Categories
Nepremičnine

Prodaja nepremičnine mora imeti primerno strategijo

Živimo v času, ko je gospodarska kriza posegla na številne trge, zaradi česar je zastala tudi sama prodaja nepremičnin na nepremičninskem trgu. Zaradi rasti stopnje nezaposlenosti, slabih gospodarskih in drugih razmer ter nezaupanja v trge je postalo najemanje kreditov zelo težko, kar se odraža v tem, da pred seboj nimamo tako velikega števila potencialnih kupcev nepremičnin, kot smo ga imeli v preteklosti. Zaradi tega razloga je prodaja nepremičnin za nekoga, ki se na ta posel ne spozna, lahko mukotrpna in neuspešna izkušnja.

V teh okoliščinah se svetuje, da se prodajo nepremičnin zaupa strokovnjakom, ki se s tem poslom ukvarjajo profesionalno. Ko se prodaje nepremičnin loti posameznik, ki tega ni vešč, se lahko zgodi, da bo zapravil mesece in mesece časa in bil pri tem neuspešen. Zavedati pa se moramo, da je čas denar in da razmere na trgih lahko v tem času znižajo vrednost nepremičnine, ki jo želimo prodati, zato izguba časa ni zaželena. Prodaja nepremičnine pa bo v vsakem primeru bolj uspešna, če bomo zanjo postavili primerno ceno. Na ceno namreč vplivajo številni dejavniki. Najpomembnejši dejavnik, ki igra osrednjo vlogo v očeh potencialnih kupcev, je zagotovo lokacija (mesto, podeželje, center, obrobje mesta itn.). Bliže kot je nepremičnina centru mesta, višja bo njena cena. Seveda na ceno vpliva tudi velikost, leto izgradnje, opremljenost, prometna povezava, parkirna mesta in še bi lahko naštevali. Prodaja nepremičnine bo uspešna, če bomo preučili vse karakteristike, ki so povezane z nepremičnino, ki jo želimo prodati, in jih ustrezno implementirali v ceno, ki bo te karakteristika odražala.

Categories
Nepremičnine

Razmišljate o prodaji hiše? Tukaj je nekaj nasvetov.

Odločili ste se za prodajo hiše, zdaj pa niste prepričani, kako napraviti najboljši vtis na potencialne kupce?  Če želite, da bo prodaja hiše uspešna, lahko upoštevate naslednje nasvete:

  1. Ne bodite preveč navezani:

  • recite si: »To ni več moj dom, ampak stvar, ki jo moram čim bolje prodati«;
  • predstavljajte si, kako predajate ključe novemu lastniku;
  • poslovite se od vsake sobe in ne glejte nazaj.
Categories
Nepremičnine

Nekaj korakov za uspešno prodajo nepremičnine

Prodaja nepremičnine je precej zahteven stvarnopravni posel, ki terja točno ravnanje po črki zakona in ne dopušča mahinacij. Vendar pa si lahko ta posel olajšate s sledenjem naslednjih smernic, s katerimi bo prodaja nepremičnine mnogo hitrejša in lažja.

Prvi korak je vsekakor, da premislite ali si prodajo nepremičnine sploh upate in želite izpeljati sami. Če je vaš odgovor nikalen lahko posel prodaje nepremičnine poverite nepremičninski agenciji, ki bo za vas opravila vse potrebno, vendar pa si bo za to izplačala 2% vrednosti vaše nepremičnine. Če se za prodajo nepremičnine odločite sami je prvi korak določitev cene, kar lahko naredi strokovnjak – sodni cenilec. Glede na vrsto nepremičnine je treba izbrati pravega cenilca, za oceno objekta ali stavbnega zemljišča cenilca gradbene stroke, za oceno kmetijskega zemljišča cenilca kmetijske stroke in podobno.

Categories
Nepremičnine

Prodaja nepremičnine naj bo zabavna, enostavna in dobičkonosna

Ljudje se v življenju v glavnem ženemo za dvema stvarema – za čim več užitka in za čim manj tegob. Tako tudi prodajo nepremičnine želimo izvesti na čim manj stresen, zamuden in neprijeten način. Za prodajo nepremičnine imamo na voljo dve osnovni možnosti.

Klasičen način prodaje nepremičnine

Klasična prodaja nepremičnine zgleda nekako takole: nepremičnino očistimo, po potrebi za čim manjši denar obnovimo določene elemente, sklenemo pogodbo z nepremičninskim posrednikom, potem pa čakamo in molimo, da jo bo kdo kupil. Če imamo čas in sredstva, se prodaje nepremičnine lahko lotimo na ta način. Ker, resnici na ljubo, tak pristop po navadi prinese rezultat po parih mesecih, lahko tudi po letu dni. V tem času moramo plačevati določen znesek nepremičninskemu posredniku, morda spet kaj obnoviti, zgubljati čas z ohranjanjem lepe podobe, najverjetneje pa tudi redno spuščamo ceno.

Prodaja nepremičninskemu investitorju

Druga možnost prodaje nepremičnine je prodaja direktno nepremičninskemu investitorju. Izkaže pa se za najhitrejšo, najmanj stresno in skoraj zabavno izkušnjo pri prodaji nepremičnine. Vse zgoraj omenjene opravke, popravke, izboljšave in okrasitev bo namreč opravil investitor, in sicer v najkrajšem možnem času. Načeloma je tako: daljši je seznam potrebnih popravil, bolj se splača tovrstna prodaja nepremičnine. Navadno nepremičninski investitorji kupijo nepremičnino ne glede na njeno stanje. Pomembna prednost pa je v tem, da takoj dobite denar, ki ga morda potrebujete za nakup nove nepremičnine, in že se lahko podate v lov za njo.

