Categories
Nohti

7 nasvetov za zdrave in lepe nohte

Nohti so strašno uporabna stvar, saj nam pomagajo pobrati majne reči, očistiti posušeno umazanijo in ublažiti neprijetno srbenje. Poleg tega so zunanji znak vašega zdravja. Lepi nohti pomenijo, da vam verjetno ne primanjkuje vitaminov in mineralov. Pogosto pa so nohti lomljivi ali se cepijo. Če želite imeti zdrave in lepe nohte, se držite naslednjih nasvetov:

 1. Lepi nohti niso suhi

Vsak večer pred spanjem vtrite mastno kremo ali olje v obnohtno kožico in nohte. Pomaga tudi redno mazanje rok s kvalitetno kremo za roke, ki jo imejte vedno pri sebi. Za domačo nego pa je najboljše olivno olje.

 1. Uporabljajte rokavice

Večina hišnih opravil predstavlja strup za nohte, zato redno uporabljajte gumijaste rokavice. Za dve muhi na en mah, lahko roke pred čiščenjem oz. uporabo rokavic namažete s kremo.

 1. Bodite nežni

Ko urejate nohte, si vzemite čas in potrpežljivost, saj bodo le tako lepi. Nohti pač zahtevajo določeno nego. Redno odstranjujte obnohtno kožico, vendar bodite pri tem nežni, da je ne poškodujete.

 1. Utrdite nohte od znotraj

Mehki in lomljivi nohti so lahko znak pomanjkanja določenih hranilnih snovi. Pri tem vam lahko zelo pomaga uživanje biotina in drugih vitaminov iz skupine B.

 1. Previdno pri piljenju

Da boste imeli močne in lepe nohte, jih vedno pilite le v eni smeri. Poleg tega nohtov ne pilite takoj po tuširanju ali kopanju, saj se mokri nohti hitreje zlomijo.

 1. Uporabljajte lak

Lahko uporabite le brezbarvno različico, vsekakor pa je lak pomemben, ker zaščiti vaše nohte. Če imate raje barve, je najbolje, da uporabite podlak, dva tanka nanosa laka in nadlak.

 1. Izogibajte se acetonu

Odstranjevalci laka za nohte z acetonom lahko povečajo izsušenost nohtov, zato se jim raje izognite.

Categories
Zdravje

10 načinov za znižanje krvnega tlaka brez zdravil

Kdaj je krvi tlak previsok?

Pri merjenju krvnega tlaka moramo v obzir vzeti nekaj faktorjev, kot sta npr. starost in telesna teža, a obstajajo splošne smernice, ki so nam v pomoč. O visokem krvnem tlaku govorimo, ko sistolični tlak – višja številka – preseže 140, diastolični – nižja številka – pa preseže 90.

Kako si lahko pomagate sami?

Visok krvni tlak je povezan z razvojem srčno-žilnih bolezni. Ker so žile bolj obremenjene, se žile ojačijo, srce pa mora opravljati težje delo. To je povezano tudi z nastankom ateroskleroze, ki lahko vodi v sladkorno bolezen in debelost. Večja je nevarnost za srčni infarkt.

 1. Izgubite kilogram ali dva in pazite na obseg trebuha

Krvni tlak se pogosto poveča s pridobljeno težo. Pomemben dejavnik je tudi obseg trebuha, saj nalaganje maščob v tem predelu pomeni večje tveganje za zdravje.

 1. Poskrbite za redno telovadbo

30-60 minut vadbe večkrat tedensko lahko vaš pritisk zniža za 4 do 9 mm živega srebra.

 1. Uživajte zdravo hrano

Pomembno je, da jeste polnozrnate izdelke, sadje in zelenjavo, zmanjšati pa morate vnos nasičenih maščob in holesterola.

 1. Zmanjšajte vnos natrija

Premislite, koliko soli uporabljate, preberite deklaracije na živilih, ne uživajte procesirane hrane. Tako lahko krvni tlak znižate za 2 do 8 mm živega srebra.

