Categories
dom

Učinkovita oprema za ogrevanje doma

Glede na to, da moramo za ogrevanje prostorov in vode v domačem stanovanju porabiti veliko energije in so stroški posledično zelo visoki, se splača za ta namen izbrati učinkovito in varčno opremo. Pravzaprav je ogrevanje med najbolj opaznimi stroški v gospodinjstvu, zato se zelo poznajo tudi prihranki na tem področju. Pričakujemo lahko velike prihranke, če se odločimo za varčno opremo z optimalnimi izkoristki.

Toplotna črpalka za ogrevanje prostorov

Zelo dobro se obnesejo toplotne črpalke, ki so prilagojene prav za to vrsto uporabe. Na dolgi rok se izkažejo z različnimi prednostmi, gotovo pa gre že takoj izpostaviti izjemno učinkovitost in visoke izkoristke te opreme. Ker toplotna črpalka za ogrevanje ne uporablja dragih energentov, bo v vsakem primeru ponudila varčnejše ogrevanje od drugih ogrevalnih sistemov. Največji strošek pri dolgoročni uporabi je električna energija, ki jo potrebujemo za poganjanje črpalke, a ta strošek je zanemarljiv v primerjavi z energenti, ki bi jih sicer porabljali za ogrevanje.

Učinkovita oprema za ogrevanje doma

Gotovo je toplotna črpalka najboljša izbira za varčno ogrevanje prostorov na dolgi rok, sploh v sodobnih stanovanjih, ki so praviloma dobro izolirana. Takšna oprema ponuja učinkovito ogrevanje in popolno zadovoljstvo na dolgi rok.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Prav tako se lahko uporablja toplotna črpalka za sanitarno vodo, pri čemer lahko pričakujemo podobne prednosti. Spet gre predvsem za varčnost in nizke stroške, kar pride v tem primeru morda še bolj do izraza – toplotna črpalka za sanitarno vodo bo delovala preko celega leta, torej bodo prihranki pri ogrevanju še nekoliko bolj izraziti.

Res je sicer, da je v tem primeru nekoliko večja razlika v izhodiščni ceni opreme – nekateri električni grelniki so izjemno poceni ali pa najdemo druge cenovno ugodne naprave, medtem ko je toplotna črpalka za sanitarno vodo še vedno znatna investicija. A pri uporabi se stroški hitro pokrijejo, zato je investicija gotovo upravičena.

Categories
Ekološka gradnja

Zakaj bi imeli toplotno črpalko?

Če vas zanima, kako bi privarčevali in hkrati pomagali okolju z zmanjšanjem emisij ogljikovega dioksida, potem je rešitev za vas toplotna črpalka. Toplotne črpalke so namreč tiste naprave, ki nudijo kar najbolj energetsko učinkovit način za zagotavljanje ogrevanja in hlajenja s pomočjo uporabe obnovljivih virov toplote, ki nam jih nudi okolica. Zemlja, zrak in voda so tisti elementi, ki vsebujejo koristno toploto, katera se s pomočjo sonca neprestano obnavlja. Toplotne črpalke dvignejo toploto na potrebno raven za ogrevanje naših prostorov, prav tako pa lahko tudi izkoristijo odvečno toploto in se uporabljajo za prezračevanje zraka iz določene zgradbe.

Če vse to nekoliko poenostavimo, lahko povemo, da so toplotne črpalke klimatske naprave, ki lahko ali ogrevajo ali pa ohladijo naše stanovanje. Pri toplotnih črpalkah pa je pomembna velikost, saj premajhne toplotne črpalke niso zmožne domu zagotoviti dovolj toplote v zimskih dnevih, prevelike toplotne črpalke pa se bodo prepogosto vklapljale in izklapljale. Vsekakor se morate o nakupu toplotne črpalke ter prednostih in slabostih le te posvetovati s strokovnjaki. Toplotne črpalke so sicer naprave, ki predstavljajo velik potencial po vsem svetu in imajo v primerjavi z uporabo fosilnih goriv in jedrske energije za proizvodnjo električne energije veliko boljši ter tudi večji izkoristek.

S pomočjo toplotne črpalke lahko tudi vi prihranite do približno 50 odstotkov. Strokovnjaki vam bodo podrobneje razložili tudi to, kako toplotne črpalke delujejo. Ravno tako pa se boste s strokovnjaki lahko posvetovali o tem, kakšna toplotna črpalka je najbolj primerna za vaš dom (zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda). Ne odlašajte in si zagotovite svojo toplotno črpalko še danes!

