Categories
Banke

Varčevanje z energijo – naložba za prihodnost

Energija je vedno bolj dragocen vir brez katerega bo v prihodnje izredno težko preživeti. Zaradi okrnjenih virov se tudi cena energije vedno bolj draži zato je pametno in priporočljivo premisliti o tem, kako varčevati z energijo. Varčevanja z energijo se lahko lotimo povsem v lastni režiji in v prvi fazi brez kakršnihkoli stroškov. Postopoma pa lahko varčevanje z energijo še okrepite in se usmerite celo v alternativne vire pridobivanja energije (tako toplotne, kot električne itd.)

  • Prvi korak v varčevanju z energijo je pred kratkim naredila že država, ko je zakonsko ukinila prodajo običajnih žarnic (z gorilni nitko) in jih nadomestila s varčnimi žarnicami (sijalke, razmislite pa tudi o osvetljevanju z LED žarnicami). Te ob pravilni uporabi dosegajo večletno življenjsko dobo, s tem pa so tudi velik dejavnik varčevanja z energijo.
  • Naslednji korak pa moramo v gospodinjstvu narediti sami, in sicer z različnimi metodami. Kupujte gospodinjske aparate z višjimi energijskimi ocenami (kar pomeni, da so manjši porabniki energije), razmislite o nakupu toplotne črpalke, sončnih celic in podobno. Varčevanje z energijo je močno odvisno tudi od začetnega finančnega vložka oziroma naložbe, ki pa se pri alternativnih virih zelo hitro tudi povrne.
  • Tudi pri sami gradnji hiše oziroma stanovanjskega objekta je treba upoštevati energetsko varčno gradnjo. Varčujemo lahko že s sami materiali, ki so energetsko varčni, pri marsikaterih so nato na voljo še subvencije eko sklada.
  • Varčevanje je možno tudi pri vsakodnevni vožnji, saj lahko to prilagodimo čim manjši porabi, vedno bolj pa se uveljavljajo tudi hibridna vozila in alternativni pogoni (kot je na primer elektrika).
Categories
Garažna vrata

Garažna vrata in njihova izvedba

Garažna vrata so izjemno pomemben element vsakega poslopja in sicer iz varnostnega, funkcionalnega in ne nazadnje estetskega vidika. Najprej je potrebno poudariti to, da garažna vrata moramo kupiti po naročilu, saj je njihova širina in višina odvisna od velikost našega konkretnega prostora. Seveda je odvisno od tega, na kateri vidik garažnih vrat dajemo večji poudarek, vendar ne glede na to, ni dobro zanemariti estetskega vidika.

 

Zamislimo si, kako neurejena bi bila videti naša hiša, če bi se garažna vrata barvno in slogovno ne ujemala s fasado. Preden se torej odločimo za garažna vrata, moramo preveriti skladnost in umeščenost vrat v celokupno podobo hiše. Zelo pogost umetniški trik, ki lahko ustvari dober vizualni efekt, je, da sta ograja okrog hiše in garažna vrata iste barve. Če se sedaj nekoliko posvetimo še tehničnemu vidiku garažnih vrat, velja omeniti, da ima kupec na razpolago več vrst, med katerimi lahko izbira. Najbolj razširjena in vsestransko uporabna vrsta so sekcijska garažna vrata. Zelo pogosto se takšna garažna vrata odpirajo in zapirajo s pomočjo elektro motorja. Prednost te izbire bi bila v tem, da je možno sekcijska garažna vrata zelo hitro in enostavno prilagoditi velikosti posamezne garaže. Če pa se odločimo še za montažo elektro motorja za samodejno odpiranje in zapiranje vrat, potem smo lahko pomirjeni, saj njegova montaža ne zahteva posebnih gradbenih del.

 

Tudi dvižna garažna vrata so lahko primerna rešitev za obnovo garaže. Prav tako ta vrata omogočajo avtomatizacijo, ki je dandanes postala že standard, nekoč pa je bila luksuz. Kvalitetna garažna vrata so nujna, če želimo, da je naša hiša vsestransko popolna.

