Categories
Zdravje

Vaje za hujšanje, začetek novega življenjskega sloga

Vaje za hujšanje so osnova za učinkovito kurjenje maščob ter posledično zmanjševanje teže.

Glavni namen vsake vaje za hujšanje je pospeševanje prebave ter s tem kurjenja maščob. Človeški organizem je izredno sposobna naprava, ki pa lahko deluje v zelo različnih režimih ter je sposobna prilagajanja. Ko izvajamo vaje za hujšanje se ne zgolj pospeši kurjenje maščob, ampak tudi niz drugih sprememb. Človek jih občuti na različne načine, v največ primerih je govora o splošnem izboljšanju številnih funkcij in sposobnosti. Tako vaje za hujšanje vplivajo na boljše počutje, boljši spanec, presnovo ter številne druge funkcije in sposobnosti človeškega telesa. Kljub splošni koristnosti, moramo vaje za hujšanje izvajati z glavo. To pomeni, da v vsakem trenutku vemo kaj počnemo. Predvsem to velja za intenzivnost aktivnosti, pravilno oskrbo organizma ter bolečine in poškodbe. Prevelika želja po izgubi čim večjega števila kilogramov lahko prinese tudi številne možne negativne posledice. Zaznamo jih kot bolečine, poškodbe, motnje funkcij organizma in podobno. V veliko primerih je vzrok v nesposobnosti hitre prilagoditve organizma novo nastalim razmeram. Preko številnih raziskav vemo, da se človeško telo na povečano obremenitev prilagaja od organa do organa oziroma od funkcije do funkcije različno. Nekateri organi se na intenzivne in redne vaje za hujšanje prilagodijo v nekaj tednih, drugi pa potrebujejo več mesecev redne in optimalne aktivnosti. Zato je potrebno telesu dati čas za prilagoditev novo nastalim razmeram ter ga obremenjevati optimalno. Ohranjati moramo rednost vadbe, vendar hkrati ne škodovati organizmu. Problem je v veliko primerih pri regeneraciji, ki v začetku ni učinkovita. Zato velikokrat koristi vzeti si odmor, kar pomeni za dan ali ustrezen termin prekiniti vaje za hujšanje. S tem ne bomo zmanjšali učinek, ampak ga povečali. Telo bo v prostem dnevu lahko poskrbelo za boljšo regeneracijo, kot v primeru izvajanja aktivnosti.

Vaje za hujšanje naj bodo uvod v začetek novega življenjskega sloga.

Categories
Hujšanje Zdravje

Hitro rešitev in dolgotrajno spremembo zagotavlja le naravno hujšanje

Hujšanje je za nekatere ljudi kar del vsakdana in s današnjim načinom življenja, je velikokrat potrebno že pri otrocih. Verjetno je vsakdo izmed nas kdaj v življenju bil na bolj ali manj uspešnih dietah ali vsaj želel odvreči kakšen odvečen kilogram. Neustrezen življenjski slog in predvsem nepravilna prehrana nas velikokrat potegnejo v začaran krog iz katerega pa želimo odit na najrazličnejše načine. Drastične diete, ki zahtevajo stradanje so nekaj, česar se poslužuje veliko ljudi, a so na žalost bolj kot v našo korist, nam v škodo.

Pomembno je vedeti, da je hujšanje dolgotrajen proces, ki zahteva veliko trde volje. Le naravno hujšanje, je tudi v resnici zdravo. Temeljita sprememba življenjskega sloga, veliko gibanja, če se le da vsak dan je prvi korak k uspehu. Zdravo in naravno hujšanje je edino počasno hujšanje, s veliko potrpežljivosti in vztrajnosti. Počasi izgubljeni kilogrami bodo tudi v resnici izgubljeni. Kadar se odločamo za naravno hujšanje, torej hujšanje brez strogih diet, nikar ne pretiravajmo, hujšajmo počasi, kajti tudi želodec se nam ob tem krči počasi. Obroke razdelimo na pet delov in jih seveda zmanjšajmo, poskusimo se ogibati predvsem kruhu in sladkarijam. Rezultate prinaša le naravno hujšanje – Fidimed.

Categories
Ljudje

7 resnic o učinkovitem hujšanju

Počasi se bližajo meseci, ko bomo končno spet lahko odvrgli »zimske oklepe« in uživali v lahkih poletnih oblačilih. Še preden dokončno odvržemo »oklepe«, bi bilo dobro poskrbeti za kak kilogram preveč, ki se nam je nabral preko lenobnih zimskih dni.

