Categories
Ekološka gradnja

Zakaj bi imeli toplotno črpalko?

Če vas zanima, kako bi privarčevali in hkrati pomagali okolju z zmanjšanjem emisij ogljikovega dioksida, potem je rešitev za vas toplotna črpalka. Toplotne črpalke so namreč tiste naprave, ki nudijo kar najbolj energetsko učinkovit način za zagotavljanje ogrevanja in hlajenja s pomočjo uporabe obnovljivih virov toplote, ki nam jih nudi okolica. Zemlja, zrak in voda so tisti elementi, ki vsebujejo koristno toploto, katera se s pomočjo sonca neprestano obnavlja. Toplotne črpalke dvignejo toploto na potrebno raven za ogrevanje naših prostorov, prav tako pa lahko tudi izkoristijo odvečno toploto in se uporabljajo za prezračevanje zraka iz določene zgradbe.

Če vse to nekoliko poenostavimo, lahko povemo, da so toplotne črpalke klimatske naprave, ki lahko ali ogrevajo ali pa ohladijo naše stanovanje. Pri toplotnih črpalkah pa je pomembna velikost, saj premajhne toplotne črpalke niso zmožne domu zagotoviti dovolj toplote v zimskih dnevih, prevelike toplotne črpalke pa se bodo prepogosto vklapljale in izklapljale. Vsekakor se morate o nakupu toplotne črpalke ter prednostih in slabostih le te posvetovati s strokovnjaki. Toplotne črpalke so sicer naprave, ki predstavljajo velik potencial po vsem svetu in imajo v primerjavi z uporabo fosilnih goriv in jedrske energije za proizvodnjo električne energije veliko boljši ter tudi večji izkoristek.

S pomočjo toplotne črpalke lahko tudi vi prihranite do približno 50 odstotkov. Strokovnjaki vam bodo podrobneje razložili tudi to, kako toplotne črpalke delujejo. Ravno tako pa se boste s strokovnjaki lahko posvetovali o tem, kakšna toplotna črpalka je najbolj primerna za vaš dom (zrak/voda, voda/voda, zemlja/voda). Ne odlašajte in si zagotovite svojo toplotno črpalko še danes!

Categories
Ekološka gradnja Hiša

3 razlogi za zalogovnik tople vode

 1. Zalogovnik tople vode – učinkovita oskrba z energijo

Zalogovnik tople vode je namenjen shranjevanju in ogrevanju vode v času, ko je na voljo dovolj energije ali pa je ta dostopna po nižji ceni kot sicer. Z zalogovnikom tople vode ste ves čas pripravljeni na morebitno hladnejše obdobje in vam tako ni potrebno skrbeti, da vas sredi tuširanja preseneti neprijeten curek ledeno mrzle vode. Na voljo vam je tudi sistemski zalogovnik tople vode, ki bo poleg ogrevanja sanitarne vode poskrbel tudi za ogrevanje vaših prostorov – dve prednosti v eni sami napravi. Zalogovniki tople vode so izdelani v velikostih, primernih tudi za manjša stanovanja, v katerih lahko nadomestijo klasični grelec tople vode.  

Categories
Ekološka gradnja

Sončni kolektorji – ogrevalni sistem prihodnosti

Živimo v časih, ko je vedno bolj pomemben prihranek, ki ga lahko dosežemo tudi s spremembo načina ogrevanja, kar pa v večini primerov pomeni, da se zatečemo k alternativnim virom energije. Eden takih je tudi sončna energija in z njo vgraditev sončnih kolektorjev. Zakaj pa se vedno več lastnikov hiš sploh odloča za sončne kolektorje?

Categories
Ekološka gradnja

Toplotne črpalke so prihodnost ogrevanja

V zadnjih nekaj letih se za ogrevanje vse pogosteje uporabljajo in nameščajo toplotne črpalke, ki so brez dvoma ogrevalni sistem prihodnosti. S toplotnimi črpalkami ste neodvisni od kurilnega olja ali plina, saj izkoriščate brezplačen toplotni potencial neposredno iz narave v vaši okolici. Toplotne črpalke lahko toploto pridobivajo tako iz zemlje in podtalnice kot tudi iz zraka.

Obenem pa so toplotne črpalke izredno ekološke, saj zaradi pridobivanja toplote iz svoje okolice okolja ne obremenjujejo in ne onesnažujejo. Poleg velikih prihrankov, ki so v časih vse dražjih fosilnih goric še kako pomembni, pa uporaba toplotne črpalke prispeva tudi k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov v naše ozračje in s tem k čistejšemu in bolj prijaznemu okolju. Prav zaradi te okolju prijazne komponente toplotnih črpalk je njihov nakup tudi delno sofinanciran s strani Eko sklada.

