabljajo Twitter, povemo, naj sledijo naštetim uporabnikom (@uporabnik1, @uporabnik2 …). Še en primer bi bil hashtag #ljubljana, pri čemer tvit označimo z mestom Ljubljana. Vsak uporabnik na Twitterju bo tokrat vedel,  da je tvit informacija, ki je posredno ali neposredno povezana z mestom Ljubljana.

 

Kaj pomeni to za marketing in podjetja?

Pravilna uporaba oznak z lojtrco pomeni več povratnih informacij, ki jih želimo, kar posledično pomeni  boljši in kvalitetnejši pregled popularnih tematik na Twitterju. S pravilno uporabo različnih orodij, ki so dostopna na spletu, lahko te podatke pregledujemo, analiziramo in jih v prihodnje uporabimo. Dve takšni orodji sta Hashtag.org (http://hashtag.org/) oz. Trendistic (http://trendistic.com/), ki nam v podobi grafa prikažeta popularnost nekega tvita v želenem obdobju; orodje Trendistic zahteva registracijo, če želimo poizvedovati po daljših obdobjih, 90 dni ali več. Ker so takšne informacije ključnega pomena za analizo trendov na Twitterju, so tudi velika dodana vrednost, če želimo izvedeti, ali se o našem proizvodu veliko govori in kdaj oz. v katerem obdobju. Prav tako nam veliko koristnih informacij nudi sam Twitter Search (http://search.twitter.com/), ki omogoča iskanje ažurnih informacij ali, kakor trdi sam Twitter Search slogan, See what’s happening — right now.

 

Kaj to pomeni za končnega uporabnika?

Večine končnih uporabnikov Twitterja statistika v tolikšni meri seveda ne zanima. Za tiste, ki pa imajo željo po prepoznavnosti, je oznaka z lojtrco dober način vključevanja v Twitter tematike. V primeru, da končnega uporabnika zanima statistika svojega Twitter računa, lahko za to uporabi spletna orodja TweetStats (http://tweetstats.com/) ali Xefer (http://xefer.com/twitter/). Obe orodji sta koristni, če želimo izvedeti količino tvitov po urah, dnevih in letih ter seveda frekvenco, kdaj najbolj objavljamo. Ponujata tudi podatke o tem, komu odgovarjamo in koga retvitamo. Seveda, če smo radovedni, lahko analiziramo tudi morebitne konkurenčne Twitter račune, dokler so javno dostopni. Tako lahko spremljamo tvitanje drugih oseb ali podjetij, kar pa prav tako koristi samemu marketingu.

 

Čeprav med družbenimi mediji v Sloveniji še vedno prevladuje Facebook, se tudi Twitter prebija in vedno bolj uporablja. Z nedavno prenovo Twitter platforme je dobil boljše uporabniško okolje, bojda pa bodo na Twitterju kmalu tudi oglasi, kar lahko seveda temeljito spremeni marketinški pogled na Twitter. Kakorkoli že, dejstvo ostaja, da lahko z različnimi koristnimi orodji in s pravilnim pristopom Twitter pametno izkoristimo za kvaliteten tok informacij do končnega uporabnika.

Categories
Oglaševanje in marketing Spletni marketing

Strateška izbira vrste ujemanja ključnih besed

O cenovni privlačnosti oglaševanja na klik preko Google Adwords je bilo povedanega že veliko.  Mnogi se v svet oglaševanja na klik podajo brez jasnih ciljev in strategij, kar ima za posledico visok strošek oglaševanja. Ena od bolj pomembnih komponent oglaševanja na klik, je izbor vrste ujemanja ključnih besed. Pravilen izbor ujemanja ključnih besed ima neposreden vpliv na ceno klika (ang. CPC – cost per click), oceno kakovosti (ang. quality score) in uspešnost oglaševalske kampanje, kot celote.

Google Adwords oglaševalcem omogoča izbor petih vrst ujemanja ključnih besed. Vsaka vrsta ujemanja ključnih besed ima svoje prednosti in pomanjkljivost, ki jih je potrebno upoštevati za dosego optimalne uspešnosti oglaševanja na klik.

Približno ujemanje (ang. broad match): gre za najpogosteje uporabljeno ujemanje, katerega prednost je izredno širok doseg in izjemna kontekstna raznolikost. Kot pomanjkljivost izstopa nizek nivo nadzora, ter visoka cena. Primer uporabe: prodaja avtomobilov.

Modificirano približno ujemanje (ang. modified broad match): ponuja precej boljši nadzor nad obsegom in kontekstno raznolikostjo, pri še vedno višji ceni. Primer uporabe: +prodaja +avtomobilov, prodaja +avtomobilov, +prodaja avtomobilov.

Besedna zveza (ang. phrase match): uporaba ujemanja, kot besedne zveze omogoča bolj natančno ciljanje ključnih besed z dobro mero nadzora. Pomanjkljivost je predvsem zmanjšan doseg ter omejenost zaradi vrstnega reda besedne zveze. Primer uporabe: »prodaja avtomobilov«.

Natančno ujemanje (ang. exact match): omogoča najvišjo stopnjo nadzora in precizno ciljanje ključnih besed. Kot slabost uporabe natančnega ujemanja je predvsem zmanjšan doseg v primerjavi z ostalimi vrstami ujemanja. Primer uporabe: [prodaja avtomobilov].

Negativno ujemanje (ang. negative match): predstavlja učinkovito orodje za kontrolo približnega ujemanja ključnih besed. Z rednim analiziranjem poročil o uspešnosti poizvedb, lahko negativno ujemanje v precejšnji meri optimizira relevantnost prikaza vaših oglasov, sproženih preko ključnih besed s približnim ujemanjem. Primer uporabe: -prodaja avtomobilov, -»prodaja avtomobilov«, -[prodaja avtomobilov].

Konstantno spremljanje, analiziranje in izvedba korekcij vas bosta zagotovo pripeljala do uspešnih oglasnih kampanij, ki bodo poskrbele za povračilo investiranih sredstev.