Varčevanje za pokojnino, nasprotje potrošnji Apr09

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Varčevanje za pokojnino, nasprotje potrošnji

Varčevanje za pokojnino je nasprotje potrošnji . Nasprotje potrošnji je varčevanje za pokojnino, ker sredstva varčuje namesto troši. Izbira varčevanja ali potrošnje je odvisna od varčevalca oz. osebe, ki se odloči za eno oziroma drugo dejanje. Varčevanje je lahko prirojeno ali pa ga oseba mora izvajati z raznim nameni in motivi. Potrošnja je prav tako različna od osebe do osebe. Nekateri so pri potrošnji bolj, drugi manj racionalni. Varčevanje za pokojnino omogoča različne načine izražanja tako varčevanja kot potrošnje.

Vsako varčevanje je odrekanje za določene namene ali pa je oblikovano splošno. Nekateri varčujejo za pridobitev določenih dobrin v prihodnosti, drugi pa preprosto varčujejo, ker ne porabijo pridobljenih sredstev. Varčevanje za pokojnino omogoča, da so v prihodnosti ustvarjena določena sredstva. Sredstva so v času pokojnine različno potrebna. V nekaterih primerih potrebo po sredstvi narekujejo spremembe v okolici, v drugih primerih pa potrebo po sredstvih oblikujejo posamezniki, lahko tudi varčevalci sami, z določenimi željami. Varčevanje za pokojnino je dobro storiti tudi če nimamo posebno izraženih ciljev za prihodnost. Skromno odrekanje prinese v prihodnosti sredstva, katera pridejo prav na različne načine. Vsaka večja vsota privarčevanih sredstev predstavlja občutek varnosti, kar je še kako pomembno za zagotavljanje brezskrbnosti. Človek, ki je z varčevanjem in privarčevanimi sredstvi preskrbljen, lahko bolj svobodno razmišlja, odloča in ukrepa v danih življenjskih situacijah. Ker ima varčevanje za pokojnino ali si drugače zagotovi varčevanje oziroma ustvarjanje varnosti, lahko bolj optimistično zre v prihodnost.

Varčevanje za pokojnino je zato tudi brezskrbnost življenja . Na eni strani se z varčevanjem naučimo skromno živeti, hkrati pa imeti privarčevano varnost. Skromno živeti ne pomeni živeti v pomanjkanju, ampak živeti optimalno. Velikokrat so človekove investicije nesmiselne in neupravičene. Zaradi tega pa so izgube varnosti večje. In seveda nesmiselne ter neupravičene. Varčevanje za pokojnino je odraz življenjskega stila, k je sposoben ustvariti varnost za neznano prihodnost.