Categories
Hiša

Fasada je obraz hiše

Pri načrtovanju in gradnji hiše imamo v mislih celo vrsto detajlov, ki v končni fazi močno vplivajo na kakovost bivanja v zgradbi, seveda pa tudi na dejanske lastnosti objekta. Ne smemo pa misliti le na notranjost, čeprav je gotovo prav ta v največji meri zaslužna za udobje in prijetno bivanje stanovalcev. A tudi na zunaj mora biti zgradba dovršena – ne pozabimo, da je namen hiše prav zaščita pred dejavniki okolja, poleg tega pa gotovo nekaj šteje tudi vizualna podoba objekta, ki se okolici predstavlja z veliko površino. Velik delež te površine predstavlja fasada, ki je najbolj opazna pri pogledu od zunaj. Zato mora biti kakovostna in primerna, da se lahko hiša z njo izkaže v svoji najboljši podobi. Seveda ima poleg tega fasada tudi pomembne funkcionalne naloge, ki jih nikakor ne gre zanemarjati. Pomislimo predvsem na izolacijo, nato pa tudi na zaščito pred vodo in drugimi dejavniki. Dobro se bo izkazala le kakovostna fasada, ki bo lahko svoje delo opravljala preko daljšega časovnega obdobja.

fasada

Kakovostna in funkcionalna fasada

Skozi celotno življenjsko dobo mora fasada prenašati številne obremenitve, ki nikakor niso brez posledic. Ravno zato se posebej izpostavlja kakovost zunanje plasti objekta, ki mora biti pripravljena na te obremenitve. Če želimo zagotoviti odlično funkcionalnost, moramo izbrati prave rešitve za zaščito zunanjih sten zgradbe – dobro se bo izkazala celovita fasada, ki nima šibkih točk. Uporabimo zunanje zidne oziroma fasadne barve, ki ponujajo zaščito pred UV žarki, poleg tega pa lahko z raznimi premazi dopolnimo zaščito pred vlago in vodo. Na ta način zagotovimo tudi čudovit vizualni izgled, kar je gotovo tudi pomembno. Prav tako pomembno pa je, da fasada dopolnjuje izolacijo – pogosto se ta izdela na zunanji strani objekta, pri čemer moramo predvideti dovolj prostora in prave materiale za optimalen izkoristek potenciala na dolgi rok. Vse nasvete glede fasade za vaš dom si najdete v Merkur blogu.

Categories
dom Hiša

Ogrevanje na elektriko ima številne prednosti

Ogrevanje na elektriko je enostavna rešitev. Za ogrevanje na elektriko največkrat ne potrebujemo posebnih posegov v objekt oziroma gradbenih del. Gradbena dela so omejena na montažo grelnih naprav ter povezave z električnim omrežjem.

Izbira dobavitelja energije po želji

Ker so gradbeni posegi minimalni je ogrevanje na elektriko zelo priročno. Uporablja se ga lahko kot glavni ali pomožni način ogrevanja. Glavni v primeru izključnega načina ogrevanja, pomožni pa je ogrevanje na elektriko združeno z drugim virom ogrevanja. V prvem primeru je ogrevanje na elektriko edini vir za zagotavljanje toplote v zaželenih prostorih. Pomožno pa povsod, kjer bo ogrevanje na elektriko ustrezno temperaturo zagotovilo združeno z drugimi viri. V tem primeru gre lahko za prostore, kjer drugih virov ogrevanja ni ali so neučinkoviti. Neučinkovitost se lahko kaže na različne načine. Obstoječi način ogrevanja ne zmore v pričakovanem času zagotoviti ustrezne toplote, lahko pa želimo ogrevanje na elektriko uporabiti kot glavni ali dodatni vir za določena, predvsem kratkotrajna obdobja. Primer kombinacije je ogrevanje s klimatsko napravo v prehodnih obdobjih. V prostoru imamo poleg tega drugi vir ogrevanja, ki pa je v predhodnih obdobjih neučinkovit oziroma energijsko potraten. To so predvsem obdobja med glavno kurilno sezono ter poletno sezono brez potreb po ogrevanjih. V teh primerih vključimo klimatsko napravo za kratek čas oziroma za kratkotrajen dvig temperature v prostoru za nekaj stopinj Celzija. Poleg klimatske naprave, obstajajo številni drugi glavni ali pomožni načini ogrevanja na elektriko. Pri izbiri velja biti pozoren predvsem na zelo praktične lastnosti takšnega načina ogrevanja. Grelni elementi so lahko nameščeni v prostoru stalno, lahko pa nam bolj ustrezajo mobilni grelni elementi. Ključ za odločitev je največkrat čas uporabe : stalno nameščeni elementi se uporabljajo v prostoru dlje časa, mobilni pa krajši čas, po potrebi v več različnih prostorih. Najugodnejši dobavitelj elektrike lahko pomeni z drugo besedo ugodnejše ogrevanje na elektriko. Izberite si svoj način ogrevanja na spletni strani www.merkur.si.

