Categories
digitalni marketing

Spletno oglaševanje, sodobno trženje

Spletno oglaševanje je klasično trženje v digitalni obliki.

V sodobnem svetu predstavlja spletno oglaševanje sodobno trženje . Glede na klasične načine oglaševanja se v marsičem razlikuje, obstajajo pa tudi razlike med spletnim oglaševanjem. Klasični načini oglaševanja so obstajali predvsem v tiskani obliki, preko radija in televizije. Sodobna različica pa obstaja na internetu. Podjetja uporabljajo zelo različno spletno oglaševanje za prikaz svojih aktualnih ali splošnih aktivnosti potencialnim kupcem. Aktualne aktivnosti so predvsem novosti, ki v preteklosti na spletu oziroma spletni strani podjetja niso obstajale. To so novosti v ponudbi, prodajne akcije ter razne druge novosti. Splošne aktivnosti pa so tiste, ki se ne spreminjajo bistveno. Lahko bi rekli, da gre za osnovo. Za podjetja je najbolj zanimivo kontekstualno spletno oglaševanje, uporablja ga več kot šestina vseh podjetji. Drugi priljubljeni obliki sta spletno oglaševanje na podlagi sledenja preteklih aktivnosti, spletno oglaševanje na podlagi vedenjskih vzorcev ter spletno oglaševanje glede a lokacijo. Poleg naštetih oblik je še veliko možnosti, ki jih lahko uporabljajo podjetniki. Začetnikom je danes omogočeno razmeroma dostopno lastno oglaševanje, večjim podjetjem pa so lahko zanimive tudi razne druge metode. Lastno spletno oglaševanje je mogoče na različnih osnovah, pri tem je velikokrat podjetnik sam odgovoren za celoten niz aktivnosti. Večjim podjetjem takšen pristop ni zanimiv, saj so podjetniki in njihovi zaposleni preveč obremenjeni z drugimi aktivnostmi. Temu premierno se odločijo za najetje agencije, ki se z oglaševanjem preko spleta profesionalno ukvarja. Za začetnike je to velik zalogaj, zato se veliko raje odločajo za dostopnejše izvedbe. Prednost takšnega načina oglaševanja za začetnike je tudi v tem, da se učijo osnov oglaševanja. Ker so sami udeleženi v celotnem procesu, spoznajo kako spletno oglaševanje deluje, kakšne učinke ima ter številne za podjetništvo ter druga področja zelo koristne stvari.

Spletno oglaševanje je zelo zanimiv in dinamičen posel, zanj je zainteresiranih vedno več podjetnikov ter drugih oseb.

Categories
Internet

Google AdWords doseganje kupcev

Google AdWords omogoča doseganje kupcev na praktično vseh koncih sveta.

Doseganje kupcev Google AdWords omogoča na enostaven način. Gre za sodobno obliko oglaševanja, s tem pa je Google AdWords sodobna rešitev. Trendi kažejo, da bo Google AdWords tudi v prihodnosti igral pomembno vlogo. Dober učinek in izkoristek možnosti, katera ga ponuja Google AdWords je mogoč. Hkrati pa Google AdWords zagotavlja preglednost učinkovitosti. Kako izkoristiti ponujene možnosti je mogoče ugotoviti na številne možne načine. Osnova za ugotavljanje so meritve obiskanosti. Zainteresiranim meritve obiskanosti kažejo sedanje stanje. Lahko pa meritve obiskanosti zainteresiranim nudijo pogled na možno stanje. Te lahko opazimo na rezultatih, ki jih meritve obiskanosti nudijo kot splošno dostopne. Obstajajo pa tudi meritve obiskanosti, ki so zaupne narave. Namen takšne meritve obiskanosti je predvsem zagotavljanje prednosti. Tržna učinkovitost je danes zelo zaželena. Če želimo, da bodo meritve uporabne in koristne je treba vse zajete informacije tudi pravilno razumeti. Velikokrat so zajete informacije le neuporabni znaki in številke. Uporabni znaki in številke pa postanejo po obdelavi. Vsi uporabni znaki in številke koristijo aktivnosti, ki jih pravimo analiza. Namen, ki ga ima analiza je predvsem iskanje priložnosti za prihodnost. Pri tem analiza zre tako v preteklost, kot tudi prihodnost. Vez preteklosti s prihodnosti predstavlja trend oziroma trendi. Te lahko analiza ustvari ali pa izkoristi. Dobra analiza je predvsem tista, ki se v prihodnosti izkaže kot koristno orodje. V mnogih primerih je možno prihodnost oceniti tudi na druge načine. Prihodnost je za mnoge zelo pomembna. V poslovnem svetu je pomembna predvsem zaradi narave učinkov in vseh potrebnih predhodnih investicij. Prihodnost mora biti zato znana, da se oblikuje vse potrebno na optimalen način. Preveč ali premalo je v tem primeru slabo in nezaželeno. Vsekakor si vsak poslovni subjekt želi biti svojim željam primerno uspešen.