Zagotovo ste prebrali že sto in en članek o dietah in specializirani vadbi, ki naj bi poskrbela za učinkovito kurjenje maščobnih zalog. Tokrat ne bomo povzemali nobenega kvazi novega odkritja iz področja hujšanja, ampak bomo zagrizli direktno v zamaščen problem odvečnih kilogramov. Prepričan sem, da lahko tudi vi končno uredite svojo težo enkrat za vselej.

Za učinkovit hujšanje boste morali nujno pričeti s:

1. Pitjem vode – vas že slišim kako godrnjate: »saj to že vemo«. Res je, veliko stvari že vemo, a v praksi jih dejansko prakticira le peščica. Preden sploh začnete razmišljati, da bi shujšali za kak kilogram, se privadite piti vodo preko celega dneva. Človek dnevno izloči 2,5 litra vode, prav toliko jo je priporočljivo spiti za dobro hidracijo in dobro počutje. Ritual pitja vode lahko pričnete že zjutraj. Spijte 2 do 3 dcl ne premrzel vode, enake količine naj sledijo pred obroki. Za dober spanec si prav tako privoščite kozarec vode. Ko se enkrat privadite na rutino pitja vode boste opazili razliko tudi na tehtnici. Hujšanje z vodo je najbolj zdrav način hujšanja, po vrhu vsega pa nas ne stane niti evra, razen, če živite v naseljih kjer je voda vprašljive kvalitete.

2. Redni kvalitetni obroki – vsem primanjkuje časa, to se odraža tudi na neurejeni prehrani. To zmešnjavo lahko precej hitro rešite, ob enem pa še shujšate. Če spadate med tiste, ki zgodaj vstajajo in se pozno vračajo iz službe potem bo nujno potrebno pričeti s planiranjem obrokov na tedenski ravni. Vikendi so idealni, da si pripravite plan obrokov za že cel teden. Lahko pa si tudi že pripravite kak slasten obrok.

3. Omejitev uporabe soli, sladkorja in bele moke – Živila, ki vsebujejo večjo količino od teh treh belih »zverin« so glavni vzrok, da se vam kilogrami znova in znova vračajo. Hujšanje bo precej bolj preprosto, če jih omejite ali celo povsem izbrišete.

4. Redna vadba – Kdaj ste se nazadnje dobro prepotili? Upam, da ob tem vprašanju niste rabili razmišljati niti par sekund. Hujšanje brez redne vadbe preprosto ne funkcionira. Hrano, ki jo zaužijemo preko dneva je potrebno pokuriti. Z učinkovito vadbo pa lahko porabite tudi par sto kalorij več, kot jih zaužijete.

5. Izstopite iz cone udobja – Izstop iz cone udobja je jedro vsakega učinkovitega hujšanja. S cono udobja ocenjujemo dnevno rutino, ki nas velikokrat pripelje do množice izgovorov, ki nas ovirajo, da ne postanemo proaktivni v procesu hujšanja in vseh ostalih življenjskih ciljih. Skratka, stran od računalnika in hladilnika in ven v naravo kurit kalorije. Samo predstavljajte si sebe s super fit postavo na peščeni plaži. Splača se! :)

6. Spanje na udobnem ležišču – Za učinkovito hujšanje si bo treba vzeti tudi kako uro več spanja in to ne na katerikoli vzmetnici/jogiju. Samo razmislite kako frustrirajoče lahko postane aktivno življenje, če se človek vsako jutro zbudi povsem polomljen? Z menjavo starega ležišča boste zagotovo dodali deli del mozaika, ki bo pripeljal do boljšega življenja in želene telesne teže.

7. Privoščite si savno – Naj kar takoj povem, savna ni namenjena hujšanju, ampak utrjevanju imunskega sistema in rezstrupljanju telesa. Nič narobe ni, če si jo privoščite tudi v poletnih mesecih.

Vsem tistim, ki ste vztrajali in brali vse do konca se zagotovo obeta veselo in radosti polno poletje brez odvečnih kilogramov. Hujšanje je več, kot le nekajdnevna dieta, gre za premik v glavi, ki lahko naredi korenite spremembe v kvaliteti življenja posameznika.

