Categories
Zanzibar

Rajski Zanzibar

Zanzibar je afriško otočje, ki je v zadnjih letih pridobili visok turistični ugled. Sicer je potrebno povedati, da niso prav vsi otoki poseljeni, vendar pa če želimo svoje počitnice preživeti s križarjenjem, potem je obisk teh neposeljenih otokov, ki so pravi biser narave, skorajda obvezen. Zanzibar ponuja vse, kar bi si želeli od eksotičnega kraja. Turkizno morje z belimi peščenimi plažami in kokosovimi palmami, ki so zaščitni znak, ki ga uporablja Zanzibar. Takšnih prizorov bomo po že nekaj dneh popolnoma vajeni. Če obiščemo Zanzibar in bi se želeli nekaj več miru, potem je bolje, če obiščemo vzhodi del. Tam lahko najamemo prijetno obalno hišico, ki se nahaja tik ob morju in živimo svoje rajske počitnice, ki bodo zagotovo nepozabne. Več dogajanja in življenja z zabavo pa si lahko omislimo na zahodnem delu. Mesto Stone Town je zagotovo nujno obiskati, v njem se nahaja največja tržnica z ribami in morskimi sadeži.

Zanzibar je za gurmane prava zlata jama, saj se na vsakem koraku nahaja kakšna nova specialiteta, ki je še nikoli nismo videli. Jastogi, hobotnice, razne eksotične ribe in tropsko sadje se ponujajo za relativno nizko ceno. Dobimo lahko tudi banane, ki jih sicer na zahod ne uvažajo in so velike od pet pa do trideset centimetrov in so tako rumenih pa tudi roza barv. Zanzibar ponuja okuse, ki jih v Sloveniji ne bomo našli, saj je sadje pri nas bilo prej v hladilnicah, prepotovalo je tisoče kilometrov, preden smo ga položili na mizo. Zanzibar pa ponuja povsem sveže sadje, ki je po okusu neprimerljivo s tem, kar smo vajeni.

Categories
Zanzibar

Zanzibar med turkiznim morjem in kulinarično ponudbo

Zanzibar domačini imenujejo tudi Unguja, ki se navadno prevaja kot »otok črncev«. Gre za afriški otok, ki je po svetu znan po svojih nebeško belih mivkastih plažah in turkiznem morju, ki zapeljuje pogled obiskovalcev in vabi vase. Zanzibar je znan tudi kot otok začimb. Za vse tiste obiskovalce, ki se radi na dopusti tudi česa novega naučijo, je spoznavanje začimb, njihove pridelave in njihove uporabe lahko prav razsvetljujoče. Videli bomo, da je cimet v resnici drevo, začimbo pa se pridobi iz lubja, klinčki, ki so najpomembnejši izvoz, ki ga ima Zanzibar, pa rastejo na drevesu in ne na grmu, kot bi si sicer lahko zmotno predstavljali. Videli pa bomo tudi to, da je vanilja v resnici ovijalka, prav tako pa tudi poper. Kot zanimivost pa velja omeniti, da Zanzibar določa, kateri kmet lahko goji začimbe, kar pomeni, da je regulacija trga začimb izjemno visoka. Obiskovalci, ki obožujejo morsko hrano in tropsko sadje, bodo nedvomno vzljubili Zanzibar.

V mestu Stone Town se nahaja svetovno znana ribja tržnica, ki velja kar za največjo tovrstno tržnico na svetu. Na tej tržnici lahko kupimo že pripravljeno hrano, ki čaka na to, da jo pojemo. Tako bomo dobili jastoga na nabodalu, na različne načine pripravljene škampe, hobotnice vseh možnih oblik in okusov ter seveda raznorazne vrste rib in drugih specialitet. Zanzibar je, kar se kulinaričnih izkušenj tiče, izjemno pestra dežela, ki ne more razočarati. V kombinaciji s prekrasnimi plažami in izjemno gostoljubnostjo, je Zanzibar odlična izbira, ki nas bo sprostila od nadlog vsakdanjih obveznosti in dela.

