Categories
Okna

Lesena okna imajo različne prednosti

Ko načrtujemo hišo ali stanovanje, se moramo posvetiti tudi oknom in ne samo notranjemu opremljanju prostorov. Za udobno bivanje je zelo pomembno kakšna so okna.

okno1Katere prednosti imajo lesena okna?

Prednosti je zelo veliko.
• Primerna so za stanovanjske hiše, ker nam ustvarijo prijetno klimo.
• Lesena okna uravnavajo vlažnost zraka v prostorih.
• Les je zelo dober izolator.
• Za lesena okna je pomembno iz katerega lesa so izdelana, les je zelo različen.
Jesena okna so ekološko neuporečna.
• Lahko se odločamo za različne profile.
• S pravilnim in rednim vzdrževanjem imajo dolgoletno garancijo.

Ste že odločeni za nakup? Oglejte si sledečo ponudbo.
Ponudba je zelo velika in raznovrstna. Kvaliteta izdelave je vsak dan večja in zaradi velike ponudbe postajajo okna veliko bolj dosegljiva. Je pa vedno več ljudi, ki prisegajo na okna iz umetnih mas, ker jih ni potrebno redno vzdrževati. Najbolj šibka točka, ki jo imajo lesena okna je, njihovo vzdrževanje. Brez rednega vzdrževanja okna izgubijo izolativnost, okenski okvirji spremenijo obliko in ne tesnijo več. Potrebno jih je zamenjati v zelo kratkem času. Zato naj bo odločitev za les samo, če imamo čas ali pa denar za vzdrževanje.
Ko kupimo kvalitetna lesena okna, velikokrat ne razmišljamo na montažo. Če so slabo montirana, nam visoka kvaliteta oken nič ne pomaga. Preden postavimo okna se moramo pozanimati, kdo nam bo montiral. Ne smemo zaupati vsakomur, imeti mora izkušnje in znanje. Velikokrat se je zgodilo, da so bila okna zelo slabo montirana in vse prednosti so se v trenutku izgubile.

Categories
Okna

Pvc okna so zelo iskana in cenjena

okno8Okna so osnovni element vsake stavbe. Nekoč so izdelovali večinoma lesena okna. Imajo veliko prednosti pa tudi nekaj slabosti pred okni z drugimi materiali. Večinoma ljudi moti in vidijo slabost v prevelikem vzdrževanju.
Pvc okna so izdelana v različnih barvah, oblikah in velikosti. Izdelava je zelo napredovala in nam nudijo vse kar od oken lahko pričakujemo. Pomembno je, da so lepa in da nam nudijo maksimalno izolativnost in, da nam za vzdrževanje ne vzamejo preveliko časa. Ker so pvc okna prožna, se vračajo v prvotni položaj, tudi ob velikih temperaturnih spremembah. Imajo zelo dolgo življensko dobo in veliko let izgledajo kot nova. Velikokrat izgledajo pvc okna kot da so iz lesa. Ker jih ne kupujemo za nekaj let temveč za leta in leta, za veliko let, moramo biti zelo pozorni na kvaliteto. Ne smemo gledati samo ceno in stroške. Kmalu se nam bodo vsi stroški povrnili, če bomo kupili kvalitetna. Privarčevali bomo v zimskih mesecih za ogrevanje in v poletnih mesecih pri klimi. Klime praktično ne bomo več potrebovali.
Ste se že odločili s čim izolirati vašo hišo? Če ste še neodločeni si preberite še nekaj več na to temo na spletni strani prodajalca Maton.

Pvc okna so prevzela trg, zaradi vseh prednosti, ki nam nudijo. Ker prevečkrat gledamo na stroške, so pvc okna za enako kvaliteto cenovno bolj ugodna od lesenih. Pred leti njihova kvaliteta ni bila tako dobra kot je danes. Tehnologija izdelave je zelo napredovala. Nekateri so bili mnenja, da bodo les šel v pozabo. Vendar se to ni zgodilo. Še vedno so nekateri ljudje, ki kupujejo samo naravne materiale in nebi nikoli zamenjali les s plastiko.

