Categories
Otroci Otroška oprema

Najboljši so otroški vozički, ki jih uporabljate dolgo

Dobro, pa saj to vsi vemo, si najverjetneje mislite, pa vendar tu ne bo govora o tem, da je najbolje, da se kupijo takšni otroški vozički, ki so dovolj trdni in kakovostni, da bodo zdržali in lahko vozili kar nekaj otrok. Govora bo o tem, da so vsekakor najboljši takšni otroški vozički, ki jih imate lahko ves čas z otrokom, torej od dneva, ko ga prvič položite v voziček in do dneva, ko vozička sploh ne potrebujete več. Torej je tu najbolj pomembno, da si omislite takšen okvir, na katerega lahko namestite čisto tako lupinico kot tudi košaro in športni del vozička. Kaj točno imamo v mislih, si lahko pogledate pri Hajdi, kjer prodajajo točno to, kar je najbolj priročno, torej posebej okvir, posebej košare in športne dele, posebej vreče in pa strehe in še kaj. Tako si lahko sestavite točno takšen voziček, kot si ga želite v vsaki starosti otroka.

otroški vozički

Otroški vozički, ki jih je moč kupovati »po delih« so najbolj priročni

Otroški vozički so spremljevalni in nujni del na vsaki poti skoraj da do otrokovega četrtega leta starosti, če si ne želite na malo daljših sprehodih otroka nositi na ramenih ali na rokah. Zato je zelo pomembno, da so otroški vozički takšni, ki se lahko tudi super fino zložijo, so lahko in predvsem imajo takšne košare oz. sedalne blazine, ki so enostavne za namestitev in zavzamejo malo prostora. V nasprotnem primeru boste prisiljeni v nakup še enega vozička, tako imenovane marele, kar pa seveda pomeni, da boste imeli dodaten strošek? Kaj ni bolje kar takoj obiskati trgovino Hajdi in tam pogledati, kakšni otroški vozički in okvirji obstajajo in si hkrati pustiti odprta vrata za dizajn naslednjega vozička, ki je seveda lahko tudi drugačen kot je košara. Vsekakor je to tudi prednost, ki jo velja upoštevati.

Categories
Družba in mediji Ljudje Otroci

Šolske počitnice 2012/2013 (koledar)

Ko je ministrstvo izobraževanje, znanost, kulturo in šport objavilo koledar za šolsko leto 2012/2013, je zagotovo vse učence najprej zanimalo, kdaj bodo počitnice. Seveda to velja tudi za starše, ki želijo otroke odpeljati na počitnice in si morajo organizirati dopust v službi ter poskrbeti za vse rezervacije.

Kdaj bodo katere počitnice?

Jesenske počitnice bodo med 29. 10. in 2. 11, novoletne pa med 25. 12. in 1. 1, saj 2. januar po novem ni več dela prost dan. Zimske počitnice so zopet razdeljene v dva dela; najprej bodo doma ostali učenci iz dela jugovzhodne Slovenije, Koroške, Podravske, Pomurske, Savinjske in Spodnjeposavske regije , ki bodo imeli počitnice od 18. 2. do 22. 2. Od 29. 2. do 1. 3. pa bodo na počitnice odšli učenci iz drugega dela jugovzhodne Slovenije, Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske regije. Prvomajske počitnice bodo med 29. 4. in 3. 5. Najbolj priljubljene pa so seveda poletne počitnice, ki trajajo od 26. 6. do 31. 8.

Kateri so drugi pomembni datumi?

Pouk se bo nadomeščal na dve soboti, in sicer 29. 9. (namesto 24. 12.) in 6. 4. (namesto 3. 5.). Informativni dnevi so, kot je to že tradicija, v februarju, in sicer 15. ter 16. Prvo ocenjevalno obdobje se bo zaključilo 18. 1. Zaključni letniki bodo drugo ocenjevalno obdobje končali 24. 5., za ostale letnike pa se bo drugo ocenjevalno obdobje končalo 21. 6. Zaključni letniki bodo prejeli spričevala in zaključili pouk 27. 5., vsi ostali pa bodo s poukom končali 24. 6.