Categories
Zanzibar

Zanzibar je raj na zemlji

Zanzibar je sinonim za eksotiko. Kadar si predstavljamo v mislih rajski kraj, kot smo jih vajeni iz ameriških filmov, kot je Plaža, mislimo v resnici na Zanzibar. V svahiliju, to je jezik, ki ga tam govorijo, se Zanzibar imenuje Unguja. To ime izhaja iz arabščine, zanimivo pa je to, da pomeni v dobesednem prevodu »dežela črncev«. Zanzibar je v preteklosti bil sidrišče, kjer so belci hodili po črnsko delovno silo, ki so jo zasužnjevali. Zanzibar je sestavljen iz več otokov, med katerimi niti niso vsi poseljeni. To je zelo zanimiva priložnost za vse tiste, ki bi radi z ladjami obiskali te nedotaknjene otoke. Če si želimo mir, potem je bolje, da na otoku Zanzibar obiščemo vzhodno obalo. To je precej manj turistično obljuden del, kjer lahko uživamo v miru nebeških plaž in sinje modrega morja. Če obiščemo Zanzibar je ena izmed najbolj privlačnih izkušenj najem hišice tik ob morju.

Takšne hišice se nahajajo na snežno belih plažah, rajsko pokrajino pa poleg tega krasijo še kokosove palme. Zanzibar je priljubljena končna destinacija mnogih športnih turistov, ki so preplezali Kilimandžaro, to je najvišji vrh Afrike. Tisti, ki ljubijo toplo morje, se bodo zaljubili v Zanzibar. Voda je namreč tik ob obali precej nizka, tako da se precej segreje in hkrati tudi osveži. Številni pravijo, da je voda ravno pravšnja, da si je ne želimo zapustiti. Zanzibar je sicer zelo priljubljena destinacija , katero obiščejo številni turisti, a vendar lahko izberemo tudi manj obljudene dele, kjer je Zanzibar bolj umirjen in neokrnjen, odvisno pač od našega okusa in razpoloženja.

Categories
Azija

Filipini med oddihom in zabavo

Filipini so pravi eksotični biser, ki ga lahko odkrijemo, če si želimo kakovostnega dopusta. Kadar je za nami stresno obdobje, obdobje trdega dela, kadar smo izmučeni in smo končno prišli do svojega dopusta, so Filipini ena izmed možnosti, ki, če jo izberemo, nam bo dala točno to, kar si želimo. Turkizno morje, snežno bele peščene plaže, razvajanje s koktajli, vrhunske hotelske storitve in še več so točno to, kar izmučen človek potrebuje, da pridobi nazaj energijo in moč, ki sta potreba za uspehe pri izzivih, ki ga še čakajo. Filipini so sicer najbolje dostopni v zimskem in spomladanskem času, to je nekje od decembra pa do maja. To je namreč obdobje, ko so Filipini klimatsko najbolj prijazni, ni namreč dolgih deževnih obdobij, ker ni monsunov. Ko se ti približajo v poletnem času, se turistična sezona zaključi. Nočno življenje, ki ga ponujajo Filipini, je razvejano in ima ogromno ponudbo, odvisno je pač od tega, na katerem otoku se nahajamo. Zagotovo je iz tega vidika pomembno omeniti, da se splača premikati iz otoka na otok.

Filipini imajo dobro poskrbljeno za prometne povezave med otoki tako z ladjami kot z letali. Zato je škoda, da kot turisti ne izkoristimo tega, da doživimo čim več vsega, kar ponujajo Filipini. Cena za prenočišča je takšna, da je primerna za vsak žep, odvisno je le od tega, koliko smo v njega pripravljeni poseči. Kadar je torej čas za dopust in bi radi tega izkoristili na maksimalen način, so Filipini odlična izbira, ki ponuja odlično razmerje med relaksacijo in norimi zabavami.

Categories
Oglaševanje in marketing

3 najuspešnejši načini spletnega marketinga

  1.             Spletna stran

Kakršnokoli resno podjetje si v današnjih časih, ko je spletni marketing daleč najuspešnejši način za vzpostavitev stika s potencialnimi strankami, težko privošči, da ne bi imelo svoje spletne strani. Sama stran pa seveda še ni dovolj za učinkovit spletni marketing; biti mora namreč ustrezno optimizirana, torej prilagojena navadam internetnih uporabnikov, saj boste le na ta način opaženi. Zaupajte urejanje svoje spletne strani strokovnjakom, ki se ukvarjajo s spletnim marketingom – rezultati tako ne bodo izostali.