Categories
Stavbno pohištvo

Kako izbrati cenovno ugodna vhodna vrata

Varnost doma je pomemben dejavnik. Poskrbeti morate za protivlomna vrata ter okna. V kolikor živite v hiši ali v pritličju potrebujete kvalitetna vrata.  Na trgu je veliko ponudnikov, kateri ponujajo cenovno ugodna vhodna vrata. Katera je glavna razlike med cenejšimi ter dražjimi vhodnimi vrati? Razlikujejo se predvsem v kvaliteti izdelave, izbiri materialov ter tehnikah izvedbe. Boljša vrata vključujejo tudi ceno montaže.

Protivlomna vrata

Protivlomna vhodna vrata so lahko tudi iz lesa. Pogosto so izdelana iz jeklenega ogrodja ter mehanizma kateri preprečuje vlome v stanovanjske objekte. Izbirate lahko med široko ponudbo lesa. Les se razlikuje glede na strukturo, barvo ter trdoto. Za izdelavo vrat je najbolj primeren hrastov les. Ima izjemno trdnost, trdoto ter odpornost na obrabo. Glede na les lahko izberete različno barvo premaza ali laka za les. Le-ta zagotavlja dolgo življenjsko dobo. Pred izvedbo del je potrebno določiti tudi končni izgled. Natančno je potrebno izmeriti prostor oziroma steno v katero bodo vrata vgrajena. V koliko želite doseči večji kontrast potem izberite več barv.

Cene vhodnih vrat

Cene se gibljejo glede na izbiro materiala ter proizvajalca. Vrata višjega cenovnega razreda imajo vse potrebne certifikate, kateri zagotavljajo visoko kvaliteto ter možnost odstopanja. V Sloveniji imamo veliko podjetij katera proizvajajo visoko kvalitetna vhodna vrata in pohištvo. Pred nakupom preverite različne proizvajalce na spletu. Na spletnih blogih, straneh ter forumih povprašajte o mnenjih glede posameznega proizvajalca. Cena naj ne bo odločilen dejavnik. Potrebno je poiskati pravo razmerje med ceno ter kvaliteto. Poskrbeti morate za varnost vaše družine, to boste storili z nakupom protivlomnih vrat, oken ter namestitvijo protivlomnega alarma.

Več koristnih informacij lahko preberete na http://markelj.com/.

Categories
Hiša

Vas zanima, kakšne je cena fasade?

Ko gradimo nov dom, je zagotovo zelo pomembno vse preračunati oziroma že prej narediti finančni plan, da bomo zagotovo imeli dovolj denarja za vse kar potrebujemo.

Ko se dela finančni plan se vsekakor pojavi vprašanje in vas zanima, kakšna je cena fasade, sploh če o tem stvareh ne vemo nič. Libelagroup vam to nudi na njihovi spletni strani, da lahko že v naprej dobite informativni izračun za fasade, poleg tega pa vam omogočijo prave strokovnjake za izdelavo fasade in vse opravijo resnično vrhunsko. Fasade zahtevajo določeno znanje za izdelavo, zato je boljše, da to delo prepuščamo strokovnjakom, poleg tega vam bodo ponudili brezplačno strokovno svetovanje in vam tako olajšali delo in vam ne bo treba veliko razmišljati o tem, za katero vrsto fasade se odločiti. Cena fasade se giblje po navadi okoli 20 do 45 EUR za kvadratni meter, vse pa je seveda odvisno od kakovosti in materiala, ki ste ga izbrali. Zagotovo je boljše, da tu namenite malo več denarja, saj fasade ščitijo domove in nudijo dobro izolacijo, vsekakor pa so domovi zato tudi lepši. Cena fasade  je odvisna tudi od tega, ali je to novogradnja ali le obnova, kateri materiali se uporabljajo, debelina in tip izolacije in seveda tip zaključnega sloja ter njegova obstojnost.

Mogoče se vse skupaj sliši zelo zahtevno in se vam niti svita ne, kaj vse to pomeni, a bodite kar brez skrbi, za vse bodo poskrbeli vrhunski izvajalci in vam naredili čudovit ter popoln dom in cena fasade bo sigurno točno takšna, kot si jo vi lahko privoščite.