Categories
Otroci

Delovanje dude je velikokrat čudežno

Dude, njen nakup in uporabo najbolje poznajo mlade družine, ki imajo dojenčka. Dude so tiste h katerim se starši zatečemo, ko želimo svojega otroka potolažiti ali ga pomiriti. Na žalost lahko napačno izbrana duda povzroči kar nekaj zmede in otroka nauči napačne uporabe obraznih mišic. Zato pri nakupu dude posebno pozornost namenimo starosti otroka, za katerega izbiramo dudo in materialu iz katere je duda narejena. Duda, ki jo ponudimo otroku mora biti vedno čista, takoj po nakupu jo operemo s milom in s vročo vodo, kasneje pa jo vedno, ko pade na tla skrbno operemo. Delovanje dude je včasih prav neverjetno, otroka čudežno pomiri in ga obenem potolaži. Ortodontske dude so še posebej primerne, saj, če so pravilno oblikovane ne vplivajo na nepravilno obliko čeljusti in otrok nima težav s nepravilno oblikovanim zobovjem. Dude so narejene iz različnih materialov, še posebno pozornost moramo namenjati dudam iz gume, ki kaj hitro postanejo lepljive. Najboljše so silikonske, pa tudi dude, ki so narejene iz eko kavčuka. Dude ne smemo otroku nikoli obešati dojenčkom okoli vratu, če pa se nam pogosto dogaja, da duda pristane na tleh, kupimo posebne trakove. Lahko poiščete še kakšen nasvet tukaj. Za tolažbo svojega otroka se odločite za nakup dude.

Categories
Otroci Zdravje

Kava v nosečnosti

Nosečnost, še posebno prvo, spremlja ogromno vprašanj glede hrane in pijače, ki naj bi jo uživala nosečnica oziroma kateri naj bi se izogibala. Glede alkohola in cigaret verjetno nihče nima pomislekov, da so škodljivi – ne samo za nosečnico in otroka, ampak za zdravje na sploh. Ker tudi kava lahko povzroča odvisnost, se verjetno marsikatera nosečnica sprašuje, ali si še lahko privošči jutranjo skodelico.

Problematičen je kofein
Kofein je naravni alkaloid, ki deluje kot blago poživilo, lahko pa povzroča tudi zasvojenost. Zasledimo lahko podatek, da se nosečnicam odsvetuje, da zaužijejo več kot 200 mg kofeina na dan. Čez palec bi lahko rekli, da to pomeni eno skodelico turške ali dve skodelici instantne kave, vendar lahko količina variira. Poleg tega je treba v obzir vzeti dejstvo, da kofein vsebujejo tudi druge pijače, kot so pravi čaji, kola ali energetski napitki. Kofein se lahko nahaja celo v čokoladi! Glede kave v nosečnosti lahko torej svetujemo, da je manj bolje kot več.

Kavi se popolnoma vendarle ni treba odreči
Jutranja kava ni samo napitek, ki nam da energijo, ampak za marsikoga predstavlja del jutranje rutine in je nekakšen obred. Če imate radi okus kave, si lahko še vedno privoščite kavo brez kofeina. Lahko si tudi pripravite bolj blago kavo, če nikakor ne morete brez kofeina. Lahko si privoščite si lahko tudi žitno kavo ali si pripravite sadni ali zeliščni čaj. A tudi pri slednjih bodite previdni, saj vseh ni varno uživati v času nosečnosti.

Čeprav zmerna količina zaužitega kofeina ne škoduje, se posvetujte z zdravnikom, če vas skrbi vaš vnos kofeina.

Categories
Otroci

Kdaj začeti nositi nosečniška oblačila?

Nosečniška oblačila navadno začnemo nositi takoj, ko nam nenadoma postane vse premalo. Verjetno vse bodoče mamice same ugotovimo primeren čas, da se zapodimo med police s udobnimi majicami in nosečniškimi hlačami. No, v današnjem času je lahko pot dosti lažja, saj nas do imenitne izbire loči le kakšen klik preko interneta. Ko približno v četrtem, morda v petem mesecu nosečnosti nenadoma ugotovimo, da nas vse tišči in, da so nam stare hlače nenadoma pretesne, se začne nakup majic za dojenje, udobnih tunik in seveda nosečniških hlač. Ne glede na to, kako se bomo oblekle, važno je, da se bomo udobno počutile. Nosečniške hlače naj bodo udobne, po možnosti s široko in mehko elastiko v predelu pasu ali pa naj imajo moderen kroj, z visokim nosečniškim pasom, ki ga po želji nosimo nad ali pod pasom. Majice za dojenje ne rabijo že na zunaj kazati, da pričakujemo ampak naj bo čim bolj udobnega kroja, iz materiala, ki je koži prijazen. Majica za dojenje naj bo moderna, s kakšnim gumbom za lažje in hitrejše odpenjanje, naj bo koži prijazna in naj diha z njo.

Nosečniška oblačila naj bodo krojena na način, ki nič ne odkriva dokler ni potrebna, a obenem nič ne skriva. V današnjem času je veliko lepše, če svoj trebušček pokažete, kakor pa, da ga skrivate pod kupom oblek. Nosečniške hlače in majice za dojenje navadno izberemo tako, da jih lahko nosimo skozi celotno nosečnost in nam skozi celotno nosečnost predstavljajo udobje, ki si ga zaslužimo.

