Categories
Erotika

Na spletu zaradi osamljenosti ali osamljenost zaradi spleta?

Slovenski gimnazijci, stari med 16 in 18 let, po spletu najraje klepetajo, nekateri tudi vdirajo v računalniške sisteme. Bolj kot so odvisni, manj so vestni, zanesljivi in čustveno trdni. Saj je preprosto. Ko imajo vsega dosti in pred sabo ne vidijo več svetlega cilja, se umaknejo med štiri gluhe stene, ne hodijo ne v šolo ne v službo, z zunanjim svetom komunicirajo zgolj po internetu. Na Japonskem je bilo leta 2002 takih čudaških mladostnikov, ki so se odločili za družbeno osamo, menda kar milijon. Ali drugače: petina japonske mladine je zbolela za socialno boleznijo, poimenovano hikikomori. Oblast je kajpada močno zaskrbljena, kajti analize kažejo, da več kot pol milijona obolelih ne bo nikoli delalo, plačevalo davkov, ampak bodo zaradi dolgotrajnega socialnega umika državi desetletja v breme. Naše okolje se k sreči še razlikuje od japonskega pa tudi od ameriškega, kjer je že mnogo zgodb, povezanih s svetovnim spletom, izgubilo nedolžnost, in kjer niso nikakršna posebnost izjave, kot »resnično življenje je samo eno okno več in ponavadi ne moje najboljše«. Kakšna pa so okna, skozi katera zrejo slovenski mladostniki? Kakšna je povezanost uporabe interneta s temeljnimi osebnostnimi lastnostmi, kot so ekstravertiranost, prijetnost, vestnost, čustvena stabilnost in odprtost ter z osamljenostjo oziroma socialno izoliranostjo, depresivnostjo? Na ta vprašanja je poskušala odgovoriti 24-letna Ljubljančanka. Pod mentorstvom je na oddelku za psihologijo Filozofske fakultete v Ljubljani pred meseci zagovarjala diplomsko nalogo Pogostost uporabe interneta v odnosu do temeljnih osebnostnih lastnosti, osamljenosti in depresivnosti. V okviru naloge je merila uporabo svetovnega spleta na dva načina: s pomočjo testa spletne odvisnosti in s časom, ki ga udeleženci namenijo posameznim aktivnostim: nakupovanju po internetu, obisku spletne klepetalnice (Nirvam), prenašanju datotek (glasbe, filmov …). V okviru naloge je merila uporabo svetovnega spleta na dva načina: s pomočjo testa spletne odvisnosti in s časom, ki ga udeleženci namenijo posameznim aktivnostim: nakupovanju po internetu, obisku spletne klepetalnice, prenašanju datotek (glasbe, filmov …), celo vdiranju v računalniške sisteme, iskanju informacij in uporabi elektronske pošte. Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo okrog 110 dijakinj (75 odstotkov) in dijakov (25 odstotkov) viške in bežigrajske gimnazije, povečini tretješolk in tretješolcev, starih od 16 do 18 let, so zanimivi. Povprečni čas, ko mladostniki, ki imajo v povprečju prav dober učni uspeh in v 75 odstotkih odstotkih živijo v mestu, deskajo po vzporednem virtualnem svetu, je 528 minut na teden.

Categories
Turizem

Kampiranje je življenjski stil

Kampiranje je super ideja za preživljanje dopustniških dni, para, pa tudi celotne družine. Ob besedi kampiranje mnogi najprej pomislijo na z žico ograjene parcele, kemična stranišča in tesno, eno ob drugo parkirane počitniške prikolice. A so narava, ekologija, avantura in predvsem svoboda pomembna dejstva, zaradi katerih se številni odločijo prav za kampiranje. To je vsekakor veliko več, kot le uživanje v prostih dnevih, v bistvu je način življenja in kompromis, ki ga boste sklenili z naravo. Narava nudi v bistvu vse, kar si lahko človek zaželi. Kampiranje je mogoče praktično vsepovsod, morje, gore, jezera, gozdovi, travniki in seveda urejeni kampi so tisti, ki vam bodo z veseljem ponudili prostor pod soncem. Pravijo, da so ljudje, ki se vedno znova odpravijo na kampiranje prav posebni, saj so odprti, solidarni in zmorejo brez kakršnihkoli težav in zapletov, kar nekaj dni preživeti v sobivanju s popolnimi neznanci.