Categories
Hujšanje

Zdravo hujšanje je naravno hujšanje

Najpogostejše napake pri hujšanju

Veliko tistih, ki se odločajo za hujšanje, pogosto pozablja, da je pravzaprav le naravno hujšanje zdravo hujšanje. Ponuja se mnogo hitrih rešitev – od raznoraznih diet do tablet, ki jih označujejo za revolucionarne, čajev za hujšanje, hlač za hujšanje in podobnih izdelkov, ki obljubljajo neverjetne rezultate pri hujšanju praktično brez truda. Pa je tovrsten način hujšanja zares zdrav? Pogosto velja prej obratno. Želja po takojšnji spremembi, ki poskuša prelisičiti naravo in zapleten proces hujšanja, lahko pusti hude posledice na vašem zdravju, ki so neredko nepopravljive. Pogosto je tovrstno hujšanje tudi neučinkovito, predvsem na dolgi rok, saj lahko pridobite celo dodatne kilograme. Če si torej zares želite dolgotrajne spremembe, naj bo vaše osnovno vodilo to, da je zdravo hujšanje naravno hujšanje.

Kako zdravo hujšati?

Naravno in s tem zdravo hujšanje od vas zahteva veliko odločnosti in potrpežljivosti. Kilogramov, ki ste jih pridno pridobivali skozi daljše obdobje, se ne boste znebili čez noč. Odločite se raje zdravo in naravno hujšanje, za kar je seveda potreben določen čas, vendar je to edina zanesljiva pot do cilja. Za začetek nekaj dni zapisujte svoje prehranjevalne navade, saj boste s tem dobili bolj realen pogled glede tega, koliko v resnici pojeste. Morda se vam ne zdi veliko, ker je težko objektivno ocenjevati svoja dejanja. Šele potem, ko boste imeli vse črno na belem, lahko ocenite, kje so problematična področja in kaj je potrebno spremeniti. Brez naravne in zdrave hrane pri hujšanju ne gre. Imejte več manjših obrokov, sestavljenih iz kvalitetnih in nepredelanih živil. Pri hujšanju je pomemben element tudi gibanje, po možnosti v naravi, na katerega ne smete pozabiti, saj je poleg tega, da vam omogoča izgubo kilogramov, bistvenega pomena za vaše zdravje. Brez korenite spremembe življenjskega sloga žal ne bo pravega uspeha. Zdravo hujšanje je naravno hujšanje!

 

Categories
Hujšanje

Hujšanje s tekom ni na prvo žogo

Danes, ko je vitko telo lepotni ideal, se mnogi poslužujejo teka misleč, da bodo z njim čudežno shujšali čez noč in da se bodo odvečni kilogrami kar topili. Žal pa temu ni tako, saj je treba k hujšanju s tekom pristopiti previdno in premišljeno. Sledite spodnjim smernicam in hujšanje s tekom bo uspešno, v nasprotnem primeru pa je lahko zdravju celo škodljivo in za telo utrujajoče.

  • Če nimate primerne kondicije ne začnite kar takoj hujšati s tekom, temveč se najprej posvetite drugim aerobnim aktivnostim kot je na primer hoja s palicami ali hitra hoja, vendar pa jo aktivno opravljajte več kot pol ure. Šele po 15 minutah take vadbe telo namreč začne kuriti maščobe, najbolj učinkovito pa to počne po 30 minutah.
  • Hujšanje s tekom je najbolj priporočljivo in najbolj uspešno na tešče, ko je nivo inzulina še nizek. Zadostuje že pol ure, saj zaradi pospešene presnove nato telo čez cel dan kar štirikrat hitreje kuri kalorije.
  • Hujšanje s tekom samo po sebi ne bo uspešno, če se ne boste ob tem tudi pravilno prehranjevali. Jejte bolj beljakovinsko hrano, saj ta prispeva h gradnji mišic in se ne nalaga v odvečne maščobne obloge tako kot ogljikovi hidrati. Ogljikove hidrate jejte takoj po treningu, saj je tako hujšanje s tekom najbolj učinkovito. Takrat so glikogenske zaloge prazne in se hitreje polnijo, zato gre manj presežnih ogljikovih hidratov v maščobne obloge.
  • Hujšanju s tekom dodajte tudi druge načine vadbe, kot so na primer trebušnjaki, aerobika, dvigovanje uteži in podobno. Več bo mišične mase, več kalorij bo telo pokurilo že za osnovno delovanje.

Hujšanje s tekom ni za »čez noč«, vendar pa boste ob upoštevanju zgornjih navodil z rezultati brez dvoma zadovoljni.

Categories
Hujšanje

Hujšanje po porodu – misija nemogoče?

Povečana teža po koncu nosečnosti

Mnogo žensk se po porodu sooča z odvečnimi kilogrami in razmišlja o hujšanju. Najbolj priporočljivo bi seveda bilo, da že v času nosečnosti ne pozabite na dovolj telesne aktivnosti, ki pa mora biti prilagojena vašemu stanju. Na ta način hujšanje po porodu ne bo potrebno. Če ste svojo priložnost za to že zamudile in vas pogled v ogledalo spravi v obup, pa še vedno obstaja možnost za izgubo odvečne teže. Hujšanje po porodu ni tako zahtevno, kot se vam morda zdi. Nekaj žrtev pa bo seveda vendarle potrebnih …

Categories
Prebava

Je naši prebavi res ime »dobra prebava«?