Za katero vrsto toplotnih črpalk se odločiti?

Vprašanje, ki si ga zastavimo, ko se odločamo za vgradnjo toplotne črpalke je, s katerim sistemom so izkoristki največji, v kateri sistem se splača investirati in kdaj se bodo stroški investicije povrnili. Zato v nadaljevanju naštevamo tipe sistemov in njihove prednosti:

 • Toplotne črpalke voda/voda: je sistem izjemnih in konstantnih izkoristkov skozi vse leto in je najcenejši način ogrevanja. Slabost je, da se toplotna črpalka ob večjem pomanjaknju izklopi.
 • Toplotne črpalke zrak/voda: prednost je nizek investicijski strošek, slabost pa nekonstantnost izkoristkov, ki variirajo glede na letni čas.
 • Toplotne črpalke glikol/voda: slabost je izredno draga začetna investicija, ki lahko stane več tisoč evrov.

Skozi okoljski vidik, porabo energije in s tem povezane izkoristke, so v prednosti sistemi toplotnih črpalk voda/voda in glikol/voda. Gledano s stroškovnega vidika pa je najnižja investicija v sistem toplotne črpalke zrak/voda.

 

Categories
Ekološka gradnja

Velike prednosti toplotne črpalke zrak-voda

Toplotna črpalka zrak-voda omogoča varčno ogrevanje prostorov in sanitarne vode ter hlajenje v enem samem sistemu zato je odlična alternativa vedno dražjim fosilnim gorivom, ki so povrh tega še veliki onesnaževalci okolja. Sistem toplotne črpalke zrak-voda je sestavljen iz notranje vodne enote in zunanje enote, ki je nameščena na steno izven notranjih prostorov. Zunanja enota toplotne črpalke zrak-voda iz ozračja srka oziroma črpa toploto, ji še zviša temperaturo ter jo nato po posebnih cevovodih odvede v notranjo vodno enoto. Ta enota nato preda toploto vodi, ki kroži skozi notranje grelne enote, po talnem ogrevanju in rezervoarju sanitarne vode. Toplotna črpalka zrak-voda pa zmore ogreti tudi sanitarno vodo, kar stori s preklopom sistema iz ohlajevalnega ali ogrevalnega načina v sanitarni način.

S toplotno črpalko zrak-voda do opaznih prihrankov

Ko vgradimo toplotno črpalko zrak-voda lahko stroške ogrevanja v primerjavi s klasičnim ogrevanja na drva, premog ali plin zmanjšamo za kar 50 odstotkov. Čeprav nobena toplotna črpalka zrak-voda ne zmore pri najnižjih zunanjih temperaturah priskrbeti vsega ogrevanja pa je rešitev s toplotno črpalko zrak-voda vredna premisleka, saj omogoča izredno opazne prihranke. Znesek na položnicah za ogrevanje bo naenkrat prepolovljen! V bivalentnem (dualnem oziroma dvojnem) načinu delovanja toplotna črpalka zrak-voda uspešno pokriva potrebe po ogrevanju z lepimi ekonomskimi prihranki. Obstoječe ogrevanje (na primer centralna peč na kurilno olje) deluje tako samo kot pomoč v času ogrevalnih konic. Predvsem pri novogradnjah je priporočljiva vgradnja toplotne črpalke zrak-voda, ki ji pomaga dodatno ogrevanje v obliki električnega grelnika, ki pa se vklopi le ob ogrevalnih konicah, ko toplotna črpalka zrak-voda ne zmore celotnega bremena ogrevanja.

Categories
Ekološka gradnja

Zalogovnik vode je najboljša rešitev za ogrevanje vode

Zalogovnik vode je naprava, ki je namenjena pripravljanju in shranjevanju tople vode za čas, ko so potrebe največje, saj se topla voda segreva takrat, ko je na voljo dovolj energije, ali ko je ta cenejša in se nato shranjuje v zalogovniku vode. Vodo v zalogovniku navadno ogrevamo s prenosniki toplote, ki so vgrajeni v zalogovnik. Zalogovnik vode ima lahko kot nadomestni vir energije vgrajen električni grelnik, ki deluje kot dopolnilo ogrevanja vode, vklopi pa se tudi v primeru okvare na sistemu. Velikost zalogovnika vode je povsem odvisna od potreb posameznika ali gospodinjstva po topli vodi in časovni razporeditvi potrebe po topli vodi. Kot izhodišče za določitev velikosti zalogovnika vode se uporablja povprečna poraba tople vode na osebo na dan, kar je približno 70 litrov tople vode.

