Categories
Zavarovanje

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja omogoča vpogled v vaše pravice

Za plačilo premije obveznega zdravstvenega zavarovanja je odgovoren delodajalec, v primeru lastne dejavnosti ali brezposelnosti pa mora zavarovanec za to poskrbeti sam. Preverjanje zdravstvenega zavarovanja je eden od načinov, da ugotovite ali imate urejeno obvezno kot tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

 

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je javni zavod, ki je nosilec in izvajalec obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z rednim plačevanjem premije obveznega zdravstvenega zavarovanja si v določenem obsegu zagotovite plačilo zdravstvenih storitev, nadomestilo plače med začasno zadržanostjo od dela in povračilo potnih stroškov v zvezi z uveljavljanjem zdravstvenih storitev.

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja je zelo enostaven postopek

Pomembno je, da preverjanje zdravstvenega zavarovanja opravite pred obiskom zdravnika. V primeru, da nimate urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko zgodi, da boste morali plačati zdravstvene storitve v celoti. Ker pa to običajno niso majhni zneski, vas to lahko veliko stane. Prav tako je pomembno, da opravite poizvedbo tudi za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je prav tako pomembno. Res je, da zanj običajno poskrbite sami, vendar nikoli ne veste kdaj in kje lahko pride do določenih napak in nesporazumov.

Preverjanje zdravstvenega zavarovanja lahko storite zelo enostavno z mobilnim telefonom. Pri tem pošljete SMS sporočilo s ključno besedo in 9-mestno številko, ki je na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja. Če imate možnost dostopa preko spleta se lahko odločite za drugi način preverjanja. To je preverjanje preko spleta. Obiščite spletno stran Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kjer enostavno vpišete številko, ki je na vaši zdravstveni kartici in dobili boste odgovor na vašo poizvedbo.

Categories
Zabava

GSM aparati v novih vlogah

Medtem ko so bili GSM aparati še kakšnih 10 let nazaj najbolj uporabni predvsem za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil, so v zadnjih letih prevzeli razne druge vloge, v katerih se prav tako dobro obnesejo. Največ zaslug za to ima razmah interneta in razvoj sodobnih tehnoloških naprav, seveda pa tudi napredek na področju pametnih telefonov, ki se lahko s temi novimi tehnologijami odlično povezujejo. Tako sodoben telefon ni namenjen le komuniciranju, temveč ima pogosto bolj izrazite druge naloge. GSM aparati seveda še vedno omogočajo komunikacijo, pravzaprav na tem področju odpirajo ogromno novih možnosti, ki jih za klepet s prijatelji in znanci odpirajo razne internetne storitve. A čisto možno je, da bo komunikacija pomenila le manjšino opravil, ki jim bo služil telefon. Sodobni GSM aparati recimo omogočajo oddaljeno upravljanje drugih naprav, na primer domače opreme, prav tako olajšajo razna službena opravila in prostočasne dejavnosti. Pravzaprav je spekter funkcionalnosti sodobnih telefonov praktično neomejen, zato bo pravo uporabo za svoj telefon našel prav vsak uporabnik.

Napredek med GSM aparati

Sodobni telefoni so bistveno naprednejši že v primerjavi z nekaj let starimi modeli, še bolj pa seveda s svojimi zmogljivostmi in funkcionalnostmi izstopajo, če jih primerjamo s starejšimi predhodniki. Ne gre pa le za napredek, ki so ga deležni sami GSM aparati, temveč se hkrati razvija tudi infrastruktura in spremljevalne tehnologije. Omenimo recimo nadgradnje mobilnega omrežja, ki danes ponuja bistveno več. GSM aparati lahko preko mobilnega omrežja dostopajo do spleta, in to z vedno večjimi hitrostmi in brez omejitev pasovne širine. Zasluga za tak luksuz gre tudi ponudnikom mobilnih povezav, ki oblikujejo privlačne pakete, v katere so pogosto vključeni tudi sami GSM aparati. V prihodnje gre pričakovati še večji napredek, torej še boljše naprave in nove funkcionalnosti, pa tudi uporabne rešitve za nekatere težave, ki jih imajo trenutni telefoni.