Google AdWords se lahko prilagodi neštetim in raznovrstnim zahtevam naročnikom oglaševanja.

Več

Categories
Spletni marketing

Dinamični svet oglaševanja z Google Adwords

Google Adwords velja za eno najbolj dinamičnih okolij za digitalno oglaševanje. Spremembe, izboljšave in nove funkcionalnosti si sledijo v takem sosledju, da le največji entuziasti uspejo slediti vsem spremembam, le najboljši pa te spremembe uporabljajo tudi v praksi.

V članku vam razkrivamo nekaj bolj pomembnih novosti, ki jih vsekakor velja izkoristit, če želite povečati učinkovitosti digitalnega oglaševanja.

Remarketing

Remarketing zagotovo velja za eno najodmevnejših funkcionalnosti, ki jih ponuja Google Adwords. Z remarketingom lahko občutno povečate ROI, saj vam omogoča, da zelo natančno ciljate vse tiste, ki so že obiskali vaše spletno mesto. Še več, s kreativno-strateškim pristopom lahko oblikujete specifične ciljne skupine obiskovalcev vašega spletnega mesta, kamor spadajo npr. vsi tisti, ki so nek artikel že dali v nakupno košarico, a nakupa niso zaključili. Le-te potem preko oglasov v prikaznem omrežju »lovite« z ultra ciljanimi oglasi, kar vam seveda omogoča občutno povečanje prodaje in prepoznavnosti. Celoten remarketing lahko še dodatno oplemenitite z določitvijo interesnih in demografskih specifik ciljnih skupin vaših spletnih uporabnikov.

Dynamic Search Ads

DSA predstavlja nov mejnik v svetu oglaševanja Google Adwords. Oglaševalcem omogoča avtomatično generiranje oglasov za specifične segmente  produktov oz. storitev, predstavljenih na spletem mestu. Bistvena razlika med DSA in običajnimi tekstovnimi oglasi je v tem, da lahko pri DSA pozabite na ključne besede, bide in pisanje množice oglasov za specifične produkte in storitve z vašega spletnega mesta. DSA uporablja vsebino vašega spletnega mesta v povezavi z relevantnimi iskanji. Zato imajo oglaševalci pri določitvi spletne vsebine, ki se uporablja za DSA, proste roke. V DSA lahko tako vključite celotno spletno mesto ali pa zgolj podstrani, ki spadajo v specifično kategorijo, ki jo želite oglaševati. Te podstrani lahko še dodatno filtrirate z vpisom točnih naslovov ciljnih podstrani, URL naslovov, ki vsebujejo specifičen niz znakov, in podstrani, na katerih se pojavljajo določeni nizi, ki so vezani na segment, ki ga želite oglaševati:

Marsikomu bo DSA sprva zvenel povsem nejasno, a ko enkrat dobite vpogled v poročila, se dejansko začnete zavedati njegove surove moči.

Ad Extentions

Minili so časi oglasov Google Adwords brez razširitev. Vsi uspešni oglaševalci se poslužujejo ene od oblik razširitev tekstovnih oglasov. V slovenskem spletnem prostoru na popularnosti najbolj pridobivajo t. i. »sitelinki« na specifične podstrani in lokacijska razširitev oglasov. Dobro pa je vedeti, da oglase lahko razširimo tudi s prikazom telefonske številke, prikazom produktov, povezavo z Google+ ter prikazom povezave na mobilnih aplikacijah.

V letu 2013 lahko upravičeno pričakujemo nadaljevanje izjemnega razvoja oglaševalskega okolja Google Adwords. Če razkrijemo le nekaj »dobrot«, ki nas čakajo v 2013: dynamic display ads, remarketing za iskalno omrežje, razširjeni »sitelinki«, »media ads«, »comparison ads« s »CPL – cost per lead« modelom ter še mnogo drugih funkcionalnosti. Stopite v svet oglaševalske dinamike tudi vi, sami ali s pomočjo certificiranih strokovnjakov iz podjetja Red Orbit.