Categories
Ekološka gradnja

Toplotne črpalke so prihodnost ogrevanja

V zadnjih nekaj letih se za ogrevanje vse pogosteje uporabljajo in nameščajo toplotne črpalke, ki so brez dvoma ogrevalni sistem prihodnosti. S toplotnimi črpalkami ste neodvisni od kurilnega olja ali plina, saj izkoriščate brezplačen toplotni potencial neposredno iz narave v vaši okolici. Toplotne črpalke lahko toploto pridobivajo tako iz zemlje in podtalnice kot tudi iz zraka.

Obenem pa so toplotne črpalke izredno ekološke, saj zaradi pridobivanja toplote iz svoje okolice okolja ne obremenjujejo in ne onesnažujejo. Poleg velikih prihrankov, ki so v časih vse dražjih fosilnih goric še kako pomembni, pa uporaba toplotne črpalke prispeva tudi k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v naše ozračje in s tem k čistejšemu in bolj prijaznemu okolju. Prav zaradi te okolju prijazne komponente toplotnih črpalk je njihov nakup tudi delno sofinanciran s strani Eko sklada.

Za katero vrsto toplotnih črpalk se odločiti?

Vprašanje, ki si ga zastavimo, ko se odločamo za vgradnjo toplotne črpalke je, s katerim sistemom so izkoristki največji, v kateri sistem se splača investirati in kdaj se bodo stroški investicije povrnili. Zato v nadaljevanju naštevamo tipe sistemov in njihove prednosti:

 • Toplotne črpalke voda/voda: je sistem izjemnih in konstantnih izkoristkov skozi vse leto in je najcenejši način ogrevanja. Slabost je, da se toplotna črpalka ob večjem pomanjaknju izklopi.
 • Toplotne črpalke zrak/voda: prednost je nizek investicijski strošek, slabost pa nekonstantnost izkoristkov, ki variirajo glede na letni čas.
 • Toplotne črpalke glikol/voda: slabost je izredno draga začetna investicija, ki lahko stane več tisoč evrov.

Skozi okoljski vidik, porabo energije in s tem povezane izkoristke, so v prednosti sistemi toplotnih črpalk voda/voda in glikol/voda. Gledano s stroškovnega vidika pa je najnižja investicija v sistem toplotne črpalke zrak/voda.

 

Categories
Ekološka gradnja

Velike prednosti toplotne črpalke zrak-voda

Toplotna črpalka zrak-voda omogoča varčno ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter hlajenje v enem samem sistemu zato je odlična alternativa vedno dražjim fosilnim gorivom, ki so povrh tega še veliki onesnaževalci okolja. Sistem toplotne črpalke zrak-voda je sestavljen iz notranje vodne enote in zunanje enote, ki je nameščena na steno izven notranjih prostorov. Zunanja enota toplotne črpalke zrak-voda iz ozračja srka oziroma črpa toploto, ji še zviša temperaturo ter jo nato po posebnih cevovodih odvede v notranjo vodno enoto. Ta enota nato preda toploto vodi, ki kroži skozi notranje grelne enote, po talnem ogrevanju in rezervoarju sanitarne vode. Toplotna črpalka zrak-voda pa zmore ogreti tudi sanitarno vodo, kar stori s preklopom sistema iz ohlajevalnega ali ogrevalnega načina v sanitarni način.

S toplotno črpalko zrak-voda do opaznih prihrankov

Ko vgradimo toplotno črpalko zrak-voda lahko stroške ogrevanja v primerjavi s klasičnim ogrevanja na drva, premog ali plin zmanjšamo za kar 50 odstotkov. Čeprav nobena toplotna črpalka zrak-voda ne zmore pri najnižjih zunanjih temperaturah priskrbeti vsega ogrevanja pa je rešitev s toplotno črpalko zrak-voda vredna premisleka, saj omogoča izredno opazne prihranke. Znesek na položnicah za ogrevanje bo naenkrat prepolovljen! V bivalentnem (dualnem oziroma dvojnem) načinu delovanja toplotna črpalka zrak-voda uspešno pokriva potrebe po ogrevanju z lepimi ekonomskimi prihranki. Obstoječe ogrevanje (na primer centralna peč na kurilno olje) deluje tako samo kot pomoč v času ogrevalnih konic. Predvsem pri novogradnjah je priporočljiva vgradnja toplotne črpalke zrak-voda, ki ji pomaga dodatno ogrevanje v obliki električnega grelnika, ki pa se vklopi le ob ogrevalnih konicah, ko toplotna črpalka zrak-voda ne zmore celotnega bremena ogrevanja.

