Categories
Vietnam

Vietnam, dežela na indokitajskem polotoku

Vietnam se nahaja na vzhodni obali indokitajskega polotoka, ki se nahaja med indijskim oceanom in Južno Kitajskim morjem. Poleg Vietnama Indokitajski polotok zasedajo Kambodža in Laos, širše gledano pa Singapur, Malezija, Burma in Tajska. Geografsko ozemlje na tem območju je zelo razgibano ter od države do države v marsičem različno. Ozemlje indokitajskega polotoka obsega površino preko dva milijona dvesto kvadratnih kilometrov, na njem živi dvesto milijonov prebivalcev. Visoka gorovja na severu dosegajo nadmorske višine do sedem tisoč metrov ter razčlenjujejo polotok. Nižavja in doline so ustvarile štiri velike reke Mekong, Menam, Iravadi in Saluen. Mekong in Menam se izlivajo v Južno Kitajsko morje, Iravadi in Saluen pa v Indijski ocean. Na Indokitajskem polotoku prevladuje tropsko monsunsko podnebje, v severnih goratih območjih pa zmerno monsunsko. Globalna tržišča območje Indokitajskega polotoka oskrbuje z rižem, lesom za predelavo ter tikovino. Na območju so tudi bogata nahajališča železa, srebra, boksita premoga, nafte, svinca, cinka, kositra, bakra ter drugih rud. Poleg tega so razlike v politiki, kulturi ter mnogih drugih značilnostih. Vietnam je dolga stoletja spadal pod kitajsko cesarstvo, do osvoboditve je prišlo v tridesetih letih devetega stoletja. Kitajsko cesarstvo je kljub osvoboditvi nenehno napadala ozemlje, ki pa jih je Vietnam vedno uspešno odbijal. V novejši zgodovini je Vietnam znan po vietnamski vojni, ki se je začela ob koncu petdesetih let dvajsetega stoletja ter je trajala do sredine sedemdesetih let dvajsetega stoletja. Danes je Vietnam država, ki se razvija in napreduje. Turistom se vedno bolj odpira, naravna bogastva so izjemna na vseh koncih dežele. Zaliv Halong svetovno znana formacija tropskega krasa, uvrščena na seznam naravne svetovne dediščine. Na goratem severu bodo uživali ljubitelji trekinga, jug ponuja doživetje območja reke Mekong. Po celotnem ozemlju pa so posejana cesarska mesta ter neštete slikovite vietnamske vasice.

Vietnam ima mnoge neodkrite plaže na obali Južno Kitajskega morja.

https://www.agencija-oskar.si/

Categories
Potovanja Vietnam

Potovanje v Vietnam, v podjetno deželo, posejano z rižem

Potovanje v Vietnam, je potovanje v oddaljeno azijsko deželo, kjer so naravna bogastva vidna na vsakem koraku. Že res, da so Vietnamci, kot zelo podjetni ljudje svojo deželo zasejali z rižem, a to ni nikakor le dežela riža. Potovanje v Vietnam je potovanje v državo, kjer nam dih vzamejo osupljive kraške jame, tu so gore, ki so pravi raj za pohodnike, obenem pa je tu obala, ki nudi plavanje in potapljanje. Pravi občutek sobivanja ob reki in z njo pa ponuja delta reke Mekong. Odvisno od predela, kamor se namenjamo, je odvisno tudi potovanje v Vietnam. Glavna turistična sezona sicer traja med oktobrom in marcem, sicer pa za obisk Vietnama ni ne dobrih in ne slabih obdobij, saj je gotovo kje v državi ravno takrat pravi čas. V splošnem vreme določata dva monsuna, a večina države uživa subtropsko podnebje. Ljudje so prijazni, velika pa je kulturna raznolikost med plemeni, ki živijo na severu in med prebivalci, ki prebivajo na jugu. Potovanje v Vietnam je vedno bolj zanimivo, saj je to relativno poceni država, ki premore veliko kulturnih in naravnih znamenitosti. Vino je dokaj drago, osnovna hrana so riževi rezanci v najrazličnejših kombinacijah.

Categories
Potovanja

Vietnam in življenje v njem

Vietnam je tako po številu prebivalcev kot po površini relativno zelo velika država, saj šteje kar 85 milijonov ljudi in kar 331 tisoč kvadratnih kilometrov. Človek bi rekel, da s tega vidika ima zagotovo za ponuditi veliko, veliko več kot imamo mi časa, da bi si lahko vse to ogledali. Vietnam postaja čedalje bolj priljubljena turistična destinacija, zlasti po tem, ko se je od 80. let dalje pričel zelo hitro gospodarsko razvijati. Predstave o Vietnamu kot tretjerazredni državi ne držijo več tako celovito, kot so nekoč. Seveda obstajajo še precej revni predeli, vendar pa so mestna središča na videz takšna kot zahodne metropole. Nemara je prav ta mešanica eksotičnega in urbanega tisto, kar tako privlači turiste, da se odločijo za odhod v Vietnam.