 1. Omejite količino popitega alkohola

Majhna količina alkohola sicer lahko zmanjša pritisk, a je ta učinek izničen, ko ga popijemo več.

 1. Izogibajte se tobačnim produktom

Kajenje občutno poveča krvni tlak, škodljivo pa je tudi pasivno kajenje.

 1. Zmanjšajte količino zaužitega kofeina

Sami lahko izmerite, kako npr. kava vpliva na vaš pritisk. Vsekakor je ne spijte več kot dve skodelici dnevno.

 1. Zmanjšajte stres

Več stresa, višji je pritisk.

 1. Redno si merite krvni tlak

To vključuje tudi redne obiske pri zdravniku!

 1. Poskrbite za podporo pri družini in prijateljih

S podporo bližnjih boste lažje dosegli svoje cilje.

Categories
Kredit

Študentski krediti

Situacija 1: študent A je ponavljal prvi letnik, nato pa sredi leta ugotovil, da ta študij pravzaprav ne bo zanj. Želi se prepisati drugam, a nima druge možnosti kot izredni vpis, ki s sabo prinaša zajetno šolnino, ki si je študent A ne more privoščiti.

Situacija 2: študent B redno študira, a zaradi narave in obsega študija nima časa za redno študentsko delo, je brez štipendije ali pa ta ni dovolj visoka, na podporo domačih ne more računati, vseeno pa mora plačati šolske knjige, najemnino in ostale stroške.

Tako študent A kot študent B se lahko za premostitev težav odločita za kredit. Veliko bank je v svojo ponudbo vključila študentske kredite. Kaj je skupnega različnim študentskim kreditom?

Študentski ali gotovinski kredit?

Študentski kredit je v osnovi tretiran kot gotovinski kredit, kar pomeni, da banki kljub temu, da je kredit namenjen predvsem plačilu stroškov s študijem, ni treba izkazovati porabe. Vendar pa študent poleg rednih prihodkov (štipendija, študentsko delo ali družinska pokojnina) potrebuje veljaven status študenta in kreditno sposobnega poroka. Čeprav je študentski kredit torej zelo podoben običajnemu gotovinskemu, pa načeloma nudi nižje obrestne mere, najdaljša doba odplačila pa le redko presega 3 leta.

Krediti vendarle niso zastonj

Kljub nižji obrestni meri ne smemo pozabiti, da za posojilo denarja banki vseeno plačamo določen odstotek. Če je le mogoče, je bolje, da večje stroške predvidimo in načrtujemo vnaprej ter se nanje pripravimo s pravočasnim varčevanjem. V kolikor nimamo druge izbire, pa se o natančnejših pogojih odplačila pozanimajmo pri različnih bankah in se odločimo za tisto, ki ima najugodnejšo ponudbo za nas.

Categories
Notranja oprema

Nasveti za lastnike klimatske naprave

V vročih dneh si marsikdo želi klimatsko napravo, ki bo temperaturo v stanovanju znižala na stopnjo, pri kateri bo mogoče normalno dihati. Tistim, ki klimatsko napravo že imajo, pa bodo morda prišli tile nasveti:

– ponoči nastavite termostat stopinjo ali dve nižje, saj ponoči izgubite največ energije;

– investirajte v termostat, ki ga je mogoče sprogramirati, saj bo tako termostat sam zmanjšal hlajenje, ko ste npr. v službi ali ko vsi spijo;

– zamenjajte filtre na 30 do 60 dni, če pa imate stalni filter, ga po navodilih proizvajalca redno očistite z blagim detergentom;

– kot svetujejo proizvajalci klimatskih naprav, je dobro, če vam strokovnjaki enkrat letno pregledajo in nastavijo napravo, da bo delovala po najboljših zmožnostih;