Categories
Ekološka gradnja

Toplotna črpalka – ogrevalni sistem prihodnosti

Na naših tleh se največji del (električne) energije porabi za ogrevanje stanovanj in poslovnih prostorov, že samo v gospodinjstvih delež porabljene električne energije znaša več kot 70 odstotkov, če pa temu dodamo še segrevanje sanitarne vode ta številka naraste na kar 90 odstotkov vse porabljene energije. Zato se v vedno več gospodinjstev uvaja alternativne porabnike energije, eden izmed teh je tudi toplotna črpalka, ki omogoča velik prihranek energije.

Toplotna črpalka deluje po principih fizikalnih zakonov, in sicer tako, da toplota prehaja iz okolja z višjo temperaturo v okolje z nižjo. Toplotna črpalka odvzema toploto iz zraka iz okolice in nato z dodano električno energijo segreva sanitarno vodo tudi do temperature 55 stopinj Celzija.

Za toplotno črpalko se danes odločna vedno več ljudi, saj je med energetsko najcenejšimi oblikami segrevanja sanitarne vode. Toplotna črpalka je sestavljena iz kompresorja, ki plin stiska in ga ogreva, tako imenovanega ekspanzijskega ventila, kjer se plin razširja in ohlaja ter dveh toplotnih  izmenjevalcev. Toplotna črpalka ima tudi to odlično lastnost, da je mogoče z njo ohlajati manjše prostore kot so kleti ali shrambe.

Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je toplotna črpalka opremljena še s sistemom za termično dezinfekcijo, ki onemogoča nastanek zdravju nevarne bakterije legionele. Toplotna črpalka namreč vsake toliko časa zažene program gretja vode na 65 stopinj Celzija in s temi »toplotnimi šoki« preprečuje pojav legionele. Za zagon toplotne črpalke je potrebno zagotoviti le 30 odstotkov električne energije, ostalih 70 odstotkov energije potrebne za polno delovanje toplotne črpalke pa povsem brezplačno pridobimo iz okolice.

Categories
Ekološka gradnja

3 vrste toplotnih črpalk za učinkovitejše pridobivanje energije

 1. Toplotne črpalke voda/voda

Toplotna črpalka voda/voda omogoča segrevanje in tudi ohlajanje s pomočjo energije iz podtalnih voda. Pridobivanje toplote s tovrstno črpalko naj bi bila ena izmed najugodnejših rešitev (z ekonomske, energetske in ekološke perspektive), vendar pa ima sistem tudi nekaj pomanjkljivosti. Toplotna črpalka voda/voda je odvisna od količine vode v podtalnicah, ki pa ni konstantna. Ob večjem pomanjkanju vode lahko črpalka tako tudi povsem preneha delovati, kar lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti.

 1. Toplotne črpalke zemlja/voda

Toplotna črpalka zemlja/voda za pridobivanje toplote izkorišča sončno energijo, ki je v velikih količinah uskladiščena v zemlji oziroma v kamninah. Tovrstna črpalka je sicer odvisna od kvalitete tal, vendar je njeno delovanje precej bolj konstantno v primerjavi s toplotno črpalko voda/voda. Čeprav je sama montaža toplotne črpalke zemlja/voda kar zahtevno delo, pa lahko z njeno pomočjo drastično znižate stroške ogrevanja. Ta črpalka je pri nas najbolj priljubljen način pridobivanja toplotne energije. Poleg ogrevanja je toplotna črpalka zemlja/voda do določene mere uporabna tudi za ohlajaje v vročih poletnih mesecih.

 1.  Toplotne črpalke zrak/voda

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak/voda je enostavno – za ogrevanje je uporabljena toplota zunanjega zraka. Če torej na razpolago nimate drugih virov (ustrezna zemlja oziroma podtalna voda), je ta črpalka kot nalašč za vas. Cena črpalke zrak/voda je običajno nižja kot pri toplotnih črpalkah zemlja/voda ali voda/voda, vendar pa je tudi sam izkoristek nekoliko slabši. Potrebno je torej skrbno pretehtati, nakup katere toplotne črpalke se vam bo na dolgi rok najbolj izplačal.

 

Toplotne črpalke – za varčno in učinkovito ogrevanje!