Odločite se za kampiranje tudi vi, pa boste že s prvim korakom v kamp v zraku začutili prijetno ozračje. Za kampiranje je na voljo več različnih vrst kampov, seveda se je treba, če se vas odpravlja kampirati več v prvi vrsti uskladiti želje. Kampi se namreč med seboj razlikujejo, v prvi vrsti po lokaciji, velikosti, ceni in seveda po tem, kako so urejeni. Ljudje smo si različni in prav zato se vsak odpravi v kamp, ki mu je najbolj pisan na kožo. Eni se raje odpravijo v tiste večje kampe, kjer se čez dan, predvsem pa zvečer vedno nekaj dogaja, drugi se raje odločijo za robinzonsko kampiranje, spet tretji želijo ohraniti svojo zasebnost in svoj mir, ter se odpravijo v manjše in mirnejše prostore namenjene kampiranju, kjer bodo lahko, skoraj osamljeni živeli v stiku z naravo na najbolj pristen način. Ne glede na lokacijo kampa, izkoristite kampiranje kot idealno priložnost za druženje.

Več informacij najdete tukaj

Categories
Razno

Zakaj potrebujemo kalcij

Kalcij spada med mineralne snovi, ki so nepogrešljive za normalno delovanje človeškega telesa. Njegova vloga je ključna v praktično vsaki celici, kjer je njegova funkcija ta, da stabilizira celične membrane. Kalcij igra pomembno vlogo tudi med živčnimi celicami, kjer poskrbi zato, da lahko dražljaji potujejo med njimi. Kako pomemben je kalcij, pa vedo prav vsi športniki in telesno aktivni ljudje. Mnogokrat med športno aktivnostjo ali po njej čutimo v mišicah krče. Eden izmed najbolj pogostih razlogov je ta, da primanjkuje kalcij in da ga je zato potrebno čim prej vnesti v telo. Kalcij je torej ključnega pomena za normalno krčenje mišičnih celic. S tem pa se vpliv, ki ga ima kalcij na delovanje telesa še ni izčrpal. Eden izmed glavnih vplivov ima na strjevanje krvi, zagotavlja trdnost in prožnost kosti ter zdravje zob.

Med druge pomembne vplive, ki jih ima kalcij, štejemo tudi naloge, ki jih opravlja med presnovo. Igra namreč ključno vlogo pri procesih, pri katerih se sprošča energija, ki jo porablja telo za delovanje organov in za gibanje ter druge motorične sposobnosti. Naša prebava je odvisna predvsem od encimov, ki delujejo v prebavnem traktu. Kalcij je tukaj nujno potreben, da se nekateri encimi sploh lahko sprostijo. Brez njega bi bila naša prebava praktično nepopolna.

Vsak človek ima različno potrebo, koliko kalcij mora vnesti v telo. Vitamini in minerali se vnašajo v telo s hrano ali pa s prehranskimi dodatki, ne glede na to, pa je potrebno zagotoviti vsaj minimalne dnevne potrebe. Otroci do štirih let potrebujejo 600 mg kalcija, med 4 in 7 pa 700 mg. Med 7 in 10 leti je dnevna doza 900 mg, med 10 in 19 pa 1200 mg. Vsi starejši od 19 let pa potrebujejo 1000 mg kalcij dnevno. Potrebe športnika in ljudi, ki so telesno aktivni pa je veliko večja, raziskave kažejo da potrebujejo aktivni ljudje tudi med 2000 in 3000 mg.

Informacije o drugih vitaminih in mineralih najdete v tem vitaminskem vodniku.

Categories
Industrija

Kromiranje plastičnih delov

Kromiranje plastičnih delov je v zadnjem desetletju postopek, ki je vedno bolj iskan in želen, predvsem, ko je govora o zunanjih avtomobilskih delih, delih v notranjosti avtomobila, vedno bolj popularno pa postaja kromiranje, izdelkov in predmetov, ki se morda na videz ne zdijo primerni za kromiranje. Kromirati se da namreč tudi računalniške dele, glasbila. Kromira se lahko praktično vse plastične dele, od najmanjšim premerom pa do velikih kosov. Plastični deli se lahko kromirajo na dva načina, oziroma dva postopka. Prvi je kemijski, s katerim se dajo metalizirati samo določeni plastični materiali (Npr. ABS) in to s kar precej debelimi plastmi kovine.