Categories
Spletni marketing

Ali je skok brez padala v spletnem marketingu res dobra ideja?

Avtor: Andraž Štalec je strokovnjak s področja spletnega trženja in direktor podjetja Red Orbit, vodilnega slovenskega ponudnika iskalnega marketinga in optimizacije spletnih strani. Več informacij na www.red-orbit.com.

Internet je postal nujno trženjsko in komunikacijsko orodje. Brez njega si težko predstavljamo življenje in enako velja za večino slovenskih podjetij. Podjetje mora imeti svojo spletno stran, na žalost pa se večina podjetij postavitve svoje spletne strani loti popolnoma brez strategije. Vkrcajo se v prvo letalo, odletijo na primerno višino in skočijo. Pri tem pogosto pozabijo na padalo. Ali je to res pot do uspeha?

Internet je postal eden glavnih trženjskih in komunikacijskih kanalov. Podjetja se tega vedno bolj zavedajo. Zavedajo se potenciala, ki ga prinaša internet, zavedajo se množice vseh uporabnikov, ki preko spleta iščejo informacije, zavedajo se prodajne priložnosti. Glavna težava pri tem je, da vsi preveč hitijo. Postavljanje spletnih strani, predstavitve na Facebooku, oglaševanje in zakup ključnih besed brez strategije ter natančno določenih ciljev vodijo le v eno smer – trd pristanek na zemlji. Internet je ogromen medij, ki lahko brez začrtane strategije konzumira ogromne količine denarja. Večina podjetij se loti svojega nastopa na spletu prav z namenom povečanja prodaje in prihodkov. Če pri planiranju svojih spletnih aktivnosti ne uporabiš glave se kaj kmalu lahko zgodi, da bodo vložki veliko večji kot prihodki, ki jih s tem generiraš.

Ogromna paleta spletnih storitev in množica ponudnikov prav gotovo podjetju ne olajšata dela. Koga izbrati? Kje začeti? Katera storitev je zame najboljša izbira? Vse to so vprašanja, ki tarejo veliko podjetij. Dejstvo je, da zgolj spletna strani ni dovolj. Biti na spletu ni dovolj. Postati moraš viden, se pojavljati na družbenih omrežjih, spletnih iskalnikih in na spletnih medijih. Kater spletni komunikacijski kanal izbrati je težko reči. Vsaka panoga in vsako podjetje ima svoje specifike, želje in cilje, zato mora priprava spletnega nastopa temeljiti prav na teh elementih. Šablone za vse ni. Vsako podjetje je individualna celota, ki si zasluži svojo lastno strategijo.

Ko se lotevate svojega spletnega nastopa torej dobro premislite kaj je vaš cilj, komu bo spletna stran namenjena, kje na spletu vas bodo vaši ciljni uporabniki lahko naši, kakšni bodo vaši vložki v spletni marketing in kakšne rezultate pričakujete. Premislite ali imate s seboj padalo, ki vas bo varno prineslo do cilja in ali veste kje je vaš cilj in kam želite doskočiti! Po potrebi s seboj raje vzemite inštruktorja.

Categories
Optimizacija

Pomembna rešitev za marsikatero spletno stran je optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani je pomemben del spletnega oglaševanja, saj predstavlja način kako doseči kar se da visoko uvrstitev v spletnih iskalnikih. Raziskave so pokazale, da kar okoli devetdeset odstotkov ljudi najde iskano spletno stran preko spletnega iskalnika. Da bodo uporabniki ali bodoči kupci našli vašo spletno stran pa še ni dovolj, da ste samo uvrščeni v spletne iskalnike, temveč tudi, kako visoko ste uvrščeni. Dejstvo je, da daleč največ obiskovalcev dobi spletno mesto, v spletnem iskalniku postavljeno na prvo mesto. Cilj optimizacije spletnih strani je torej ne samo uvrščanje na spletne iskalnike, temveč čim višje uvrščanje za iskane ključne besede.

