Categories
Uncategorized

Tajska, obiska vredno

Tajska je obiska vredno doživetje Azije.

Obiska vredno je slogan, ki za cilj Tajska še kako drži. Mnogim ljudem Tajska pomeni izpolnitev številnih osebnih želja. Hkrati pa številna sredstva informiranja sporočajo o tem, da je Tajska zanimiva za množičen obisk , kar pomeni splošno zadovoljstvo. Poleg področji, ki so nasičena z obiskom Tajska omogoča dobra doživetja tudi vsem, ki imajo raje področja z manj gneče. Dovolj je, da se odločijo za ponudbo, ki to omogoča. Danes je možnosti, ki jih Tajska ponuja svojim obiskovalcem še veliko več, kot jih poznamo na splošno. Tako lahko poleg klasične ponudbe nudi tudi sodobne. Vsi turistični delavci se zavedajo, da morajo času primerno spreminjati tudi svojo ponudbo. Obogatijo jih lahko s številnimi novostmi in novimi prijemi. Med drugim lahko sodoben čas ponuja možnost motivacije na številne enostavne in sodobne načine. Danes so nam informacije na voljo veliko bolj enostavno kot nekoč. V preteklosti so nove in sveže informacije do ljudi potovali bistveno dlje. Danes je to mogoče storiti v bistveno krajšem času. Z dodanimi prijemi poslovne narave se lahko na ta način pridobi več zanimanja. Seveda pa ostajajo primarno zanimiva že sama potovanja. Podobno, kot se spreminjajo storitve, so tudi potovanja doživela času primerne spremembe. Danes so hitra in dostopna. Hitra potovanja je omogočila tehnika ter njen napredek. Dostopna pa sodobnejši poslovni prijemi. Prevozniki so v nekaj desetletji spoznali, da lahko kakovost potovanja zmanjšajo na minimalno raven, potniki pa so jo pripravljeni sprejeti, če dobijo zato dober popust. Tako danes mnogi potujejo za drobiž oziroma je investicija v sam prevoz eden najmanjših stroškov potovanja. Večjo investicijo zahtevajo številne druge turistične in gostinske storitve. Zato je dobrodošlo, da se z vsemi seznanimo ter podobno kot pri prevozniških storitvah poiščemo tiste, ki so za nas najprimernejše.

Tajska je prijetna izkušnja za vse, ki si željo izkusiti kanček drugačnosti.

Categories
Turizem

Tajska izkaznica in glavno mesto Bangkok

Tajska je glede na slovenske razmere zelo velika država in sicer tako po površini, ta meri kar 513 tisoč kvadratnih kilometrov, kot tudi po številu prebivalcev, ki že presega 63 milijonov. Kar se splošnih podatkov za Tajsko tiče, velja še omeniti, da je glavno mesto Bangkok, tajščina je seveda uradni jezik in uradna valuta, s katero se sklepajo kupčije, je baht (THB). Tajska je izjemno privlačna in zaradi tega popularna turistična izbira. Slovenci moramo za obisk poskrbeti za to, da imamo vizum. Tega nam bom izdal tajski konzulat v Ljubljani. Vizum za vstop v državo si lahko priskrbimo tudi na samem letališču ali mejnem prehodu, vendar pa je to odvisno od tega, koliko se počutimo varni s tem, če si ne priskrbimo vsega potrebnega že pred odhodom.

Bangkok Tajska

Ko smo enkrat vstopili v to prekrasno deželo, nam Tajska ponuja vrsto znamenitosti in krajev, ki so primerni za zabavo. Bangkok, ki je glavno mesto, je polno budističnih templjev in tržnic. Za slovenskega turista je Tajska poceni država, kar lahko zlasti izkusi na tržnicah. Tam je značilno, da se kupčije izvajajo z barantanjem in če smo tega dovolj vešči, lahko cene pošteno zbijemo v naš prid. V budističnih templjih moramo spoštovati nekatere običaje, kot je ta, da se kipov Bude ne dotikamo, da nanje ne kažemo s prsti in da se izogibamo temu, da bi z razgaljenimi stopali kazali na predmete. Bangkok je seveda le ena destinacija, kakršnih je Tajska polna in zagotovo se ne splača, da ves čas počitnikovanja prebijemo le tem, čeprav nam mesto lahko ponudi toliko, da v celem življenju bi mogli izkusiti vsega.

Categories
Potovanja Tajska

Tajska in njene kulturne navade

Tisti, ki si zaželijo takšnih počitnic, ki lahko zadovoljijo želje po zabavi in užitku na eni strani ter želje po duhovnosti na drugi strani, bodo zagotovo zadovoljni s tem, kar lahko ponudi Tajska. Osnovni gradnik, na katerem temelji celotna Tajska kultura, je budizem. Tako je dežela prežeta z budistično kulturo, kar lahko obiskovalci začutijo na skoraj vsakem koraku. Da bi obiskovalci Tajske lahko kar se da použili svoj obisk, pa morajo pred tem osvojiti nekatere osnovne vedenjske vzorce. V primeru, da bi jih kršili, bi se znašli v zelo kočljivem položaju.

