Categories
Zdravje

Zdrava prehrana nosečnice

Prehrana nosečnice mora biti primerna, saj je to zelo pomembno za razvoj zarodka in za kasnejše dojenje. Zato velja za prehrano nosečnice nekaj osnovnih napotkov, ki naj bi se jih slednja držala. Prehrana po energiji se v nosečnosti poveča za kar 15 %, zato mora biti prehrana energijsko ustrezna. Za pravilno rast in razvoj potrebuje zarodek visokovredne beljakovine. Nosečnost ni bolezen, je pa vseeno pomembno, da je prehrana nosečnice ustrezna in predvsem zdrava. V prvem trimesečju je izjemen pomen folne kisline, saj le ta pri razvoju otroka sodeluje pri razvoju številnih telesnih funkcij. Skupaj z vitaminom B12 skrbi za rast in za delitev rdečih in belih krvnih telesc, v telesu noseče ženske pa pospešuje nastanek hormona noradrenalina, ki je odgovoren za njeno uravnovešenost in notranji mir.

Folno kislino najde nosečnica v temnozeleni listni zelenjavi, kot je špinača, solata, peteršilj, brokoli, šparglji in brstični ohrovt, v pomarančah, jetrih, kvasu, stročnicah, lešnikih in otrobih. Prehrana nosečnice mora biti bogata s folno kislino in z ostalimi minerali in vitamini. Ker folno kislino toplota in svetloba uničujeta, se priporoča čim krajši čas kuhanja, oziroma v sveži obliki. Folna kislina se pri nosečnicah velikokrat tudi dodaja s pomočjo tablet. Polinenasičene maščobne kisline omega 3 dobi zarodek od mame, če slednja uživa ribe, nekatere stročnice, ki v začetnem stadiju nosečnosti vplivajo na razvoj možganov, oči, centralnega živčnega sistema in celičnih membran ter lanena semena. Izjemnega pomena je, da na jedilniku nosečnice ni toplotno neobdelanega mesa, rib ter jajc, saj je prav v nosečnosti zelo veliko tveganje za prvo okužbo s toksoplazmozo. Prav tako se odsvetuje pitje mleka, ki je surovo. Osnovni gradniki otroka so beljakovine in prav iz tega razloga je med nosečnostjo treba poskrbeti za nekoliko povečan vnos beljakovin. Prehrana nosečnice naj bo bogata, na jedilniku naj bo meso, ribe, nekaj rezin sira, jajca, sadje in zelenjava.

Več informacij

Categories
Zdravje in lepota

Dodatno zdravstveno zavarovanje v Sloveniji

Zagotovo ste že slišali za znan rek, da nesreča nikoli ne počiva, k sreči pa v Sloveniji živimo v socialni državi, kjer je zdravstveni sistem solidarnosten tudi s pomočjo varstva, ki ga zagotavlja dodatno zdravstveno zavarovanje. Kot vsako zavarovanje je tudi to določeno z zakonom, ki jasno ureja obveznosti in pravice, ki jih ima zavarovana oseba. Tudi dodatno zdravstveno zavarovanje deluje po principu, po katerem zavarovanci vplačujejo mesečne premije. Običajno pa, ko nastopijo zdravstvene težave in zavarovanci potrebujejo zdravstveno oskrbo, stroški te oskrbe predstavljajo visok znesek. S tem, ko v času, ko so zavarovanci zdravi, postopoma vplačujejo relativno nizke premije, se izognejo tveganju, da morajo v najhujšem času, ko zbolijo ali se poškodujejo, plačati zelo visoke denarne zneske za doplačila zdravstvenih storitev.

Dodatno zdravstveno zavarovanje namreč zagotavlja, da vsa morebitna doplačila, kot so tista za reševalne prevoze, določena zdravila na recept, zdravstvene storitve na področju vseh zdravstvenih dejavnosti, medicinske in zobnoprotetične pripomočke ter nadomestila in drugo, ne bremenijo zavarovanca ampak zavarovalnico.

