Categories
Zabava in dogodki

Španija zanimiva država

Španija leži na Iberskem polotoku, ki se nahaja na jugozahodu Evrope. Poleg Španije, ki zaseda veèji del Iberskega polotoka , se na njem nahaja tudi Portugalska.

Uradno splošno bolj znana Španija, uporablja naziv Kraljevina Španija. Parlamentarna demokracija in ustavna monarhija današnje države Španije je nastala z ustavo leta 1978. Španija je razdeljena na 17 avtonomnih skupnosti, posebnost sta dve avtonomni mesti, ki se nahajata na afriški celini. Izven veèinskega celinskega dela na Iberskem polotoku ima Španija nekaj ozemlja na otokih v Atlantiku in Sredozemlju. V Atlantskem oceanu se nahajajo Kanarski otoki, ki so del Makaronezije. Otoki ognjeniškega izvora se nahajajo na zahodni obali zahodne Afrike. Španija si lasti vseh sedem veèjih otokov. Posebnost otokov je, da Španija na njih doseže svojo najvišjo toèko. 3718 m nad morje se dviga ognjeniški vrh Pico Teide. Nahaja se na otoku Tenerife . V Sredozemlju se nahajajo Balearski otoki. Pomembnejši otoki so Majorka, Ibiza in Formentera. Na balearskih otokih živi 1,1 milijona prebivalcev, glavno mesto je Palma de Mallorca. Ozemlje otokov je hribovito, z manjšo gozdno površino. Namakano in rodovitno nižavje je pomembno za uspevanje južnega sadja, oliv in vinogradov. Balearski otoki so najbolj znani po svojih turistiènih destinacijah. Sever države poleg meje z Francijo in majhno državo Andoro zaznamuje gorovje Pireneji. Drugo pomembno gorovje Sierra Nevada se nahaja na jugu iberskega polotoka. Oba gorska predela napajata najveèje španske reke. Vodnatost Španija èrpa iz rek : Ebro, Duero, Tajo in Guadalquivir.

Španija ima versko veèino katolikov, saj predstavljajo 94% prebivalstva. Španci predstavljajo tudi najveèjo etnièno skupino, ki pomeni 88% prebivalstva. Druge pomembnejše etniène skupine, po podatkih iz leta 2010 predstavljajo 12% prebivalstva. Najveèje skupine predstavljajo Romuni, Maroèani, Nemci, Ekvadorci in Britanci.

Skupaj z otoki Španija obsega ozemlje pol milijona kvadratnih kilometrov, na njenem ozemlju živi skoraj 50 milijonov prebivalcev. Med gosteje poseljena obmoèja spada Madrid z okolico, na vzhodni obali Barcelona in Valencia, na jugu celine pa Sevillia. Najveèji mesti sta Madrid z 3,3 milijona in Barcelona z 1,6 milijona prebivalci. Nasprotje temu so predeli v notranjosti celine, ki so zelo redko poseljeni. Španija je velik demografski prirastek doživela v 60′ in 70′ letih minulega stoletja, ko se je prebivalstvo podvojilo. V 80′ letih 20. stoletja se je rast moèno zmanjšala, današnji trend prebivalstva pa kaže na ponovno rast. Velik prispevek pri tem ima vraèanje Špancev iz drugih držav, kamor so se pred tem preselili. Del prirastka prebivalstva predstavljajo tudi priseljenci, katerih veèina predstavljajo priseljenci iz Latinske Amerike. Pomembni skupini priseljencev prihaja iz Severne Afrike in Vzhodne Evrope.

