Categories
Družba in mediji Ljudje Otroci

Šolske počitnice 2012/2013 (koledar)

Ko je ministrstvo izobraževanje, znanost, kulturo in šport objavilo koledar za šolsko leto 2012/2013, je zagotovo vse učence najprej zanimalo, kdaj bodo počitnice. Seveda to velja tudi za starše, ki želijo otroke odpeljati na počitnice in si morajo organizirati dopust v službi ter poskrbeti za vse rezervacije.

Kdaj bodo katere počitnice?

Jesenske počitnice bodo med 29. 10. in 2. 11, novoletne pa med 25. 12. in 1. 1, saj 2. januar po novem ni več dela prost dan. Zimske počitnice so zopet razdeljene v dva dela; najprej bodo doma ostali učenci iz dela jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjeposavske regije , ki bodo imeli počitnice od 18. 2. do 22. 2. Od 29. 2. do 1. 3. pa bodo na počitnice odšli učenci iz drugega dela jugovzhodne Slovenije, Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske regije. Prvomajske počitnice bodo med 29. 4. in 3. 5. Najbolj priljubljene pa so seveda poletne počitnice, ki trajajo od 26. 6. do 31. 8.

Kateri so drugi pomembni datumi?

Pouk se bo nadomeščal na dve soboti, in sicer 29. 9. (namesto 24. 12.) in 6. 4. (namesto 3. 5.). Informativni dnevi so, kot je to že tradicija, v februarju, in sicer 15. ter 16. Prvo ocenjevalno obdobje se bo zaključilo 18. 1. Zaključni letniki bodo drugo ocenjevalno obdobje končali 24. 5., za ostale letnike pa se bo drugo ocenjevalno obdobje končalo 21. 6. Zaključni letniki bodo prejeli spričevala in zaključili pouk 27. 5., vsi ostali pa bodo s poukom končali 24. 6.

Categories
Ljudje

Največkrat učinkovit način iskanja zaposlitve je prošnja za delo

Prošnja za delo je učinkovit način kako uspešno tržiti samega sebe. Kadar se lotimo pisanja prošnje za delo, ki smo ga zasledili v določenem mediju imejmo pred očmi le eno, a zelo pomembno stvar. V tistih nekaj stavkih, ki jih prelijemo na list papirja moramo kar se da najbolje predstaviti sebe, v bistvu se moramo poskušati kar se da najbolje prodat. Časi tradicionalizma, ko je veljala prošnja le kot kratka predstavitev sebe so že davno minili. V današnjem času, si je dobro k sebi vzeti dejstvo, da lahko z dobro napisano prošnjo prehitimo marsikaterega potencialnega kandidata, ki se bo potegoval za delo skupaj z nami.

Prošnja za delo mora biti kar se da unikatna, takšna, ki bo prepričala še tako zahtevnega bodočega delodajalca. V današnjem času, zasutem s kupom informacij imamo za svojo predstavitev le nekaj sekund dragocenega časa, ki pa jih je potrebno dodobra izkoristiti. Pomembno je tudi pisanje tako imenovanih prošenj na slepo, ki jih pošiljamo brez objavljenega razpisa. Dobra in učinkovita prodaja samega sebe je tam še posebej učinkovita in še kako pomembna. Prošnja za delo se večinoma še vedno pošilja v pisni obliki, čeprav jo počasi, a zagotovo počasi izpodriva elektronska oblika. A obe imata skupne točke, čeprav še vedno ostaja dejstvo, da je napisana stvar bolj pristna. Učinkovita reklama samega sebe je učinkovita prošnja za delo.