– poskrbite, da sobna klimatska naprava ne bo na direktnem soncu, saj lahko v nasprotnem primeru zelo obremenite napravo in si povečate stroške za hlajenje;

– za učinkovitost vaše klimatske naprave je bistveno, kam jo postavite – če imate možnost, izberite vzhodno ali najbolj senčno stran vašega doma;

– v zelo vročih dneh lahko prihranite energijo, če zaprete dotok zunanjega zraka, saj je za hlajenje vročega zraka potrebno veliko več elektrike kot za hlajenje zraka, ki že kroži v stanovanju;

– ventilatorji lahko olajšajo delo vaši klimatski napravi, vi pa boste z njihovo pomočjo prihranili denar, ker porabijo 90 % manj elektrike kot klima – ventilatorji namreč povečajo kroženje zraka, zato lahko termostat nastavite na višjo temperaturo, ob zmerno toplem vremenu pa lahko celo nadomestijo klimatsko napravo;

– da bo domače okolje čim bolj prijetno, opravite kuhanje, likanje ali kopanje zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, saj te aktivnosti povečajo vlažnost in temperaturo v stanovanju, klimatska naprava pa mora zato delovati močneje.

Categories
Potovanja

Kitajska kuhinja in njeni simboli

Kitajska je država mnogih narodov, bogate zgodovine in najrazličnejših tradicij. V kitajski kulturi še posebno pomembno vlogo igra hrana, ki so jo generacije izseljencev uspešno ponesle po vsem svetu. Ni presenetljivo, da ima hrana na  Kitajskem tudi pomembno simbolno vrednost, ki lahko temelji na videzu hrane ali zvenu besede, ki hrano poimenuje

Jajca in rezanci za dolgo življenje, polno otrok

Jajca imajo pomembno simbolno vrednost v različnih kulturah in Kitajska ni izjema. Jajca simbolizirajo rodnost, zato po rojstvu otroka starši organizirajo »zabavo rdečih jajc in ingverja«. Rezanci simbolizirajo dolgo življenje, zato so obvezni del kitajske rojstnodnevne zabave – podobno kot je torta s svečkami nujna za rojstnodnevno zabavo v mnogih drugih deželah. Ker rezanci predstavljajo dolgo življenje, Kitajci verjamejo, da si bomo nakopali nesrečo, če bomo kakšnega prerezali.

Simboli kitajske poroke

Raca predstavlja zvestobo, zato je obvezni del poročnega menija. Na porokah strežejo tudi jedi, ki so rdeče barve, saj rdeča simbolizira srečo. V kitajski kulturi je kokoš del simbolizma, ki vključuje zmaje in fenikse. Na poroki bodo tako postregli kokošje kremplje (ki jim rečejo tudi feniksovi kremplji) skupaj z zmajevskimi jedmi, kot je jastog. Kokoš je priljubljena tudi za kitajsko novo leto, ko predstavlja uspešen zakon in ponovno srečanje celotne družine.

Hrana za srečo in bogastvo

Tudi raznovrstna semena imajo poseben pomen. Če v času kitajskega novega leta obiščete azijsko pekarno, boste lahko izbirali iz velikega nabora prigrizkov s semeni. Ti namreč simbolizirajo rojstvo mnogih otrok. Za novo leto si ljudje pogosto podarijo mandarine ali pomaranče, saj kitajske besede za to sadje zveni podobno kot sreča in bogastvo. Podobno velja za pomelo, ki predstavlja razkošje, saj v Kitajščini ime zanj zveni kot glagol imeti.

Categories
Zdravje

Vas muči izpadanje las? Vzroki so lahko različni.

Vzrok št. 1: moška plešavost (androgenetični efluvij)

Pri moških in ženskah se čas rasti skrajša, lasje pa niso več gosti in močni. Z vsakim rastnim ciklom so lasje ukoreninjeni bolj narahlo, zato lažje izpadejo. Pomembno vlogo igra dednost, ki vpliva tudi na to, v kateri starosti in kakšnem obsegu se pojavi izpadanje las.