Optimizacija spletnih strani
Optimizacija spletnih strani

Tako je osnovni in seveda najpomembnejši del določitev in iskanje ključnih besed. Optimizacija spletnih strani nam torej daje večji obisk in s tem več obiskovalcev in posledično več kupcev, ki jih želimo na tak način privabiti. Ni le dovolj sodobna in grafično najmodernejša spletna stran na katero smo sami upravičeno ponosni. Optimizacija spletnih strani ali tudi SEO postaja vedno bolj potreben in vedno bolj uporaben pojem pri spletnem programiranju. Prav zato, ker predstavlja enega izmed najbolj pomembnih dejavnikov za dober obisk spletne strani. Prav zato je pomembno, da pustimo optimizacijo spletne strani v roke izkušenega strokovnjaka. Pomembno je, da je vsaka ključna beseda zelo dobro pretehtana in vzeta, dobesedno kakor investicija v podjetje in ne le kot trofeja v boju s konkurenco. Za visoko uvrstitev na spletnih iskalnikih je potrebno veliko časa, truda in energije, da je uspešna optimizacija spletnih strani.

Categories
Oglaševanje in marketing

Spletni marketing, najboljši način oglaševanja

Spletni marketing postaja vedno bolj priljubljen način oglaševanja. V nekaj kratkih besedah, razumljivo vsem ljudem pomeni spletni marketing oglaševanje na spletu. Trženje na spletu je v bistvu aktivnost, ki jo podjetja oziroma ponudniki storitev izvajajo na internetu ter obsega poleg spletnih strani še optimizacije strani, socialna omrežja, pisanje bloga in e-mail marketing. Prvi, najpomembnejši korak za oglaševanje na spletu je izdelava spletne strani, na kateri bomo izdelke ponujali bodočim kupcem. Z oglaševanjem na spletu na najboljši možen način privabljamo bodoče stranke, saj je internet neomejen prostor, ki ne potrebuje prevelikih stroškov. Naša naslednja naloga je, oglaševanje na socialnih omrežjih in visoko rangiranje v iskalnikih. Za uspeh spletnega marketinga je pomembno, da smo vedno v stiku s bodočimi kupci.

Spletni marketing in spletno oglaševanje
Spletni marketing in spletno oglaševanje

Spletni marketing je odličen saj lahko na enem mestu ponudimo prav vse informacije, ki so za kupca ključnega pomena. Ljudje, ki so obiskali našo spletno stran si morda želijo kakšno informacijo več, zato lahko ponudimo še članke in natančne opise izdelkov, ki jih ponujamo. Privabiti kupce ni lahka stvar, zato se je potrebno resnično, s vsemi močmi potruditi in ustvariti spletno stran, zaradi katere se bodo ljudje na vaši strani ustavili in še bolj pomembno, želeli o vas izvedeti kar se da veliko. Spletni marketing je tisti, s katerim lahko uspešno vplivamo na čustva ljudi, s tem, da dodamo še kakšno sliko, video, morda animacijo. Vsekakor je potreben pravilen nastop, želja in dobičkonosni načrt s katerim bomo prigarali zaslužek. Kar daje našim storitvam dodano vrednost je spletni marketing.

Categories
Oglaševanje in marketing

6 zakonov za zagotovljeno uspešnost oglaševalskega podjetja

Podjetja pogosto spregledajo temelje oglaševanja. Najprej se je treba odločiti v katere medije se boste usmerili, toda ne glede na to, ali bo to internet, televizija, radio ali revija, so pomembne tehnike oglaševanja, ki vam lahko ne glede na velikost vašega podjetja zagotovijo uspeh.

  • Uporabljajte eno sporočilo.

Oglasi, ki so deležni največje pozornosti, ponavadi vsebujejo eno samo sporočilo, ki je preprosto in očarljivo. Vaše oglaševanje mora svoje sporočilo izraziti v treh sekundah ali manj.

  • Dodajte verodostojnost.

Dandanes oglaševanju  nihče več ne zaupa, zato morajo biti vaše trditve resnične in verodostojne. Kakršnakoli trditev, v katero vaša stranka ne vrjame, je izguba denarja.

  • Vse preizkusite.

Velika podjetja imajo več kapitala in sredstev, ki jih lahko izgubijo, medtem ko si manjša podjetja tega ne morejo privoščiti. Če želite preveriti uspešnost vašega oglaševanja, lahko to storite preprosto tako, da se vsake toliko časa pozanimate, kje so stranke slišale za vas.

  • Vedno bodite dostopni.

Vsaka brošura, škatlica, elektronski naslov ipd. naj vsebuje vaše kontaktne podatke: naslov spletne strani, elektronski naslov, telefonsko številko in naslov podjetja. Čeprav izgleda preprosto, mnogo podjetij na to preprosto pozabi. Bodite vsepovsod.

  • Povežite oglase s ciljnimi skupinami.