Uporabne nasvete za pripravo prošnje za delo in spremnega pisma si lahko ogledate tudi na spletni strani zaposlitvenega portala – http://www.mojazaposlitev.si/

Categories
Ljudje

Naj bo vaša poroka nepozabno doživetje

Poroka, edinstveni in nepozaben dogodek v življenju para, ki se brezpogojno ceni in ljubi. Vsaj tako naj bi bilo, če odštejemo predporočno mrzlico in priprave, ki čakajo bodoča zakonca. Čas predpriprav je tisti, ki vzame največ časa in med seboj še bolj poveže, ali pa kar malo skrega mladoporočenca. Tako skupaj načrtujeta, organizirata in se pripravljata za skupni dan neskončnih sanj, poroko. Obleka je navadno prva stvar, ki jo je potrebno izbrati, nato sledi prostor, glasba, poročni šopek in seveda prstani. Ker na poroki igra pomembno vlogo poročni šopek ga je potrebno izbrati zelo previdno. Nikakor ne sme zasenčiti obleke, obenem pa se mora uskladiti s prostorom in s celotno poroko.

Poroka pa ni popolna tudi, če obleka ženina in neveste ni usklajena, pa ni nujno, da nosita klasiko saj so vedno bolj moderne obleke pisanih barv, v katerih se mladoporočenca dobro počutita. Izbira obleke je še posebej težka vsaj za tiste, ki so vajeni le pomerjanja oblek za vsakdanjo rabo. Obleko je potrebno začutiti saj je nujno potrebno, da se še tako preprosto dekle v poročni obleki počuti kakor princeska. Izbira obleke je seveda odvisna tudi ozadja in prostora kjer bo poroka potekala. Morda bosta samo spakirala kovčke in se bosa, v belih krpicah poročila nekje na rajski obali. Naj bo kjerkoli, pomembno je, da se počutite najlepše, saj je vendar vaša poroka.

Za pomoč pri organizaciji poroke se lahko obrnete na podjetje na tej povezavi.

Categories
Ljudje

Zakaj skleniti dodatno zdravstveno zavarovanje?

Vedno več posameznikov se odloča za sklenitev dodatnih zavarovanj, ki jim poleg obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nudijo še večjo finančno in socialno varnost ter izplačilo denarnih prejemkov, v primeru nezmožnosti opravljala svojega dela v času odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe. Kljub temu, da marsikdo enači dopolnilno in dodatno zdravstveno zavarovanje, pa med njima obstaja kar nekaj poglavitnih razlik. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje velja za prostovoljno, a si ga mora kljub temu urediti vsak posameznik, da bi se izognil velikim stroškom, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne pokriva. Medtem pa dodatna zdravstvena zavarovanja dodamo k že sklenjenim premijam zavarovanj, ki jih ponujajo komercialne zavarovalnice. Njegova največja prednost je povečan obseg pravic in dodatna oskrba v primeru bolezni ali poškodbe.

Tako se lahko odločimo za številna dodatna zavarovanja, med katerimi izbiramo glede na vrsto naših potreb in zahtev. Zavarovalnice ponujajo dodatna zdravstvena zavarovanja za nadomestila, specialistične zdravstvene storitve, nezgode, smrt zaradi nezgode, zavarovanje nadstandardnih zobozdravstvenih materialov, očesnih pripomočkov in ortopedskih pripomočkov, podaljšanje zdraviliškega zdravljenja, hospitalizacije spremljevalca otroka, itd. Izbira je pestra, med seboj pa se razlikujejo po minimalnem zavarovalnem roku, zavarovalni vsoti, starosti zavarovanca, vsa dodatna zavarovanja pa imajo možnost podaljšanja ali obnovitve zavarovalne premije. Za sklenitev dodatnega zavarovanja se odločimo kadar nam osnovno in dopolnilno zavarovanje nista dovolj in si želimo večjega udobja in dodatne oskrbe. Z njihovo sklenitvijo si lahko zagotovimo številne prednosti, saj dodatna zdravstvena zavarovanja krijejo stroške ali del stroškov zdravstvenih in z njimi povezanih storitev oziroma izplačil denarnih prejemkov, ki niso sestavni del pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Categories
Ljudje

Vsi popusti

Poznamo različne spletne strani, na katerih so objavljeni popusti oz. znižane ponudbe različnih trgovin in storitvenih servisov. Teh strani je kar nekaj in na srečo imamo tudi takšne strani kjer so objavljeni vsi popusti oz. vsaj velika večina popustov, ki jih objavijo večje in bolj znane spletne strani s popusti.