S tem, ko dodatno zdravstveno zavarovanje plačuje veliko število ljudi, se porazdeli tveganje med mnoge uporabnike. Za to pa poskrbi tako imenovan zakon velikih števil. Po tem načelu je namreč verjetnost, da bodo vsi zavarovanci potrebovali ugodnosti, ki jih zagotavlja dodatno zdravstveno zavarovanje, skorajda nična. S tem pa je zagotovljeno, da je tisti manjši odstotek, ki te ugodnosti potrebuje, vedno preskrbljen. Premije za dodatno zdravstveno zavarovanje so v primerjavi z doplačili za drage zdravstvene storitve izjemno nizke. Prav zaradi tega se nikomur ne splača tvegati, pa čeprav se počuti izjemno zdravega, kajti nihče ne ve, kaj mu usoda pripravlja za jutrišnji dan.

Categories
Kartuše in tonerji

Barvne kartuše za tiskalnike

Kartuša za tiskalnik je lahko takšna, ki lahko tiska le črno bele izpise, ali pa takšna, ki omogoča tisk tudi barvnih zapisov. Za običajne pisarniške zadeve zadošča črn tisk. Različno pomembnost v tekstu lahko označimo tudi tako, da uporabimo odebeljen ali poševen tekst. Barvana kartuša pa omogoča uporabo barv, ko želimo v tekstu kaj poudariti. Črno bela kartuša pa vas lahko kaj hitro pusti na cedilu, če želite natisniti kakšne grafikone. Pri prikazu podatkov je namreč izjemno pomembno, da so rezultati in glavni podatki razvidni. Črno bel tisk pa ne omogoča ravno najbolj nazornega prikaza, saj različni odtenki sive, šrafiranja in črtkanja hitro postanejo premalo poudarjena. V teh primerih se barvna kartuša izkaže kot precej boljša rešitev. Barve dopuščajo precejšnje razlikovanje med natisnjenimi objekti. Ker smo že pri grafikonih, je to najbolj razvidno, če uporabimo za vsako skupino podatkov svojo barvo.

Barvna psihologija potrjuje, da si ljudje veliko bolje zapomnimo tiste podatke, ki jih povežemo z različnimi barvami. Barvna kartuša je torej primerna tudi za tiste tekste, iz katerih se bodo posamezniki učili za kakšen izpit. Barvna mnemo tehnika je ena izmed bolj učinkovitih za hitro učenje in osvajanje novega znanja zlasti takrat, ko se mudi in je časa za učenje zelo malo.

Barvna kartuša je običajno dražja od črno bele, vendar pa tudi omogoča več alternativ tiskanja. Tisti, ki uporabljajo le goli tekst brez barv, ne potrebujejo barvnih kartuš. Seveda bi tudi te lahko tiskale črno barvo, vendar takšen tisk bi bil nekajkrat dražji kot tisti, ki ga omogoča črno bela kartuša.

Categories
Poslovanje

Računovodstvo vodi dvostavno ali enostavno knjigovodstvo

Sistemi za vodenje poslovnih knjig so lahko različni. Ločimo dvostavno in enostavno knjigovodstvo. Med obema načinoma je razlika v tem, da enostavno knjigovodstvo znesek zabeleži samo enkrat, dvostavno knjigovodstvo pa mora vsak znesek zapisati dvakrat. Zapisati ga mora na dve mesti, oziroma na dva konta.

Dvostavno knjigovodstvo.

Podatki se urejajo časovno in vsebinsko. Časovno se jih ureja po vrstnem redu nastanka, vsebinsko se jih ureja v glavno knjigo in v pomožno knjigo. Tudi v glavni knjigi se mora vsak poslovni dogodek prikazati na dveh mestih. Ta način vodenja računovodstvo uporablja za večina podjetnikov in je za večinoma firm obvezen. Odvisno je od velikosti firme. Je pa tudi najbolj pregleden način vodenja poslovnih dogodkov. Računovodski servis vodi po temu načinu za vse gospodarske družbe, zavode, društva in tudi samostojni podjetniki uporabljajo ta način vodenja, razen nekaterih izjem.