Categories
Potovanja Tajska

Tajska – azijska turistična Meka

Tajska postaja vedno večja gonilna sila vzhodnoazijskega turizma in naval turistov je na to državo vedno večji. Tajski turizem je turizem dvojnosti, saj ponuja na eni strani nebrzdande elektronske zabave (svetovno znane so zabave prazne, polne, polprazne ali polpolne lune) in na drugi umirjene meditativne trekinge, spet na drugi pa pregrešno drage hotele za petične bogataše in povsem nasprotni avanturistični »backpacking« turizem. Komur pohodništvo v severnih gorah Tajske ne diši, si lahko privošči potapljanje na južnih tajskih otokih. Kdor se ne počuti udobno v velikih mestih, pa z lahkoto najde vasice, ki ne ležijo ob glavnih turističnih poteh.

Največje Tajske znamenitosti

  • Chiang Mai: drugo največje tajsko mesto, prestolnica kulture in religije. V mestu je več kot 300 wat oz. tajskih templjev, med katerimi sta najbolj znana najstarejši Wat Chiang Man in najlepši Wat Chedi Luang. V mesto pritegnejo tudi vrhunska tajska masaža in tajska kulinarika še najbolj pa nočno življenje in nočni bazar.
  • Zlati trikotnik: ta del Tajske se tako imenuje zaradi časov, ko je tam cvetela trgovina z opijem. Danes je uživanje drog na Tajskem stroko prepovedano, v muzeju opija pa je na ogled zgodovina tega predela in pripomočki za uživanje opija.
  • Ayuthaya: je nekdanja prestolnica Tajske, ime pa je dobila Ayodhye, kar v sanskrtu pomeni nepremagljiv. Je dom indijskega princa Rame iz epa Ramayana. Stari del mesta je prava zgodovinska ruševina, templji kot je Wat Ratchaburana pa so še danes čudoviti.
  • Bangkok: največje tajsko mesto in prestolnica države slovi predvsem po divjih zabavah in znameniti nočni tržnici, bolj znani kot rdeča četrt Patponga, glavne lokacije tajskega seks turizma. V mestu je možen tudi ogled spektakularne predstave s kobrami na farmi kač ter osupljivega živalskega vrta Saphran Zoo.
Categories
Delovna mesta

Je tudi moje neplačano delo problem moderne družbe?

Se kdaj vprašate: »Je moje delo dovolj cenjeno?«

V moderni družbi ostajajo gospodinjska dela  predvsem dela, ki jih opravijo ženske. Razdelitev dela med oba spola ostaja precej nespremenjena, torej asimetrična. Kljub temu, da je število zaposlenih žensk precej naraslo, pa so nekatera dela ostala v njihovih rokah.

 

»Je gospodinjenje res samo moje delo?«

Gospodinjsko delo je specifično delo, ki ga v prvi vrsti opravljajo ženske. Sem spada kuhanje, pomivanje in pospravljanje. Gre za obnavljajoča se in nujna dela, ki jim je težko določiti začetek in konec. Poleg tega pa jih po navadi prej opazimo, če niso opravljena, kot pa če so. Res je, da moški opravljajo težja, fizična gospodinjska dela, vendar pa le-teh ni potrebno opravljati ves čas, lahko pa jim tudi določimo začetek in konec.

 

»Katero moje delo je še neplačano?«

Odnosno delo, t. j. predvsem blaženje fizičnih in čustvenih konfliktov in skrb za ugodno vzdušje v družini. Glede na to, da se čustvenost pripisuje predvsem ženskam, tudi to, prav tako neplačano delo, opravljajo le-te. Pa tudi skrbstveno delo – raziskave so pokazale, da ženske skrbijo za svoje otroke do 30. let, nato pa kmalu začno skrbeti za svoje starše. To pomeni, da jim ostane le malo časa, ko tega dela ne opravljajo.

 

Neenakosti povsod po svetu

Raziskave kažejo, da se ta problem ne kaže le v Evropi, ampak po celem svetu. Med celinami s tem problemom prevladujeta Mehika in Japonska. Nekateri strokovnjaki menijo, da je takšna razporeditev dela posledica tega, da je veliko žensk zaposlenih za polovičen delovni čas. V tistih državah kjer so ženske zaposlene za poln delovni čas, moški prevzamejo gospodinjsko delo.  Še vedno pa tam, kjer sta zaposlena oba, to delo večinoma opravljajo ženske.