Categories
Okna

Kaj je dobro vedeti, preden se odločimo za nakup alu okna

Alu okna so razmeroma dobra odločitev za nakup, če pri tem nekoliko upoštevamo koliko takšna okna ustrezajo našemu stilu in načinu življenja in okolju v katerem živimo. Prav tako je odvisno od tega, za kakšen namen nam služi stavba, v katero bomo ta okna vgradili. Dejstvo je, da so okna narejena iz aluminija, kar pomeni, da imajo zelo dolgo življenjsko dobo, da so primerno zaščitena odporna na vse zunanje vplive in, da so lahka za vzdrževanje. V bistvu se od oken, ki imajo narejene okvirje iz drugih materialov bistveno ne razlikujejo. Prav tako so, z nekaterimi dodatnimi stvarmi, kot so debelejša zasteklitev, uporaba tesnil, popolnoma enako zvočno in toplotno izolativna kot nekatera druga okna.

Alu okna lahko kupimo v kar nekaj barvah, ki jih seveda izberemo sami, glede na naš okus. Mogoče jih je kupiti v vseh oblikah, kot kupimo ostala okna, le polkrožna in okrogla na žalost ne obstajajo. Alu okna so trdna, obenem pa zelo stabilna, prav zato so primerna za zasteklitev večjih površin, če pa želimo v naši hiši velika okna, ali okna, ki so zasnovana kot nosilni element je najboljša izbira prav nakup teh oken. Prav zato, ker so profili iz aluminija izjemno odporni, zagotavljajo takšna okna kar najvišjo stopnjo varnosti pred vlomilci, pred vodo in pred ognjem – MKE – www.mke.si.

Na njih lahko namestimo poseben sistem, ki omogoča električno upravljanje, to pa nam omogoča še večjo stopnjo udobja. S čiščenjem okvirjev ne pretiravajmo, uporabimo le vodo in mehko krpo.

Categories
Okna

Ali poznate vse lastnosti, ki jih imajo pvc okna?

Pvc okna so vedno bolj priljubljena, tudi kadar se ljudje za njih odločajo pri novogradnjah, kakor takrat, ko svoja stara okna menjajo za nova. To so okna, ki so perfektna rešitev, za vse, ki se zavedajo, da je skrb za energijo in ekologijo osnovno, če želimo naš planet ohraniti tudi prihodnjim rodovom.

Eden od glavnih in najpomembnejših razlogov za tako hiter razvoj v zadnjih letih je seveda poleg estetskih, varnostnih in tehnoloških lastnostih tudi zmanjševanje toplotnih izgub. Prav iz tega razloga lahko prihranimo kar nekaj denarja pri ogrevanju, saj so izgube toplote skozi takšna okna res minimalen. Še posebej se prihranek pozna, če se odločimo za nakup oken, ki imajo dvojno ali trojno zasteklitev.

Pvc okna – http://www.mke.si/pvc-okna/ so zelo kvalitetna, njihova cena, pa je v primerjavi z nekaterimi drugimi kar znatno manjša. To so okna, ki imajo poleg toplotne zelo veliko zvočno neprebojnost, saj v večini primerov ostane prav vsak hrup, na njihovi drugi strani, naš spanec pa je v tišini popolnoma miren. S nakupom pvc oken skrbimo za gozdove, le tako bodo ostala naša pljuča celotnega sveta dolgo zdrava. Narejena so iz umetnega materiala, ki so obstojni na ultravijolične žarke, kar pomeni, da tudi po nekaj letih ne rumenijo, ne bledijo ali se kako drugače starajo. Povrh vsega se nakup takšnih oken še kako izplača, saj ne potrebujejo posebnega vzdrževanja, pa tudi čiščenje je zelo enostavno. To je velik plus še posebej pred lesenimi okni, ki jih moramo skozi leta velikokrat prebarvati.