Enostavno knjigovodstvo.

Tu se poslovni dogodki knjižijo v knjigo prihodkov in odhodkov ter v register osnovnih sredstev. Poslovni dogodki se knjižijo še v knjigo terjatev in obveznosti. Računovodstvo je v tem primeru veliko bolj enostavno. Samostojni podjetniki in druge fizične osebe se sami odločijo ali bodo vodili enostavno knjigovodstvo. Pomembno je, da izpolnjujejo dve od treh meril. Povprečno število delavcev ne sme biti večje od treh. Omejena je vsota celoletnih prihodkov. In tudi povprečna vrednost aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta ne sme presegati določene vrednosti. Ko računovodstvo ugotovi, da so te zahteve presežene, mora pričeti voditi dvostavno knjigovodstvo. Samostojni podjetniki morajo davčni urad obvestiti kakšen je način vodenja poslovnih knjig.

Podjetnik, v času nastajanja podjetja, se mora pozanimati o načinih vodenja poslovnih dogodkov, ker si ne sme privoščiti že na samem začetku napak, ker ga lahko zelo veliko stanejo.

Priporočamo vam obisk spletne strani racunovodstvo-faktura.si.

Categories
Hiša

Plastične cevi za vodovodne inštalacije

Ko se postavlja vodovodne inštalacije, je zelo pomembno iz kakšnega materiala so cevi. Zelo dolgo časa so uporabljali vroče cinkane železne cevi. Z leti je uporaba teh cevi izginila in pričelo se je izdelovati plastične cevi za vodovodne inštalacije. Plastične cevi imajo veliko prednosti. Pa poglejmo nekaj prednosti:
• Imajo zelo dolgo življensko dobo.
• Plastika je zelo hvaležen material in prenaša velike temperaturne spremembe. Prenaša lahko temperaturo do 950C in za kratek čas tudi do 1000C.
• Vodovodne inštalacije, ki imajo plastične cevi niso podvržene koroziji. To je za cev velikega pomena, ker se cevi ne zamašijo in tudi ne počijo.
• Cevi iz plastike veliko slabše prenašajo šume, zato so nemoteče za okolico. Ne slišimo pretakanje vode.
• Na stenah plastičnih cevi se ne nabirajo usedline, zato ni potrebno čiščenje cevi.
Še več na to temo si lahko preberete tukaj.

Vodovodne inštalacije nam zagotavljajo kakovostno vodo.

Voda ima v sebi raztopljene soli in minerale. Vodovodne inštalacije morajo ta podatek upoštavati. Paziti je potrebno na nastanek vodnega kamna. Ta nastane iz kalcijeve in iz magnezijeva soli. Če nastane veliko vodnega kamna, se lahko vodovodne cevi zamašijo in lahko nastane zelo veliko škode. Zato je potrebno znati kako preprečiti nastanek vodnega kamna. Današnja izdelava vodovodne inštalacije to upošteva.

Pri izdelavi instalacijskih del, ne glede na katere, se je potrebno zavedati, da mora biti vedno vrhunsko opravljeno. Popravljanje napak je marsikdaj nemogoče ali pa zelo veliko stanejo. Zaradi vseh neprijetnih posledic, ki lahko nastopijo je potrebno to prepustiti vrhunskim strokovnjakom. Velikokrat marsikdo rad naredi sam marsikaj, zaradi zmanjševanja stroškov, se pa lahko to zaradi neznanja negativno obrestuje. Inštalacija je tako pomembna za vsako gradnjo ali gre za individualno ali ne, da jo je vedno potrebno postaviti na visoko kvalitetni ravni in to lahko postavi samo izkušeni strokovnjak.