 

Naučite se kdaj tudi reči: »To ni moje delo

Categories
Kredit

Se tudi vi sprašujete, kje dobiti ugoden stanovanjski kredit?

Nakup nove hiše ali stanovanja je vse prej kot majhen zalogaj, Če nismo zadeli na loteriji in nismo med najpremožnejšimi ljudmi v državi, se bomo praktično prisiljeni odločiti za stanovanjski kredit. A kje dobiti ugoden stanovanjski kredit? To vprašanje si bo verjetno najprej zastavil prav vsak, ki si želi izposoditi veliko denarja. Ugoden stanovanjski kredit poenostavljeno pomeni, da bomo za izposojen denar plačali čim manj. To pomeni, da moramo paziti na več dejavnikov, preden podpišemo dokončno pogodbo.

 

Kje dobiti ugoden stanovanjski kredit?

V času informacijske družbe je pomembno, da se čim boljše informiramo. To pomeni, da predvsem s pomočjo interneta sami poiščemo čim več informacij. Kje dobiti podatke? V iskalnik lahko preprosto vpišemo stanovanjski kredit in našli bomo veliko število bank, ki ponujajo takšna posojila. Na njihovih spletnih straneh lahko poiščemo številke, ki nam bodo dale približno sliko o njihovi ponudbi – kakšne so obrestne mere, kateri so drugi stroški, ali je dobro biti komitent ali to pravzaprav ni pomembno ipd. Dobro je tudi, da se pozanimamo, kako so drugi ljudje zadovoljni s storitvami določenih bank. Na osnovi teh informacij in informacij, ki jih zberemo iz druge roke, lahko napravimo ožji izbor bank.

 

Bodite pripravljeni in postavljajte vprašanja

V primeru, da se boste z banko pogajali za večje vsote denarja, se dobro pripravite. Obiščite banke z vašega seznama »kje dobiti ugoden stanovanjski kredit« in jih prosite, naj vam pripravijo ponudbo. Dobro je, da imate vsaj dve ali tri ponudbe, ki jih lahko primerjate med sabo. Ne bodite sramežljivi in uslužbence v banki povprašajte glede vseh morebitnih nejasnosti.

 

Ko boste ugotovili, kje dobiti ugoden stanovanjski kredit, morate le še natančno prebrati pogodbo, jo podpisati in izbrati svoj novi dom!

Categories
Vhodna vrata

Vhodna vrata morajo biti varna

Kadar se odločimo, da je nastopil čas, ko bo potrebno kupiti nova vhodna vrata, moramo med drugim pomisliti tudi na varnostni vidik naše nove pridobitve. Sploh če živimo v bolj urbanem okolju, se moramo zavedati, da v zadnjih desetletjih tudi v Sloveniji raste število kriminalnih dejanj, med katerimi je večkrat prisoten tudi vlom. Iz tega zornega kota se vhodna vrata kažejo kot pomemben faktor pri zagotavljanju varnosti vseh dragocenosti, ki jih imamo spravljene v našem stanovanju.

 

Da bi pregnali povprečnega roparja včasih zadostuje že to, da imamo dovolj robustna in masivna vhodna vrata. Torej ni nujno, da kupimo namenska protivlomna vhodna vrata, ampak lahko včasih zadošča že to, da stara vrata, ki že vsa zmajana visijo na zarjavelih oseh, zamenjamo z novejšimi. Nova vhodna vrata so že v izhodišču bolj robustna in ojačena kot stara. Če pa živimo v posebej nevarnem delu mesta, pa je nakup namenskih protivlomnih vhodnih vrat lahko precej pameten nakup.

 

V hiši ali stanovanju namreč hranimo različne dragocene predmete, ki lahko stokrat ali tisočkrat presegajo vrednost kvalitetnih vrat. Zato so v tem pomenu protivlomna vhodna vrata nekakšna varnostna naložba, ki lahko prepreči visoko izgubo v prihodnosti in so dodatni stroški za takšna vrata povsem upravičeni. Številne statistike namreč potrjujejo, da se največje število vlomov zgodi ravno skozi vhodna vrata, kar pa ne preseneča, če vzamemo v obzir, da ljudje njihov varnostni vidik zelo pogosto povsem zanemarijo. Ljudje si velikokrat zmotno predstavljajo, da so protivlomna vhodna vrata neestetskega videza, ampak možno je nabaviti tudi takšna, ki se na zunaj sploh ne razlikujejo od navadnih.