Vzrok št. 2: krožno izpadanje las (Alopecia areata)

Gre za avtoimunsko bolezen, katere vzroki še niso pojasnjeni. Običajno se pojavi pri popolnoma zdravih ljudeh, pomemben pa je vpliv genetike. Nekateri znanstveniki verjamejo, da jo pri ljudeh, ki imajo gensko predispozicijo, lahko sproži virus ali kak drug sprožilec. Lasje pri tej bolezni običajno zrastejo nazaj, lahko pa izpadejo večkrat.

Vzrok št. 3: pomanjkljiva prehrana

Lasje lahko začnejo prekomerno izpadati, če s hrano ne dobimo dovolj beljakovin ali železa. Do tega lahko pride zaradi raznih hitrih diet ali prehranskih motenj.

Vzrok št. 4: zdravila

Določena zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje artritisa, depresije, srčnih težav in visokega krvnega pritiska, so pri posameznikih lahko vzroki za izpadanje las. Enako velja za kemoterapijo ali obsevanja, a po končanem zdravljenju lasje zrastejo nazaj. Nekaterim ženskam lasje opazneje izpadajo zaradi jemanja hormonske kontracepcije.

Vzrok št. 5: hormonske spremembe

Začasno izpadanje las? Vzroki se lahko skrivajo v hormonskih spremembah, ki so posledica nosečnosti, rojstva otroka, prenehanja jemanja hormonske kontracepcije, začetka menopavze ali motenj v delovanju ščitnice. Izpadanje se lahko pojavi tudi do 3 mesece po spremembi v nivoju hormonov, tako dolgo pa traja tudi, da lasje zrastejo nazaj.

Vzrok št. 6.: frizerski preparati

Kemikalije, ki se uporabljajo za barvanje, svetlenje, ravnanje ali trajno kodranje, lahko poškodujejo lase, če jih uporabljamo prepogosto ali v nasprotju z navodili. Tudi pretirano oblikovanje in česanje lahko povzroči poškodbe in izpadanje las, vzroki pa so v tem primeru enostavno odpravljeni.

Categories
Zdravje

Kako lahko zaustavite izpadanje las?

Lasje imajo svoj življenjski cikel, ki traja 2 do 6 let, nato pa izpadejo. Izpadanje las je torej samo po sebi povsem naraven proces, a pretirano izpadanje je lahko znak porušenega ravnovesja ali bolezni.

Dedna plešavost

Od genskega zapisa je odvisno, v kateri starosti in v kakšnem obsegu se pojavi izpadanje las, ki vodi v plešavost. Proti temu najbolj pomahajo lasne tinkture ali pene s 17 alfa estradiolom), ki lokalno zavirajo delovanje moškega hormona na lasne korenine. Moški si lahko pomagajo tudi s posebnimi finasteridnimi tabletami, ženskam pa lahko pomagajo kontracepcijske tablete z estrogenom.

Zdravstveni vzroki za izpadanje las

Lasje lahko začnejo izpadati zaradi določenih zdravil ali porušenega hormonskega ravnovesja. Pri ženskah lahko izpadanje povzročijo kontracepcijske tablete, med krivci pa so tudi določena zdravila za artritis, depresijo, srčne težave ali visok pritisk. V kolikor jemljete kakšna zdravila in opazite močno povečano izpadanje las, preverite seznam možnih stranskih učinkov ali se posvetujte s farmacevtom. Če sumimo, da nam lasje izpadajo zaradi porušenega hormonskega ravnovesja (nosečnost, menopavza, motnje v delovanju ščitnice), se moramo obrniti na osebnega zdravnika.