Vsi smo že slišali rek: »Si, kar ješ.« Stavek seveda ima določen smisel, vendar bi se še bolj pravilno glasil: »Si, kar vneseš vase.« Pomembno je, da izberemo zdravo hrano, seveda; vendar je pomembno tudi, da je hrana raznolika in uravnotežena. Zanimivo je, da ima veliko ljudi nepravilno delujoč prebavni sistem, pa tega sploh ne vedo.

Kdaj naša dobra prebava ni vredna svojega imena?

Možni znaki, ko ne moremo govoriti o dobri prebavi, so na primer plini, napenjanje, riganje ali kolcanje po obrokih, pogosta utrujenost, artritis, suha ali srbeča koža, astma, migrene, alergije na hrano ali druge snovi v okolici ter mnoge druge bolezni. Če opažate katerega od naštetih znakov, se vprašajte, če svoji prebavi še lahko rečete dobra prebava. Še bolje pa bo, če vprašate zdravnika.

Ko »kemija« sodeluje z »mehaniko«

Za dobro prebavo v telesu skrbita dve komponenti prebavnega sistema – kemična in mehanična. Kemična je sestavljena iz prebavnih encimov in želodčnih sokov, ki jih proizvajajo usta, želodec, trebušna slinavka, jetra in tenko črevo. Mehanična komponenta dobre prebave pa je slavna peristaltika, torej mehanično gibanje, ki potiska hrano naprej po prebavnem traktu.

Koga se boji dobra prebava?

Najpogosteje dobri prebavi dela preglavice kemična komponenta prebavnega traku, saj je ta veliko bolj dovzetna za razne negativne vplive. Najpogosteje je krivo pomanjkanje encimov ali neuravnoteženost bakterijske flore. Oba vzroka nastaneta zaradi slabih diet, kroničnega stresa, metaboličnega ali endokrinega ravnovesja, kot tudi jemanja raznih zdravil ali enostavno zaradi procesa staranja. Ko se naši dobri prebavi pripeti ena neprilika, ki ji sledi druga, grejo te potem v verižnem procesu rade naprej in zatresejo ter spodnesejo našo dobro prebavo.

Pazimo na to, da bomo jedli čim bolj uravnoteženo, prav tako pa ne preveč. »Večkrat na dan, a po malo,« je pogosto slišan nasvet. In dobra prebava dobro ve, da ne zastonj.

Categories
Hujšanje

Čudežna zeljna juha za hujšanje

Dandanes se mnogi zatekajo k najrazličnejšim dietam, ki obljubljajo hitro izgubo odvečnih kilogramov. Vendar pa so te diete običajno tudi nezdrave, saj izpuščajo hranilne skupine, na primer beljakovine ali maščobe, kar pa lahko pomeni velik šok za telo. Zato se je veliko bolj priporočljivo lotiti zdravih diet, ki pametno razporejajo zaužite obroke in niso preveč restriktivne – ena takih je dieta z zeljno juho za hujšanje.

Tudi z zeljno juho za hujšanje bomo zlahka izgubili dodatne kilograme, vendar pa bodo ti kopneli veliko bolj postopoma. Ta dieta je namreč priporočljiva za tiste, ki želijo izgubiti le kakšen odvečen kilogram, polega tega pa ni preveč restriktivna, saj lahko uživamo normalne obroke, le zeljno juho za hujšanje je treba jesti vsaj enkrat do dvakrat na dan. To je tudi edina »slabost« te diete, saj se nam lahko po enem tednu (brez prekinitve te diete namreč ni priporočljivo uporabljati več kot en teden) zeljna juha za hujšanje že pošteno priskuti. Vendarle pa en teden ni tako dolga doba, da ne bi stisnili zob in na zadnji dan diete pojedli še zadnjega krožnika zeljne juhe za hujšanje. Zaradi majhnega vnosa maščob v telo se diete z zeljno juho za hujšanje namreč ni pametno posluževati več kot sedem dni v enem kosu.

Poleg vseh dobrih zdravih lastnosti pa ima zeljna juha za hujšanje še to odliko, da je ta dieta žepu in denarnici izredno prijazna. Večina diet, ki obljubljajo hitro (in s tem nezdravo) hujšanje je namreč lahko zaradi svojih sestavin izjemno draga, zeljno juho za hujšanje pa lahko pripravite za cel teden vnaprej in vmes dokupite le malenkost ali dve.