Oglaševanje bo uspešno, če se osredotočite na določeno ciljno skupino. Kot primer: oglasi v ženskih revijah pogosto razpravljajo o izgubi kilogramov in porabljanju kalorij, saj so namenjeni določeni skupini – ženskam.

  • Ustvarite radovednost.

Ustvarite oglase, ki v ljudeh vzbujajo zanimanje, saj bodo tako želeli več informacij in vas kontaktirali. Tukaj so posebej zaželeni oglasi v obliki videoposnetkov.

 

Nobeno podjetje ni tako majhno, da ne bi moglo imeti strank, in ko jih boste imeli, ne pozabite z njimi komunicirati o vaših novih izdelkih oz. ponudbah.

Categories
Oglaševanje in marketing Posel in ekonomija

Spletni marketing = prihodnost marketinga

Spletni marketing je danes ena izmed najbolj razširjenih različic oglaševanja na svetovnem spletu za kar obstaja mnogo razlogov. Spletni marketing ali tudi internetni marketing, iskalni marketing, e-marketing in podobno, je učinkovit način oglaševanja katerega edini cilj je večja prepoznavnost vašega podjetja, vaših izdelkov ali vaših storitev. Rezultata uspešnega spletnega marketinga je povečan obisk vaše spletne strani, s tem pa je povezana tudi večja prodaja vaših izdelkov in storitev vašega podjetja ter njegova večja prepoznavnost.

Categories
Optimizacija Računalništvo in internet

Kaj je spletno pozicioniranje?

Na svetovnem spletu se po ocenah strokovnjakov ta trenutek nahaja preko 750 milijonov spletnih strani, od tega je okrog devet milijonov slovenskih spletnih strani. Vsak dan se na spletu pojavi med 3 in 4 milijone novih spletnih strani, če izračunamo ustrezen odstotek, torej na dan okrog 10 do 20 tisoč novih slovenskih spletnih strani. Kakšna je torej možnost, da bo potencialni kupec našel prav vašo spletno stran in kakšna je verjetno, da ga bo prepričala v nakup? Zelo majhna.

Categories
Oglaševanje in marketing

3 pravila za uspešen internetni marketing

  1. Internetni marketing – izbira imena domene

Ni več nobenega dvoma, da je dandanes medij številka ena prav internet. Marketing se je tako pri večini podjetij, ki se zavedajo, da lahko na ta način dosežejo največ potencialnih kupcev, preselil predvsem na splet, vendar pa sam internetni marketing še ne pomeni zagotovila za uspeh, pomemben je predvsem pravi pristop. Pri internetnem marketingu je ena izmed ključnih nalog premišljena izbira imena domene.  Iz imena naj bo jasno razvidna storitev, ki jo opravljate, saj vas bo sicer precej težje najti s pomočjo iskalnikov. Lastna imena (če ne gre za že uveljavljene in javnosti dobro poznane znamke) tako niso najpametnejša izbira za uspešen internetni marketing.

  1. Internetni marketing – pisanje podpornih besedil

Za uspešen internetni marketing je izredno pomembno tudi kvalitetno pisanje podpornih besedil oziroma »copywriting«. Z uporabo ključnih besed, ki so najbolj priljubljene v internetnih brskalnikih, si boste zagotovili večji obisk in posledično večji poslovni uspeh. Besedila naj zajemajo konkretno predstavitev vaših storitev, izpostavite prednosti, ki jih imate v primerjavi s konkurenco. Izogibajte se puhlicam oziroma večkrat uporabljenim frazam. Uporabite nekaj kreativnosti in se domislite izvirnih marketinških sporočil, ki bodo pritegnila pozornost bralcev. Pisanje besedil ni tako enostavno, kot se morda zdi na prvi pogled, zato je pri internetnem marketingu pogosto nujno, da najamete nekoga, ki ima izkušnje s tem področjem. Obrestovalo se vam bo.

  1.  Internetni marketing – socialna omrežja

Pomemben teren za internetni marketing so tudi socialna omrežja, kjer lahko stopite v neposreden stik s svojimi (potencialnimi) kupci, jih redno obveščate o novostih v svoji ponudbi, predvsem pa se odzivate na njihova vprašanja, pripombe in pohvale. Stik s strankami in hitra odzivnost sta namreč nepogrešljiva elementa vsakega uspešnega internetnega marketing.

 

Izberite torej internet. Marketing na spletu vam ponuja ogromno možnosti. Stopite v korak s časom in jih izkoristite!