Pomanjkanje vitaminov

Lasje lahko začnejo prekomerno izpadati tudi zaradi pomanjkljive prehrane s premalo vitamini in minerali. Tovrstno izpadanje je še posebno značilno za pomladni čas, ko je naša prehrana nekoliko osiromašena. Da boste lasne korenine preskrbeli s hranilnimi snovmi morate zaužiti dovolj beljakovin, pomaga pa tudi trimesečna kura s prosom in uživanje kvasa, ki je bogat z vitamini skupine B, minerali in aminokislinami. V lekarni in specializiranih trgovinah so na voljo različni pripravki, ki vsebujejo vse potrebno za dodatno prehrano lasišča.

Categories
Hujšanje

Kako dobro poznate izdelke za hujšanje?

Izdelki za hujšanje oz prehranska dopolnila, ki pomagajo pri izgubi teže, se bistveno razlikujejo od zdravil za hujšanje. Niso izpostavljena vsem testiranjem in čeprav so mnoga predstavljena kot naravna in varna, imejte v mislih, da lahko nekatera vplivajo na druga zdravila, ki jih jemljemo, zato se je pred uporabo pametno posvetovati z zdravnikom.

Katere so najpogostejše sestavine izdelkov za hujšanje?

 1. Hitosan

Hitosan je polisaharid, ki ga pridobivajo iz hrustanca jastogov in drugih lupinarjev. Pri hujšanju pomaga zato, ker nase veže maščobe, ki jih zaužijemo, zato se le-te ne absorbirajo v krvni obtok. Potrebna pa je previdnost, saj zmanjšana absorpcija maščob pomeni tudi manjši vnos vitaminov A, E, E, K in omega 3 in omega 6 maščobnih kislin.

 1. Krom

Krom je esencialni mineral, ki ga telo potrebuje v zelo majhnih količinah. Krom vpliva na inzulin, presnovo maščob in zmanjša apetit, zato je med najučinkovitejšimi izdelki za hujšanje. Žal ne pomaga vsem, a se najbolje obnese pri ljudeh, ki uživajo veliko procesirane hrane, ki vsebuje malo naravnega kroma.

 1. Grenka pomaranča (Citrus Aurantium)

Ta sadež vsebuje sinefrin, blago poživilo podobno kofeinu in epinefrinu. Med učinki grenke pomaranče so povečan metabolizem, hitrejše kurjenje kalorij, več energije, hitrejša presnova maščob – vse to pa pomaga pri hujšanju.

 1. CLA

Konjugirana linolna kislina oz. CLA je maščobna kislina, ki je naravno prisotna v mesnih in mlečnih izdelkih. Med izdelke za hujšanje jo uvršča njena sposobnost povišanja metabolizma, zmanjšanje trebušne maščobe, spodbujanje rasti mišic, manjšanja holesterola in povečanja odpornosti.

 1. Garcinija (Garcinia Cambogia)

To je sadež podoben buči, ki izhaja iz Indije in Jugovzhodne Azije. Vsebuje visoke koncentracije hidroksicitronske kisline, ki deluje kot maščobni inhibitor in zaviralec apetita. Glede na to, da gre za tradicionalno hrano v Jugovzhodni Aziji, velja za varno dopolnilo.

Categories
Hujšanje

Za koliko kilogramov lahko shujšate z zelenim čajem?

Mnogi ljudje so prepričani, da pitje zelenega čaja pomaga pri hujšanju, zmanjša holesterol, blaži simptome astme in artritisa, zmanjša vročinske oblive in težave s spanjem pri ženskah v menopavzi in pripomore k zdravju kardiovaskularnega sistema. V času, ko v razvitem svetu govorimo o epidemiji debelosti, bi dnevno pitje zelenega čaja lahko pomagalo mnogim ljudem.

Kako to deluje?

