Categories
Prevajanje

Testiranje prevajalcev in kvalitetno prevajanje

Prevajanje je težko izmojstriti brez pridobivanja izkušenj. Vendar pa ima lahko nekdo še tako dolgo kilometrino prevedenih besedil, pa nikoli ne bo tako dobro prevajal kot nekdo, ki govori tuj jezik kot drugi materni jezik. Tisti posamezniki, ki so odraščali v okolju, kjer so govorili več kot en jezik, so običajno odlični prevajalci. V času, ko otrok odrašča, so možganski jezikovni centri veliko bolj hitri pri osvajanju novega jezika, zato je otroštvo tudi najboljši čas za učenje jezikov. Kdor zamudi to priložnost, jo zamudi za vedno, kar pa ne pomeni, da se tudi v starejši dobi življenja ni mogoče naučit tujih jezikov, na tak način, da bo prevajanje solidno.

Kdor se je jezika naučil v otroštvu lahko prevajanje besedila opravi še celo boljše kot nekdo, ki se je jezika naučil v šoli. Vendar pa obstaja za to še en pogoj, ki pa ga običajno ne izpolnjuje. To je jezikovno poznavanje ciljnega jezika. Šolani prevajalci so precej bolj podkovani v slovnici in jezikovnih pravilih, zato jim gre prevajanje veliko bolje od rok kot tistim, ki so se tuj jezik naučili v otroštvu.

Prevajanje je torej v vsakem primeru bolje zaupati nekomu, ki se z njim ukvarja na strokovnem nivoju. S tem pa nastopi problem, kje najti dobrega prevajalca. To lahko storite tako, da se pozanimate pri znancih, ali pa vam pri tem pomaga prevajalska agencija. Vendar vas bo to stalo nekoliko več, ker se ne boste mogli s prevajalcem neposredno pogajati o ceni. Zato lahko izberete tretjo možnost. Prevajanje lahko zaupate najboljšemu prevajalcu, ki je naredil najboljši testni prevod. Izberete torej nekaj prevajalcev, jim pošljete odlomek iz originalnega besedila, nato pa primerjate prevode med seboj. Na podlagi tega se lahko nato odločite za prevajalca, ki mu boste zaupali prevajanje celotnega besedila. Ta postopek je sicer nekoliko bolj zamuden, vendar pa lahko z njim dosežete nekoliko nižjo ceno.

Najboljšo agencijo boste našli tukaj

Categories
Optimizacija

5 najpogostejših napak pri optimizaciji spletnih strani

Optimizacija spletnih strani pripomore k temu, da se vaša stran pojavlja višje na lestvici rezultatov na iskalnikih in je s tem dostopna čim več ljudem. Obstaja pet najpogostejših napak, ki jih ljudje storijo, ko se lotijo optimizacije spletne strani.

1. Pomanjkanje ciljnih besed in fraz
Pomanjkanje ciljnih besed in fraz lahko pomeni uničenje vaše spletne strani. Če ljudje v iskalnik vpišejo določeno besedo, ki jih zanima, vi pa te besede nimate napisane na vaši spletni strani, vas bo veliko težje najti.

2. Slabo napisana vsebina
K optimizaciji spletne strani spada tudi vsebina, ki je izjemnega pomena za iskalnik in iskalce vaših ponudb. Če je vaša vsebina slabo napisana, ni nikoli prenovljena ali ni v povezavi z glavnim namenom vaše strani, potem vaša stran ni prijazna do iskalnikov. Vaša vsebina mora nujno vsebovati ciljne besede in fraze, saj boste šele z dobro napisano vsebino prejeli dobre ocene.

3. Prepričanje, da ste že storili, kar se da
Dobra optimatizacija spletnih strani se nikoli ne konča. Vedno se najde nekaj, kar bi bilo dobro posodobiti ali optimizirati.

4. Nepravilna uporaba oznak – meta tags
Oznake vključujejo oznake naslovov, ciljnih besed in opisov. Čeprav to ni najpomembnejši element vaše vsebine (to mesto je rezervirano za ključne besede in fraze), pa igrajo tudi oznake pomembno vlogo. Uporabite jih na vsaki strani vaše spletne strani.