Gospodarstvo se v veliki veèini napaja iz storitvene dejavnosti, predvsem moèna je turistièna dejavnost. Storitven sektor ustvari 71% BDP. Druga najpomembnejša panoga je industrija, katera ustvari 26% BDP. Pomembni predstavniki industrije so živilska, tekstilna in navtièna industrija ter proizvodnja jekla in železa. Trend prihodnost napoveduje informacijski in telekomunikacijski dejavnosti ter proizvodnji elektronskih komponent. Najmanjši 3% delež BDP ima kmetijstvo. Skromen delež v gospodarski dejavnosti, na drugi strani pomeni, da je Španija svetovno najveèja pridelovalka limon, pomaranè , jagod ter olivnega olja. Pomembna je tudi pridelava vina, poleg tega pa še pluta, olive, paradižnik, jeèmen, sladkorna pesa in pšenica.
Že zaradi same zgodovine je Španija zanimiva država . Zaznamovali so jo na eni strani osvajalski pohodi razliènih vojska in kultur. Rimljani so tako ustanovili eno najstarejših španskih mest, Valencio. Ustanovitev sega v leto 138 pred našim štetjem. Na obmoèju kjer je potekala Via Avgusta, to je prometnica, katera je bila vez z Rimom, so si za temelje mesta izbrali strateško toèko na ozemlju reènega otoka. Na rimske èase spominjata dve glavni prometni osi, ki so ostanki rimskih ulic Cardo Maximus in Decumanus Maximus. Mesto Cordoba je zaznamovala 300 let dolga muslimanska oblast. Zasedba mesta spada v okvir osvajalskih pohodov Arabcev v zaèetku 8.stoletja. Zavzeli so obsežno ozemlje, ki ga ima današnja Španija in sicer od Gibraltarja na jugu, do Pirenejev na severu. Mesto je nekoliko kasneje postala pomembno evropsko mesto in prestolnica. Bogastvo mesta se je napajalo z uspešno uvedbo namakanja, uveljavitvijo izobraževanja ter trgovske povezave med judi, kristjani in muslimani. Cordoba ima iz teh obdobji številne kulturne ostanke, ki spominjajo na bogato in pestro zgodovino. Španija je pomembno vlogo odigrala v èasu velike želje in radovednosti po odkrivanju novih dežel. V veliki meri so odkrivanje novih dežel narekovale ovire na Svilni cesti. Takratna Španija je v italijanskem raziskovalcu in trgovcu Krištofu Kolumbu po sicer muènih pregovarjanji z sponzorji, Ferdinandu Aragonskemu in Izabeli Kastiljski, odkrila pot do Amerike. Sicer Amerika ni bila mišljena kot predviden cilj, saj je bilo glavno vodilo Kolumba odkritje alternativne poti do Indije, katere povezave na Svilni poti so bile takrat motene in ovirane. Nekoliko kasnejše obdobje je Španija bila znana po velikih umetnikih, v 17. stoletju z Velázquezom, v 18. in 19. stoletju Goyo ter v 20. stoletju z Picassom, Dalijem in Mirojem. Iz šolskih klopi nam je znan Cervantesov Don Kihot, ljubitelji plesišè in glasbe poznajo španski flamenko. Vizualna umetnost, danes ne bi bila pestra brez režiserske taktirke imen kot so Pedro Almodóvar, Alejandro Amenábar in Luis Bunuel.

Vse naštete tako kulturne kot naravne znamenitosti, ki jih Španija ima se najlepše odražajo v turistiènih znamenitostih ter ogleda in obiska vrednih turistiènih lokacijah. Veèina jih pripada obmorskim delom celinske Španije ter otoškim destinacijam v Atlantiku ter Balearih. Razvila so se tako na raèun naravnih danosti, kot so plaže in morje ter obilica sonca. Španija po številu sonènih ur v letu spada med najbolj sonène dežele Evrope. Vsekakor so zanimiva tudi starodavna mesta z bogatimi zgodovinskimi ostanki in znamenitostmi. Razni osvajalci, njihova prisotnost izražena v kulturnih spomenikih, se danes odseva v mogoèni prisotnosti, katero Španija ima na seznamu svetovne kulturne dedišèine Unesco. Na seznamu je Španija prisotna z 44 znamenitostmi , kar jo v skupnem seštevku na seznamu svetovne kulturne dedišèine Unesca uvršèa na visoko tretje mesto, takoj za Italijo in Kitajsko. Na seznamu španske kulturne dedišèine prevladujejo kulturne znamenitosti, kar glede na bogato zgodovino sploh ni preseneèenje. V manjšini so tako naravnih znamenitosti trije narodni parki ter pod skupino mešano biotska razliènost Ibize ter Perdu, gora v Pirenejih.

