Categories
Vrtno pohištvo

Vrtno pohištvo v novi podobi vrta

Ste že razmišljali, da bi korenito spremenili videz vašega vrta tudi tako, da bi zamenjali vrtno pohištvo? Vzemite v roke list papirja in svinčnik ter pričnite risati načrt, kakšna bo nova podoba vašega vrta. Določite kraj, kjer bodo po novem ležale gredice z rožami. Poleg njih določite prostor, kjer bo stalo vrtno pohištvo: vrtni stoli, vrtna miza, klopi in ostala vrtna garnitura, na katero se boste lahko udobno namestili in opazovali lepote cvetličnega vrta.

V naslednjem koraku morate določiti mesta, kjer se bodo nahajala drevesa in razni okrasni grmi. Odločiti se morate, ali bo vaš vrt bolj podoben sadovnjaku ali pa bo bolj podoben parku, seveda pa lahko uberete tudi vmesno pot. Vrtno pohištvo za sadovnjak je precej manj številno kot za vrt, ki ima zasnovo parka. V sadovnjaku boste potrebovali vrtno mizo, ki je precej robustna, če jo boste želeli uporabljati tudi kot delovno mizo. Za ta namen je bolj priporočljivo, da izbirate med vrtnimi mizami, ki so izdelane iz masivnega lesa, ali pa imajo mizno ploščo izdelano iz kovine. Tudi ostalo vrtno pohištvo za sadovnjak mora biti nekoliko bolj vzdržno, zlasti v primeru, da boste nanj odlagali orodja in druge pripomočke, ki jih boste uporabljali.

Če ste se odločili za vrt, ki bo imel videz parka, potem imate veliko več manevrskega prostora pri izbiri tega, kakšno vrtno pohištvo boste nanj namestili. Če ne nameravate porabiti veliko denarja, potem pozabite na masivni les ali pa na vrtno pohištvo iz kovine. V tem primeru poglejte raje za kakšno dobro ponudbo vrtnega pohištva iz umetnih materialov. Zagotovo boste našli kakšno dobro ponudbo po zelo dostopni ceni. Ne pozabite, da na vrt spadajo tudi vrtni ležalniki, na katerih se lahko odpočijete na prijetnem soncu ali v zavetju sence. Kadar kupujete vrtno pohištvo morate imeti v mislih predvsem to, da si boste z novo opremo povečali udobje.

http://www.vrtno-pohistvo.si/

Categories
Potovanja

Obiščimo morsko mesto Vrsar

Vrsar je staro naselje, ki leži med Porečem in Rovinjem. Vrsar je staro istrsko mestece, ki ima bogato kulturno zgodovino. Njegova zgodovina sega v stare rimske čase, kar pričajo tudi ostanki, predvsem na pristaniškem delu, ki so vidni še danes. Zagotovo je to ena izmed zgodovinskih znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati.

Kdor želi v Istri preživeti fantastičen dopust, je zanj zagotovo Vrsar prava odločitev. Vzdušje v tem kraju je tradicionalno mediteransko. Sproščeni in gostoljubni domačini skrbijo za popolno turistično ponudbo, ki obsega vse, kar si gostje zaželijo. Vrsar je prijeten kraj, po kateremu se boste sprehajali z navdušenjem. Posebna strnjena arhitektura, ki se vzpenja in spušča na rahlem pobočju, daje vtis pravega malega obmorskega mesteca, ki živi v harmoniji z morjem in preostalimi naravnimi lepotami. Obmorska mesta imajo namreč popolnoma drugačen utrip kot celinska. Ljudje, ki iščejo oddih, ki se želijo nadihati svežega in zdravilnega morskega zraka, bodo hitro spoznali, da je Vrsar odličen za takšen dopust.

Vrsar je primeren tako za poletni kot tudi zimski dopust. Mediteranska klima zagotavlja prijetno tople in sonca polne poletne mesece. V zimskem času pa se temperature le redkokdaj spustijo tako nizko, da si je potrebno nadeti rokavice, šale in kape. Vrsar je mesto, ki ga sonce osvetljuje skozi celoletno obdobje. Če ste eden izmed tistih, ki ne želijo tvegati z vremenom, potem je hrvaška obala nasploh primerna turistična destinacija. Tam je padavin precej malo, lahko pa izbirate pretežno tiste mesece, za katere statistika kaže, da pade najmanj padavin.

