Categories
dom

Postelje so osnovna oprema vsakega doma

Postelje so zelo osnovna oprema vsakega doma. Poleg postelje sodijo pod osnovno opremo sanitarije ter razna druga oprema. Z njimi si lahko ustvarimo osnovne življenjske pogoje, čeprav na prvi pogled izgleda dom prazen. Sodobni življenjski pogoji pogosto terjajo kompromise, kar lahko pomeni tudi skromno ter hkrati kakovostno izbiro.

Kakovost mora pri izbiri postelje igrati pomembno vlogo.

Skromna izbira je lahko zelo kakovostna

Skromna izbira v tem primeru pomeni, da dajemo prednost kakovosti pred količino. Prestižna vzmetnica postelje lahko stane pravo bogastvo, vendar zgotavlja uporabniku spanec na zelo visokem kakovostnem nivoju. Med spanjem se dobro spočije in regenerira, kar posledično daje možnosti za kakovostno izkoriščen čas namenjen profesionalnim ali prostočasnim aktivnostim. Obratno lahko imajo postelje osnovne vzmetnice, v spalnici pa imamo celo vrsto pohištva. Vendar obilica pohištva v ničemer ne prispeva k boljšemu spancu. Zato velja dobro razmisliti o zahtevah in prioritetah pri izbiri postelje oziroma opremi spalnice. Poleg vzmetnice na kakovost postelje vplivajo tudi druge lastnosti. Največkrat so vzmetnice postelje dvignjene nad tlemi, kar mnoge premami v izkoristek praznega prostora. Nekateri v tem primeru prostor izkoristijo za večji predal v katerega pospravijo karkoli želijo, lahko si omislijo dodatno ležišče ter kako drugače izkoristijo ponujen prostor. Druga skrajnost predvideva ohranitev praznega prostora z namenom boljšega pretoka zraka ter zračenja vzmetnice oziroma ležišča na sploh. Med spanjem organizem uravnava optimalno temperaturo in vlago, z dobro vzmetnico in možnostjo pretoka zraka pod njo je ta naloga lažje izvedljiva. Podobno se z isto nalogo soočijo najkakovostnejša ležišča, le da je prostor drugače izkoriščen. Dodatna prednost postelje z neizkoriščenim prostorom pod ležiščem je lažje vzdrževanje čistoče spalnega okolja. Zapolnjen prostor se obratno v razmeroma kratkem času zapolni z prahom in drugimi snovmi, ki lahko negativno vplivajo na počutje in zdravje. Ohranjanje čistoče in snažnosti v spalnem okolju je za dober spanec in regeneracijo enako pomembno, kot izbira postelje z individualnim zahtevam najprimernejšimi lastnostmi. Kopujete novo posteljo ali opremlajte splanico? Vsekakor preglejte ponudbo, ki jo ponuja Harvey Norman.

Categories
Delovna mesta

Bruto in neto plača

Bruto neto je pojem, ki ga vsak dober izračun plače upošteva. Med informacijami srečujemo tako bruto kot neto znesek plače. Kateri znesek plače je bolj koristen je odvisno od osebe in njenega interesa. Zaposlenemu je informacija o neto plači bolj koristen, kot bruto znesek plače v zaposlitvenem oglasu ali na zaposlitvenem razgovoru.

Grob, okviren in natančen izračun plače

Dejanski dohodek prikazuje neto znesek, bruto znesek ima dodane razne prispevke. To so prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevki za socialno varnost, zdravstveno zavarovanje, prispevek za zaposlovanje, prispevek za starševsko varstvo in akontacija zavarovanja. Predvsem moramo naštete prispevke upoštevati ob navedbi bruto zneska, ko jih odštejemo dobimo neto znesek.

obračun plače - finance

Iz bruto in neto zneska sta izključena stroška malice in prevoza na delo. Obračunana sta posebej, zato ne spadata v bruto oziroma neto znesek. Ločevanje je zelo pomembno predvsem pri zaposlitvenih razgovorih ter pri analiziranju zaposlitvenih oglasov. Z izračuni se je dodatno vredno potruditi ob pregledu obračuna plače vsak mesec. S tem osvojimo in sproti osvežujemo znanje, pridobimo izkušnje izračuna, seznanjen smo s spremembami ter smo na splošno bolje informirani.

Največji interes za izračun plače oziroma pregled obračuna je v primerih, ko znesek kljub načeloma enakim dejavnikom odstopa od preteklih izračunov.

Preračun plače iz bruto v neto znesek izvedemo na več načinov. Grobi izračun lahko izvedemo preko ocene bruto zneska ali preko izkušenj iz preteklosti. Če nam je bruto znesek prenizek, potem neto zneska niti ne bomo računali. Poiskali bomo drugo zaposlitveno alternativo, kjer bo bruto in posledično neto znesek ustrezno višji. Natančnejši izračun plače izvedemo preko referenc ali spletnih kalkulatorjev. Za preračunu preko izkušenj iz preteklosti se odločimo, ko je cilj pridobiti okvirni znesek plače. Natančnost je odvisna od izbrane reference.

Spletni kalkulator je zelo koristno orodje, ki omogoča natančen preračun iz bruto v neto znesek skladno z natančnostjo vnesenih podatkov ter upoštevanjem vseh postavk.