Španija je brez dvoma zanimiva država.

Categories
Potovanja

Španija, država, ki je sinonim za številne užitke

Španija leži na jugozahodu Evrope in je na po velikosti v Evropi kar druga po vrsti. Je zelo gorata dežela, s precej manj padavinami, kot so jih vajeni ostali prebivalci stare celine. Pokrajina te dežele je izjemno raznolika, v njej najdete vse, od suhih gorskih predelov do plodnih livad in sadovnjakov do veličastne obale in do svetovno poznanih mest v osrednjem delu. To je dežela, ki je sinonim za dobro hrano, srčne ljudi, najlepše peščene plaže, sonce in kar je najbolj pomembno, številne možnosti za zabavo in za doživetje nepozabnega potovanja. Poleg vsega tega pa je tu še bogata kulturna in zgodovinska dediščina, ki daje še dodaten šarm, le odkriti jo morate. To, kar je za Španijo tako zelo značilno, ne pusti ravnodušnega prav nikogar. Španija je velika država, pripadajo ji tudi Balearski otoki v Sredozemskem morju, Kanarski otoki v Atlantskem oceanu ter Ceuta in Melilja v Maroku. Španija ima mnogo raznolikih obrazov, a prav vse med seboj povezuje strast, do življenja, do glasbe, plesa in temperament, ki je za Špance tako telo značilen.

Španski in Kastiljski jezik sta dva uradna jezika te dežele, ostali jeziki oziroma bolje rečeno dialekti so še Katalonski, Baskovski in Galicijski. Ker je to zares velika dežela, so tudi podnebja od področja do področja različna. Centralna Španija ima tipično celinsko podnebje, Severna Španija, ki je tudi najbolj gorat predel države ima največ padavin, a zmerne temperature, Sredozemska obala ima tipično sredozemsko podnebje. Tako je na splošno gledano najboljši način za obisk Španije med poznim marcem in zgodnjim novembrom. Prav to je tisti najbolj idealen čas, ko je čas višjih temperatur, z malo padavinami in z več sonca. Španija je dežela, ki jo začutiti, na katerikoli del države se boste odpravili saj prav vsak njen del govori popolnoma svojo zgodbo.

Categories
Španija

Na potovanje v Španijo

Španija, andaluzijaNa potovanje v Španijo se lahko odpravi vsakdo, pa naj bo to navdušenec nad brezskrbnim poležavanjem na neskončnih peščenih plažah, ljubitelj gora in raznolike narave ali pa tisti, ki mu veliko pomeni bogata zgodovinska in kulturna dediščina dežele. Na potovanje v Španijo se navadno odpravljamo v letnem času, ko so počitnice tako rekoč po celotni Evropi, kar pa žal lahko pomeni gnečo na plaži, velikokrat pa je prav zaradi sredozemskega podnebja v tem obdobju skoraj neznosna vročina kar lahko lepe trenutke nekoliko pokvari. Kaj boste vzeli s seboj je popolnoma odvisno od tega v kateri del države ste namenjeni in v kakšnem letnem času odhajate v to deželo. Ker je Španija država, ki sodi tako kot mi v Evropo, na potovanje v Španijo ne potrebujete s seboj vize, prav tako ne potrebujete dodatnih cepljenj. Pomembno je le, da ima vaš osebni dokument še določen čas veljavnosti. Lahko se odpravite z letalom, še zanimivejša je pot z avtomobilom saj si lahko vzamete postanek točno tam, kjer si želite sami, še bolj adrenalinsko pa je seveda potovanje s kolesom ali celo peš, česar pa se poslužuje kar nekaj navdušencev, tako iz zabavnih, kakor tudi iz drugih namenov. Na potovanje v Španijo se še vedno množično odpravljajo na maturantske izlete, predvsem pokrajina Katalonija, mesto Barcelona je njihov glavni potovalni cilj. Na potovanje v Španijo vas vabijo samosvoja Baskija, uporniška Katalonija, kraljevska Kastilja, vedno zelena Galicija in strastna Andaluzija in čeprav je vsaka zgodba zase, vam bo prav vsaka pustila neizbrisljiv pečat.