vietnam

Kliše, da je Vietnam posejan z rižem prav povsod, kjer lahko ta uspeva, drži kot pribit. Številna riževa polja ustvarjajo posebno estetiko te države. Marljivi in gostoljubni ljudje so v svojih pisanih oblačilih prava paša za oči, ki skupaj z okolico, v katero so potopljeni, ustvarjajo prizore, ki so bili marsikateremu umetniku v navdih. Vietnam ponuja tako odročne gorate predele, ki jih lahko obiščemo v spremstvu najetih vodičev, kot nižje predele ob morju, kjer se lahko sončimo in kopamo ali pa zabavamo pozno v noč, ko so tam prirejene poletne zabave. Mestni utrip, ki ga imajo vietnamska mesta je klasično azijski. Turisti morajo temu posvečati posebno pozornost, saj so prometna pravila, kjer se ta sploh upoštevajo, precej različna od tistih, ki so jih vajeni doma. Vietnam je vsekakor avantura, ki se jo splača doživeti.

Categories
Potovanja

Vietnamska pokrajina in podnebje

Vietnam zaseda najbolj vzhoden del polotoka Indokina ter tudi dva ločena otočja: Hoang Sa in Truong Sa. Skupaj tako Vietnam ponuja kar 3.444 km obale. Pokrajina je povečini gričasta in gosto posajena z gozdovi. Ravna zemlja ne pokriva več kot 20 odstotkov dežele, 40 odstotkov je hribovitega območja, 40 odstotkov pa zasedajo tropski gozdovi.

Visokogorje se nahaja na severnem delu dežele, katero krasi tudi delta Rdeče Reke (Song Hong). Najvišja gora v deželi je s svojimi 3.143 m Phan Xi Păng. Vietnam se na južnem predelu deli na nizke obalne predele in ekstenzivne tropske gozdove. Razvite in gosto poseljene so delte večjih rek. Delta Rdeče reke pokriva 15.000 km2, delta reke Menkong pa 40.000 km2. Tonkinov zaliv se zaradi nanosov materiala, ki jih s seboj prinaša reka, vsako leto širi in sicer za celih 100m letno.

Zaradi velike razgibanosti pokrajine in velikih višinskih razlik se tudi klima spreminja od kraja do kraja. V splošnem traja suha sezona med novembrom in aprilom, monsunski vetrovi pa pihajo iz severno-vzhoda. Vietnam je tako pozimi po večini dežele suh, poleti pa traja bolj deževna sezona. Povprečna letna temperatura je običajno višja v dolinah kot v gorah ter višja na jugu kot na severu. V okolici mesta Ho Chi Minh in delte Mekong temperature zelo malo variirajo prek celotnega leta: gibljejo se med 21⁰C in 28⁰C. Severni Vietnam pa zaznamuje menjavanje sezon, ki je tam mnogo bolj pogosto in dinamično. Temperature se tam namreč lahko gibljejo med povprečjem 5⁰C v decembru in januarju ter povprečjem 37⁰C v juliju in avgustu.

Categories
Potovanja

Vietnam – Trije nasveti za potovanje po Vietnamu

  1. Obisk Vietnama: Kako pridobiti vizo?

Za vstop v Vietnam boste potrebovali vizo, vendar pa pri tem obstaja manjša težava – vietnamske ambasade namreč v Sloveniji ni. Za pridobitev vize se boste morali tako obrniti na vietnamsko ambasado na Dunaju. Znesek, ki ga boste morali plačati, če se nameravate odpraviti v Vietnam, znaša približno 70 evrov.

 

  1. Vietnam – prevoz znotraj države

Najcenejša možnost transporta znotraj Vietnama je seveda javni promet, pri čemer so najbolj razširjeni avtobusi. Kot turistom vam po bo vsej verjetnosti prišla zelo prav sposobnost barantanja, saj lahko v nasprotnem primeru plačate precej višji znesek kot domačini. Za premagovanje večjih razdalj obstaja tudi možnost uporabe vietnamskih vlakov (ki vozijo tudi ponoči), vendar je ta vrsta prevoza nekoliko dražja. Za potovanje med različnimi kraji v Vietnamu so najudobnejša in najhitrejša rešitev letala (najbolj znan prevoznik je verjetno  Vietnam Airlines), žal pa obenem tudi najdražja.

 

  1. Kaj ne sme manjkati v vaši potovalki …

Pred potovanjem v Vietnam si poleg obvezne vietnamske vize uredite tudi zdravstveno zavarovanje za tujino, saj nikoli ne veste, kaj vse se vam lahko zgodi. S sabo imejte tudi nekaj gotovine – menjava ne bo potrebna, saj načeloma povsod v Vietnamu sprejemajo tudi evre, čeprav je sicer njihova uradna denarna valuta đồng – vendar pa pri tem ne pretiravajte. Denar boste namreč lahko v Vietnamu dvigovali sproti na bankomatih, kar je precej varnejša možnost. Pri pakiranju prav tako ne pretiravajte s preveliko količino oblek, saj jih lahko v Vietnamu običajno kupite po smešno nizkih cenah. Oblačila prilagodite mesecu svojega potovanja in delu Vietnama, ki ga nameravate obiskati. In kaj je najpomembnejša stvar, na katero zares ne smete pozabiti, če potujete v Vietnam? Velika mera avanturističnega duha in želje po odkrivanju (doslej) neznanega …