Categories
Potovanja

Potujete na Kitajsko in ne veste, kako je z zdravstvenim zavarovanjem?

Vsako potovanje predstavlja določen izziv. Ne glede na to, ali potujemo zaradi poslovnih razlogov, ker želimo obiskati stare znance ali nas preprosto zanima raziskovanje tujih kultur – vsako potovanje spremlja določena mera vznemirjenosti. Če se odpravljamo v bolj oddaljene kraje in morda celo za več časa, moramo vsekakor dobro načrtovati svoje potovanje. Kljub natančnim pripravam nas še vedno lahko marsikaj preseneti, vendar pa bomo tako vsaj nekoliko bolj mirni. Ena izmed zanimivih, a oddaljenih destinacij je tudi Kitajska.

 

Zavarovanje, zdravstveno pa še posebno, je zelo pomembno

Kadar se odpravljamo na dolgo pot, moramo upoštevati, da se nam lahko pripeti marsikaj. Eno izmed največjih skrbi po navadi za vsakega predstavlja zdravje. Zdravstveno zavarovanje pomeni, da nam zavarovalnica povrne stroške zdravljenja, zato se nam ni treba bati gromozanskih računov v primeru, da se nam slučajno kaj zgodi npr. med obiskom Kitajske. Prostovoljno zavarovanje oz. zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini lahko sklenete pri različnih zavarovalnicah.

 

Zdravstveno zavarovanje na Kitajskem

Kitajska s svojim jezikom in kulturo za popotnika predstavlja velik izziv, vsekakor pa nudi ogromno turističnih možnosti in je zato vedno bolj popularna točka za potovanja. Če je vaša izbira za počitnice Kitajska, je dodatno zavarovanje, zdravstveno namreč, praktično obvezno, saj Slovenija s Kitajsko nima podpisane dvostranske pogodbe o zdravstvenem zavarovanju. To v praksi pomeni, da boste brez dodatnega zavarovanja v primeru bolezni ali nezgode morali sami poravnati stroške zdravljenja, ZZZS pa vam bo po vrnitvi domov vrnil le določen delež teh stroškov.

 

Pred potovanjem na Kitajsko zato le pravočasno uredite zdravstveno zavarovanje.

Categories
Delovna mesta

Zakaj obiskati sejem moje delo?

Vsem, ki aktivno iščete zaposlitev (naj bo to prva ali nova), priporočamo, da obiščete karierni sejem kot je sejem Moje delo. Na tem sejmu boste lahko za svojo bodočo zaposlitev naredili več kot bi sicer v nekaj mesecih. Za obisk Mojega dela boste porabili le nekaj ur svojega časa, obisk je povsem brezplačen, ob tem pa boste imeli priložnost spoznati številne slovenske delodajalce in se pogovoriti s tistimi, ki odločajo o zaposlitvah. S tem si boste za nekajkrat povišali možnost zaposlitve.

 

Na Mojem delu na enem mestu sodeluje precejšnje število podjetij, ki imajo vsa isti cilj – da se predstavijo kot dobri delodajalci in na tak način morda tudi najdejo nove delavce oziroma sodelavce. Na enem mestu je na sejmu Moje delo tako zbrano tako veliko število podjetij kot jih sami v tako kratkem času ne boste uspeli niti poiskati in kontaktirati. Mojega dela se udeležijo številni kadroviki, ki predstavljajo svoja podjetja in bodo na sami lokaciji sejma opravljali razgovore z ustreznimi kandidati. Poleg tega pa na Mojemu delu ponujajo tudi poseben oddelek izobraževanj na katerem boste lahko prisluhnili predavanjem priznanih strokovnjakov o temah kot so priprava na razgovor, kako  do sanjskega dela v nekaj korakih, kako napisati učinkovit življenjepis in podobno.

 

Preverite še katera podjetja sodelujejo na sejmu in se na sejem Moje delo podajte pripravljeni. Delodajalcem že prehodno pošljite svoj življenjepis in se dogovorite za razgovor. Ostane vam le še osebni obisk na sejmu Moje delo. Dileme torej ni; obiščite sejem Moje delo in pot do vaše prve ali nove zaposlitve bo precej lažja, predvsem pa mnogo manj strma.