Categories
Hiša

Linolej, najboljša izbira

Linolej je mnogim najboljša izbira . Najboljša izbira je mnogim linolej zaradi dobrih lastnosti. Dobre lastnosti so želja čisto vsakega nakupa. Tudi ko se kupuje linolej ni nič drugače. Vsak kupec si želi, da bi linolej prinašal zadovoljstvo. Odločitev za linolej velikokrat temelji na posebnih zahtevah. Kupci linolej kupijo z namenom, da se te zahteve izpolnijo.

Zahteve oblikujejo na podlagi svojih pričakovanj in hotenj. Zato je možno, da se izbira opravi strokovno odločno. Strokovno odličnost pri dobrem in racionalnem nakupu podpirajo praktične izkušnje. Predmet nakupa, s katerim imamo iz preteklosti dobre izkušnje, je lahko kupljen odlično. Obratno je v primeru, da sledimo samo reklamnim sporočilom. Reklamna sporočila so klasično pristranska. Noben namreč ne bi oglaševal negativnih lastnosti, saj bi bil to čisti nesmisel. Čisti nesmisel je tudi verjeti vsem reklamnim sporočilom ter lastnostim, ki so v njih navedene. Vedeti je potrebno, da ima čisto vsak predmet nakupa, tako kot čisto vsaka druga stvar, poleg dobrih, tudi manj dobre lastnosti. Te so v reklamnih sporočilih zamolčane zavestno. Priti do vseh negativnih lastnosti predmeta nakupa je včasih enostavno, včasih pa je to bistveno težje. V primeru, da je predmet nakupa množičen, je možnosti za odkrivanje manj dobrih lastnosti veliko. Ker je predmet množičen, to pomeni, da je v praksi veliko število primerkov predmeta nakupa. Tako je možno, da vse negativne, poleg znani pozitivnih lastnosti prepoznamo v celoti ali v obsežnem deležu.

Na ta način lahko negativne lastnosti ocenimo ter kasneje dobimo informacijo, da je določen predmet nakupa vreden odločitve ali ni vreden nakupa. S tem predmetom smo zaključili, podamo se iskati drugo rešitev ali alternativo. Ker danes drugih rešitev in alternativ ne manjka, izbrati drugo ne bo težko. Seveda pa moramo tudi v tem primeru preizkus opraviti na kar se da realnem posnemanju in ugotavljanju lastnosti v prihodnosti. Linolej je praktična odločitev.

http://floor-experts.si/special-kolekcija/linolej

Categories
Notranja oprema

Ideje za opremljanje stanovanja

Nimate ideje za opremljanje stanovanja ampak bi stanovanje še vedno želeli popestriti. Z že majhnimi triki lahko stanovanje precej popestrite, za to pa niso potrebni kakšni veliki posegi.

Prenova hiše je kar velik podvig, a vam ni potrebno opravljati zidarskih posegov, v tem članku si bomo ogledali nekaj nasvetov, ki bodo precej spremenili izgled vaših prostorov. V manjših stanovanjih bodo veliko spremembo naredila ogledala. Ogledala bodo ustvarila optično iluzijo, prostor pa bo tako izgledal veliko večji. Največja napaka tistih, ki živijo v manjših prostorih je ta, da v stanovanje nakopičijo veliko preveč, nato pa to postane utesnjeno.

Drugačne in svetlejše barve zidov v prostor ponesejo veliko topline, veliko lastnikov najemniških stanovanj svojim najemnik dovoli prepleskati zidove, še vedno pa se pred tem posvetujte z lastnikom vašega stanovanja. V primeru, da vam lastniki ne dovolijo prepleskati stanovanja pa so idealna rešitev stenske nalepke. Stenske nalepke boste na steno prilepili zelo hitro, sprememba bo velika, ko pa boste odšli iz stanovanja pa nalepke lahko brez problema odstranite.

Velika sprememba so lahko tudi svetila. Svetila bodo s svojimi snopi svetlobe ustvarila različne silhuete, prostor pa bo precej spremenjen. Svetloba lahko ustvari precejšen ambient. Na voljo so vam stenska svetila, stropna svetila, talna in še kakšna druga. Tudi pohištvo bo prostor precej spremenilo. Naj vaše stanovanje govori zgodbo, pohištvo naj se sklada s stenami in ostalo opremo. Naj bo vaše stanovanje starinsko, moderno ali pa vanj lahko vpeljete kakšen drug stil.

