Categories
občina

Ig – majhno mesto v bližini slovenske prestolnice

Ig je majhno mesto, ki se nahaja deset kilometrov južno od središča slovenske prestolnice.

Ig slovi po izjemni lokaciji, katere del so naravne znamenitosti in naravne danosti. Dolga tradicija poseljenosti tega območja ni naključje. Ljubljansko barje je bilo v času koliščarjev idealna lokacija za postavitev bivališč na kolih. V bližnji okolici so imeli vse možnosti za živinorejo, poljedelstvo, lov, nabiralništvo ter poljedelstvo. Kasnejša obdobja so ponudila so prebivalcem na tem območju nudile izziv izkoristka materialov, kot sta kamen in železovo rudo ter že omenjeno bogastvo lesa v bližnjih gozdovih gozdov. Ig in okolica bil zato že v preteklosti znan kamnosekih, fužinarjih, kovačih ter drugih mojstrih, ki so znali izkoristiti naravne danosti v okolici. Med naravna bogastva sodita tudi reka Iščica ali Ižica ter Iški Vintgar. Iščica ali Ižica izvira v samem centru mestu Ig. Začetek toka reke z majhnim padcem je kraški izvir. Tok reke je stalen, višina vode pa se giblje od pol metra do metra in pol. Reka je bogato porasla z makrofiti od izvira do izliva. Po dvanajst kilometrih se Iščica ali Ižica pri Črni vasi izliva v Ljubljanico kot njen desni pritok. Iški vintgar se nahaja v bližini mesta Ig, tristo do štiristo metrov globoko sotesko, po kateri teče reka Iška. Nastanek soteske povezujejo z delovanjem tektonskih sil, ki so se preoblikovale v kamenine v zadnjih desetih milijonih let. Soteska je najostrejša naravna razmejitev Dolenjske in Notranjske. Prebivalci mesta in občine Ig imajo na dosegu roke priljubljeno izletniško točko za plezalce, pohodnike in sprehajalce. Vodno bogastvo na območju občine Ig je bilo pomembno tudi v preteklosti, med drugim je omogočalo plovbo med oddaljenimi mesti in naseljih ob vodotokih in vodnih površinah. Skupaj z obrtjo in naravnimi danostmi je omogočalo učinkovito poselitev vse do današnjih dni.

Ig je mesto in občina v neposredni bližini slovenskega glavnega mesta.

Categories
Izobraževanje

Popravci v šoli, sliši se grozno

Življenje nam prinaša uspehe in neuspehe. Tudi v šoli. Včasih se nam zgodi, da nam stvari pač uidejo iz rok, čas nas prehiti in rezultat tega je popravni izpit. Sliši se grozno, toda vsaka stvar je za kaj dobra, kajneda? S tem se seveda ne bodo strinjali starši otrok, ki vse svoje upe polagajo na otroka. Toda, potrebno je poiskati rešitev in ne obupavati naprej.

Včasih nam popravni izpit uspe izdelati brez pomoči. Bili smo pač leni, ni se nam ljubilo hoditi v šolo ali pa nismo poslušali naših dragih učiteljev. V času popravnih izpitov smo se vzeli v roke, sedli za mizo ter se pričeli učiti. In uspelo nam je. Vedeti pa moramo, da so to osamljeni primeri tistih, ki so izjemno inteligentni, dojemljivi, dosledni in lahko sami pridejo do cilja. Takih učencev je v resnici zelo malo. Slej ko prej se zgodi, da naletimo na problem in sami ne moremo naprej. Včasih je to le pomanjkanje volje in doslednosti. Kdo nam bo pomagal takrat? Starši, sorodniki, bratje, sestre, prijatelji? Po navadi ne.

Popravni izpiti niso obvezni, na pomoč nam priskočijo inštrukcije

V ključnem momentu moramo poseči po strokovni pomoči. Popravni izpiti niso lahki in ponavadi je snov obsežna, časa pa več kot le premalo. Za to obstaja rešitev, ki se ji reče tudi inštrukcije ali bolje rečeno intenzivne inštrukcije. Po domače to pomeni, da pokličemo strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami za določenem predmet, kjer imamo popravni izpit, in se z njim dogovorimo za srečanje. Potrebnih je le nekaj ur in nekaj našega denarja in uspeh je skorajda vedno zagotovljen.