Categories
Okna

Kakšna senčila obstajajo in čemu služijo?

Senčila so pomemben element, s katerim opremljamo stanovanjska in poslovna poslopja. Kadar jih izbiramo, moramo vedno tehtati med funkcionalnostjo in estetiko. Od našega osebnega okusa pa je seveda odvisno, kaj bomo izbrali, oziroma čemu bomo dali pri izbiri prednost. Če recimo opremljamo dnevno sobo v nekoliko bolj klasičnem slogu, potem so še vedno najbolj primerna izbira za senčila navadne viseče zavese. V primeru pa, da dnevno sobo želimo opremiti v bolj modernem slogu, potem pa pridejo mogoče v poštev bolj modernistični roloji. Slednji so recimo dobra izbira tudi za spalnice, kjer je najpogosteje zaželena možnost, da se lahko ustvari čim bolj popolna zatemnitev. Senčila so namreč v zgodovini izumili zaradi dveh razlogov: izboljševanje spanca in zaščito pred soncem.

sencila

Kvaliteten spanec se namreč najbolje doseže takrat, kadar počivamo v povsem zatemnjenem prostoru, zaradi česar telo ni podvrženo svetlobnim motnjam, ki ga utegnejo buditi. Notranja senčila poleg za zatemnjevanje služijo tudi kot varovalo pred nezaželenimi pogledi mimoidočih. Priročno je recimo izbrati takšna senčila, ki omogočajo pogled ven iz prostora, onemogočajo pa pogled v prostor. Poleg tega lahko senčila služijo tudi za hlajenje prostora, saj v vročih poletnih mesecih preprečujejo vdor toplih sončnih žarkov. Zelo pomembna so tudi zunanja senčila, zlasti tende, ki jih montiramo na balkone in verande. Te služijo odboju sončnih žarkov, zaradi česar še iz zunanje strani poskrbimo za hladnost notranjih prostorov. Senčila so torej vsestranski pripomoček, ki je v naši kulturi prisoten na praktično vsaki stavbi. S široko izbiro lahko senčila imajo tako funkcionalno kot tudi estetsko vlogo na poslopju.

Categories
Okna

Cenik oken – prvi korak do nakupa novi oken

Cenik oken danes že vsako podjetje, ki se ukvarja s prodajo (in vgradnjo) oken in vrat ponuja na svoji spleti strani. Ogled cenika oken je tako na dosegu roke, iz domače naslanjača. Praktično vsa (večja) podjetja – AJM, Velux, Jelovica, Termoglas, Tiptop in druga – imajo na svojih spletnih straneh objavljene svoj cenik oken, nekatera pa ponujajo tudi spletno aplikacijo za preprost izračun cene in montaže oken.

V ceniku oken so v večini primerov zajete dimenzije oken, poleg njih pa so naveden cene za posamezen tip okna. Cena oken je nato seveda odvisna od dimenzij, koliko slojna so, kakšno toplotno in zvočno izolacijo zagotavljajo, debeline stekla, dodanih žaluzij, rolojev, polken ali rolet in podobnega. V ceniku oken boste našli tudi podatek o tem ali gre za PVC okna, alu okna ali za lesena okna, trenutno pa je stanje na trgu takšno, da so PVC okna nekoliko dražja, saj eko sklad v letošnjem letu ponuja zgolj subvencije za vgradnjo lesenih oken. Cena oken je odvisna tudi od posebnih zahtev kupca o obliki, debelini stekla, barvi, zatemnjenosti stekel in drugih individualnih zahtev.

 

Cenik oken je seveda od ponudnika do ponudnika različen, s tem pa tudi cene oken in vrat, prav vsi ponudniki pa v svojem ceniku oken navajajo, da ponujajo le okna, ki imajo oznako s preverjeno garancijo. Cena oken in vrat pa je odvisna tudi od sezone nakupa, tako lahko glede na sezono kvalitetna okna kupimo ceneje ali pa, če nimamo sreče, naletimo tudi na višjo ceno.