Categories
Otroci

Knjige so lepo in uporabno darilo za otroke vseh starosti

Knjiga že od nekdaj velja za simbol znanja. Če se odločate svojim otrokom podariti knjigo, vsekakor velja rezervirati nekaj časa za raziskovanje tiste prave knjige. Starost otroka v osnovi najbolj določa izbor primerne otroške knjige. Malčki bodo najbolj veseli knjig z velikimi slikami živali in ostalih predmetov, ki jih še spoznavajo. Na spletu in v običajnih knjigarnah lahko najdete precej izvirne knjige, ki bodo vam in vašemu malčku popestrile marsikatero uro ustvarjalnega igranja.

Predšolski otroci si želijo še nekoliko bolj poučne knjige, preko katerih se lahko naučijo številk, barv, mogoče tudi že nekaj osnov seštevanja in odštevanja. Med zelo priljubljene knjige spadajo tudi knjige, ki opisujejo npr. kako se je priporočljivo vesti na mestnem avtobusu, v knjižnici, pri zdravniku in tudi na sproščujočih sprehodih v gozdu.

Šolski otroci so dandanes že tako bistri in vedoželjni, da staršem predstavljajo pravi izziv, ko gre za izbor primerne knjige. Najbolje boste izbrali, če prisluhnete željam svojega mladega nadebudneža. Povabite ga naj gre skupaj z vami na pohod za tisto pravo knjigo. Ne pozabite, že samo doživetje, kako skupaj s svojimi otroki pridete do primerne knjige, šteje veliko več, kot če mu jo le izročite in mu zaželite obilo zabave ob branju.

Za pregled celotne ponudbe otroški knjig klikni tukaj. :)

 

 

Categories
Otroci

5 razlogov za nakup otroškega vozička preko spleta

Načrtovanje družine je za veliko večino parov najpomembnejša življenjska odločitev, ki naj vedno bazira ne dobrem premisleku, podkrepljenim s čutom odgovornosti. Otroci so naše največje bogastvo zato se je vredno maksimalno potruditi.

Otroški voziček spada med opremo za otroka, o kateri starši pričnejo razmišljati že pred rojstvom otroka. Še ne tako dolgo nazaj je bil otroški voziček predmet izposoje med družinami. Dandanes pa si mladi starši želijo imeti svoj kvaliteten in udoben otroški voziček. Domena mladih staršev je med drugim tudi svetovni splet, kjer je mogoče najti prenekateri otroški voziček. V nadaljevanju si bomo pogledali 5 razlogov, ki govorijo v prid nakupa otroškega vozička preko spleta.

  1. Bodočim staršem priporočamo, da preko spletnih iskalnikov opravijo nekaj iskanj in raziščejo ponudbo otroških vozičkov preko spleta. Tako kot pri drugih produktih, so tudi cene otroških vozičkov zelo različne.
  2.  Ko enkrat do dobra preučite spletno ponudbo otroških vozičkov, priporočamo, da si naredite seznam vam najljubših. Pazite, da vozički v ožjem izboru dosegajo standard kvalitete in udobja, ki ga bo občutil tudi vaš malček.
  3. Ne glede na to, da ste se že skoraj odločili za nakup vozička preko spleta, je vsekakor smiselno, da pogledate tudi ponudbo v vam najbližji otroški trgovini. Mogoče ravno tu pridobite še kak pomemben podatek o otroških vozičkih.
  4. Spletna trgovina, ki ji nameravate razkriti vaše osebne podatke in dejansko opraviti nakup naj ima jasno navedena pravila glede nakupa in vračila izdelka. Vedno preverite, če je lastnik spletne trgovine z otroškimi vozički dejansko registrirana pravna oseba.
  5. Pri spletnem nakupu otroškega vozička nikoli ne pristanite na plačilo dostave. Pri otroških vozičkih gre za artikel take vrednosti, da bi moral vsak prodajalec ponuditi brezplačno dostavo in mogoče tudi kako simbolično darilce. Navsezadnje bo otroški voziček nudil udobje novorojenčku.
Categories
Otroci

Dežela vlakcev in drugih zanimivih igrač

Vlakci.si je spletna prodajalna z unikatno ponudbo lesenih vlakcev raznih velikosti. Poleg vlakcev v ponudbi najdete še nekatere druge atraktivne igrače, kot so: gradbeni set z žerjavom, predelovalni obrat za nafto, centralna železniška postaja, velike in male železniške proge, električne lokomotive in še mnoge druga zanimive kombinacije vlakcev.

