Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

3 vrste toplotnih črpalk za učinkovitejše pridobivanje energije

  1. Toplotne črpalke voda/voda

Toplotna črpalka voda/voda omogoča segrevanje in tudi ohlajanje s pomočjo energije iz podtalnih voda. Pridobivanje toplote s tovrstno črpalko naj bi bila ena izmed najugodnejših rešitev (z ekonomske, energetske in ekološke perspektive), vendar pa ima sistem tudi nekaj pomanjkljivosti. Toplotna črpalka voda/voda je odvisna od količine vode v podtalnicah, ki pa ni konstantna. Ob večjem pomanjkanju vode lahko črpalka tako tudi povsem preneha delovati, kar lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti.

  1. Toplotne črpalke zemlja/voda

Toplotna črpalka zemlja/voda za pridobivanje toplote izkorišča sončno energijo, ki je v velikih količinah uskladiščena v zemlji oziroma v kamninah. Tovrstna črpalka je sicer odvisna od kvalitete tal, vendar je njeno delovanje precej bolj konstantno v primerjavi s toplotno črpalko voda/voda. Čeprav je sama montaža toplotne črpalke zemlja/voda kar zahtevno delo, pa lahko z njeno pomočjo drastično znižate stroške ogrevanja. Ta črpalka je pri nas najbolj priljubljen način pridobivanja toplotne energije. Poleg ogrevanja je toplotna črpalka zemlja/voda do določene mere uporabna tudi za ohlajaje v vročih poletnih mesecih.

  1.  Toplotne črpalke zrak/voda

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak/voda je enostavno – za ogrevanje je uporabljena toplota zunanjega zraka. Če torej na razpolago nimate drugih virov (ustrezna zemlja oziroma podtalna voda), je ta črpalka kot nalašč za vas. Cena črpalke zrak/voda je običajno nižja kot pri toplotnih črpalkah zemlja/voda ali voda/voda, vendar pa je tudi sam izkoristek nekoliko slabši. Potrebno je torej skrbno pretehtati, nakup katere toplotne črpalke se vam bo na dolgi rok najbolj izplačal.

 

Toplotne črpalke – za varčno in učinkovito ogrevanje!