Vrsar ima veliko zanimivih oglednih točk. Vzemite si čas in obiščite cerkev Sv. Foške in številne kapelice. Če ste bolj romantični po naravi, potem morate nujno na razgledno točko vrsarskega starega grada. Razgled je nekaj, kar vam bo vzelo dih in ostali boste presunjeni še nekaj časa. Vrsar vas bo napolnil s prijetnimi spomini in vam omogočil, da se odpočijete in regenerirate.

Preverite kaj lahko počnete v tem mestu tukaj

Categories
Počitnice

Udobje mobilne hišice

Mobilne hišice predstavljajo najbolj moderen način za preživljanje dopusta v kampih ob morju. Kot že samo ime pove, gre za prave pomanjšane verzije stanovanjskih hiš, ki ponujajo visoko stopnjo udobja. Primerne so praktično za vsakogar. Za mobilne hišice se pogostokrat odločajo mlade družine, ki želijo preživeti dopust v kampu čim bližje morju, vendar ker je otrok še premajhen, ne bi radi tvegali s šotorjenjem. Za mobilne hišice se odločajo tudi skupine prijateljev in pari, ki si radi privoščijo udobje.

Zakaj bi po celoletnem delu morali na dopustu tvegati, da vas spravi v slabo voljo slabo vreme? Če se odločite za mobilne hišice v kampu, vam ne boste ne veter in ne dež mogla pokvariti dobrega razpoloženja, saj mobilne hišice ponujajo vso potrebno zaščito. Čeprav je kampiranje s šotorom posebno prijetno doživetje, pa se nihče ne more razveseliti nočne nevihte, ki poplavi šotor. Pred takšnimi neprijetnostmi vas bodo mobilne hišice uspešno zaščitile.

V kampih, kjer so na voljo mobilne hišice, se te postavljene zase, tako da se običajno ne mešajo z avtokampi, prikolicami in šotori. Običajno so postavljene tako, da ima vsaka hišica svoj lastni vrt, na katerem lahko postavite ležalnike, igrala, bazenček in podobne dopustniške artikle. Nekatere mobilne hišice imajo tudi svojo lastno verando z baldahinom, pod katero je postavljena miza. Če si svojo hišico rezervirate dovolj zgodaj, lahko dobite takšno s pogledom na morje, tako da lahko vsak večer pripravite romantično večerjo s pogledom na sončni zahod.

Vse mobilne hišice ponujajo vrhunsko udobje. V lastni kuhinji si boste lahko pripravili svojo hrano, kar pomeni, da boste privarčevali, ker ne boste plačevali za hrano v gostilnah. V svojo ločeni spalnici boste imeli mir za popoln počitek, lastni tuši in sanitarije pa vam bodo zagotavljali vso potrebno intimo. Mobilne hišice so udobne in cenovno ugodne alternative za preživetje dopusta v kampu, ki ga velja poskusiti.

Več informacij tukaj

Categories
Šport

Oprema za pohodništvo

Oprema za pohodništvo igra najmanj dve pomembni vlogi. Prva je ta, da zagotavlja varnost, druga pa je v tem, da ustvari boljše pogoje za to, da sta hoja in vzpon lažja. Vsak izkušen pohodnik se zaveda, kako pomembna je pripravljenost v hribih in gorah. Vremenske razmere so lahko izjemno nepredvidljive – če je pol ure nazaj še sijalo sonce, lahko zdaj divja pravo neurje. Zato je pohodništvo, zlasti v višjih predelih, lahko precej nevarno, če pohodniki nimajo s seboj primerne opreme.

Pa pričnimo na začetku. Najprej primerna pohodniška oblačila. Prvo pravilo pri oblačenju za pohodništvo je: ne oblačite si težkih enodelnih oblačil. Pomembno je, da se oblečete v več slojih. Razlogov za takšen pristop je več. Če ste oblečeni v več slojih, potem se lahko med pohodom, če vam postaja toplo, slečete tako, da odstranjujete sloj za slojem. S tem boste ves čas zagotavljali optimalno toploto. Drugi razlog za to pa je ohranjanje toplote, ki je za pohodništvo izjemno pomembno. Sloji oblek ustvarjajo toplotni most, ki bolje zadržuje temperaturo. Dva lažja kosa oblačil lahko bolje izolirata toploto kot ena težka jakna.