Hujšanje z zelenim čajem je možno zaradi več razlogov. Zeleni čaj vsebuje visoke koncentracije polifenolov, ki pomagajo telesu pri hitrejšem kurjenju kalorij, saj pospešijo metabolizem. S študijami so ugotovili, da se metabolizem poveča za do 4 odstotke v 24 urah. Poleg tega zeleni čaj zmanjša nihanje inzulina, ki pošilja maščobne celice v zaloge. Manjše nihanje pomeni zmanjšan apetit, manj zaužitih kalorij in učinkovitejše hujšanje. Pri nas veliko ljudi redno uživa kavo, a če bi kavo zamenjali za zeleni čaj, bi lahko enostavno zmanjšali vnos kalorij.

Koliko skodelic za uspešno hujšanje z zelenim čajem?

Večina raziskav je pokazala, da bi za hujšanje z zelenim čajem morali popiti vsaj tri do štiri skodelice. Za nekatere to predstavlja izziv, saj morda ne marajo okusa zelenega čaja ali niso navajeni na toliko kofeina. Pomembno je, da izberemo kvaliteten zeleni čaj, najbolje v razsuti obliki. Upoštevati moramo tudi pravilen postopek priprave, ki se lahko nekoliko razlikuje med različnimi vrstami čaja, vsekakor pa velja, da ne smemo uporabiti prevroče vode in čaja ne smemo namakati predolgo, saj bomo ustvarili grenko brozgo.

Na kaj je potrebno paziti?

Hujšanje z zelenim čajem je lahko enostavnejše in hitrejše, poleg tega zeleni čaj vsebuje obilico antioksidantov, ki pomagajo vzdrževati imunski sistem. Vseeno velja nekaj previdnosti, saj čaj vsebuje kofein, zato moramo čez dan spiti dovolj vode. Preveč kofeina lahko namreč povzroči nespečnost, povišan krvni pritisk ali želodčne težave.

Categories
Hujšanje

Hujšanje z zelenim čajem je bolj učinkovito

Zdravo hujšanje je dolgotrajen proces, ki zahteva pravilno prehrano in dovolj gibanja. Vendar pa lahko hujšanje pospešite, če se odločite za pitje zelenega čaja, ki ima naravne lastnosti, ki pomagajo pospešiti metabolizem. Tako pokurite več maščob in hitreje izgubljate težo. Poleg tega zeleni čaj uravnava apetit, zato ne boste kar naprej lačni

Kako zeleni čaj deluje?

Zeleni čaj vsebuje več učinkovin, ki pomagajo kuriti maščobe, zato je dobrodošel pri vsaki dieti. Prva sestavina je kofein, ki je znan spodbujevalec metabolizma in srčnega utripa. Druga so naravne kemikalije, polifenoli, ki zmanjšujejo absorpcijo glukoze v maščobne celice. Tretja pa so antioksidanti, ki blagodejno vplivajo na zdravje.

Navodila za hujšanje z zelenim čajem:

 1. Pospešite metabolizem

Če boste vsak dan pili zeleni čaj, boste dali nov zagon svojemu metabolizmu. Zaradi tega bo vaše telo hitreje porabljalo kalorije in maščobe.

 1. Zmanjšajte apetit

Če si boste privoščili skodelico zelenega čaja pred obroki, boste manj lačni. Zato boste zaužili manj kalorij.

 1. Premagajte lakoto

Skodelica zelenega čaja bo pri hujšanju pomagala tudi zato, ker se boste zaradi nje počutili bolj site. Spijte zeleni čaj že zjutraj.

 1. Pokurite dodatne kalorije

Preprost trik, s katerim boste porabili več kalorij: pijte zeleni čaj, ki ima ravno nasprotno temperaturo kot vreme. Pozimi pijte vroč in poleti ohlajen čaj. Vaše telo se bo moralo potruditi, da bo uravnovesilo temperaturo, s tem pa boste pokurili še nekaj kalorij.

 1. Napolnite se z antioksidanti

Zeleni čaj ni samo za hujšanje, ampak tudi za zdravje. Ker vsebuje obilico antioksidantov, bo pomagal ohranjati vas imunski sistem, ki vas ščiti pred boleznimi.