Več informacij najdete na spletni strani http://www.agencija-oskar.si/

Categories
Španija Uncategorized

Zgodovinski razvoj Španije

Zgodovina Španije sega tja daleč v preteklost, ko so bili najstarejši prebivalci Iberci, Ligurci in nato Kelti, v 3. stoletju pred našim štetjem so prišli pod Kartažane, po drugi punski vojni pa pod Rimljane, ki so jih v celoti romanizirali, zgradili veliko pomembnih cest, akvaduktov in naselij. V petem stoletju so to ozemlje zasedli Goti, kasneje pa še Mavri, ki so vladali vse do 12. stoletja, v Granadi celo do druge polovice 15. stoletja. Za seboj so zapustili bogato dediščino, številne gradove, trdnjave in stolnice. Sčasoma, ko je ozemlje postalo znova krščansko sta oblast v svoje roke vzela Ferdinand II. Aragonski in Izabela Kastiljanska in med seboj združila dve kraljestvi. V tem času je imel izjemno pomemben vpliv tudi Krištof Kolumb. Zgodovina Španije je nekoliko deljena, saj e je Katalonija razvijala po svoje, predvsem pod oblastjo barcelonskih grofov v srednjem veku in pod aragonskim kraljestvom se je razvila v pomembno trgovsko in pomorsko silo. Med potovanjem po Španiji zagotovo ne morete mimo teh zgodovinskih dejstev. Le – te vam najbolje predstavijo na organiziranem potovanju s turistično agencijo. Tudi pod aragonskim kraljestvom je ohranila precej samostojnosti in se vse do 17. stoletja uspešno upirala centralizmu iz Madrida.

Nekje do leta 1700 so vladi bolj in manj uspešni vladarji, prav tistega leta pa je takratna Kastilja ostala brez vladarja, zato so prišli Francozi oziroma Burboni. Tudi Katalonija je s tem kar nekaj izgubila, saj se je zavzemala za vladavino Habsburžanov. Velik vpliv na zgodovina pa imata tudi prva in druga svetovna vojna, vse od leta 1936 pa do 1975 je z vojaško diktaturo vladal general Franco. Danes je Španija kraljevina. Potujte tudi v druge kraljevine z Agencijo Oskar.

Categories
Španija

Deset znamenitosti, ki jih morate videti, ko se odpravite na potovanje po Španiji

Potovanje po Španiji je za mnoge potovanje v deželo, ki so jo že dolgo sanjali in si tja na tihem želeli. Morda zaradi prijetnih, skoraj popolnih klimatskih razmer in predvsem zaradi izjemno bogate kulturne in zgodovinske dediščine. V deželi neštetih zanimivih dvorcev, svetovno poznane lepe plaže in izjemno privlačnega goratega sveta se je izjemno težko odločiti, kam se odpraviti. Po nekaterih raziskavah so nekako izbrali deset najbolj priljubljenih destinacij, ki jih morate obiskati. Vse se začne v Andaluziji s slikovitimi belimi vasicami, s slavnimi mesti Sevilla, Cordoba in Gibraltar, z ogledom čudovite mošeje. Nadaljuje se v Alhambri, v dvorcu mavrskih vladarjev, obdanega z najlepšimi španskimi vrtovi. Naslednje mesto, ki na potovanju po Španiji ne more mimo vas je Barcelona, prestolnica Katalonije, ki nudi obiskovalcem pestro nočno življenje, lepe plaže in možnost brezmejnega nakupovanja. A njena največja znamenitost so stavbe slavnega arhitekta Antonia Gaudia. In nato, neverjetne naravne lepote gorovja Picos de Europa na severu Španije, kjer se najlepše opazi raznolikost te dežele. Katedrala Santiago de Compostela priča o krščanski tradiciji te dežele in jo vsako leto obiščejo milijarde romarjev. Kanarski otoki, ki so del Španije in so poznani po neskončno lepih plažah in na otoku Tenerifi mogočni Mont Teide, s snegom prekriti vulkan. Prelepe plaže, kjer lahko prav vsak najde mesto tudi zase, brez natrpanih množic. Valencia, mesto bogate umetnosti in kulture, Madrid, kraljevo mesto, trg Španija in ostanki Rimskega cesarstva. Nepozabne vtise ponuja potovanje po Španiji.