Zalogovnik vode je sicer pokončne in valjaste oblike, njegova notranjost pa je prevlečena z nerjavečim jeklom, ki je seveda odporno proti koroziji oziroma rji. Zelo pomembno pri zalogovniku vode je, da je primerno toplotno izoliran, da so kar se da izničene toplotne izgube. Toplotne izgube zaradi akumulacije namreč naraščajo s temperaturo vode, občutno pa jih lahko zmanjšamo z optimalno debelino toplotne izolacije.

Pet glavnih prednosti zalogovnika vode

 • Zalogovnik vode deluje praktično neslišno.
 • Vzdrževanje zalogovnika vode je minimalno in stroškovno izredno poceni.
 • Zalogovnik vode ohranja konstantno temperaturo sanitarne tople vode.
 • Zalogovnik vode poskrbi za higienično pitno vode, ob tem pa ni niti najmanjše nevarnosti za razvoj nevarne bakterije legionele.
 • Z zalogovnikom vode je mogoča optimalna izraba energije s temperaturnim slojenjem.
Categories
Ekološka gradnja

Toplotna črpalka – ogrevalni sistem prihodnosti

Na naših tleh se največji del (električne) energije porabi za ogrevanje stanovanj in poslovnih prostorov, že samo v gospodinjstvih delež porabljene električne energije znaša več kot 70 odstotkov, če pa temu dodamo še segrevanje sanitarne vode ta številka naraste na kar 90 odstotkov vse porabljene energije. Zato se v vedno več gospodinjstev uvaja alternativne porabnike energije, eden izmed teh je tudi toplotna črpalka, ki omogoča velik prihranek energije.

Toplotna črpalka deluje po principih fizikalnih zakonov, in sicer tako, da toplota prehaja iz okolja z višjo temperaturo v okolje z nižjo. Toplotna črpalka odvzema toploto iz zraka iz okolice in nato z dodano električno energijo segreva sanitarno vodo tudi do temperature 55 stopinj Celzija.

Za toplotno črpalko se danes odločna vedno več ljudi, saj je med energetsko najcenejšimi oblikami segrevanja sanitarne vode. Toplotna črpalka je sestavljena iz kompresorja, ki plin stiska in ga ogreva, tako imenovanega ekspanzijskega ventila, kjer se plin razširja in ohlaja ter dveh toplotnih  izmenjevalcev. Toplotna črpalka ima tudi to odlično lastnost, da je mogoče z njo ohlajati manjše prostore kot so kleti ali shrambe.

Poleg vseh teh odličnih lastnosti pa je toplotna črpalka opremljena še s sistemom za termično dezinfekcijo, ki onemogoča nastanek zdravju nevarne bakterije legionele. Toplotna črpalka namreč vsake toliko časa zažene program gretja vode na 65 stopinj Celzija in s temi »toplotnimi šoki« preprečuje pojav legionele. Za zagon toplotne črpalke je potrebno zagotoviti le 30 odstotkov električne energije, ostalih 70 odstotkov energije potrebne za polno delovanje toplotne črpalke pa povsem brezplačno pridobimo iz okolice.

Categories
Ekološka gradnja

3 vrste toplotnih črpalk za učinkovitejše pridobivanje energije

 1. Toplotne črpalke voda/voda

Toplotna črpalka voda/voda omogoča segrevanje in tudi ohlajanje s pomočjo energije iz podtalnih voda. Pridobivanje toplote s tovrstno črpalko naj bi bila ena izmed najugodnejših rešitev (z ekonomske, energetske in ekološke perspektive), vendar pa ima sistem tudi nekaj pomanjkljivosti. Toplotna črpalka voda/voda je odvisna od količine vode v podtalnicah, ki pa ni konstantna. Ob večjem pomanjkanju vode lahko črpalka tako tudi povsem preneha delovati, kar lahko povzroči kar nekaj nevšečnosti.

 1. Toplotne črpalke zemlja/voda

Toplotna črpalka zemlja/voda za pridobivanje toplote izkorišča sončno energijo, ki je v velikih količinah uskladiščena v zemlji oziroma v kamninah. Tovrstna črpalka je sicer odvisna od kvalitete tal, vendar je njeno delovanje precej bolj konstantno v primerjavi s toplotno črpalko voda/voda. Čeprav je sama montaža toplotne črpalke zemlja/voda kar zahtevno delo, pa lahko z njeno pomočjo drastično znižate stroške ogrevanja. Ta črpalka je pri nas najbolj priljubljen način pridobivanja toplotne energije. Poleg ogrevanja je toplotna črpalka zemlja/voda do določene mere uporabna tudi za ohlajaje v vročih poletnih mesecih.