5. Slabo oblikovana stran
To vključuje nejasno navigacijo, slabo oblikovane okvirje in velike, intenzivne grafične elemente. Iskalniki lahko dejansko blokirajo slabo oblikovane strani. Res je tudi, da bodo ljudje kmalu zapustili vašo spletno stran, če na njej ne bodo dovolj hitro našli, kar so iskali.

Za kvalitetno in učinkovito optimizacijo spletnih strani vsekakor potrebujete precej znanja – ali pa dobrega strokovnjaka!

Categories
Prevajanje

Pisno in ustno prevajanje s pomočjo prevajalske agencije

Prevajalske agencije opravljajo poleg pisnega in ustnega prevajanja še veliko drugih storitev. V prevajalski agenciji lahko vsakomur prevedejo katerakoli besedila v katerikoli jezik. Agencije imajo zaposlene prevajalce, ki obvladajo različne jezike. Priznane prevajalske agencije imajo zaposlene ali pa sodelujejo s priznanimi in izkušenimi prevajalci. Ne dovolijo si slabih prevodov, ker lahko zaradi slabih prevajalcev prevajalska agencija hitro izgubi na ugledu in izgubi veliko strank. Prevajanje je zahtevna in odgovorna storitev. Odgovornost je vrlina spletne agencije http://prevajanje.spletni-slovar.com, preverite.

Konferenčno tolmačenje.

Prevajalske agencije nudijo pisno prevajanje in ustno , ki mu pravimo tolmačenje. Velikokrat mu kar rečemo konferenčno tolmačenje. Ločiti moramo simultano tolmačenje(med prevajanjem ni časovnega razmika, izvaja se ga v konferenčnih kabinah, poslušatelji poslušajo prevajanje preko slušalk, potrebna sta dva prevajalca, ki se izmenjujeta na nekaj minut, odvisno od težavnosti prevoda) in konsekutivno tolmačenje(najprej pove besedilo govornik, nato mora počakati, da mu tolmač prevede besedilo, vmes je vedno določen časovni razmik, prevede se bistvo in ne dobesedno). Lahko se najame tolmača, ki posameznika spremlja v tujino na kakšen pomemben mednarodni dogodek in na pomembna poslovana potovanja, kjer posamezniki govorijo v različnih jezikih. Zelo so iskani prevajalci, ki poznajo več jezikov. Če je potrebno, nekatere agencije nudijo možnost izposoje tehnične podpore za ustno prevajanje.

Pisno prevajanje zajema različna besedila. Lahko so iz gospodarskega področja, naravoslovne in znanstvene stroke, leposlovna besedila ali pa zelo enostavna besedila. Vedno je v prevod vključeno tudi lektoriranje. Prevajalec, ki prevaja strokovna besedila, mora biti vrhunski strokovnjak na tistem strokovnem področju v katerem prevaja. Zato je potrebno za strokovne prevode tudi več plačati. Zelo pomembna je terminologija strokovnega prevoda. Če je prevod zelo zahteven, ga lahko opravlja določen tim prevajalcev. S tem je zagotovljena strokovnost in konsistentnost prevoda. Tudi storitev je veliko hitreje opravljena.

Katera področja so najbolj iskana za pisno prevajanje? Največ se prevaja s področja financ, gospodarstva, ekonomije in prava. Veliko je povpraševanja tudi za gradbeništvo, arhitekturo in geodezijo. Zelo se povprašuje za prevode na področju medicine, farmacije, kemije in biologije. Prevode se opravlja tudi na področju avtomobilizma, tehnike in strojništva. Vedno bolj se premika in medržavno povezujejo na znanstveno – izobraževalnem področju. In še za konec veliko je prevodov v turizmu, prevesti je potrebno veliko člankov in splošnih besedil. Razvoj računalništva je povečal potrebo tudi po prevodih spletnih strani v več jezikov.

