Categories
Hrana

Kava, praktičen izgovor

Kava je velikokrat praktičen izgovor za številne aktivnosti.

Ljudem kava služi kot stimulator, saj vsebuje kofein. Vendar v družabnem življenju pomeni še veliko več. Gremo na kavo ne pomeni nujno pitje kave, lahko se izbere vse kaj drugega, prosto po Prešernu. V tem primeru je kava stranskega pomena. Osebo, s katero bo zaužita kava ali kaj poljubno drugega, nismo srečali že veliko časa, radi bi z njo spregovorili, izmenjali informacijo, to pa ni mogoče ustrezno storiti sredi vrveža, nekje sredi prometa ali v kakšni podobni nemogoči situaciji. Zato pomeni kava v tem primeru tudi najti primeren prostor, kjer je komunikacija mogoča na ustrezen način. Kar tudi pomeni izbrati ustrezno pijačo. ki je kot rečeno karkoli. Veliko ljudem ob tem takoj pride na misel kava, vendar temu ni vedno tako. V mnogih primerih je to tui pozitivno razmišljanje, če je pred te oseba zaužila že velike količine. Skozi življenje pa je napitek z vsebnostjo kofeina tudi zelo različno zaželena. Imamo osebe, ki je celo življenje ne poizkusijo, ker jim preprosto ni všeč. Na drugi strani so osebe, katere so njihovo živo nasprotje. Spijejo ogromne količine, v vsakem primeru pa več kot povprečje. Vendar velikokrat to ne traja vedno enako, količine se spreminjajo. Tako niso redki primeri, ko jim je v določenem odboju zelo všeč , v drugem obdobju pa se količina ustrezno zmanjša. Določeno obdobje pomeni ustrezna količina deset ali več majhnih skodelic močne koncentracije, v drugih obdobjih pa zgolj nekaj skodelic ali pa ustrezno šibkejše koncentracije. V mnogih primeri se zamenja napitek, tako recimo niso redki primeri, ko se začne uživati čaj. Ta lahko zmanjša željo po kavi, vendar ima tudi čaj svoje posebnosti na katere je potrebno paziti. Sam način priprave lahko zelo vpliva na učinke z razmeroma majhnimi spremembami.

Kava od primera do primera različno priljubljena in zaželena.

Categories
Domače živali Hrana

Mačja hrana in mačja ležišča

Mačke so domači ljubljenček že vse od egipčanskih časov, in čeprav so kdaj malo hinavske so poleg psa najpogostejša izbira pri domačih ljubljenčkih. Prav tako kot s psi je tudi pri mačkah določena odgovornost, saj poznamo več pasem. Nekatere so bolj hišne spet druge so lahko tudi odzunaj in so navajene vsega. Pri skrbi za naše mačke pa je pomembna tudi mačja hrana. Mačja hrana in njena količina kot tudi število obrokov je odvisna od same starosti in potrebe mačke. Namreč za mladiče je pomembno da dobijo več obrokov dnevno, medtem ko imajo odrasle mačke dovolj 2 ali 3 obroke na dan. Mačja hrana se dobi v večini živilskih trgovin in v trgovinah za male živali. Ponudba mačje hrane pa je vse večja zato je potrebno pri nakupu imeti dokaj kritično presojo. Namreč hrana, ki je kupljena v živilskih trgovinah večkrat ni dobra, zato bomo največ koristi naredili, če bomo mačjo hrano kupovali v specializirani trgovini za male živali. Mačja hrana prihaja tako v suhi (briketi) in mokri (konzerve) obliki.

Mačja ležišča

Mačja ležišča ali pa kar počivališča so običajno kakšni foteljčki ali pa samo preprosta odeja, na katero se mačka umakne in malo počije. Mačja ležišča lahko naredi skoraj vsak posameznik, pomembno je le malo domišljije, zahteve po materialu pa niso tako velike, da jim nebi mogli ustreči. Lahko pa seveda ležišče kupite kar preko spleta, saj ogromno trgovin za male živali ponuja mačja ležišča in so tudi dokaj cenovno dostopna za vsakega, ki želji svoji mački najbolje.