Categories
Potovanja Španija

Pestra zgodovina in kultura nas vabita na potovanje v Španijo

Potovanje v Španijo, deželo kjer nas zgodovina in kultura privabljajo, da doživimo zares nepozabno izkušnjo. To je država, ki združuje zgodovino, kulturo in izjemno raznoliko naravo. Zmotno je mišljenje, da v Španijo potujejo le tisti, ki si želijo oddiha na kilometrih dolgih obalah, saj je to država, ki je zelo gorata, v Evropi po goratosti zaostaja le za Švico. Površinsko je to zelo prostrana država, kar pomeni, da si je tovrstno potovanje potrebno dobro planirati in skrbno izbrati pokrajino, ki jo želimo dodobra spoznati. Tako pri nas, kakor pri ostalih državah Evrope so izjemno priljubljeni tudi nekateri otoki, ki spadajo k Španiji, predvsem so to Kanarski otoki. Glavna turistična sezona je poletje, a nikjer ne piše, da se za potovanje v Španijo ne smemo odločiti v kateremkoli drugem letnem času. Španija je dežela, kjer ne boste preslišali tleskanja kastanjet, igranja kitare in navdušenih in vedno veselih ljudi. Španska kuhinja je tradicionalna, s pridihom kultur, ki so nekoč vladale temu prostoru, zato ne preseneča, da marsikdo nikoli ne pozabi slastne paelle, ali si za domov ne odnese vsaj steklenice sangrie.

Tako zgodovina, kakor tudi kultura Španije je zelo pestra, obenem pa od pokrajine do pokrajine tako zelo raznolika, da se zares težko odločimo kateri del obiskati. Zgodovina Španije je mogočna, kar se vidi tudi po svetovno poznanih stavbah in mavrskih utrdbah. Tu so svoj pečat pustili mnogi španski in svetovni arhitekti. Flamenko, bikoborbe, znamenitosti vredne oglede, Španija je zares mamljiva dežela.

Categories
Počitnice Potovanja Prosti čas Španija Turizem

Počitnice v Španiji za vse okuse

Kastilja, Baskija, Andaluzija, Katalonija, Balearsko otočje, Kanarsko otočje …  počitnice v Španiji je potrebno planirati glede na veliko kulturno in geografsko raznolikost dežele, ki ni dovolj majhna, da bi jo v celoti obredli v enem potovanju. Katere pokrajine obiskati, je odvisno od tega, kakšne počitnice v Španiji si želimo. Katalonija je gospodarsko najbolj razvita pokrajina, njena prestolnica Barcelona pa je tudi prestolnica moderne umetnosti in kulturnega dogajanja. Andaluzija bo izbrana destinacija za tiste, ki želijo počitnice v Španiji izkoristiti v romantičnem vzdušju, ki ga še ni zapustil islamski duh Španije.

Mesta kot so Kordoba, Granada, Sevilja, Malaga preveva starodavni duh preteklosti. Tiste, ki želijo počitnice v Španiji okusiti v duhu najbolj klasični predstav o španskem temperamentu, bikoborbah in živahnem plesu, pa bo privabila Kastilja in prestolnica Madrid. Tako imenovana zelena Španija se nahaja na severu države, za katero je značilno vlažno in deževno podnebje pod vplivi Atlantskega ocena. Vsako leto pa počitnice v Španiji največ turistov preživi na španskih otokih ali ob obmorskih mestih. Priljubljena otočja sta tako Kanarski otoki, ki se nahajajo v Atlantskem oceanu, kot tudi Baleari, ki ležijo v Sredozemskem morju. Počitnice v Španiji ponujajo razvedrilo, primerno najrazličnejšim okusom, katerim je prilagojena raznolikost španskih pokrajin.