 

Naj zgleda še tako zapleteno, razloga za stres pri prodaji nepremičnine ni. Zagotovo se za vsako nepremičnino najde možnost uspešne prodaje, če le znate potrkati na prava vrata.

Categories
Nepremičnine

Prodaja stanovanja v Ljubljani počasi narašča

Statistika beleži, da je prodaja stanovanj v Ljubljani v letošnjem letu zopet nekoliko narasla. Prodaja stanovanj v Ljubljani se tako po letu 2009, ko je slovenski nepremičninski trg doživel najhujšo krizo, zopet počasi vrača na raven pred krizo. Promet s stanovanji je še vedno skoraj za polovico manjši kot pred krizo, vendar pa je za skoraj dve tretjini večji kot v obdobju najslabše prodaje stanovanj v Ljubljani. Kljub temu pa visoke povprečne cene in število evidentiranih prodaj stanovanj kaže, da letos na slovenskem nepremičninskem trgu prodaja stanovanj stagnira. To zaradi visokih cen še toliko bolj velja za prodajo stanovanj v Ljubljani

 

Krivec za manjšo prodajo stanovanj v Ljubljani je na prvem mestu visoka cena, ki trenutno ne kaže, da bi bližnjem obdobju padla, kvečjemu obratno. Cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani je tako za 3 do 4 odstotke višja kot v enakem obdobju lani. Povprečna cena rabljenega stanovanja je v Ljubljani tako okrog 2500 evrov za kvadratni meter, medtem ko je cena novogradenj vrtoglava – med 2500 in 3500 evri za kvadratni meter. Višje cene stanovanj so le še na Obali.

 

Dokler nepremičninski balon ne poči in se precenjene vrednosti stanovanj ne znižajo, ocenjujejo, da bo prodaja stanovanj v Ljubljani še naprej stagnirala. K temu so močno pripomogli tudi mnogi upehani gradbinski baroni, ki so gradili in gradili stanovanja, pri prodaji pa se je zaradi previsoke cene zataknilo. V bližnji prihodnosti lahko prodaja stanovanj v Ljubljani naraste zgolj zaradi prodaje neprofitnih stanovanj, ki so srednjemu razredu prebivalstva pravzaprav edine dostopne stanovanjske nepremičnine. Dokler se kupna moč prebivalstva ne približa Evropi pa lahko o povečani prodaju luksuznih stanovanj zgolj sanjamo.

Categories
Nepremičnine Posel in ekonomija

Prodaja nepremičnine – res tako zahteven posel?

Najbolj priporočljivo, ko prodajate nepremičnino je, da ta stvarnopravno precej kompliciran posel prepustite specializirani agenciji, ki bo za vas opravila vse potrebno. Za to si bo vzela agencija v skladu z zakonom provizijo v višini 4% vrednosti nepremičnine ali enomesečno najemnino. Če pa se v prodajo nepremičnine spuščate sami, pa je dobro upoštevati naslednje nasvete:

  1. Prepričajte se, da boste prodajo nepremičnine zares izpeljali. Pogodbene obveznosti je treba spoštovati in če pride do bistvenih ali nebistvenih kršitev pogodbe so lahko s tem povezani ogromni stroški.
Categories
Nepremičnine

Kako prodajati nepremičnine?

Prodaja nepremičnin je lahko za nekatere zelo donosen in cvetoč posel celo v času finančne krize, za druge pa zoprna preglavica, s katero se ne znajo spoprijeti ustrezno in odločno. Ko ugotovimo, da smo svoje dosedanje bivališče prerasli, ali ga iz drugih razlogov želimo zamenjati, imamo na voljo več možnosti:

–        lahko oddamo oglas v enem od splošnih oglasnikov in se prodaje nepremičnine lotimo povsem na lastno pest,

–        nekaj več možnosti za uspešno prodajo imamo, če svojo ponudbo vpišemo v oglasno spletno mesto, ki je specializirano za prodajo nepremičnin,

–        verjetno najenostavnejša in najzanesljivejša pot pa je prepustitev vseh opravkov v zvezi s prodajo nepremičninski agenciji.

Kaj se nam bolj splača?

Prodaja in nakup nepremičnine je gotovo ena večjih, če ne največja življenjska investicija. Zato bi velika večina ljudi iz nje povsem upravičeno rada iztržila čim več. Prav to je tudi glavni razlog, zakaj se marsikdo loteva prodaje stanovanja ali hiše samostojno. Vendar pa se velik delež takšnih poskusov izjalovi. Na eni strani zaradi previsokih želja tistih, ki prodajajo in postavljajo cene, nesorazmerne vrednosti njihovih nepremičnin, in na drugi strani zaradi neizkušenosti, ki je kriva, da naposled pod pritiskom trga pristajajo na prenizka plačila in neustrezne pogodbe. Zdrava pamet torej narekuje, da kljub proviziji, ki jo plačamo nepremičninski agenciji, za prodajo nepremičnine v večini primerov bolje od nas poskrbi poklicni nepremičninski agent, ki za ceno provizije nase prevzame tudi urejanje gore dokumentov in pogodb, poskrbi za potencialne kupce in vse ostalo kar sodi k uspešni in finančno zadovoljivi prodaji nepremičnine.