Categories
Roloji

Roloji in njihove prednosti

Roloji so izjemno praktična senčila, ki so navdušila že številne posameznike. Njihova prednost je v tem, da so izjemno prilagodljivi. Če pomislimo na zaveso, je ta vedno vidna na steni ali na oknu, ne glede na to, ali je v uporabi ali ni. Po drugi strani pa so roloji narejeni tako, da se takrat, kadar jih ne uporabljamo, spravijo v kaseto. Zaradi tega so roloji veliko bolj praktični in še poleg tega varčni s prostorom. Kadar recimo zavesa visi iz karnise prek okna, porabi nekaj centimetrov prostora. Tja ne moremo postaviti stola, omare ali kakšnega drugega elementa, ker ga zaseda zavesa. Roloji pa so narejeni tako, da drsijo natančno prek površine okna, tako da ne porabijo nič dodatnega prostora. To je zlasti pomembna lastnost za manjša stanovanja, kjer vsak kvadratni centimeter šteje in moramo biti zaradi tega varčni s prostorom.

roloji

Kasete v katere se zložijo roloji pa imajo še to dodatno prednost, da jih lahko pobarvamo v takšno barvo, kot so stene in strop. Zaradi tega je v prostoru popolnoma neopazna in kadar roloji niso v uporabi in so zloženi v kasetah, sploh ne opazimo ničesar. Naslednja pozitivna lastnost, ki jo imajo roloji, je možnost odločitev tega, kam jih bomo postavili. Na voljo so nam roloji, ki se namestijo na zunanjo steno ali pa roloji, ki se namestijo znotraj prostora. Katerikoli roloji so izjemno enostavni za vzdrževanje. Roloji se brišejo s krpami, ni jih potrebno prati in navadno so kasete narejene iz umetnega materiala, tako da jih ni potrebno vzdrževati kot les.

Categories
Roloji

Rolo je funkcionalno in estetsko senčilo

Rolo ni le senčilo, s katerim se lahko zavarujemo pred svetlobo in nezaželenimi pogledi sosedov in mimoidočih, temveč je tudi izjemen estetski dodatek na našem oknu. Najbolj izpostavljen del roloja je tkanina, ki služi zasenčenju notranjih prostorov v stanovanju ali hiši. Prav ta tkanina pa je tisti del tega inovativnega izdelka, s katerim lahko kupec najbolj manipulira. Rolo lahko namreč opremi s takšno tkanino, ki mu estetsko in funkcionalno najbolj ustreza. Večina proizvajalcev omogoča, da na izbrani rolo namestimo takšno tkanino, ki nima le poljubne barve in poljubnih vzorcev, možno je izbrati tudi takšno tkanino, ki ima narisan poljuben motiv. Tako lahko namestimo na okno našega stanovanja rolo, ki ga krasi delo znanega slikarja. S tem polepšamo videz prostora od znotraj, pa tudi od zunaj lahko takšna pestrost poveča estetski učinek hiše oziroma stavbe.

rolo

Naslednja prednost, ki jo ima rolo pred drugimi senčili je ta, da ko ga ne uporabljamo, se ta v celoti spravi in ovije okrog vodila, ki je, če izberemo takšen model, spravljeno v kaseti. Rolo v kasetni različici je predvsem namenjen tistim, ki ne želijo, da bi spravljeni rolo bil viden oziroma da bi izstopal v prostoru. Kasetni roloji so tudi v takšnih različicah, ki so primerne za montažo na zunanjem delu okna, tako da se rolo sploh ne nahaja v prostoru. Kar pa se vzdrževanja tiče, je rolo izjemno hvaležen izdelek. Ni ga potrebno posebej vzdrževati, ampak zadošča le to, da ga redno čistimo s krpo in vodo. Tako se lahko povsem ognemo temu, da bi rolo morali prebarvati, prelakirati in podobno.

Categories
Roloji

Vse o rolojih

  • Med funkcionalnostjo in estetiko …

Roloji uspešno preprečujejo vdor neprijetne svetlobe v vaše stanovanje, zaradi česar so posebej koristni predvsem v poletnih mesecih. Najbolj pogosti so notranji roloji, ki pa so na voljo v najrazličnejših izvedbah. Roloji so poleg tega lahko tudi zanimiva  estetska popestritev vašega stanovanja – pustite domišljiji prosto pot, igrajte se s kombiniranjem različnih materialov, barv in vzorcev …

 

  • Kako izbrati prave roloje?

Vse bolj priljubljeni postajajo roloji, izdelani iz posebne mrežaste tkanine, ki predstavlja uspešno zaščito pred toploto in svetlobo (»screen roloji«). Če želite imeti nadzor nad količino svetlobe, ki pronica v vaše stanovanje, se lahko odločite tudi za dvojne roloje, sestavljene iz dveh platen, ki ju lahko ločeno dvigujete ali spuščate. Roloji v kaseti bodo prava izbira v primeru, ko želite, da ti prekrivajo zgolj površino stekla in ne celotnega okna. Pri večjih oknih je mogoča tudi montaža rolojev večjih dimenzij, ki se meram primerno ponašajo tudi z močnejšimi mehanizmi. Na izbiro so vam tudi leseni in gubani roloji. Možnosti je torej ogromno – preden se podate v trgovino, natančno premislite, kakšne so vaše zahteve. Le tako boste lahko izbrali roloje, ki bodo resnično ustrezali vašim potrebam in potrebam vašega stanovanja.

 

  • Roloji z domišljijo …

Za tiste nekoliko drznejše, ki želijo pri opremljanju stanovanja pustiti povsem unikaten pečat, so na voljo tudi roloji, na katerih je lahko natisnjena poljubna fotografija v digitalni tehniki. Na ta način lahko ovekovečite pomemben trenutek iz svojega (družinskega) življenja, ki bo tako vedno z vami. Nekoliko nenavadni roloji, ki pa zagotovo poskrbijo za smeh …