Categories
Hujšanje

Zeljna juha za hujšanje – učinkovita in hitra dieta

Poletja je konec, bližajo se hladnejši in mračnejši dnevi, z njimi pa manj telesne aktivnosti in posledično nabiranje odvečnih, nezaželenih kilogramov. Še pred naslednjim poletjem pa lahko preventivno, z učinkovito dieto z zeljno juho za hujšanje, preprečimo nastanek odvečnih maščobnih oblog. Z zeljno juho za hujšanje bodo kilogrami kar kopneli!

Dieta z zeljno juho za hujšanje sicer ni primerna za dolgotrajno hujšanje, je pa zaradi svoje izredne učinkovitosti prava rešitev za tiste, ki imajo le nekaj odvečnih kilogramov. Zaradi hitrih rezultatov je dieta z zeljno juho za hujšanje zelo vzpodbudna, imeti pa je treba močno voljo, saj nam lahko po enem tednu zeljna juha za hujšanje gleda že skozi ušesa. Vendar pa lahko že po enem tednu znova jeste normalno, a seveda zmerno. Opozoriti je treba, da lahko dieta z zeljno juho za hujšanje traja le en teden, z vsaj dvotedenskim vmesnim presledkom, saj je lahko zaradi prenizkega vnosa maščob v telo tudi škodljiva.

Kako pripraviti zeljno juho za hujšanje?

Za pripravo zeljne juhe za hujšanje potrebujemo 6 manjših čebul, eno večjo glavo zelja, 2 papriki, 4 korenčke, 2 manjša gomolja zelene, ¼ litra paradižnikove mezge, 2 jušni kocki (za zelenjavno juho), sol, peteršilj in poper. Vso zelenjavo narežemo na koščke, damo v večji lonec in dolijemo toliko vode, da je prekrita vsa zelenjava. Dodamo paradižnikovo mezgo in jušni kocki. Po okusu lahko dodamo sol, poper in po želji tudi ščepec curryja. Juha naj vre približno 10 minut, nato jo na majhnem ognju kuhamo še 30 minut in naša zeljna juha za hujšanje je pripravljena.

Categories
Hujšanje

Revolucionarna zelena kava za hujšanje

Mediji so zadnje leto polni velikih besed o čudežni zeleni kavi za hujšanje, ki pa preverjeno tudi zares pomaga pri izgubi odvečnih in nezaželenih kilogramov. Zelena kava za hujšanje je pijača, ki jo sestavljajo povsem naravna zrna zelene kave in vsebujejo izključno rastlinske izvlečke. V kombinaciji z zdravo prehrano zelena kava za hujšanje telesu pomaga hitreje izgoreti maščobe in kalorije, poleg tega pa tudi zmanjšuje absorbcijo sladkorja, maščob in škroba iz hrane. Na ta način se uspešno zmanjšuje količino kalorij, ki pridejo v organizem.

Kako deluje zelena kava za hujšanje?

Prvotno oziroma pred praženje so kavna zrna zelena. V tem naravnem, surovem in nepraženem stanju imajo kavna zrna veliko shujševalnih lastnosti, s tem pa jih seveda vsebuje tudi zelena kava za hujšanje. Te odlične shujševalne lastnosti so v zeleni kavi za hujšanje prisotne v obliki aktivnih sestavin, klorogenske kisline (CGA) in polifena, ki omejujeta absorbcijo glukoze v tankem črevesu in uspešno regulirata metabolizem, poleg tega pa je v zeleni kavi za hujšanje visoka vsebnost antioksidantov, ki so potrebni za termogenezo – proces, ki pospešuje presnovo maščob v telesu.

Zakaj piti zeleno kavo za hujšanje?

  • Ker je zelena kava za hujšanje zvest partner pri izgubi odvečnih kilogramov, seveda ob pravilni prehrani in redni telesni aktivnosti.
  • S pitjem zelene kave za hujšanje izgubite le pravo vrsto odvečne mase, to je maščobo in ne mišične mase.
  • Zelena kava za hujšanje ni praktično nič dražja od običajne črne kave ali capuccina, za razliko od slednjih pa ponuja več shujševalnih koristi in zdravja.
  • Zaradi visoke vsebnosti antioksidantov zelena kava za hujšanje pomaga proti prezgodnjemu staranju. Antioksidanti namreč ščitijo telo pred prostimi radikali, snovmi, ki lahko povzročijo poškodbe celic in pojav staranja.