spletni marketing

  1. Profil na socialnem omrežju

Pomembno orodje za spletni marketing so lahko tudi različna socialna omrežja. Njihova prednost je, da lahko neposredno komunicirate s strankami – se odzivate na njihove želje, pritožbe, pohvale … Ustvarjanje profila je dokaj enostavno in brezplačno. Pomembno pa je, da ste karseda aktivni, objavljate aktualno ponudbo in se čim bolj ažurno odzivate na komentarje. Mnogi težko najdejo čas za vse to, zato so vam tudi za vzdrževanje profila na socialnem omrežju na voljo podjetja, specializirana za spletni marketing.

  1.  Email spletni marketing

Email spletni marketing vam omogoča direktno dostavljanje oglasnih sporočil v elektronski poštni nabiralnik vaših strank. Na ta način je vzpostavljena neposredna komunikacija, vendar pa je takšna oblika spletnega marketinga primerna predvsem za poporodajne procese oziroma v primeru, da so se uporabniki elektronskih naslovov strinjali, da želijo prejemati vaša marketinška sporočila. Nelegalno pridobivanje naslovov in vsiljivost zagotovo nista odliki uspešnega spletnega marketinga – na ta način boste dosegli kvečjemu obraten učinek in ljudi odvrnili od svojih storitev. Bodite uvidevni in odgovorni, kar se tiče pridobljenih osebnih podatkov, saj vam bo to zagotovilo status verodostojnosti. Uspešen spletni marketing je namreč vedno tudi pošten marketing. Pokažite svojim morebitnim strankam, da vam ni vseeno za etična načela! 


Categories
Anksioznost

Anksioznost je psihična reakcija

Kadar se nas loti anksioznost, se moramo potruditi in zbrati vso razpoložljivo psihično energijo za to, da ostanemo zbrani. Moč lastnih misli je lahko naš pomemben zaveznik pri borbi zoper anksioznost. Zavedati se moramo, da je anksioznost občutek, ki ga doživlja veliko ljudi, pa sploh ne vedo, kaj je z njimi narobe. Dobro pa je, če znamo ločiti med dvema različnima izvoroma tega motečega in grozljivega občutka. Največkrat je anksioznost psihična reakcija na neko realno grožnjo, ki nam preti. Lahko je izvor tega občutka strah pred posledicami zdravstvenih težav, lahko pa je izvor tudi strah, ki ga povzroča vedenje druge osebe. Velikokrat muči anksioznost žrtve fizičnih zlorab.

anksioznost

Osebe, ki živijo pod neprestanim strahom, ker jih druga oseba ogroža, so pod hudimi pritiski. Zlorabe s strani drugih oseb pa seveda niso le fizične, ampak so lahko tudi psihične. Tako se lahko anksioznost formira tudi pri osebah, ki živijo v strahu, vendar pa ta strah nima nekega fizičnega izvora, ampak obstaja le kot grožnja, ki grozi, da se bo udejanjila v prihodnosti. Po drugi strani pa je anksioznost prisotna tudi pri osebah, ki nimajo nobenega objektivnega razloga, da bi čutili strah. Nekateri takšno stanje imenujejo socialna anksioznost, pri čemer se osebe polastijo neznosni občutki strahu in preganjavice, ko se znajdejo v družbi. Vendar pa ni nujno, da se takšna anksioznost vedno pojavi. Lahko se namreč pojavlja po intervalih, tako da je oseba lahko nekaj ur v družbi povsem mirna, potem pa se je iznenada polasti anksioznost, ki traja vse dokler se ne umakne v samoto in se tam pomiri.

Categories
Dogodki

Nekaj zanimivosti o pagodah

Kaj so pagode?

Pagoda je posebna oblika stavbe, ki je značilna predvsem za različne dele Azije. Zanje je značilno, da so večnadstropne zgradbe v obliki stolpa, njihova nadstropja pa so ločena s podaljšano streho, ki je nekoliko privihana navzgor. Na Kitajskem so jih najprej gradili predvsem iz lesa, a se te niso ohranile. Večina ohranjenih pagod je bila zgrajena iz opek.