Kromira se lahko skoraj vse plastične materiale

Drugi pa je naparjevanje v vakuumu, ki je namenjeno predvsem za ti. estetske prevleke, se pa da na tak način obdelati večino plastik na trgu. Pri drugem postopku je kvaliteta površine izjemnega pomena, saj metalizacija poudari vsako obstoječo razo, včasih postanejo vidne celo napake, kot so poroznost površine ipd. Kromiranje plastičnih delov na kemijski način je trenutno najbolj privlačen in najpogosteje uporabljen, saj se lahko na takšen način kromira praktično vso plastiko, različnih namembnosti. Kemijsko kromiranje nadomešča klasično kromiranje, hkrati pa omogoča najboljše rezultate, sploh, ko je govora o kromiranju plastičnih delov. Kromiranje plastičnih delov je zanimivo tudi, ko je govora o plastičnih delih pri starodobnikih. Kromirani nanosi na plastičnih delih so lepega sijaja, trajni, odporni na obrabo, na temperature in na vreme. Kromiranje plastičnih delov je izjemno kakovostno, zato ni prav nobene bojazni, da bi se začel premaz sčasoma krušiti. Še več, če bi se kadarkoli odločili, da bi premaz odstranili, vam to ne bo uspelo zlahka. Odstranjevanje je zahtevno in poteka mehansko, po točno določenem postopku. Če se boste odločili za kromiranje plastičnih delov, se tega nikar ne poskušajte lotevati v domači delavnici. Kakovostno in cenovno ugodno kromiranje plastičnih delov najdete, če obiščete spletno stran kromiranjelakiranje.com.

Categories
Počitnice

Havaianas med trendom in kakovostjo

Havaianas niso le blagovna znamka, ampak so modni slog zase. Ali ste vedeli, da se številne pop zvezde večkrat pojavijo v uradnih spotih v Havaianas japonkah? Kadar neka blagovna znamka doseže takšen prestiž, smo lahko prepričani, da temelji na vrhunskem dizajnu. Že od 60. let prejšnjega stoletja dalje, ko so luč sveta ugledale prve japonke Havaianas, je dizajn temeljil na živih in pestrih barvah. Ljudje so lahko prosto kombinirali različne barve poletnih oblačil skupaj s Havaianas japonkami in tudi to je močno pripomoglo k temu, da so iz Brazilije, od koder izvirajo, postopoma preplavile celoten svet, tudi Slovenijo.

Havaianas japonke imajo veliko ponaredkov, ki pa se še zdaleč ne morejo primerjati po kakovosti z njimi. Najprej je potrebno izpostaviti, da so Havaianas japonke izdelane iz surovega kavčuka. Tega ne smemo zamenjevati s plastiko, saj je surov kavčuk naraven material. Gre za izjemno mehak material, ki daje občutek, kot da bi človek hodil po zraku. Havaianas japonke so lahkotno poletno obuvalo, ki je primerno za poletne sprehode, za na plažo pa tudi za druge priložnosti, ko si človek želi imeti čim bolj svobodno stopalo, ki ga ne ovira težka obutev. Poletni sandali, japonke in podobna odprta obuvala imajo to prednost, da se stopalo precej manj poti, zaradi tega je tudi občutek toplote precej manjši, kot če oseba uporablja zaprt čevelj.

Poleg fantastičnega dizajna pa so Havaianas japonke znane tudi po tem, da so izjemno vzdržljive. Ponaredki in drugi slabši poletni sandali trajajo lahko kvečjemu eno sezono ali pa še to ne. Havaianas so kvalitetni natikači, ki bodo trajali več zaporednih sezon. Celo tisti, ki so vajeni, da obuvalo uničijo že v nekaj mesecih, pravijo, da so Havaianas izdelki tako vzdržljivi, da jih le stežka uničijo z normalno uporabo. Bodite tudi vi trendovski in si privoščite japonke, ki so originalne, razlika bo več kot opazna.

Vir: http://www.superge.si/

Categories
Potovanja

Tibet, tako blizu kristalnemu nebu

Tibet je pokrajina, ki leži v centralni Aziji in je obdana z najvišjimi vrhovi gorstva Himalaja. Na jugu je ta velik Tibetanski plato omejen s Himalajo, na zahodu s Karakorumom in na severu z gorovjem Kunlun Shan. Notranji del planote je prepreden z več gorskimi verigami. Tibet meji od zahoda proti vzhodu z Indijskimi zveznimi pokrajinami Jammu in Kašmir, Himašal Pradeš, Uttaranšal, Sikim in Asam (po kitajski verziji) oz. Arunašal Pradeš (po indijski verziji), pa tudi z državami Nepal, Butan in Mjanmar. Skupna dolžina meje s temi tremi državami je 4.000 km. Tibet se razteza na površini 2,5 milijonov km2, in je razdeljen na tri geografske pokrajine: na severovzhodu je Amda, na jugovzhodu Kham U-Tsang na zahodu in centralni Tibet.