Katere so prednosti teh strani, kjer so objavljeni vsi popusti?
Prav gotovo je tudi vam odveč, da morate pregledati ponudbo na več deset različnih straneh. Pri tem se lahko prijavite tudi na elektronska sporočila vsakega posameznega ponudnika. Več deset različnih sporočil dnevno, kjer so objavljeni popusti, je lahko za marsikoga zelo nadležno in moteče. Prav zaradi tega so vsi popusti precej bolj prijazen način, saj tovrstne strani pošljejo le eno elektronsko sporočilo dnevno, v katerem so objavljeni vsi popusti.

Še ena izmed prednosti takšnih strani je ta, da je ponudba precej bolj bogata. Če iščete nek popust iz nekega točno določenega področja, bodo spletne strani z vsemi popusti imele prav gotovo tudi kaj za vas, kar za vsako posamezno stran ni nujno. Nekatere strani objavijo namreč le en popust dnevno, druge sicer več, a kljub temu bistveno manj kot tiste strani oz. agregatorji vseh spletnih ponudb, kjer so popusti večji od 50 %.

Največja slabost, ki jo lahko pripišemo tem stranem, je nepreglednost ponudbe, če le-ta ni dobro strukturirana. Vseh popustov je namreč ogromno in če niso ustrezno razdeljeni po posameznih dejavnostih, je lahko iskanje prave ponudbe precej mučno in naporno ter tudi traja veliko časa.

Categories
Ljudje

Prošnja za delo je sestavljena iz več pomembnih elementov

Za številne delodajalce je prošnja za delo najpomembnejša točka na poti do zaposlitve novega delavca. Zato je pomembno, da jo napišemo na podlagi sprejetih standardov in priporočil, ki so nastali s časom, uporabljajo pa jih vsi, ki želijo delodajalca prepričati na vseh nivojih. Vsaka dobra prošnja za delo vsebuje dopis. Na enem A4 listu napišemo, da smo dobili informacijo o tem, da iščejo delavca za določeno delovno mesto, navedemo vir, kjer smo to izvedeli in olikano povemo, da se za delovno mesto zanimamo. Naslednja pomembna stvar, ki jo mora prošnja za delo vsebovati, je življenjepis. V svojem življenjepisu se moramo omejiti le na tiste informacije, ki so za delodajalca pomembne. Skoraj sigurno ga ne zanima, katero osnovno šolo smo obiskovali, ne zanimajo ga naši hobiji, razen če ti niso povezani z delom na delovnem mestu. Tisto, kar ga zanima in kar mora biti vključeno v življenjepis, so vsi pretekli dogodki in izkušnje, ki smo jih pridobili, na podlagi katerih, bomo lahko bolje od drugih kandidatov opravljali delo na delovnem mestu.

Prošnja za delo je v svoji osnovi tekst, s katerim želimo očarati in izzvati zanimanje delodajalca do nas. To bomo največkrat stori tako, da mu na kar se da jasen, kratek in jedrnat način sporočimo, katere kompetence imamo. Kadrovske službe, ki dobijo na stotine prošenj, se zelo nerade prebijajo skozi romane, zato je priporočljivo, da pišemo naštevamo v alinejah. Določen del teksta pa mora biti tudi v standardnih paragrafih. Prošnja za delo ima včasih tudi priloženo motivacijsko pismo, kjer posebej razložimo, zakaj nas zanima prav to delovno mesto in kako bi lahko v delovnem procesu sami prispevali k dodani vrednosti.

Categories
Ljudje

7 resnic o učinkovitem hujšanju

Počasi se bližajo meseci, ko bomo končno spet lahko odvrgli »zimske oklepe« in uživali v lahkih poletnih oblačilih. Še preden dokončno odvržemo »oklepe«, bi bilo dobro poskrbeti za kak kilogram preveč, ki se nam je nabral preko lenobnih zimskih dni.