Categories
Aerobika

Aerobika, vrste in načini vadbe

Aerobika je v zadnjih letih postala izjemno priljubljena športna aktivnost, ki navdušuje mlade in starejše. Včasih je veljalo, da je aerobika ženski šport, vendar se v zadnjem času to zelo spreminja. Skupinska aerobika je postala priljubljena tudi med moško populacijo, predvsem so jo vzljubili tisti moški, ki jim ni vseeno za svoj telesni videz in zdravje. Sicer poznamo več vrst tega športa, ki temelji na različnih pristopih vadbe in obremenitve telesa. Brez težav lahko rečemo, da je vsaka vredna, da se v njej preizkusimo, saj ima vsaka športna aktivnost številne pozitivne učinke na telo in duha.

V nadaljevanju si bomo ogledali nekatere najbolj razširjene vrste tega priljubljenega športa. Ena izmed najbolj priljubljenih različic je TNZ aerobika. TNZ je kratica za trebuh, noge in zadnjica. Cilj takšne vadbe je lepa postava, pri čemer je vadba zasnovana na tak način, da se oblikujejo najbolj občutljivi telesni deli. Predvsem za žensko populacijo so trebuh, noge in zadnjica najbolj občutljivi pri njeni samopodobi. Večina žensk, ki je zadovoljna s temi deli telesa, ima zelo pozitivno samopodobo lastnega telesa, zaradi česar je tudi v družbi bolj samozavestna. Vse pa vemo, kako pomembna je samozavest za to, da je oseba v življenju uspešna in TNZ aerobika lahko pri tem precej pomaga.

Zelo razširjena in priljubljena je tudi step aerobika. Gre za različico, pri kateri si pomagamo s stopničko, s katero se izvajajo številne zanimive vaje. Stopnička omogoča, da se med vadbo porabi več energije, običajne vaje naredi težje, s tem jih dodatno popestri in vnese nekaj več izziva v celotno vadbo.

Tudi vodna aerobika je pri nas in v svetu zelo razširjena vrsta. Kot že ime pove se ta aerobika izvaja v vodnem bazenu. Ker voda bistveno razbremeni telo in sklepe, je vodna aerobika predvsem primerna za ljudi, ki so v fazi rehabilitacije in za starejšo populacijo ter seveda za vse tiste, ki bi radi preskusili kaj novega.

http://www.superge.si/

Categories
Zdravje

KRVNI TLAK

Krvni tlak je zelo pomemben in njegova glavna funkcija je uravnavanje normalnega pretoka snovi in kisika po žilah. Ločimo dve vrsti krvnega tlaka, in sicer sistolični krvni tlak, ki pomeni tlak, ko srce potisne kri po žili in je njegova normalna vrednost 110–140 mmHg (15–19 kPa) ter diastolični krvni tlak, ko srce počiva in nastopi tišina in meri med 60–90 mmHg (9,3–12 kPa). Kadar je krvni tlak povišan govorimo o tako imenovani hipertenziji, gre za bolezen, ki ne kaže nobenih simptomov, toda jo je treba zdraviti zaradi njenega učinka na srčno-žilne bolezni. O hipertenziji govorimo kadar je sistolični krvni tlak enak ali višji kot 140 mmHg, diastolični krvni tlak pa enak ali višji kot 90 mmHg. Krvni tlak pa je lahko tudi prenizek, kar je zelo pogosta težava, ki znižujejo kvaliteto življenja. O nizkem krvnem tlaku govorimo, ko je sistolni krvni tlak znižan pod 100, diastolni pa pod 70 mm živega srebra. Nizek krvni tlak je lahko deden, med pogoste razloge pa sodijo tudi številne bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema. Z njim se pogosto soočajo bolniki z migreno in tisti, ki trpijo za pomanjkanjem vitamina C in B6, mineralov kot sta cink in mangan in tisti, ki imajo težave z nepravilnim delovanjem ščitnice. Tako kot visok krvni tlak, tudi nizek krvni tlak ni nevaren, treba je biti le pozoren, da ne pride do pretirane obremenitve, se izogibati visoki vročini, piti veliko tekočine in uživati veliko sadja in zelenjave, ki je bogata z vitamini in minerali.