Tajska kultura je zelo občutljiva na določene dele telesa. Predvsem veljajo noge kot najnižji telesni organ, zato morajo turisti posebej paziti, kam jih postavljajo. Biti morajo namreč vedno dovolj skrite, da ne povzročajo nepotrebnega vznemirjenja. Po drugi strani pa je glava najsvetejši del telesa, zato se v primeru, da se po pomoti dotaknemo glave drugega, moramo iskreno opravičiti. Podobno kot so krščanske podobe svete, so tudi kipi Bude sveti, zato ni spodobno, da pustimo otrokom, da po njih plezajo ali pa se jih v igri dotikajo. Tajska ima svojega kralja, ki ga ljudstvo izjemno spoštuje. Tako bi bilo kakršnokoli nespoštljiv vedenje do kralja ali pa do pripadnikov kraljeve družine neumestno. V primeru, da bi bili kot gosti do teh običajev brezbrižni, bi lahko zašli v nepotrebne težave, ki pa jih sicer lahko z gostoljubnim prebivalstvom, ki spoštuje turiste, brez težav rešimo. Ti nasveti niso nepotrebne komplikacije, ampak ima Tajska takšne navade, da se domačini teh običajev strogo držijo, saj je njihova kultura zasnovana na njih.


Categories
Potovanja Tajska

Tajska – azijska turistična Meka

Tajska postaja vedno večja gonilna sila vzhodnoazijskega turizma in naval turistov je na to državo vedno večji. Tajski turizem je turizem dvojnosti, saj ponuja na eni strani nebrzdande elektronske zabave (svetovno znane so zabave prazne, polne, polprazne ali polpolne lune) in na drugi umirjene meditativne trekinge, spet na drugi pa pregrešno drage hotele za petične bogataše in povsem nasprotni avanturistični »backpacking« turizem. Komur pohodništvo v severnih gorah Tajske ne diši, si lahko privošči potapljanje na južnih tajskih otokih. Kdor se ne počuti udobno v velikih mestih, pa z lahkoto najde vasice, ki ne ležijo ob glavnih turističnih poteh.

Največje Tajske znamenitosti

  • Chiang Mai: drugo največje tajsko mesto, prestolnica kulture in religije. V mestu je več kot 300 wat oz. tajskih templjev, med katerimi sta najbolj znana najstarejši Wat Chiang Man in najlepši Wat Chedi Luang. V mesto pritegnejo tudi vrhunska tajska masaža in tajska kulinarika še najbolj pa nočno življenje in nočni bazar.
  • Zlati trikotnik: ta del Tajske se tako imenuje zaradi časov, ko je tam cvetela trgovina z opijem. Danes je uživanje drog na Tajskem stroko prepovedano, v muzeju opija pa je na ogled zgodovina tega predela in pripomočki za uživanje opija.
  • Ayuthaya: je nekdanja prestolnica Tajske, ime pa je dobila Ayodhye, kar v sanskrtu pomeni nepremagljiv. Je dom indijskega princa Rame iz epa Ramayana. Stari del mesta je prava zgodovinska ruševina, templji kot je Wat Ratchaburana pa so še danes čudoviti.
  • Bangkok: največje tajsko mesto in prestolnica države slovi predvsem po divjih zabavah in znameniti nočni tržnici, bolj znani kot rdeča četrt Patponga, glavne lokacije tajskega seks turizma. V mestu je možen tudi ogled spektakularne predstave s kobrami na farmi kač ter osupljivega živalskega vrta Saphran Zoo.
Categories
Tajska

Tajska – Tajska svila in nakupovanje

Turisti, ki obiskujejo Tajsko, so hitro ugotovili, da ta dežela ni primerna le za počivanje na peščenih plažah in spoznavanje kulture dediščine oddaljene dežele. Tajska je postala zanimiva destinacija za potovanje tudi zato, ker ponuja uživanje v ugodnem nakupovanju. Bangkok je tako postal prestolnica nakupovalnih središč, ki ponujajo tako mednarodne kot lokalne blagovne znamke. Bangkok tako ponuja različna trgovska središča, ki so med največjimi na svetu, med raznimi tržnicami, bazari in nakupovalnimi središči boste našli vse vrste ponudb.

Že želite pri nakupovanju spoznati nekaj tradicionalnega in značilnega za obiskano deželo, pa je to nedvomno tajska svila. Na podlagi arheoloških dokazov se sklepa, da Tajska proizvaja svilo že najmanj tri tisoč let. Značilnost proizvodnje tajske svile, ki se je ohranila skozi tradicijo ter ohranja visoko vrednost te svile, je ročno tkanje, zaradi katerega ima ta svila posebne značilnosti in kvalitete.