Veliko pagod iz antičnega obdobja je bilo uničenih zaradi potresov in čeprav si v zadnjih letih mnogi prizadevajo za stabiliziranje starih stavb, ostajajo potresi velika nevarnost. Pagode pogosto poškodujejo tudi nevihte, zaradi višine in zašiljene oblike strehe, ki je velikokrat tudi kovinska, pa so pogosta tarča strel.

Pagode

Zakaj so jih gradili?

Za vse pagode pa je značilno, da so bogato okrašene – vse so tako ali drugače izrezljane, imajo številne niše ali kipce Bude, saj je bil ta način gradnje še posebno priljubljen med budističnimi misijonarji. Med barvami prevladujejo bela, sinje modra in rumena, na jugu Azije pa tudi rdeče-bela kombinacija.

Pagode so najprej gradili kot nagrobne spomenike in še danes nekateri ohranjajo to tradicijo. Takšne pagode so seveda relativno majhne. Velike in mogočne lahko služijo čaščenju, nekatere pa so namenjene tudi preganjanju zlih duhov. Ponekod so zaradi svoje višine služile tudi v pomoč pri navigaciji. V antiki pa je bil običaj, da so ljudje zgradili pagodo, da bi v določenem kraju zadržali srečo.

Lahko jo imate tudi vi!

Oblika teh stavb je navdahnila tudi sodobne proizvajalce prireditvenih prostorov, tako da si lahko svojo pagodo enostavno postavite tudi na svojem dvorišču. Resda ne bo tako mogočna, barvita in visoka kot prave, vendar pa vseeno predstavlja odličen prostor za večje dogodke.

Categories
Oglaševanje in marketing

Kaj je oglaševanje na iskalnikih?

Imate svojo spletno stran ali razmišljate, da bi si jo priskrbeli? Zagotovo je vaš cilj, da spletno stran obišče čim več novih obiskovalcev, sicer se ne bi ukvarjali z njeno postavitvijo, nadgradnjami in oglaševanjem. Na iskalnikih ljudje najpogosteje začnejo svoje brskanje po internetu, zato je takšen marketing še kako aktualen.

Kako se je začelo?

Prvi se je oglaševanja na iskalnikih lotil ameriški iskalnik Yahoo, sama ideja pa je prišla od podjetja, ki se ukvarja z opremo za golf. Leta 1996 je njihov odgovorni za internetni marketing pristopil k Yahooju z idejo, da bi se ob določenih ključnih besedah med zadetki prikazali oglasi za njihovo podjetje. Yahoo je kasneje razvil to metodo v celosten program marketinga in ga ponudil svojim uporabnikom.

oglaševanje na iskalnikih

Oglaševanje na iskalnikih na kratko

V smislu internetnega marketinga gre za metodo, pri kateri se med rezultati na spletnih iskalnikih, kot so npr. Google, Yahoo ali Najdi, prikazujejo tudi reklame. Bistvo se skriva v tem, da so te reklame oz. povezave na želeno stran usmerjene v ciljno občinstvo, saj so zasnovane tako, da se pojavijo, kadar uporabnik išče neko točno določeno besedo.

Zakaj je učinkovito?

Potrošniki pogosto pred nakupom s pomočjo interneta preverijo različne možnosti in jih primerjajo, preden sprejmejo končno odločitev. Prednost oglaševanja na iskalnikih je ta, da obstaja veliko večja verjetnost, da bo potencialni kupec kliknil na oglas, ki je povezan točno s tistim, kar on v določenem trenutku išče oziroma potrebuje.

Preden se odločite, katera oblika spletnega marketinga vam je najbolj pisana na kožo, poiščite informacije o več različnih možnostih, vsekakor pa svojo pozornost namenite tudi oglaševanju na iskalnikih.

Categories
Razno

Darila ob rojstvu novorojenčka

Med nami ni oseb, ki še nikoli v življenju niso prejeli nobenega darila. Darilo je stvar, ki si ga podarimo ob raznih obletnicah, pomembnih dogodkih, praznikih, rojstnih dnevih, godih in birmah, ob rojstvu novorojenčka, za valentinovo itd. Skoraj vsi, ki prejmemo darilo, smo veseli in si mislimo »super, še ena stvar več«. Ampak to ni pomen darila. Pomen daril je pravzaprav ta, da osebi oziroma obdarjencu pokažemo spoštovanje, ljubezen, da ga razveselimo, pokažemo mu pozornost in naklonjenost. Vendar vedno več nas pozablja na ta simbolni pomen. Vsi kupujemo čim bolj draga darila, ker s tem mislimo, da bomo osebi še bolj priljubljeni. Ampak veliko večji pomen je ta, da darilo podarimo iz srca.