Pravi presežek med vlakci v ponudbi je miza na kateri se sestavi velika železniška proga gorskega vlaka. Gre za igračo večjih dimenzij, ki predstavlja pravo igralno doživetje za vaše otroke. Leseni vlakci so priljubljena igrača že od nekdaj. Ko smo bili tudi mi še otroci, se spominjam, da nam je dedek izdelal veliko leseno lokomotivo z nekaj vagoni, ki so bili tako veliki, da so se lahko otroci peljali v njih. Ne samo to, ta leseni vlakec je bil prava mala »tovorna mašina«, ki je prevozila kar precej mivke in pesk iz katerih smo gradili predore in gradove. Skratka, doživetje igranja z lesenimi vlakci je edinstveno, naj ga spozna tudi vaš otrok. Vlakec.si je pravi naslov za nakup lesenih vlakcev. Prav gotovo se boste tudi sami poigrali s temi dovršenimi otroškimi igračami.

Categories
Otroci

Zibelke

Ko opremljamo otroško sobo za novorojenčka je ena pomembnih stvari na katero ne smemo pozabiti zibelka. Zibelka je stvar, v kateri bo novorojenček v prvih mesecih svojega življenja preživel največ časa, zato mu moramo že v naprej zagotoviti varnost in udobje. Možnosti za izbor prave zibelke so velike. Lahko jo kupimo v skoraj vsaki otroški trgovini ali pa naročimo tudi preko interneta. Če želimo biti unikatni lahko naročimo tudi izdelavo po meri. Ena prvih odločitev, ki jo morajo bodoči starši sprejeti, je ali želijo leseno ali plastično zibelko. Marsikateri starš se odloči za leseno, saj obstaja mišljenje, da so le-te ponavadi kvalitetnejše in obstojne dalj časa, zato jih starši lahko uporabljajo za več otrok. To mišljenje pa je lahko včasih tudi zmotno, saj je v današnjih časih tudi plastika že dobro obdelana in dolgo obstojna. Pri nakupu zibelke lahko izberemo fikso zibelko, zibelko, ki se guga, obstajajo pa tudi zibelke, z dvema funkcijama: fiksna postavitev in funkcija guganja. Guganje naj bi novorojenčku dalo občutek materinega naročja, zato bo posledično lažje zaspal. Zibelke so običajno v eni dimenziji in sicer 90×40 cm.

Zraven same zibelke dobimo tudi otroško vzmetnico, ki se prilega zibelki, posteljnino in zaščitne mreže pred komarji. Veliko staršev pa se pri opremljanju sobe za novorojenčka odloči že za nakup posteljice, saj jo bo lahko otrok dalj časa uporabljal, kot pa samo zibelko. Otroške posteljice so večje, običajno pa lahko izbiramo med dvema dimenzijama: 120x60cm ali 140x70cm. Tudi ob nakupu posteljice zraven že dobimo otroško vzmetnico, posteljnino in zaščitne mreže proti komarjem, lahko pa to opremo kasneje dokupimo v bolje založenih otroških prodajalnah. Glede barve opreme same posteljice oziroma zibelke je na voljo veliko možnosti, čeprav sta najpogostejši še vedno tradicionalni modra barva za dečke in roza barva za deklice.

Categories
Otroci

Otroška knjiga je odlično darilo

Otoška knjiga je odlično darilo, a pred nakupom moramo vedeti kar nekaj stvari, da lahko izberemo tisto knjigo, ki bo najbolj primerna za otroka. Otroška knjiga je odlično darilo, a to ne drži, če kupimo knjigo, ki jo otrok že ima.

Glede na to, da starši večino knjig kupimo kar sami, se lahko pogosto zgodi, da je izbrana knjiga že na polici tistega otroka, ki ga želite obdarovati. Nakup knjige bo tako dobra odločitev le takrat, ko že veste katere knjige otrok ima ali pa se lahko o tem pred nakupom pozanimate.

Otroška knjiga je odlično darilo, a moramo poznati tudi starost otroka in imeti občutek o tem, kakšne knjige so zanj primerne. Večinoma imajo otroci knjige radi, a morajo le-te biti takšne, da ustrezajo nekemu starostnemu obdobju otroka. Za tiste najmlajše, ki še ne govorijo in se le učijo, bodo najbolj ustrezne otroške knjige ki vsebujejo same slike in le nekaj teksta, ki ga lahko starši preberejo otroku.

Ko otrok naraste vsaj toliko, da začne že sam govoriti, je potrebno poskrbeti za njegov nadaljnji razvoj. Knjige so lahko odličen pripomoček pri tem, a se moramo tudi starši zelo zavzeti za to. V tem obdobju se še vedno lahko uporabljajo knjige z velikimi slikami, da otrok spoznava stvari v knjigi, počasi pa lahko začnemo z uvajanjem raznih pravljic in podobnih knjig, s katerimi bo ob vašem glasnem branju otrok bogatil besedni zaklad.

Tudi pri večjih otrocih, ki začnejo s samostojnim branjem v šoli ali doma, bodo razne knjige odlično darilo. Takrat izberite bolj enostavna besedila in tiste črke, ki jih otrok že pozna, saj bo le tako imel voljo do branja.