Ena izmed kvalitet tajske svile je enkratnost vzorcev in barv, ki jo je nemogoče doseči pri umetni svili, ki je strojno tkana. Pri strojnem tkanju je namreč vsak del tkanine isti po barvi in vzorcu, pri ročnem tkanju pa sta oba unikatna. Tajska svila ima tudi značilen lesk, tako da se odtenki barve spreminjajo, če so osvetljeni iz različnih kotov. Naravne materiale, iz katere je tkana tajska svila lahko prepoznate po tem, da če jo prižgete, ne bo smrdela po plastiki, temveč podobno kot prižgani lasje. Tako kot lasje bo tudi nehala goreti, če umaknete ognjeni vir. Brez uničevanja pa lahko pristnost svile opazite po drsenju in gibčnosti materiala, na primer tako, da jo pustite teči skozi prstan.

Naravna, ročno tkana tajska svila je seveda desetkrat dražja od umetno tkane. Kljub temu pa ugodnosti nakupa ne moremo postavili pod vprašaj.

Categories
Potovanja

Spoštovanje kulturnih praks Tajske

Za vsakega turista je primerno, da spoštuje kulturne prakse dežele, katero obiskuje. Čeprav si turisti običajno ne želimo razžaliti domačega prebivalstva, lahko mnogokrat nehote storimo ravno to, če ne poznamo kulturnih običajev dežele, ki jo obiskujemo. Tajska je vedno le bolj popularna turistična destinacija, zato si preberite nekaj nasvetov o tem, kaj se in kaj se ne spodobi v tej krasni deželi.

 

V naših krajih spoštovanje do nacionalnih oblasti ni posebej pereča tema, saj je posmehovanje vladi in drugim predstavnikom ljudstva običajna praksa. Tajska nespoštovanje do predstavnikov kraljeve družine obravnava kot grob in kazniv prekršek.

 

Spoštovanje lokalne religije, budizma, je prav tako pomembno. Ob vstopu v tempelj veljajo ista pravila kot za večino religijskih objektov drugod po svetu. Ne glede na vročino, ne vstopajte v kopalkah, kratkih hlačah, z odkritimi rameni, krili, krajši od kolen, sandali z oprtimi prsti  ali umazanimi oblekami.

 

Budine podobe so svete, ne glede na velikost in ohranjenost. Ne plezajte na spomenike Bude in se primerno vedite do teh podob. V templju sedite po turško, saj ni primerno, da z nogami kažete na podobe Bude. Noge so namreč najnižji in zato umazan del telesa. Zato tudi v tempelj ali v domovanje domačinov ne vstopajte obuti. Prav tako se ne dotikajte glave domačinov, saj je glava najbolj sveti del telesa.

 

Spoštovanje do budističnih menihov izkažete tako, da se jih ne dotikate in se ne usedete na mesta, ki so (npr. na avtobusih ali vlakih) rezervirana zanje. Predvsem ženskam je prepovedan fizični stik z menihi; če želite menihu kaj pokloniti, naj to stori moški, in sicer z rahlim priklonom. Nikakor se z njim ne rokujte.

 

Tajska je gostoljubna in prijazna dežela. S spoštovanjem njihovih kulturnih praks, jim to prijaznost in gostoljubnost lahko vsaj delno povrnete.

Categories
Potovanja

Tajska, topla sprostitev od zimskih dni

Tajska je ena najbolj enkratnih dežel sveta v oziru, da je po eni strani precej modernizirana, po drugi pa kljub modernizaciji ni izgubila kulturne dediščine, ki deželo opredeljuje že tisočletja. Kulturna dediščina Tajske je tesno zvezana s budistično tradicijo, ki je še vedno živa. Po vsej deželi so raztreseni veličastni templji in meditativni menihi. Tajska obiskovalca očara s specifično hrano, arhitekturo in zgodovino, glasbo, plesom in jezikom.

 

Družba je zelo odprta in gostoljubna do tujcev ter obiskovalcev in v tem oziru se obiskovalec ne sreča z nobenimi omejitvami o tem, kaj početi, kaj videti in kam iti. Prometne povezave so dobro urejene, zato lahko brez težav dosežete vse želene destinacije in atrakcije: od obiska tajskih templjev, zgodovinskih spomenikov, naravnih parkov, hribov, slapov in plaž do vrste restavracij in barov.

 

Za tropsko klimo Tajske so značilni monsuni. Za turistične obiske je najprimernejši čas med novembrom in junijem, saj je za preostale štiri mesecih značilno deževno obdobje. Najmanj dežja pa lahko pričakujete med novembrom in februarjem. Temperature so zelo ugodne, saj se gibljejo med 20⁰C in 35⁰C. Klima in temperature ter najprimernejši časi za obisk pa so zaradi velikosti dežele v veliki meri odvisne od območja, ki ga nameravate obiskati.

 

Največje bogastvo tajske turistične ponudbe pa so njene raznovrstne plaže, ki so posebej primerna sprostitev ravno zaradi tega, ker jih lahko obiščete, medtem ko v naših kraji piha veter, pada snega in se vsi stiskamo v toplih domovih. Zato je Tajska pravi relaks in odlična otoplitev za dopust v hladnih zimskih mesecih.