Darila se razlikujejo glede na spol, starost, osebnost pa tudi želje posameznika. Če vemo kaj si oseba želi imamo pri nakupu daril že »velik plus«. Če kupujemo darila za običajne rojstne dneve, se velikokrat kupuje kakšne darilne bone ali pa darilne sete. So zelo preprosti, niti dragi in so zelo praktični. Poleg tega pa vsakemu kdaj pa kdaj prav pridejo. Če kupujemo darilo osebi, ki praznuje okroglo leto, pa je prav, da takrat kupimo malo večje in dražje darilo. V zadnjem letu je največ povprašanj za darila ob rojstvu. Če želimo kupiti darilo ob rojstvu, moramo najprej vedeti, komu ga bomo namenili – novopečeni mamici ali novorojenčku. Če bomo kupovali za mamico, vam priporočam, da zakupite naročnino na kakšno revijo za mamice npr. Moj malček ali pa črpalko za mleko, prav tako pa je zelo pametno kupiti planice, ki večini le-te največkrat spraznijo žepe. Kupimo ji lahko tudi bele vrtnice, ki izražajo nedolžnost. Sicer so skromno darilo ampak imajo lep pomen. Če pa bo naše darilo namenjeno novorojenčku pa mu lahko kupimo razne igrače, otroško kozmetiko, tudi električno gugalnico, ki je namenjena za notranje prostore ali pa preprosto kaj za oblečt. Pred nakupom daril, vedno dobro premislite, če ga oseba resnično potrebuje!

Categories
Prosti čas

Gorska in cestna kolesa

Kolesarstvo je športna aktivnost, pri kateri se kot glaven pripomoček uporablja kolo. Kolesa že vrsto let spremljajo naše življenje prav tako pa ga nam tudi lajšajo. Kolesa uvrščamo med prevozna sredstva, saj z njimi lahko pridemo skoraj kamorkoli želimo. Poznamo več vrst koles; cesta kolesa oziroma specialke, gorska kolesa, trekking kolesa, otroška kolesa, mestna kolesa, električna kolesa itd. Kolesa so si med seboj zelo podobna po sestavi, razlikujejo se le po obliki, gumah, velikosti in teži, materialu in postavitvi delov.

Deli kolesa:
– sprednja in zadnja zavora
– dve kolesi
– krmilo
– sedež
– dve pedali
– luči
– prestave

Razlika med gorskim in cestnim kolesom
Gorska kolesa so namenjena za gorsko kolesarjenje, prav tako pa so veliko težja in močnejša od ostalih koles. Njihova kolesa oziroma gume so nazobčana pa tudi širša, tako da se lažje primejo skalnatih oziroma grobih površin. Niso primerna za kolesarjenje po gladkih površinah, saj se tako kolesa oziroma gume uničijo, pa tudi kolesarjenje bi bilo bolj naporno. Gorska kolesa so težja pa tudi dražja od cestnih koles. Krmilo in sedež imajo v isti višini ali pa je sedež malo nižje. Cene gorskih koles so nekje od 1000 evrov pa tudi do 7000 evrov. Gorska kolesa večino uporabljajo ljudje, ki se profesionalno ukvarjajo z gorskim kolesarstvom. Uporabljajo pa jih tudi ljudje, ki se s tem ukvarjajo zgolj rekreativno. Cestna kolesa so zelo lahka, gume imajo zelo tanke, zato, da lažje kolesarimo. Namenjena so za kolesarjenje po gladkih površinah oziroma asfaltu. Krmilo imajo v obliki rogov, prav tako pa je kar za nekaj centimetrov nižje kot sedež. Zaradi tankih gum pravzaprav sploh nimamo občutka, da kolo poganjamo, zato ta kolesa uporabljajo tudi za kolesarske tekme, saj se z njimi tekmovalec skoraj pol manj utrudi, kot pa bi se z navadnim mestnim ali katerim drugim kolesom.