Categories
Hiša

Vgradni hladilnik, odlična alternativa

Vgradni hladilnik je odlična alternativa . Odlična alternativa je hladilnik v dilemi izbire in odločitve med samostoječim in vgradnim hladilnikom. Vsaka alternativa ima svoje prednosti in slabosti. Vgradni hladilnik omogoča namestitev znotraj kuhinje. Čistoča je večja, nudi več prostora za druge elemente v prostoru.

Hkrati pa ima vgradni hladilnik tudi nekaj slabosti. Ker je vgradni hladilnik vgrajen, ne omogoča poljubnega premikanja. Na mestu kjer je vgrajen ostane do konca svoje življenjske dobe. Težava postane, ko je potrebno vgradni hladilnik iz takega ali drugačnega razloga premakniti. Načečkat se to zgodi v primeru okvare hladilnika, v primeru preurejanja kuhinje, v primerih, ko je potrebno okrog kuhinje kaj dodati, popraviti ali storiti karkoli drugega, kar zahteva premik hladilnika. Vgradni hladilnik je težje ostraniti, ker je nameščen na ozko odmerjene prostoru. Poleg teže je težava v nevarnosti poškodb ljudi, poškoduje se lahko tudi kuhinjske elemente, napeljavo ali kaj drugega. Poškodbe ljudi, ki premikajo hladilnik niso prijetne, nihče si jih ne želi. Zaradi njih so prisotne zdravstvene težave, v težjih primerih pa človek ne more opravljati svoje profesionalne aktivnosti. Poškodbe kuhinjskih elementov prat tako niso zaželene. Težav, ki nastopijo s poškodbami kuhinjskih elementov je več. Pri starejših kuhinjah je problem, da nadomestnih delov ni mogoče najti ali jih težje najdemo. To je posebna težava, ko ima kuhinja individualne elemente. Prav zaradi tega mnogi prisegajo na prostostoječi hladilnik. Vgradni hladilnik pa so sicer v vseh drugih lastnostih prednost.

Zato je tudi več kot spodobna alternativa klasičnemu hladilniku. Zanj se odloča tisti, ki ima kot prvo rad takšno možnost. V prihodnosti lahko načrtuje selitev, lahko bo stanovanje preurejal, želi imeti možnost poljubnega premikanja hladilnika. To mu omogoča sama izvedba. Slednja zahteva zgolj vir energije za delovanje. V primeru, da ni mogoča bližnja namestitev ob vir energije, se lahko izvede rešitev z podaljški. Vgradni hladilnik ali prostostoječi hladilnik je velikokrat slišana dilema ob nakupu hladilnika.

Več informacij

Categories
Hiša

Pomivalni stroj, čista posoda

Pomivalni stroj omogoča, da je čista posoda dosegljiva.

Danes pomivalni stroj ni redkost. Velko gospodinjstev ga ima. Pri tem ne gre za prvi pomivalni stroj, ampak imajo gospodinjstva danes v uporabi drugi pomivalni stroj ali celo pomivalni stroj, ki je naslednik nekaj generacij predhodnikov. Pomivalni stroj za te ljudi ni zahtevna izbira. Pri izbiri vedo kakšen pomivalni stroj bodo kupili. V prvi vrsti bodo izbrali odlične lastnosti predhodnika. Manj dobre lastnosti predhodnika, bodo pri novejšem zamenjale boljše lastnosti. Novosti aktualnih generacij v marsičem spreminjajo ustaljene navade in izbire. Dobrodošlo je, da imajo kupci možnost spoznati te novosti v živo. S spoznanjem dobrih novosti v živo se odpravljajo mnoge zadrege. Te zadrege so povečini ovire, ki odločijo izbiro drugih modelov ali drugih lastnosti. Ljudje novostim ne zaupajo do trenutka, ko jih ne preizkusijo. Zato ni nobeno presenečenje, da se ljudje odločajo za klasične lastnosti oziroma tiste, katere sodijo med preizkušene. Novosti so v veliko primerih želja proizvajalca po izboljšanju. Pri tem sodeluje celotna možica vplivnih oseb. Največji potencial predstavljajo tako kupci, kot tudi razvojni center. Mnenja kupcev do izdelkov v preteklosti so bila različna. Informacije kupcev dobijo proizvajalci oziroma razvojni centri na različne načine. Veliko jih nudijo prodajalci, serviserji ter vse druge osebe, ki so prejele neposredno od kupcev mnenja o izdelku. Vse te izkušnje vzame razvojni oddelek resno v presojo. Izboljšave so nujne, saj se v nasprotnem primeru kupci ne bodo več zanimali za njihove izdelke. Poleg izkušenj proizvajalcev imajo na voljo razvojni oddelki tudi številne druge motive in možnosti. Možnosti narekuje predvsem razvoj in napredek. Motivi so na drugi strani enako barviti. Nudijo jih konkurenca, zgledi z drugih področji ali čisto naključno pridobljene dobre ideje. Posledično se nove generacije opremijo z dobro mešanico vseh izkoriščenih možnosti razvoja, ki se v danem trenutku zdijo najboljše.

