Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Prednosti toplotnih črpalk zrak – voda

Zavest o pomembnosti varovanja okolja je vedno večja. Poleg dobrega počutja, ker smo naredili nekaj dobrega za ohranjanje narave, pa nam marsikateri ekološki ukrep prihrani tudi nekaj novcev. To je še posebno pomembno pri ogrevanju nepremičnin, ki vsako leto stanovalce močno udari po žepu. Ena izmed rešitev je vgradnja toplotne črpalke zrak – voda. Tukaj je 5 razlogov

1. Ugodna cena in prihranki

Toplotna črpalka zrak – voda lahko vključno z montažo stane le 3.600 €, kar je občutno ceneje kot črpalke tipa voda – voda ali zemlja – voda, katerih cene presegajo 10.000 €. Kljub temu, da s toplotno črpalko zrak – voda pri stroških ogrevanja prihranimo nekoliko manj, se investicija vseeno povrne neprimerno hitreje.

2. Zmanjšanje onesnaževanja okolja

Toplotne črpalke prispevajo k manjši porabi energije, zato se zmanjšajo tudi izpusti škodljivih snovi. Morda se zdi, da to na našo kvaliteto življenja nima velikega vpliva, vendar pa prav vsako dejanje šteje.

3. Dolga življenjska doba

Toplotne črpalke ne zahtevajo praktično nobenega vzdrževanja, njihova življenjska doba pa doseže tudi 25 let. Glede na to, da se nam lahko investicija v toplotno črpalko povrne že v 4-5 letih, si lahko predstavljate, koliko boste prihranili v naslednjih letih.

4. Ne potrebujete klime ali kurilnice

Toplotne črpalke nam lahko poleti prijetno hladijo prostore, zato bomo prihranili denar, ki bi ga morda porabili za nakup in vzdrževanje klimatske naprave. Prav tako ne potrebujete kurilnice, saj lahko toplotno črpalko zrak – voda vgradite v stanovanjski ali kletni prostor.

5. Različne možnosti uporabe

Toplotno črpalko zrak – voda lahko uporabimo za segrevanje sanitarne vode ter segrevanje in hlajenje prostorov.