Categories
Okna

PVC-okna – funkcionalnost in estetski videz

Zakaj ravno PVC-materiali?

PVC-okna so v primerjavi z okni, izdelanimi iz drugih materialov, precej bolj obstojna, odporna na različne vremenske pogoje in omogočajo prihranek energije, saj z montažo PVC-oken izboljšate toplotno izolacijo. To ne pomeni zgolj zmanjšanja stroškov ogrevanja v zimskih mesecih, ampak bo vaše stanovanje prav po zaslugi PVC-oken tudi v poletnih mesecih prijetno hladno. Na ta način bo poraba klimatskih naprav precej manjša, kar se bo poznalo tudi pri debelini vaše denarnice. Poleg tega so PVC okna tudi cenovno zelo ugodna, materiali pa so enostavni za čiščenje in vzdrževanje. PVC-okna so načeloma izdelana s pomočjo računalniško vodene opreme, ki omogoča preciznost pri izdelavi in poskrbi za neoporečen končni produkt. PVC-okna – okna prihodnosti …

 

Različni modeli PVC-oken

Za razliko od aluminija in lesa so PVC-materiali precej enostavni za oblikovanje, kar omogoča bolj domiselne in estetsko dovršene izdelke. Prav zaradi tega lahko izberete takšna PVC-okna, ki se bodo povsem prilagodila podobi vašega doma. Ponudba je izjemno bogata – privoščiti si lahko zapletene dizajne in eksperimentiranje z barvami. Namesto izstopajočega tujka, ki skazi podobo vašega bivališča, se bodo PVC okna zlila z njo v popolno harmonijo.

 

Kako je z montažo?

Skrbno preučite ponudbo PVC-oken, saj nekateri prodajalci ob nakupu ponujajo tudi brezplačno montažo. Strošek ni zanemarljiv in je tako lahko pomemben faktor pri odločitvi. Šele kvalitetna montaža PVC-oken, ki jo izvedejo izkušeni mojstri, bo poskrbela, da bodo vaša nova okna resnično služila svojemu namenu – tako pragmatičnemu kot povsem estetskemu …

 

PVC-okna – kvaliteta, estetskost in cenovna ugodnost … Ker si vi in vaš dom zaslužite le najboljše!

Categories
Okna

Vas, zanima, kako do sredstev ekosklada?

Želite ob prenovi hiše hkrati izboljšati njeno energetsko učinkovitost, in zato premišljujete o menjavi oken ali kurilne naprave, novi izolaciji strehe ali vgradnji toplotne črpalke? Verjetno ste že slišali, da lahko del teh stroškov poravnate s pomočjo subvencije oz. sredstev ekosklada, morda pa še ne veste, na kaj je dobro biti pozoren.

 

Kako do sredstev ekosklada?

  • Pazite na datume

Preden oddate vlogo, s katero zaprosite za sredstva ekosklada, se morate zavedati tega: investicije ne smete izvesti pred oddajo vloge. To pomeni, da najprej zaprosite za subvencijo, šele nato se lotite realizacije naložbe.

  • Natančno preberite razpis

Čeprav zveni kot star nasvet, morate res natančno prebrati razpis oz. javni poziv, saj mora ekosklad velikokrat zavrniti vloge, ker le-te ne ustrezajo tehničnim kriterijem.

  • Bodite natančni glede obrazca in prilog

Če želite pridobiti sredstva, je pomembno, da izpolnite ustrezen obrazec, ki ga dobite na spletni strani ekosklada. Na obrazcu je napisan tudi seznam obveznih prilog, npr. veljavni predračun ali fotografije stanja pred investicijo.

 

Kako dolgo boste čakali?