Na tem ozemlju samo živi samo približno dva milijona prebivalcev. Opredelitev Tibeta je zaradi različnih entitet, ki si to območje lastijo kot Tibet predmet sporov in razprav, zato sta njegova velikost in število prebivalstva podatka, ki jih je težko popolnoma natančno določiti. Tibet je od nekdaj veljal za težko dostopno samosvoje območje in verjetno tudi zato vabi številne popotnike. Do njega lahko pridete p dveh cestah, ki potekata po visokogorju. Ena iz Kitajske, druga pa iz Nepala, v srce Tibeta, vse do njegovega glavnega mesta Lhasa. Gospodarstvo Tibeta sloni na kmetijstvu, čeprav so zelo neugodne klimatske razmere in zato donosi sorazmerno majhni. Prebivalci Tibeta so polnomadi, ki se v poletnih mesecih s svojimi šotori in čredami jakov selijo po okoliških hribih. V zadnjem času se razvija turizem, za kar gre zahvala predvsem zgodovinskim znamenitostim in prečudoviti naravi. Kitajska vlada je dala zgraditi železniško progo, ki povezuje Tibet z drugimi deli Kitajske.

Na potovanje v Tibet se odpravite, če želite obiskati Lhaso, prestolnico tibetanskih samostanov, Jokhang, tržnico s svetim vzdušjem, palačo Potala, simbol Tibeta in stopiti na streho sveta.

Categories
Zdravje

Fidimed prehranski dodatki

Prehranska dopolnila, kakršna razvija in prodaja Fidimed, so namenjena ljudem z različnimi življenjskimi slogi, z različno starostjo, zdravstvenim stanjem in drugim razlikam. Eno izmed pomembnih dejstev, ki kažejo na to, zakaj Fidimed in drugi proizvajalca prehranskih dodatkov žanjejo takšen uspeh, je kakovost sodobne prehrane. Ljudje so se začeli zelo množično zavedati, da je sodobna prerana močno osiromašena. Ali veste, kaj so to prazne kalorije? S tem izrazom označujemo hrano, ki ima visoko energetsko vsebnost, vendar pa le malo mikro hranil, kot so vitamini in minerali.

Običajno pravimo, da je takšna prazna hrana industrijsko predelana hrana. Vendar pa je težava čedalje globlja in težje rešljiva. Podjetja kot so Fidimed in ostali se zavedajo, da celo surova hrana ni več takšna, kakršna je bila nekoč. Surovo meso danes nima iste kakovosti kot surovo mesto izpred 50 let. Tudi živali so krmljene s hrano, ki ni kakovostna in to se seveda odraža na kakovosti mesa. Zato prehranski dodatki, ki jih ponuja Fidimed, skušajo nadomestiti izgubljeno kakovost hrane.

Vendar pa ni težava le v kvaliteti prehrane, ampak je težava tudi v izbiri ljudi. Čeprav je hrana danes bistveno manj kvalitetna kot nekoč, lahko na trgovinskih policah še vedno najdemo kakovostno hrano, ali pa vsaj vemo, katera je bolj in katera manj kakovostna. Ker niso vsi pripravljeni uporabljati Fidimed dodatkov, izbirajo v svojem jedilniku veliko sadja in zelenjave. Vendar pa le malokdo je pripravljen vsaki dan pojesti toliko tovrstne hrane, kolikor je potrebuje, zato so Fidimed prehranski dodatki tako priročni. V zimskem času, ko sezonske zelenjave in sezonskega sadja ni prav veliko na izbiro, pridejo Fidimed izdelki še toliko bolj prav. Pa ne le zato, ker sezonskega sadja in zelenjave ni, ampak zato, ker postanejo takrat ti izdelki izjemno dragi in se bolj splača kupiti Fidimed dodatke. Vendar pa so Fidimed dodatki le dodatki, kar pomeni, da za zdravo prebavo, vnos vlaknin in fitokemikalij še vedno potrebujemo naravne izdelke.