Pomivalni stroj zelo zaželen element gospodinjstva.

 

Categories
Hiša

Električno ogrevanje

V današnjem članku bo govora o različnih tipih električnega ogrevanja, predvsem pa o ogrevanju z IR paneli.

IR paneli so se na trgu pojavili pred časom, na popularnosti pa pridobivajo zelo hitro, priljubljeni so predvsem zaradi občutka toplote, ki ga oddajajo. Najbližji približek temu, kakšno toploto oddajajo je tak, kot da bi vas grelo sonce. Učinki infra-rdeče toplote na človeško telo so zelo blagodejni, sproščajo mišice in tkiva ter še marsikaj. IR paneli pa so tudi zelo elegantni, namestite jih lahko na steno, strop, ali pa katerokoli ravno površino. Ker so tanki zavzamejo veliko manj prostora, kot naprimer radiatorji, primerni pa so tako za majhna stanovanja, kot velike hiše.

Na elektriko pa se lahko ogrevate še z mnogimi drugimi načini, eden izmed njih so tudi električni radiatorji, obstajajo pa še klimatske naprave, električno talne gretje in še kaj.

Klimatske naprave prostore ogrejejo ali pa ohladijo zelo hitro in čeprav so primarno namenjene ohlajanju prostorov, so tudi pri ogrevanju zelo učinkovite. Namestitev klimatske naprave je hitra, vse kar vam je potrebno storite za ogrevanje prostora pa je le pritisk gumba na daljincu. Klima ogrevanje bo vaše prostore ogrelo zelo hitro.

Za kakršnokoli električno ogrevanje se boste odločili, bo to zelo lagodno in precej cenovno ugodno. Seveda so drugi načini ogrevanja lahko cenejši, vendar bodo začetni vložki v sistem veliko višji. Več o različni tipih ogrevanj lahko najdete na spletu ali pa v kateri izmed trgovin, ki se ukvarja s prodajo takih sistemov.

Categories
Hiša

Gradnja hiše je zahtevna naloga v življenju marsikoga

Gradnja hiše je tisto, o čemer sanjajo že nekateri otroci, a, ko odrastemo in se začne pravljica počasi spreminjati v resničnost, je pred nami naloga, ki lahko traja praktično skozi celotno življenje. Pri gradnji hiše se namreč soočamo s številnimi pomembnimi, pa tudi z zelo težkimi odločitvami. V vsakem primeru je gradnja hiše projekt, ki se ga je treba lotiti načrtovano, predvsem pa strateško pravilno. Prvi korak je vsekakor nakup primerne parcele, saj je prav od parcele, na kateri se bo hiša nahajala, odvisna kakovost našega življenja, predvsem pa zadovoljstvo v lastnem domu. Ko kupujemo parcelo, je treba izbrati takšno, ki nam bo všeč, saj bomo v njej živeli naslednjih nekaj let, nekateri tudi do konca življenja. Če se le da, naj bo lega prisojna in vsekakor ne preveč nagnjena, tla pa ne prevlažna ali močvirnata, saj slednje pomeni zahtevnejšo, pa tudi dražjo gradnjo. Gradnja hiše pa je seveda odvisna tudi od tega, za kakšno stanovanjsko stavbo se gre, predvsem ali bo grajena kot hiša v kateri bo živela družina z majhnimi otroki. Nato sledi urejanje vse potrebne dokumentacije, v prvi vrsti lokacijskega dovoljenja, projektne dokumentacije in gradbenega dovoljenja. Ko so urejena vsa dovoljenja lahko začne investitor s gradnjo. Vse pa je zopet odvisno od tega ali smo se odločili za klasično gradnjo z opeko ali pa bomo na parcelo postavili montažno hišo. V primeru gradnje hiše bo faza gradnje trajala najmanj pol leta, če pa gre za montažno hišo, pa bo vselitev možna v treh ali v štirih mesecih od začetka gradnje. Ne glede na to ali bo naša hiša grajena normalno ali pa se bomo odločili za montažno gradnjo, je treba v vsakem primeru najprej zgraditi trde temelje. Gradnja hiše zahteva veliko odločitev in predvsem veliko kompromisov ter različnih možnosti.