Zaradi ogromnega števila prejetih vlog se lahko zgodi, da na ekoskladu ne uspejo pregledati vseh vlog v 90 dneh, kot piše v javnem pozivu. Vloge razrešujejo po vrstnem redu, kot so dobili popolne vloge – zato je pomembno, da je vaša vloga že takoj izpolnjena v celoti z vsemi prilogami, saj se lahko drugače čas obdelave še podaljša. Če je vaša vloga nepopolna, jo namreč morate dopolniti. Od prejema do razrešitve vloge lahko mine tudi več kot 4 mesecev. Zato se pravi čas posvetite vprašanju, kaj želite prenoviti in kako do sredstev ekosklada.

Categories
Okna

Prednosti pvc okna pred alu in lesenim oknom

Okna so nepogrešljiv del vsake hiše. Če gradite novo hišo ali menjate stara okna, vas najbrž zanima, katera okna so najboljša izbira za vas.

Najboljša izbira so zagotovo PVC okna. Prva dobra lastnost teh oken je, da je PVC zelo dober toplotni izolator, zato taka okna pozimi ohranjajo toploto v hiši in hlad zunaj, poleti pa zadržujejo hlad znotraj in vročino zunaj. S PVC okni boste zato pozimi zagotovo prihranili pri kurjavi. Poleg dobre toplotne izolacije imajo ta okna tudi visoko stopnjo zvočne izolacije. Zaradi preprostega oblikovanja obstaja veliko dizajnov in barvnih odtenkov PVC oken, med katerimi lahko izbirate in tako poskrbite za dobro usklajenost med okni in zunanjim ter notranjim videzom hiše ali drugega objekta. Ta okna so zelo vzdržljiva in tako dobro odporna proti vremenskim pojavom, prav tako pa so nezahtevna za vzdrževanjem, saj pri umivanju poleg stekel obrišete le še profile. Najboljša stvar PVC oken, poleg dobre toplotne izolacije in enostavnega vzdrževanja, pa je cena. V primerjavi z ostalimi tipi oken so ta okna najbolj poceni. PVC okna med vsemi okni torej predstavljajo verjetno najboljšo razmerje med ceno in funkcionalnostjo (varčnost in trajnost).

ALU ali aluminijeva okna so sicer dobra izbira, če želite zastekliti večje površine, saj so izjemno trdna in stabilna. ALU okna so precej vzdržljiva in odporna proti vremenskim pojavom, saj aluminij ne rjavi in lahko zato taka okna zdržijo več desetletij, vendar pa je njihov glavni problem v slabši toplotni izolaciji. Aluminij je namreč kot vse kovine dober toplotni prevodnik.

Okna iz lesa so najverjetneje prava izbira za vas, če gradite hišo v podeželskem slogu ali hišo iz naravnih materialov. Dejstvo pa je, da se glede na izolacijske lastnosti ne morejo primerjati s PVC okni. Tudi vremenski pojavi imajo na lesena okna veliko večji vpliv, zaradi zelo vlažnega okolja lahko hitreje preperijo, zato boste morali lesena okna redno vzdrževati z novimi nanosi lakov in barve. To nevšečnost bi se dalo rešiti z nakupom oken z dodatno PVC plastjo ali ALU oblogo, vendar pa je cena takšnih oken višja in tako razmerje med ceno in uporabnostjo ni več enako.

Categories
Okna

4 razlogi za montažo PVC-oken

  1. PVC-okna – prihranek energije

PVC-okna veljajo za odlične izolatorje, kar bo bistveno zmanjšalo porabo energije. V zimskem času bodo vaše stanovanje varovala pred mrazom, poleti pa pred vročino. S pomočjo PVC-oken lahko tako drastično zmanjšate stroške ogrevanja in ohlajanja različnih prostorov. Investicija, ki se vam na dolgi rok več kot povrne. PVC-okna pa niso dobra izbira le za vašo denarnico, temveč tudi za okolje. Z odločitvijo za montažo PVC-oken tako ubijete dve muhi na en mah!