Categories
dom Pohištvo

Lepo pohištvo za dnevno sobo

Za inspiracijo pri opremljanju dnevne sobe lahko uporabite ključne besede oprema dnevna soba, ki jih vpišete v spletni iskalnik. Če tega nastavite na slikovno iskanje, boste dobili veliko zanimivih idej. Na fotografijah boste našli različne dnevne sobe, ki so opremljene minimalistično, romantično, trendovsko ali kako drugače. Tako si boste lažje predstavljali, kako bo videti vaša dnevna soba, če jo opremite z določenim pohištvom in dodatki. Prav od teh je velikokrat odvisno, kakšen bo končni izgled. Še pred tem pa je treba izbrati pohištvo in premisliti, kaj vse v dnevni sobi sploh potrebujete.

Categories
Tiskanje

Kakšni tonerji obstajajo za laserski tiskalnik?

Ko kupujete laserski tiskalnik, morate vedno preveriti, kakšen toner je uporabljen. Seveda je najbolje, da se uporabljajo čim večji tonerji za laserski tiskalnik, saj to pomeni, da boste kupili novega bistveno kasneje. Pri tem pa večji tonerji za laserski tiskalnik niti niso toliko dražji kot manjši. Eni manjših so na primer za 1.500 printov, kar je za podjetje praviloma čisto premalo in podjetja, ki niti ne tiskajo tako zelo veliko, tak toner porabijo v dveh do treh mesecih. Zato je še najbolje, da se to preveri v naprej in v kolikor je možno vstaviti večji toner v laserski tiskalnik, potem je ok, v kolikor pa ne, pa vam vsekakor svetujem, da se takšnega tiskalnika na dolgo in široko izognete. Sicer boste dali na 2 – 3 mesece le okoli 50 €, če se ne boste odločili za originalne tonerje, vendar pa če to preračunate na letno osnovo, pa to vsekakor ni več tako zelo malo. In vsekakor je to zelo nepotreben strošek. Večina proizvajalcev ta podatek jasno skriva in ga ne navaja v tehničnih lastnostih, zato morate sami bistveno bolje pogledati.

Če pa ne želite, da bi se vam zgodila kakšna nepravilnost pri nakupu, na katero boste pozabili, ker je res ogromno podobnih majhnih stvari, ki jih morate preveriti, pa vam svetujem, da nakup opravite pri podjetju Anderwald. Anderwald se nahaja v Ljubljani in imajo poleg prodaje tudi uradno servisno službo, torej vam nikakor ne bodo prodali slabega tiskalnika, saj vedo, da se jim boste zagotovo pritožili, ker vam laserski tiskalnik, ki ste ga kupili, nikakor ni všeč.

Ponudbo lahko preverite na http://www.anderwald.si/laserski-tiskalniki

Categories
Otroška oprema

Stolčki za hranjenje morajo biti zanimiv in lepo oblikovani

Izzivi vseh staršev so kako prepričati otroka naj pride za mizo v času kosila. Otroci so nemirni, razgrajajo pri mizi, zato je miren obrok z vašim malčkom prej izjema, kot pravilo.

Kako nahraniti otroka?

Čas kosila je za otroka nekaj kar predstavlja oviro pred zabavo. Ker mora biti med tem ko je pri miru, je hranjenje nekaj česar ne mara. Zato potrebujemo rešitev. Stolčki za hranjenje so vsem otrokom všeč. Zlasti, če so okrašeni z različnimi motivi in določenimi gumbki. Naj bo stolček vašega malčka nekaj kar bo hotel uporabljati in naj se na njem igra, med tem ko ga vi hranite.  Otrok se bo podzavestno hranil, ker bo zaposlen z igranjem.

Hranjenje otroka je nekaj kar predstavlja izziv vsakemu staršu. Predvsem prepričanje, da mora jest je tisto kar je najtežje. Ker pa se radi umažejo je tudi čiščenje tisto kar nas potem čaka. Kje je težava? Otrok na hrano ne gleda tako kot na hrano gledajo odrasli. Otrok vidi v hranjenju zabavo in igro. Zato ni hudič, da bo roka dajal na in v hrano in posledično bo vse okrog njega umazano. Pa še sam se bo umazal. Stolčki za hranjenje zopet predstavljajo odlično rešitev. Predvsem za to, ker so visoki in so nekako zaklenjeni. Naša naloga je potem la še spraviti žlico v tista majčkena usteca. Pa vendar tudi to ni lahko. Zato je pomembno, kot smo že zgoraj omenili, naj bo čas za kosilo ob enem čas, ko se otrok igra. Stolčki za hranjenje morajo biti oblikovani in narejeni tako, da bodo za otroka zanimivi. Nekako tako, da si bodo želeli biti v tem stolčku. Torej, vse je igra misli, kako prepričati otroka, da so stolčki za hranjenje varni in zabavni.