Categories
Zdravje

Izračun zavarovanja na popolnoma enostaven, lahko dostopen način

Izračun zavarovanja, je v današnjem času nekaj, kar si lahko naredi popolnoma vsak, dovolj je le nekaj minutk časa in dostop do svetovnega spleta. Seveda je izjemno pomembno, da ste najprej o vsakem zdravstvenem zavarovanju dovolj in pravilno poučeni. Preprost informativni izračun, ki ga najdete preko e-poslovalnice na spletni strani zdravstvene zavarovalnice je resnično pridobitev, ki razveseli marsikoga, ki se želi zavarovati in se pred tem prepričati koliko ga bo takšno dejanje na mesec stalo. Ker vsak zavarovanec sam zase najbolje ve, kaj in kakšno zavarovanje je tisto, ki mu je pisano na kožo in ga želi skleniti, si lahko tako sam zase najlažje izračuna končno številko, ki jo bo vsak mesec plačeval.

Prva stvar, ki jo je potrebno izpolniti, ko vstopite v e-poslovalnico, je trajanje zavarovanja za katerega se odločate. Nato imate možnost dodajanja različnih bolj in manj potrebnih doplačil na izbrano premijo. Izračun zavarovanja je seveda odvisen tudi od tega ali boste zavarovali samo sebe ali pa boste v zavarovanje vključili še svoje družinske člane. Če se odločite za izračun zavarovanja na spletni strani zavarovalnice, oziroma v njihovi e-poslovalnici ste v večini primerov deležni še določenega popusta. V kolikor vas zanima kakšna bi bila premija za zavarovanje v vašem primeru, lahko naredite infrmativni izračun za kar nekaj vrst zavarovanj. Mogoče je narediti izračun zavarovanja za primer nezgode, zavarovanj za nezgodno smrt in težjo invalidnost, poleg sebe lahko naredite izračun še za dodatne osebe ter izračun za nezgodno zavarovanje otrok in mladine. Prav tako pa si lahko naredite izračun dodatkov kot so nadomestila in pa nezgode. Ko si informativno izračunate zavarovanja, pa ga lahko na enostaven način preko spleta tudi sklenete, brez, da bi bili kasneje morebiti presenečeni nad višino premije. Izračun zavarovanja je izjemno priročna stvar, dosegljiva tako rekoč vsakemu prebivalcu Slovenije.

Categories
Trgovine

Nakup šolske torbe

Šolske torbe imajo v očeh otrok pomembno vlogo, saj to niso le pripomočki, s katerimi prenašajo učbenike, ampak imajo tudi določeno simbolno vrednost. Otroci imajo najraje tiste šolske torbe, ki so opremljene z motivi iz filmov, risank, stripov, računalniških igric ter igrač, ki jih imajo najraje. Otroka boste najbolj razveselili, če mu boste kupili takšno šolsko torbo, s katero se bo lahko poistovetil in pohvalil pred svojimi prijatelji in sovrstniki.

Vendar pa morate pri nakupu šolske torbe upoštevati tudi druge vidiki, ki niso povezani le z videzom. Zato morate pri izbiri kakovostne šolske torbe ravnati odgovorno in izbrati takšno, ki bo zagotavljala vse potrebne varnostne in zdravstvene vidike. Upoštevati morate, da otroci vsak delovni dan v šolo prinašajo težko šolsko opremo. Zvezki, delovni zvezi, učbeniki in drugi šolski pripomočki skupaj predstavljajo kar velik zalogaj, ki ga mora otrok prenašati od parkirišča, kjer ga starši odložijo, do šolske klopi, kjer se prične pouk. V še manj ugodnem položaju so tisti otroci, ki morajo sami prepešačiti pot od doma do šole. Še posebej v takšnih primerih morajo biti šolske torbe izbrane skrbno in z mislijo na zdravje otrokove hrbtenice.

