Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Volna in gobelini

Izdelava gobelina je ročno delo, ki pa obstaja že vrsto let. V današnjem času se s tem ukvarja občutno manj ljudi. Seveda pa to ni težko ročno delo. V trgovini kupite gobelin z vzorčkom, volne oziroma prejice določenih barv in na točno določen način prepletate ter tako dobite sliko. Izdelan gobelin lahko okvirite in obesite na steno, da vam bo krasil prostor. Gobelin je dobra ideja tudi za vaše otroke, saj ni zahteven, krepi pa motorične sposobnosti. Otrok se ob tem lahko sprosti in je nato zadovoljen s svojim izdelkom. Še bolje pa je, če se gobelina lotite kar skupaj z otrokom, le v trgovini izberite vzorec gobelina.

Volna je pridelana iz kožuhov živali, predvsem ovce. Lahko je pridelana tudi iz dlake nekaterih drugih sesalcev. To je lahko naprimer dlaka koz, lam ali zajcev. Volna se uporablja predvsem za oblačila. Če se ukvarjate s pletenjem, je volna zagotovo nujna »sestavina« vašega dela.

Na trgu najdete volno različnih proizvajalcev. Lahko izbirate med debelino prejice volne in pa seveda tudi kvaliteto. Cene so različne, sploh glede na to, kakšne velikosti je klobčič volne. Da ne govorimo o tem, koliko barv je na voljo. Obstajajo različne barve ter odtenki teh barv.

Volno lahko kupite v za to specializiranih trgovinah ali pa kar preko interneta. Za pletenje nato potrebujete le še pletilke in nekaj znanja, ter lahko začnete ustvarjati. Končno si boste lahko naredili pulover, šal, kapo, nogavice, rokavice ali kaj podobnega po povsem vaših merah in željah. Pa naj bo izdelek enobarven ali pa narejen iz več barv volne ter različnih vzorcev. Izbira je povsem vaša. Mogoče vam bo kakšen znanec, ki plete, z veseljem naredil kakšen izdelek, če mu boste prinesli volno. Ne bo vam žal, če boste imeli kakšno pletenino za zimo, saj so pletenine udobne in zelo tople.