Categories
Ekološka gradnja

Prednosti toplotnih črpalk zrak – voda

Zavest o pomembnosti varovanja okolja je vedno večja. Poleg dobrega počutja, ker smo naredili nekaj dobrega za ohranjanje narave, pa nam marsikateri ekološki ukrep prihrani tudi nekaj novcev. To je še posebno pomembno pri ogrevanju nepremičnin, ki vsako leto stanovalce močno udari po žepu. Ena izmed rešitev je vgradnja toplotne črpalke zrak – voda. Tukaj je 5 razlogov

1. Ugodna cena in prihranki

Toplotna črpalka zrak – voda lahko vključno z montažo stane le 3.600 €, kar je občutno ceneje kot črpalke tipa voda – voda ali zemlja – voda, katerih cene presegajo 10.000 €. Kljub temu, da s toplotno črpalko zrak – voda pri stroških ogrevanja prihranimo nekoliko manj, se investicija vseeno povrne neprimerno hitreje.

2. Zmanjšanje onesnaževanja okolja

Toplotne črpalke prispevajo k manjši porabi energije, zato se zmanjšajo tudi izpusti škodljivih snovi. Morda se zdi, da to na našo kvaliteto življenja nima velikega vpliva, vendar pa prav vsako dejanje šteje.

3. Dolga življenjska doba

Toplotne črpalke ne zahtevajo praktično nobenega vzdrževanja, njihova življenjska doba pa doseže tudi 25 let. Glede na to, da se nam lahko investicija v toplotno črpalko povrne že v 4-5 letih, si lahko predstavljate, koliko boste prihranili v naslednjih letih.

4. Ne potrebujete klime ali kurilnice

Toplotne črpalke nam lahko poleti prijetno hladijo prostore, zato bomo prihranili denar, ki bi ga morda porabili za nakup in vzdrževanje klimatske naprave. Prav tako ne potrebujete kurilnice, saj lahko toplotno črpalko zrak – voda vgradite v stanovanjski ali kletni prostor.

5. Različne možnosti uporabe

Toplotno črpalko zrak – voda lahko uporabimo za segrevanje sanitarne vode ter segrevanje in hlajenje prostorov.

Categories
Ekološka gradnja

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so prihodnost

V zadnjih nekaj letih se za segrevanje sanitarne vode vse pogosteje uporabljajo in nameščajo toplotne črpalke za sanitarno vodo. Le-te so energetsko med najcenejšimi načini segrevanja sanitarne vode, poleg tega pa toplotne črpalke za sanitarno vodo predstavljajo tudi velik prihranek in prispevek k ohranitvi čistega okolja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo je nameščena na hranilnik vode, deluje pa tako, da odvzema toploto zraku iz okolice ter z dodano električno energijo segreva vodo vse do temperature 55 stopinj Celzija. Dodatna prednost toplotne črpalke za sanitarno vodo pa je tudi ta, da ob svojem delovanju lahko hladi manjše prostore – shrambe in kleti. Poleg tega pa je toplotna črpalka opremljena tudi s sistemom za dezinfekcijo s katero se preprečuje pojav legionele. Izjemna prednost toplotne črpalke pa je tudi ta, da se začetna investicija povrne v nekaj letih v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom.

Zakaj izbrati toplotno črpalko za sanitarno vodo?

 • Je ekološko in energetsko najcenejši in najboljši način segrevanja sanitarne vode. Uporabnik toplotne črpalke za sanitarno vodo plača le 30% v obliki električne energije, ostalih 70% pa se pridobi iz okolice (zrak).
 • Ker ima možnost hlajenja manjših prostorov.
 • Zaradi kompaktne izvedbe, saj sta toplotna črpalka za sanitarno vodo in hranilnik vode združena v eno enoto.
 • Ker ima toplotna črpalka za sanitarno vodo izredno dober sistem zaščite pred možnostjo pojava legionele.
 • Zaradi kakovostne izdelave, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo toplotne črpalke za sanitatno vodo.
 • Zaradi izredno majhnih stroškov priprave tople sanitarne vode, ki znašajo le od 80 do 100 EUR letno.
Categories
Ekološka gradnja Hiša

3 razlogi za toplotno črpalko zemlja–voda

 1. Enostavno upravljanje

Toplotna črpalka zemlja–voda bo poskrbela, da boste lahko od sedaj naprej ogrevali svoje stanovanje in vodo le s pomočjo energije iz podtalja. Spreminjanje nastavitev toplotne črpalke zemlja–voda je preprosto in uporabniku prijazno. Na ta način boste lahko prilagajali delovanje naprave svojim potrebam in letnemu času. Poleg tega pa je toplotna črpalka zemlja–voda tudi izredno tiha, kar je prednost, ki je ne gre spregledati kar tako, saj se večkrat izkaže za zelo koristno.