Categories
Kredit

Stanovanjski kredit – nujno zlo

Tako kot trgovske verige so tudi banke ugotovile, da potrošniki padajo na akcije. Vendar pa, ali stanovanjske kredite res lahko primerjamo s paketom banan ali pa avtomobilski kredit z banjico sladoleda, znižano za 30 odstotkov? Stanovanjski kredit je lahko zelo neprijetna reč, če se najema, oziroma že same priprave na najem stanovanjskega kredita ne lotimo na pravi način. V večini primerov gre za visoke zneske in za precej dolge dobe odplačevanja, kar že samo po sebi pomeni določeno obremenitev za posameznika, oziroma družino in njihov proračun. Kako velika bo ta obremenitev je odvisno od tega, kako dobro ste se pogajali ob najemanju stanovanjskih kreditov. Stanovanjski krediti so odvisni tudi od pogajanj, zato se nanje resnično dobro pripravite, saj je predvsem od vas in vaše sposobnosti dogovora odvisna višina kredita. Zakaj bi za svoje stanovanjske kredite plačevali več kot je nujno potrebno?

Pred najemom stanovanjskega kredita pa je seveda potreben še izračun stanovanjskega kredita, ki nam da prvo informacijo o tem za kako dolgo se bomo zavezali, kolikšen mesečni obrok bomo odplačevali, kolikšna bo obrestna mera in podobno. Pravi izračun stanovanjskega kredita vam bo najbolj podrobno in najbolj pravilno pripravil posebej za to usposobljen strokovnjak ali uslužbenec na banki.

Do največjega porasta najemov stanovanjskih kreditov pride v obdobju gradenj, je pa ta postopek še bolj težaven, saj se zaplete pri zavarovanju kredita. Pri običajnih stanovanjskih kreditih se hipoteka postavi na kupljeno nepremičnino, pri stanovanjskih kreditih za gradnjo pa obstaja več možnih rešitev – nadomestna hipoteka, več kreditov ali rastoča hipoteka.

Categories
Potovanja

Madeira – otok botanični vrt

Madeira je otočje, ki leži v atlantskem oceanu, 500 kilometrov severno od Kanarskih otokov in 1000 kilometrov zahodneje od matične Portugalske. Madeiro sestavljajo štirje otoki, največji je istoimenski Madeira, poleg njega pa še izključno turistični Porto Santo, ostala dva pa sta nenaseljena naravna rezervata. Porto Santo se lahko pohvali z devet kilometrov dolgo peščeno plažo, bolj vznemirljiva pa je Madeira. Kljub relativno majhnosti (Madeira meri okrog 700 kvadratnih kilometrov) pa otok ponuja ogromno turističnih znamenitosti.

 

Madeira je otok vulkanskega izvora, ki se dobesedno požene iz Atlantika in ga obdajajo več kot 100 metrov visoki klifi. Osupljiv je najvišji madeirski klif Cabo Girao, ki se iz morja vertikalno povzpne na 580 metrov nadmorske višine in je tako drugi najvišji klif na svetu.

 

V glavnem mestu Madeire, Funchalu je postavljena žičnica, ki popelje do mesta Monte, kjer je najlepši botanični vrt otoka Monte Palace Tropical Garden, od tam pa je možen tradicionalni spust po cesti s posebno izdelanimi sankami. Na sploh ima otok ogromno botaničnih vrtov, zaradi bujne vegetacije je pravzaprav celotna Madeira en sam botanični vrt. V mestu je nujen obiske največje tržnice v Madeiri, Mercaod dos Lavrafores, ki ponuja ogromno izbiro sadja in zelenjave, njena posebnost pa je, da je prav povsod možna degustacija.

 

Mesto vredno ogleda je tudi Porto Muniz, kjer imajo izredno zanimive naravne bazene, ki so nastali kot rezultat delovanja naravnih sil, erozije in človeških rok. Mesto je obdano tudi z vinogradi, saj je madeirsko vino znano kot dobro vino svojevrstnega okusa. Pridelano je na drugačen način, ima pa tudi večjo stopnjo alkohola.