Vrtne mize in vzdrževanje Avg19

Tagi

Sorodni clanki

Deli z prijatelji

Vrtne mize in vzdrževanje

Nakup vrtne mize naj bo premišljen. To pomeni, da morate skrbno premisliti, kakšne vrste material je primeren za vas. Najprej se vprašajte, koliko časa ste pripravljeni nameniti vzdrževanju vrtne mize. Zavedati se morate, da so lesene vrtne mize izjemno občutljive na vremenske razmere. Če bo miza stala sredi vrta brez strehe nad njo, jo bodo vremenske razmere močno izčrpavale. V tem oziru imate dve možnosti. Prva možnost je, da boste enkrat letno mizo obrusili, nanjo nanesli zaščitno snov in jo ponovno prebarvali ter prelakirali. Ta opcija terja vsakoletne stroške za material in seveda precej vašega prostega časa. Čas pa je seveda tudi denar. Tako da so lesene vrtne mize kar precej zahtevne.

Res pa je, da so vrtne mize iz lesa izjemno prijetne. V stiku s kožo dajejo prijeten mehak občutek in s primernim vzdrževanjem dosegajo tudi izjemno dolgo življenjsko dobo. Vendar pa velja tudi nasprotno. Bolj kot so lesene vrtne mize zanemarjene, prej bodo dobile starikav in obrabljen videz. Drži pa, da se lahko zanemarjene lesene vrtne mize tudi restavrira po nekajletni zanemarjenosti, če les ni načet preveč v globino. Druga možnost je, da pogledate, kakšne so zložljive lesene vrtne mize. V poznem jesenskem in zimskem času, ko ne posedate na vrtu, lahko takšen model spravite v lopo ali na kaščo do naslednje sezone in se tako izognete letnim vzdrževalnim delom, saj je miza zaščitena pred vremenskimi vplivi vsaj nekaj mesecev letno.

V primeru, da želite imeti vrtno garnituro, ki ne zahteva veliko vzdrževanja razen nujnega čiščenja, potem poglejte ponudbo verzij iz umetnih materialov. Takšne vrtne mize so precej cenejše kot lesene ali pa kovinske. Ni jih potrebno lakirati, premazovati z zaščitnimi sredstvi in podobno. Ker pa so toliko bolj poceni od ostalih dveh različic, jih lahko zavržete po nekaj sezonah in kupite nove. Ta rešitev je preprosta, ni pa najbolj okolju prijazna.