Naslednja pomembna točka za varno pohodništvo so kvalitetna obuvala. Niti ni toliko pomembno, za katero blagovno znamko se odločate, saj so večinoma vse tiste, ki jih prodajajo v specializiranih prodajalnah, dovolj kakovostne. Bolj je pomembno to, da kupite čevlje za pohodništvo, ki so vam udobni. Če vas že v trgovini nekje žulijo, pomislite kako vam bo neprijetno sredi napornega vzpenjanja. Bodite pozorni predvsem na podplat, ki mora zagotavljati dober oprijem s podlago. Če vas vleče bolj v visokogorsko pohodništvo, potem potrebujete težek čevelj z visokim gležnjem. Za tiste, ki jih bolj privlači pohodništvo po gozdnih poteh, tekaških stezah in nižjih hribih pa pridejo v poštev nizki čevlji za pohodništvo, saj je gležnjev v takem primeru ni potrebno še dodatno ščititi.

Poiščite več informacij tukaj

Categories
Zdravje in lepota

Zakaj je potrebno prostovoljno zavarovanje?

Prostovoljno zavarovanje potrebujemo skoraj vsi odrasli ljudje, ki živimo v Sloveniji, saj lahko s sredstvi iz obveznega zdravstvenega zavarovanja odplačamo le del zdravstvenih potreb. V večini primerov morajo zavarovanci, ki imajo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja doplačati za stroške nekaterih zdravstvenih storitev. S prostovoljnim zavarovanjem poskrbimo za nakup nekaterih zdravstvenih pripomočkov, zobotehničnih nadomestkov, fiksnih zobnih aparatov ter zdravil, ki so na negativni listi, oziroma jih z belim receptom v lekarnah doplačamo. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje se razdeli na dva dela in sicer na dopolnilno zdravstveno zavarovanje in na nadstandardno.

Poznamo še druge oblike prostovoljnega zavarovanja, to je nadomestno, ki je namenjeno osebam, ki nimajo pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja in vzporedno, to pa je ene vrste nadstandardnega zdravstvenega zavarovanja. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje je oblika zavarovanja, za katerega se odločimo sami, od tu tudi naziv prostovoljno. Prav nihče nas v to ne sili, žal pa je situacija takšna, da je prostovoljno zavarovanje skoraj nuja, saj z obveznim zavarovanjem pokrijemo le malo zdravstvenih storitev. Prostovoljnega zavarovanja ne rabijo sklepati in plačevati otroci, dijaki in študentje, ki imajo status. Morajo pa ga plačati tisti študentje, ki so svoj status izgubili ali pa šolanje že zaključili. Prostovoljno zavarovanje se še posebej priporoča vsem, ki so pri uresničevanju pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja dolžni storitve doplačevati, kar velja predvsem za zaposlene. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje pa je še kako priporočljivo tudi za tiste, ki so v pokoju in za kmete. Prostovoljno zdravstveno zavarovanje lahko sklenemo pri zdravstvenih zavarovalnicah tako, da jih bodisi obiščemo ali pa tako, da zavarovanje sklenemo na njihovi spletni strani v e poslovalnici. Z rednim plačevanjem mesečnih premij se izognemo nepotrebnim skrbem in strahu, da se nam bo zgodilo, da nam bo zdravnik ali zobozdravnik izstavil nepotrebni račun. Prostovoljno zavarovanje, je to vsekakor smotrna odločitev in varna naložba v brezskrbno prihodnost.

Categories
Bolečine

Kakšen je lahko vzrok za boleče grlo?

Boleče grlo je eden izmed najbolj pogostih razlogov, zaradi katerih se odpravimo po pomoč, bodisi k zdravniku ali pa le do prve lekarne. Vzrokov za boleče grlo je seveda lahko več, eden in najbolj pogost, še posebej v zimskem času je posledica okužbe z virusi ob prehladu ali ob gripi ali pa kot posledica okužbe z bakterijami, kar se zgodi takrat, ko zbolimo za angino. Kadar je govora o virusni okužbi, se lahko samozdravljenja lotimo sami, povsem druga pa je zgodba, ko je govora o bakterijski okužbi, saj je v tem primeru obisk zdravnika nujno potreben. Kadar nas napade virusna okužba in nas boli grlo se navadno odpravimo v lekarno, kjer imajo na izbiro kar nekaj bolj in manj uspešnih pomagal v boju z bolečino. Boleče grlo, ki je vneto je največkrat posledica bakterijske ali virusne okužbe, oziroma krajevnega draženja, ki v nekaj dneh izgine. Boleče grlo je lahko posledica vdihovanja dražečih snovi in tujkov, pritiska na vrat ali na grlo z zunanje strani, zaradi dihanja skozi usta, pa tudi pri uživanju dražeče hrane ali pri pitju gaziranih pijač.