Categories
Počitnice Potovanja Prosti čas Španija Storitve Turizem

Dopust v Španiji na tisoč načinov

Dopust v Španiji je mogoče zasnovati na mnoge različne načine. Ker gre za veliko državo z veliko naravno raznolikostjo ter še večjo raznolikostjo zgodovinske, kulturne in umetniške dediščine, je mogoče dopust v Španiji planirat na tisoč in en način.

Najpogosteje se turisti za dopust v Španiji odločajo v poletnih mesecih, saj želijo tople in dolge dneve uživati ob hladni obmorski sapici. Kot turistične destinacije za poletni dopust v Španiji so se tako močno uveljavila španska otočja. Balearsko otočje (predvsem Ibiza, Majorka in Menorka) v Sredozemskem morju in Kanarsko otočje v Atlantskem oceanu (predvsem Tenerifi in Fuerteventura) ter vzhodni in južni del španske obale (Costa de Valencia, Costa Calida, Costa de Almeria, Costa Tropical, Costa del la Luz) so destinacije, ki si jih za dopust v Španiji izberejo ljubitelji morja in sonca.

Seveda bogata kulturna dediščina, kjer se prepletajo islamski vplivi in bogata dediščina tisočletji  krščanstva, dodatno obogati dopust v Španiji. V povezavi s krščanstvom nekateri dopust v Španiji izkoristijo tudi za poglobitev vere in sicer tako, da se odpravijo na romarsko destinacijo Santiago de Compostela, ki je tretja najpomembnejša romarska destinacija v krščanstvu (takoj za Sv. Petrom v Rimu in Jeruzalemom). Dopust v Španiji je popularno planirati tudi okrog obiska večjih mest (Madrid, Barcelona) ali pa kakšnega od številnih naravnih parkov.

Categories
Potovanja

Ko se srečata temperament in eksotika – počitnice v Španiji

Največja sredozemska evropska država Španija postaja čedalje bolj priljubljena destinacija slovenskih turistov in zakaj ne bi, saj lahko počitnice v Španiji preživite na stotero raznolikih načinov. Španija nikogar ne pusti ravnodušnega, saj sta lepota španskih otokov (Mallorca, Kanarski otoki) ter celinskih območij (Barcelona, Madrid, Granada, Pamplona) preprosto dih jemajoča. Počitnice v Španiji vas bodo navdušile že samo zaradi sredozemskega temperamenta, živahnega življenja in prijaznih prebivalcev. Temperamentna dežela na drugi strani Pirenejev je eksotična, strastna in romantična; in je dežela flamenka, klasičnih kitar, nogometa, umetnosti in dežela prikupnih sredozemskih mest.

Počitnice v Španiji lahko preživite v raznovrstnih hotelih in hostlih, saj je ponudba obširna in raznolika, primerna za plitek in globok žep. Tudi ponudba lokalov, restavracij, plaž, trgovin in nočnih klubov je neskončna in vsakdo bo v tej deželi našel pravi raj zase.

Aktivne počitnice v Španiji si lahko privoščijo vsi, ki so mladi po srcu, saj Španija ponuja ogromno možnosti za šport in adrenalinske dogodivščine. Med počitnicami v Španiji lahko po prostranih peščenih plažah tečete, igrate odbojko in nogomet, medtem ko je obala pravi prostor za nešteto vodnih športov – vožnje s hitrimi čolni, smučanje na vodi, deskanje na vodi celo izlet z opazovanjem belih morskih psov si lahko privoščite. Nepogrešljiv je tudi ogled bikoborbe in za najpogumnejše tek z biki v Pamploni. Na drugi strani pa lahko med počitnicami v Španiji v prvi vrsti počivate in si naberete novih moči. Nič ni lepšega kot tradicionalna španska večerja ob pogledu na plesalce flamenka in klasične kitariste. Zakaj si ne bi torej tudi vi privoščili počitnic v Španiji?