V zadnjem času so izjemno priljubljene šolske torbe, ki so opremljene z kolesci in držalom, tako da jih lahko otrok namesto tega, da bi jih nosil na ramenih, prevaža kot voziček. Primerne so zlasti za tiste dneve v tednu, ko je na šolskem urniku veliko predmetov, ki zahtevajo prenašanje težkih učnih gradiv. Za dneve, ko je teža gradiv bistveno nižja, pa se lahko takšne šolske torbe brez težav prenašajo na hrbtu. Preden otroka pošljete v šolo, preverite na kakšen način prenaša šolsko torbo. Pomembno je, da se šolske torbe namestijo nekoliko višje na hrbtu. V ta namen se regulirajo naramnice, predvsem pa je potrebno paziti na to, da šolske torbe niso prevelike oziroma premajhne.

Več informacij najdete tukaj

Categories
Počitnice

Kitajska v očeh zunanjega obiskovalca

Kitajska je država, ki je nedavno od tega odprla svoje meje za zunanje obiskovalce in od takrat dalje je pričela gospodarsko in kulturno cveteti. Še danes ima Kitajska posebno obliko komunizma, ki ne obstaja nikjer drugje na svetu. Je namreč posebna vrsta prostega trga, ki pa je do določene mere in v določenih panogah močno centralno planiran oziroma voden. Kitajska ni ne popolnoma liberalizirana in ne popolnoma centralno vodena, lahko pa brez dvoma trdimo, da je pri vodenju svoje ekonomske politike izjemno uspešna. Standard življenja se je v zadnjih desetletjih izjemno povečal in tudi sedaj v času svetovne gospodarske krize je Kitajska ena izmed redkih držav, ki jih ta kriza ni tako močno prizadela. Danes je Kitajska posebna mešanica eksotike in modernosti. Na eni strani boste našli tradicionalne pokrajine, na katerih živi kmetijsko prebivalstvo, na drugi strani pa boste lahko občudovali velemesta, ki imajo na milijone prebivalcev in so popolnoma modernizirana. Nekaj sto metrov visoke stolpnice, mestni vrvež, nakupovalna središča dajejo občutek, kot da so kitajska velemesta bolj zahodna od zahoda. Preberite o njeni zgodovini

Ker se je Kitajska gospodarsko odprla, je s tem privabila tudi veliko obiskovalcev oziroma turistov. Najbolj priljubljena točka, ki jo obiščejo turisti je Peking, v originalu pa se to mesto imenuje Beijing. Trg nebeškega miru je točka, kjer so se dogajali zloglasni protirežimski protesti, na katerih je intervenirala Kitajska s svojo vojaško silo. Peking je poln muzejev, spominskih točk, nakupovalnih središč, gostiln in drugih zanimivih lokacij. V njem se dogajajo tudi letne športne prireditve, kot je maraton, svetovno prvenstvo v akrobatskem rolkanju, teniški pokal in podobno. Najbolj znan športni dogodek pa je nedvomno bil organizacija Olimpijskih iger let 2008. Zaradi tega dogodka je Kitajska med pripravami gospodarsko še dodatno cvetela, saj je bilo izvedenih veliko infrastrukturnih investicij, ki so del turistične ponudbo še danes in jo jih je nedvomno vrednost izkoristiti.

Categories
Počitnice

Apartma na Rogli sredi neokrnjene narave

V primeru, da boste najeli apartma na Rogli in ste veliki športni navdušenci, potem poskrbite, da se nahaja čim bližje veliki športni dvorani, ki je na voljo v Rogli in sicer v kompleksu hotela Planja. Če najamete apartma na Rogli blizu te dvorane, potem boste imeli na razpolago igranje košarke, odbojke, dvoranskega nogometa, badmintona, squasha in drugih športov. Poleg tega pa dvorana razpolaga z odlično opremljenim fitnes centrom, kjer boste lahko okrepili svojo telesno moč ali pa le raztegnili ošibljene sklepe.