Povzročitelji bolečega grla so lahko virusi, ki povzročijo prehlad, nahod in gripo ali bakterije, ki povzročijo streptokokno okužbo. Sluznica je lahko pri tem vneta, lahko je pokrita z oblogami, običajno bolečino v grlo spremljajo izcedek iz nosu, kašelj in povišana telesna temperatura. Če se pri bolečem grlu odpravimo k zdravniku, navadno dobimo antiseptike, ki razkužijo ustno votlino, lokalne anestetike, ki bolečino olajšajo in najrazličnejše pastile, ki imajo protivnetne učinke. Ko nas preseneti boleče grlo, nas skeli in peče, si lahko pomagamo tudi sami, na povsem naraven način. Mnoge zdravilne rastline namreč vsebujejo protivnetne in antiseptične učinkovine, predvsem eterična olja. Boleče grlo je neprijetno in velikokrat otežuje žvečenje in požiranje hrane, zato se je dobro ogibati pekoči hrani.

http://fidimed.si/vsi_proizvodi

Categories
Prevajanje

Kakšen mora biti kakovosten prevod iz angleščine?

Prevod iz angleščine je storitev, ki je na samem področju prevajanja v zadnjih letih na samem vrhu. To pa v prvi vrsti zaradi tega, ker je prav angleški jezik tako v poslovnem svetu, kakor tudi v strokovnem svetu prvi svetovni jezik. Tako kot vsak prevod, mora biti tudi prevod iz angleščine opravljen kar se da profesionalno, druga najbolj pogosta zahteva naročnika pa je v prvi vrsti tudi zanesljivost. Zelo je pomembno, kdo in na kakšen način je takšen prevod opravil. Zaradi slabih razmer na trgu dela se marsikdo oprime rešilne bilke, zato se pojavlja vedno več prevajalcev, ki delajo prevod iz angleščine zgolj na pamet, dobesedno, kar pa se vedno ne izkaže kot dobra odločitev. Prevod iz angleščine mora biti opravljen s strani kakovostnega samostojnega prevajalca ali pa prevajalske agencije. Takšen prevod je opravljen po dogovoru, v dogovorjenem roku, brez izgovorov in brez zamud.

Prevod iz angleščine, ki ga naročnik nujno potrebuje, a ga zaradi slabih navad prevajalca ni v želenem času od nikoder, lahko povzroči kar nekaj povsem nepotrebne jeze, pa tudi škode. Prevod iz angleščine mora biti opravljen kakovostno in strokovno, kar je za večino naročnikov izjemnega pomena. Posledice napačno prevedenega prevoda iz angleščine so lahko, če je napak malo sicer do določene mere moteče, predvsem, ko je govora o sodnih prevodih ter o prevodih raznih pogodb, celo usodne. Da bo prevod opravljen zares kakovostno, ga mora opraviti anglist, saj se lahko v nasprotnem primeru v besedilu pojavijo tudi nepopravljive napake, ki prinesejo veliko več škode, kot pa koristi. Samo tisti prevajalec, ki ima večletne izkušnje, znanje in je obenem vešč različnih prevajalskih orodij je tisti, ki lahko zagotovi kvaliteten prevod iz angleščine. Ker je angleški jezik zelo kompleksen, po svoje pa tudi zahteven, zahteva prevod iz angleščine veliko truda, znanja in izkušenj.

Categories
Športna oprema

Kakovostno spodnje perilo za vsako športno aktivnost

Spodnje perilo, ki ga se ga nosi ob najrazličnejših športnih aktivnostih, se v marsičem razlikuje od navadnega spodnjega perila. Tako imenovano športno spodnje perilo še od daleč ni enako navadnemu spodnjemu perili, ki ga nosimo ob vsakodnevnih aktivnostih in posebnih priložnostih. V kakovostnem spodnjem perilu se med izvajanjem narazličnejših športnih dejavnosti, mora človek počutiti kar se da prijetno, zato je športno oblačilo brez nepotrebnih in motečih šivov, brez raznih okrasnih delčkov, ne sme nas tiščati, predvsem pa mora v prvi vrsti nuditi dobro oporo.