Zagotovo ste prebrali že sto in en članek o dietah in specializirani vadbi, ki naj bi poskrbela za učinkovito kurjenje maščobnih zalog. Tokrat ne bomo povzemali nobenega kvazi novega odkritja iz področja hujšanja, ampak bomo zagrizli direktno v zamaščen problem odvečnih kilogramov. Prepričan sem, da lahko tudi vi končno uredite svojo težo enkrat za vselej.

Za učinkovit hujšanje boste morali nujno pričeti s:

1. Pitjem vode – vas že slišim kako godrnjate: »saj to že vemo«. Res je, veliko stvari že vemo, a v praksi jih dejansko prakticira le peščica. Preden sploh začnete razmišljati, da bi shujšali za kak kilogram, se privadite piti vodo preko celega dneva. Človek dnevno izloči 2,5 litra vode, prav toliko jo je priporočljivo spiti za dobro hidracijo in dobro počutje. Ritual pitja vode lahko pričnete že zjutraj. Spijte 2 do 3 dcl ne premrzel vode, enake količine naj sledijo pred obroki. Za dober spanec si prav tako privoščite kozarec vode. Ko se enkrat privadite na rutino pitja vode boste opazili razliko tudi na tehtnici. Hujšanje z vodo je najbolj zdrav način hujšanja, po vrhu vsega pa nas ne stane niti evra, razen, če živite v naseljih kjer je voda vprašljive kvalitete.

2. Redni kvalitetni obroki – vsem primanjkuje časa, to se odraža tudi na neurejeni prehrani. To zmešnjavo lahko precej hitro rešite, ob enem pa še shujšate. Če spadate med tiste, ki zgodaj vstajajo in se pozno vračajo iz službe potem bo nujno potrebno pričeti s planiranjem obrokov na tedenski ravni. Vikendi so idealni, da si pripravite plan obrokov za že cel teden. Lahko pa si tudi že pripravite kak slasten obrok.

3. Omejitev uporabe soli, sladkorja in bele moke – Živila, ki vsebujejo večjo količino od teh treh belih »zverin« so glavni vzrok, da se vam kilogrami znova in znova vračajo. Hujšanje bo precej bolj preprosto, če jih omejite ali celo povsem izbrišete.

4. Redna vadba – Kdaj ste se nazadnje dobro prepotili? Upam, da ob tem vprašanju niste rabili razmišljati niti par sekund. Hujšanje brez redne vadbe preprosto ne funkcionira. Hrano, ki jo zaužijemo preko dneva je potrebno pokuriti. Z učinkovito vadbo pa lahko porabite tudi par sto kalorij več, kot jih zaužijete.

5. Izstopite iz cone udobja – Izstop iz cone udobja je jedro vsakega učinkovitega hujšanja. S cono udobja ocenjujemo dnevno rutino, ki nas velikokrat pripelje do množice izgovorov, ki nas ovirajo, da ne postanemo proaktivni v procesu hujšanja in vseh ostalih življenjskih ciljih. Skratka, stran od računalnika in hladilnika in ven v naravo kurit kalorije. Samo predstavljajte si sebe s super fit postavo na peščeni plaži. Splača se! :)

6. Spanje na udobnem ležišču – Za učinkovito hujšanje si bo treba vzeti tudi kako uro več spanja in to ne na katerikoli vzmetnici/jogiju. Samo razmislite kako frustrirajoče lahko postane aktivno življenje, če se človek vsako jutro zbudi povsem polomljen? Z menjavo starega ležišča boste zagotovo dodali deli del mozaika, ki bo pripeljal do boljšega življenja in želene telesne teže.

7. Privoščite si savno – Naj kar takoj povem, savna ni namenjena hujšanju, ampak utrjevanju imunskega sistema in rezstrupljanju telesa. Nič narobe ni, če si jo privoščite tudi v poletnih mesecih.

Vsem tistim, ki ste vztrajali in brali vse do konca se zagotovo obeta veselo in radosti polno poletje brez odvečnih kilogramov. Hujšanje je več, kot le nekajdnevna dieta, gre za premik v glavi, ki lahko naredi korenite spremembe v kvaliteti življenja posameznika.