 1.  Toplotne črpalke zrak/voda

Ogrevanje s toplotno črpalko zrak/voda je enostavno – za ogrevanje je uporabljena toplota zunanjega zraka. Če torej na razpolago nimate drugih virov (ustrezna zemlja oziroma podtalna voda), je ta črpalka kot nalašč za vas. Cena črpalke zrak/voda je običajno nižja kot pri toplotnih črpalkah zemlja/voda ali voda/voda, vendar pa je tudi sam izkoristek nekoliko slabši. Potrebno je torej skrbno pretehtati, nakup katere toplotne črpalke se vam bo na dolgi rok najbolj izplačal.

 

Toplotne črpalke – za varčno in učinkovito ogrevanje!

Categories
Ekološka gradnja

Prednosti toplotnih črpalk zrak – voda

Zavest o pomembnosti varovanja okolja je vedno večja. Poleg dobrega počutja, ker smo naredili nekaj dobrega za ohranjanje narave, pa nam marsikateri ekološki ukrep prihrani tudi nekaj novcev. To je še posebno pomembno pri ogrevanju nepremičnin, ki vsako leto stanovalce močno udari po žepu. Ena izmed rešitev je vgradnja toplotne črpalke zrak – voda. Tukaj je 5 razlogov

1. Ugodna cena in prihranki

Toplotna črpalka zrak – voda lahko vključno z montažo stane le 3.600 €, kar je občutno ceneje kot črpalke tipa voda – voda ali zemlja – voda, katerih cene presegajo 10.000 €. Kljub temu, da s toplotno črpalko zrak – voda pri stroških ogrevanja prihranimo nekoliko manj, se investicija vseeno povrne neprimerno hitreje.

2. Zmanjšanje onesnaževanja okolja

Toplotne črpalke prispevajo k manjši porabi energije, zato se zmanjšajo tudi izpusti škodljivih snovi. Morda se zdi, da to na našo kvaliteto življenja nima velikega vpliva, vendar pa prav vsako dejanje šteje.

3. Dolga življenjska doba

Toplotne črpalke ne zahtevajo praktično nobenega vzdrževanja, njihova življenjska doba pa doseže tudi 25 let. Glede na to, da se nam lahko investicija v toplotno črpalko povrne že v 4-5 letih, si lahko predstavljate, koliko boste prihranili v naslednjih letih.

4. Ne potrebujete klime ali kurilnice

Toplotne črpalke nam lahko poleti prijetno hladijo prostore, zato bomo prihranili denar, ki bi ga morda porabili za nakup in vzdrževanje klimatske naprave. Prav tako ne potrebujete kurilnice, saj lahko toplotno črpalko zrak – voda vgradite v stanovanjski ali kletni prostor.

5. Različne možnosti uporabe

Toplotno črpalko zrak – voda lahko uporabimo za segrevanje sanitarne vode ter segrevanje in hlajenje prostorov.

Categories
Ekološka gradnja

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so prihodnost

V zadnjih nekaj letih se za segrevanje sanitarne vode vse pogosteje uporabljajo in nameščajo toplotne črpalke za sanitarno vodo. Le-te so energetsko med najcenejšimi načini segrevanja sanitarne vode, poleg tega pa toplotne črpalke za sanitarno vodo predstavljajo tudi velik prihranek in prispevek k ohranitvi čistega okolja. Toplotna črpalka za sanitarno vodo je nameščena na hranilnik vode, deluje pa tako, da odvzema toploto zraku iz okolice ter z dodano električno energijo segreva vodo vse do temperature 55 stopinj Celzija. Dodatna prednost toplotne črpalke za sanitarno vodo pa je tudi ta, da ob svojem delovanju lahko hladi manjše prostore – shrambe in kleti. Poleg tega pa je toplotna črpalka opremljena tudi s sistemom za dezinfekcijo s katero se preprečuje pojav legionele. Izjemna prednost toplotne črpalke pa je tudi ta, da se začetna investicija povrne v nekaj letih v primerjavi s kurilnim oljem ali plinom.

Zakaj izbrati toplotno črpalko za sanitarno vodo?

 • Je ekološko in energetsko najcenejši in najboljši način segrevanja sanitarne vode. Uporabnik toplotne črpalke za sanitarno vodo plača le 30% v obliki električne energije, ostalih 70% pa se pridobi iz okolice (zrak).
 • Ker ima možnost hlajenja manjših prostorov.
 • Zaradi kompaktne izvedbe, saj sta toplotna črpalka za sanitarno vodo in hranilnik vode združena v eno enoto.
 • Ker ima toplotna črpalka za sanitarno vodo izredno dober sistem zaščite pred možnostjo pojava legionele.
 • Zaradi kakovostne izdelave, ki zagotavlja dolgo življenjsko dobo toplotne črpalke za sanitatno vodo.
 • Zaradi izredno majhnih stroškov priprave tople sanitarne vode, ki znašajo le od 80 do 100 EUR letno.