Apartma na Rogli omogoča odlično izhodišče za mnoge dejavnosti. V času smučarske sezone so na Rogli dostopna številna smučišča, ki ponujajo kar 10 kilometrov smučarskih prog. Številne vlečnice in sedežnice poskrbijo za tekoče obratovanje in lepo označene težavnosti prog zagotavljajo varnost za vse smučarje, ne glede na njihov nivo smučanja. Smučišča so primerna tako za začetnike kot tudi za izkušene smučarske zanesenjake.

Predvsem za večje skupine ljudi je apartma na Rogli boljša rešitev kot pa najem hotelskih sob. Ne le, da pride cena takšnega dopustovanja precej nižja, kot v primeru, če najamemo hotel, apartma na Rogli predvsem spodbuja druženje. Običajno imajo turisti apartma na Rogli za več kot le spalno kapaciteto, v njem lahko denimo tudi kuhamo, tako da privarčujemo stroške restavracij. Za vsak apartma na Rogli je značilno, da je kakovostno opremljen, da ima kabelsko televizijo in vse udobnosti, ki jih dandanes gost zahteva od turistične ponudbe. Najeti apartma na Rogli pomeni predvsem najeti čudovito izkušnjo v neokrnjeni slovenski naravi in z dostopom do športnih, rekreativnih in sprostitvenih storitev, ki jim daleč proč ni para.

Categories
Prevajanje

Kaj je dobro vedeti o prevajanju besedil?

Prevajanje besedil na višji ravni ni preprosto opravilo, ampak zahteva delo usposobljenega prevajalca ali prevajalske agencije. Najbolj pogost jezik, ko gre za prevajanje besedil je prav gotovo angleški jezik, saj poteka večina mednarodnega poslovanje prav v tem jeziku. Največji zunanji trgovski partner naše deželice je prav gotovo Nemčija zato je nemški jezik neprestano v stiku tako s posamezniki, kakor tudi z našimi podjetji. Prav gotovo je ravno zaradi tega razloga izjemno veliko povpraševanje za prevajanje besedil iz enega v drug jezik. Predvsem gre za poslovne listine, formalne listine in nasploh za članke in tekste. Tretji najbolj pogost jezik za prevajanje besedil je hrvaščina.

Čeprav je to država, ki nam je zares blizu in si marsikdo misli, da za to pa res ne potrebujemo prevajanja, ker nas večina jezik tako ali tako razume, je pomembno vedeti, da pogovorno znanje jezika ni dovolj, če je potreben prevod uradnih ali poslovnih besedil. Prevajanje besedil zato velikokrat potrebuje strokovno usposobljene prevajalce, s kar dolgo kilometrino, z znanjem in predvsem s izkušnjami. Le na takšen način, bo prevedeno besedilo na najvišjem možnem nivoju. Za prevajanje besedil pridejo v poštev najpogosteje še nekateri drugi jeziki, kot so francoski, italijanski, ruski, španski, poljski, madžarski, bosanski, srbski, albanski, kitajski, japonski ter številni drugi predvsem evropski jeziki. Za kakovostno prevajanje besedil, ni dovolj le poznavanje tujega jezika. Zahteva se predvsem odlično znanje ciljnega jezika, v katerega se bo besedilo prevajalo. Prav lahko se zgodi, da iz skladnega besedila nastane popolnoma neberljiv tekst, poln slovničnih in pravopisnih napak z popolnoma nejasnim besediščem. Kakovostno prevajanje besedila zahteva sposobnega prevajalca, z veliko znanja, ki dobro obvlada tuj jezik in jezik v katerega besedilo prevaja. Še posebej veliko težav imajo prevajalci, ki se ukvarjajo s prevajanjem besedil, ki lahko, dobesedno prevedena popolnoma izgubijo svoj izvorni pomen.

Več informacij najdete na tej spletni strani