KRVNI TLAK
Glavna funkcija krvnega tlaka je, da kri pritiska na steno žile po kateri teče. Krvni tlak je lahko zgornji oziroma sistolični, to je kadar srce iztisne kri v žilje ali spodnji oziroma diastolični, ki ga merimo, ko srčna mišica počiva. Krvni tlak merimo v milimetrih živega srebra in njegova najbolj optimalna vrednost je 120/80 mm Hg. Kadar je krvni tlak presegel vrednost 140/90 mm Hg govorimo o zvišanem krvnem tlaku oziroma bolezni, ki jo imenujemo hipertenzija. Lahko gre le za višjo vrednost sistoličnega krvnega tlaka oziroma diastoličnega, ali pa za povečanje obeh. Njegovo merjenje izvajamo z živosrebrnim sfigmomanometrom, manometrom na pero ali pa z elektronskimi merilci, potek delovanja vseh treh načinov merjenja, pa je podoben. Zelo pomembno je, da se pred merjenjem umirimo in da so mišice na roki sproščene. Krvni tlak namreč ves čas niha in je tako med spanjem veliko nižji kot tekom dneva, ko smo aktivni ali kadar smo razburjeni. Na visok krvni tlak pogosto vplivajo dejavniki na katere lahko vplivamo, in sicer prevelika telesna teža, čezmerno uživanje soli, premalo telesne aktivnosti, stres in alkohol. Kadar krvni tlak ni optimalen ali zvišan, pa je lahko tudi prenizek. Nizek pritisk vpliva na kvaliteto življenja in ga je potrebno zdraviti na različne načine. Med drugim je priporočljivo izogibanje vročini, uživanje zadostne količnine tekočine, ki vsebuje dovolj soli, kopeli z izmenjavanjem tople in hladne vode, hormoni in različni obkladki. Z zdravim načinom življenja se možnosti za povišan krvni tlak močno zmanjšajo, zelo pomembno pa je tudi to, da njegovo vrednost spremljamo z rednimi merjenji.

http://fidimed.si/

Categories
Tiskanje

Poceni kartuše so lahko za domačo uporabo alternativna rešitev

Poceni kartuše lahko dobite kjerkoli, na spletu, v nekaterih trgovinah s pisarniškim materialom, pa tudi pri proizvajalcih, ki se ukvarjajo s prodajo ali pa z obnavljanjem kartuš. Na tržišču lahko pridete do kar nekaj vrst različnih kopij. Lahko se odločite in pridete do poceni kartuše tako, da kupite neoriginalne kartuše ali pa že obnovljene. Obstajajo sicer deljena mnenj glede tega, ali so obnovljene poceni kartuše na enakem kakovostnem nivoju kot nove originalne kartuše. Ponovno obnovljene kartuše so v bistvu tiste, ki so v bistvu oprane s posebnimi topili in na novo napolnjene, seveda z neoriginalno barvo. In največja težava je lahko prav v tem, s kakšnim barvilom je bila kartuša ponovno napolnjena. Predvsem ima velik pomen gostota barve saj, če je pregosto se šobe tiskalne glave mašijo, če pa je uporabljeno barvilo preredko, potem imamo vse zapacano. Lahko pa seveda pridete do poceni kartuše tudi na druge načine. Eden izmed njih je, da jih napolnite sami. Za to potrebujete komplet za polnjenje kartuš, ki vsebuje barvo, injekcijsko iglo, priložena pa so tudi navodila. A to je opravilo, ki ga lahko opravijo le tisti ta spretni, saj pri tem ne zadostuje le velika samozavest in prepričanje v svoje sposobnosti ampak je treba vedeti, na kakšno barvo v kompletu boste dejansko naleteli. Je pa vsekakor dobro, da že pred samim nakupom seta za polnjenje preverite, ali se lahko model kartuše, ki jo imate v tiskalniku sploh da napolniti. Nekateri proizvajalci namreč izdelujejo kartuše, ki tega ne dovoljujejo, bodisi tako, da sam proces preprečijo ali pa zakomplicirajo način odpiranja kartuše. V tem primeru vam, če želite priti do poceni kartuše ne preostane drugega, kot da kupite obnovljene kartuše. Če bi dobro pogledali razliko med uporabo kvalitetno obnovljene poceni kartuše in nove originalne kartuše, bi le stežka opazili razliko.

http://www.printink.si/