V praksi pomeni kakovostno spodnje perilo takšno, ki je oprijeto, a nikakor ne tako zelo, da v njem ne bi mogli dihati, udobno, mehko in narejeno iz posebnih materialov. Visokokakovostno spodnje perilo je namenjeno smučanju, pohodništvu, teku v naravi, notranjim aktivnostim, skratka vsem športnim panogam, ki jih ljudje izvajajo bodisi profesionalno ali pa povsem za svoje veselje in dobro počutje. Kakovostno spodnje perilo mora telesu zagotoviti odvajanje vlage, a ga mora vseeno ohraniti suhega in primerno toplega. Če ima človek med športno dejavnostjo oblečeno kakovostno in temperaturi ozračja primerno spodnje perilo, ne bo imel težav s prekomernim potenjem. Takšno spodnje perilo je izvrstna izbira predvsem za tiste, ki svoje športne aktivnosti opravljajo zunaj, na mrazu, saj mu perilo zagotavlja, da koža ves čas ostaja suha in topla. Seveda pa je na drugi strani še ena skrajnost, to je vročina, zato lahko na tržišču kupite tudi spodnje perilo, ki je narejeno posebej za ekstremno vroče vremenske razmere. Kakovostno spodnje perilo, ki ga uporabljajo tisti, ki se ukvarjajo s športno aktivnostjo je narejeno iz sintetičnih vlaken, ki vode vase ne vpijejo, ampak jo odvajajo. Najbolj pogosti materiali, ki so uporabljeni za tovrstno spodnje perilo so mikrovlakna, športna volna, poliamid ali najlon, viskoza, elastan in bombaž, ki je znan po tem, da je trpežen.

Categories
Azija Počitnice Potovanja Tibet

10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu

Tibet ima številne znamenitosti iz zgodovine, zanimivo sedanjost in vznemirljivo prihodnost, ki kar čakajo, da jih odkrijete. Med 10 najzanimivejših zanimivosti v Tibetu, ki so hkrati najbolj obiskane, sodijo: Palača Potala, ki je simbol Tibeta, in se nahaja v Lhasi. Imenuje se po gori Potalaka, to je kamniti rt na južnem koncu Indije, mitološkem bivališču Avalokiteshvara, ki v prevodu pomeni »gospod, ki gleda dol«. Palača Potala je bila glavna rezidenca Dalajlam, vse do 14. Dalaj Lame, ki je leta 1959, v času vstaje pobegnil v Indijo. Od tedaj je palača Potala muzej in ena izmed petdesetih svetovnih znamenitosti, ki jih morate videti od blizu. Leta 1994 je bila palača Potala vpisana na seznam Unescove svetovne dediščine.

 

Tibet

 

To pa ni edina znamenitost, vpisana na Unesco seznam, ki jo lahko najdete v Tibetu. Leta 2000 in 2001 so na seznam namreč dodali še tempelj Jokhang in palačo Norbulingka. Jokhang, živahna tržnica s svetim vzdušjem, pomeni v prevodu »Budin dom« je tempelj, katerega posebnost je ta, da se v njem zbirajo različne budistične sekte, sam samostan pa ne pripada nobeni od njih. Norbulingka je naslednja znamenitost Tibeta, to je palača, ki pripada parku v Lhasi in je bila zgrajena leta 1755, kot letna rezidenca Dalaj Lame. Med 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu pa sodi še Kajlaš, sveta gora vzhodne Azije. Tibetanci jo imenujejo Kangrinpoče-dragocen snežni dragulj, romanje na to goro pa odpusti prav vse grehe. Guge, ki so bile ustanovljene nekje v 10. stoletju, izgubljeno kraljestvo na jezerskem dnu je naslednja znamenitost, ki jo lahko obiščete v zahodnem delu Tibeta. Bazni tabor Mount Everesta, v kraljestvu najvišjih gora in sestop iz baznega tabora je vstop v neskončno divjino zahodnega Tibeta, saj daleč za vami ostanejo zadnje vasice, vas pa vodi pot v veličastje nedostopnega in odmaknjenega Tibeta. Od leta 1980 pa turisti zelo radi obiščejo še dve izmed najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, to sta jezeri Namtso in samostan Tashilhunpo. Jezero Namtso imenujejo tudi nebeško jezero in je eno izmed najbolj popularnih turističnih destinacij v Tibetu, ter leži na višini 4718 metrov. Samostan Tashilhunpo, zgrajen leta 1447, je nekoč bil dom Panchen Lame. Jezero Mansorovar je eno izmed štirih svetih jezer in pomemna točka za številne romarje, ki se ne glede na temperature v njem okopajo. In še zadnje izmed 10 najzanimivejših znamenitosti v Tibetu, samostansko mestece Sakya, ki se ponaša z najbolj atraktivno dvorano v Tibetu, in s svojevrstno kombinacijo barv.