Categories
Zdravje

Anaplazmoza, manj znana klopna bolezen

Klopi so prenašalci različnih bolezni. Najbolj se gotovo omenjata lymska borelioza in klopni meningoencefalitis, a nekaj pozornosti gre nameniti tudi drugim boleznim, čeprav so nekoliko redkejše. Dobro je namreč vedeti, kaj nas čaka, da lahko hitro in učinkovito ukrepamo v primeru okužbe. Seveda se je možno vsem klopnim boleznim izogniti enostavno tako, da se ne izpostavljamo prenašalcem teh bolezni – ponekod po svetu klopov sploh ni, sicer pa se lahko pred okužbo tudi dobro preventivno zavarujemo. A ker to ni vedno praktično, je dobra ozaveščenost nujna. Ena izmed nekoliko manj znanih klopnih bolezni je anaplazmoza, ki je prav tako zahrbtna in potencialno nevarna kot bolj znane bolezni. Prenašajo jo iste vrste klopov kot boreliozo in ima tudi nekatere podobne simptome, zato se anaplazmoza pogosto zamenjuje z boreliozo. Seveda pa ima tudi nekatere edinstvene značilnosti, po katerih jih prepoznamo. Prepoznavanje bolezni je ključnega pomena, saj anaplazmoza zahteva hitro zdravljenje, najbolje je začeti zdravljenje z antibiotiki še preden imamo dokončno diagnozo. Če se znaki bolezni zanemarjajo, se lahko ta razvije do te mere, da jo ne bo več mogoče učinkovito ozdraviti. Pride lahko do trajnih posledic, pa tudi do smrti. V primeru hitrega ukrepanja pa je anaplazmoza dokaj enostavno ozdravljiva in ne pušča posledic na dolgi rok.

Kakšne simptome ima anaplazmoza?

Prvi simptomi so zelo splošni in neizraziti. Vključujejo znake, ki se prekrivajo tudi s klopnim meningoencefalitisom in boreliozo. Anaplazmoza torej povzroča glavobol in utrujenost, slabost, bolečine v mišicah in sklepih … Kasneje pride do vplivov na umsko stanje, recimo zmedenost in motnje pozornosti, izgubo spomina in podobno. V primeru večjih komplikacij pa anaplazmoza povzroči težave z dihanjem in vodi do odpovedi ledvic. Najboljši ukrep je hitro zdravljenje z antibiotiki, ki lahko učinkovito preprečijo stopnjevanje bolezni. Tako dolgotrajnih posledic verjetno sploh ne bo, tudi zdravljenje ni posebej neprijetno. Za podrobnejše informacije kliknite tukaj.

Categories
dom

Motorna žaga za vsestransko delo

Razno orodje je povsem nepogrešljivo, če želimo brez večjih težav vzdrževati izgled okolice našega doma, seveda pa je takšna oprema še bolj pomembna pri profesionalnih uporabnih, ki se ukvarjajo prav z urejanjem zunanjih površin. Pri tem bo treba izbrati predvsem kakovostno kosilnico za vzdrževanje zelenice, neprecenljiva pa je tudi motorna žaga, ki olajša delo z lesom. Jasno je, da bo treba izbrati zanesljive in kakovostne izdelke, ki bodo res pomagali pri delu. Ker so na voljo najrazličnejše izvedbe takšnega orodja, je lahko izbira precej zahtevna. Najbolje se bo bržkone obnesla motorna žagaza vsestransko delo, ki bo pokrila širok spekter potreb in navdušila različne profile uporabnikov. To bo lahka in okretna žaga, ki omogoča uporabo pri vsakem opravilu, seveda pa mora naprava ponujati dovolj zmogljivosti, da bo svoje delo tudi zanesljivo opravila. Tem zahtevam bo ugodila kakovostna motorna žagaugledne znamke, primerne izdelke najdemo že v dokaj ugodnem cenovnem razredu, seveda pa je v končni fazi vse odvisno od potreb in pričakovanj uporabnika.

Pri nakupu bodite pozorni na proizvajalca.

Napredna motorna žaga

Vsakemu uporabniku seveda ne bo koristila enaka žaga, temveč bo treba izbrati primeren izdelek glede na delo, ki se ga lotevamo. Ne gre nujno za to, da zagotovimo zadostno zmogljivost, temveč pazimo predvsem na funkcionalnosti in specifične prednosti, ki jih ponuja motorna žaga. Na voljo so nekateri napredni izdelki, ki bodo s tega vidika povsem navdušili – čeprav ponujajo osnovno zmogljivost, so na primer zelo učinkovite in varčne, tihe ter udobne pri uporabi. Te odlike se zelo izkažejo pri zahtevnejših uporabnikih, pri katerih je motorna žaga ključni pripomoček za uspešno vsakdanje delo. Seveda si v takšnem primeru ne moremo privoščiti kompromisov, v poštev pridejo le napredne žage. Poleg tega se splača v tem primeru investirati v napravo priznanega proizvajalca – takšna motorna žaga bo vzdržljiva in bo ponudila dolgo življenjsko dobo, tudi vzdrževanje in servis na ta način olajšamo. Kupite jo lahko tukaj.