http://fidimed.si/

Categories
Kartuše in tonerji

Do najcenejše kartuše lahko pridete tako, da si kupite set za polnjenje kartuš

Najcenejše kartuše so tisto, kar pogosto iščejo uporabniki, ki imajo svoje brizgalne tiskalnike za domačo uporabo. Kljub vsej digitalizaciji še vedno moramo veliko stvari natisniti. Brizgalni tiskalniki so dokaj poceni, tudi večnamenske naprave, ki poleg tiskanja nudijo še optično branje in kopiranje niso tako zelo cenovno oddaljeni. A, da tiskanje nikakor ni poceni, boste ugotovili kaj kmalu, še posebej takrat, ko je treba zamenjati prazne kartuše. Če se boste odpravili v trgovino s tovrstnim materialom, s namenom, da bi kupili komplet črne in barvnih kartuš, boste velikokrat zelo presenečeni. Cena takšnega kompleta kartuš lahko namreč preseže ceno novega tiskalnika, komplet pa se ob dokaj redni uporabi porabi zelo hitro. Posebna pozornost naj bo tako namenjena že ob samem nakupu tiskalnika, saj so tudi med različnimi proizvajalci velike razlike že v ceni tiskalnikov, pa tudi med samimi modeli.

Najcenejše kartuše so tako velikokrat zelo iskan način, kako prihraniti. Velikokrat velja, da cenejši kot je tiskalnik ob samem nakupu, bolj bodo kasneje drage nadomestne kartuše. Do najcenejše kartuše boste lahko prišli tako, da si kupite set za ponovno polnjenje kartuš. To je set, s katerim si lahko sami znova napolnite kartuše in vsebuje barve, brizgalko, držalo za polnjenje in pa seveda navodila. Takšen barvni set je namenjen večkratni uporabi, saj zadostuje za eno pa za kar štiri polnjenja. Pri vsakem naslednjem polnjenju, vam ni treba kupovati celotnega seta, ampak je dovolj, da si kupite le črnilo. Za polnjenje kartuš, ki ga boste opravljali sami, potrebujete navodila za uporabo ter dobro mero natančnosti in potrpežljivosti, z nekaj vaje pa lahko postanete pravi mojster. Je pa vsekakor treba vedeti, da je polnilni set namenjen le ponovnemu polnjenju originalnih kartuš. Do najcenejše kartuše pa lahko pridete tudi na takšen način, da kupite na novo obnovljeno kartuše.

Categories
Zdravje in lepota

Čakalna doba, ki jo uvaja neplačano prostovoljno zavarovanje

Prostovoljno zavarovanje v Sloveniji urejajo tri zavarovalnice in sicer Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica. Vsi tisti, ki tega zavarovanja še nimajo sklenjenega, lahko to naredijo preko njihovih spletnih strani, po pošti ali pa osebno v eni izmed njihovih poslovalnic. In kdo mora plačevati prostovoljno zavarovanje?

Osebe, ki so zaposlene po delovni pogodbi, imajo prostovoljno zavarovanje plačano s strani delodajalca, zato jim ni potrebno samostojno skrbeti. Otroci do 18. leta so vedno zavarovani prek enega izmed staršev, tako da otroci ne prejemajo položnic za prostovoljno zavarovanje. Po 18. letu pa se to spremeni. V primeru, da ima oseba status študenta ali dijaka, je lahko še vedno zavarovana po enem izmed staršev. To sicer velja le do dopolnjenega 26. leta starosti. Po tem, ko oseba dopolni 26. let, mora pričeti prostovoljno zavarovanje plačevati sama. To velja ne glede na to ali ima oseba status študenta ali ne.

Predvsem za študente, ki izgubijo status ali prekoračijo starostno mejo 26. let, je pomembna naslednja informacije. Po preteku statusa oziroma po dopolnitvi 26. leta imajo natančno mesec dni, da sklenejo prostovoljno zavarovanje. V primeru da v tem času tega ne naredijo, jih bo ob naslednjem plačilu doletela tako imenovana čakalna doba. To je obdobje treh mesecev, ki prične teči takrat, ko se plača prva premija za prostovoljno zavarovanje, ko oseba ni bila zavarovana več kot mesec dni. V teh treh mesecih zavarovanec plačuje premije, vendar pa ni upravičen do ugodnosti, ki jih prinaša prostovoljno zavarovanje. To pomeni, da v primeru, da potrebuje v teh treh mesecih kakšno zdravstveno storitev, bo moral še vedno sam plačevati doplačila, ki jih bi sicer krilo prostovoljno zavarovanje. Po tem, ko preteče obdobje treh mesecev, se vzpostavi normalno zavarovalno stanje.

Na te datume, ki jih uvaja prostovoljno zavarovanje, morajo osebe paziti same, saj jih nihče ne obvešča, zato tukaj ni prostora za zmote.

 

http://www.vzajemna.si/zavarovanja/vzajemna-zdravje/