Categories
lepota

Bradavice, laser in krioterapija

Bradavice povzroča človeški virus .

Pojavljajo se na vseh delih telesa, bradavice se prenašajo z neposrednim stikom. Trdni kožni izrastki lahko rastejo posamično ali v skupinicah. Po izgledu so bradavice lahko ploščate ali od podlage privzdignjene. Kožne bradavice lahko pazimo drobne črne pikice, ki niso posledica umazanije ampak posledica krvavitev drobnih žilic. Kožne bradavice so neboleče ter prizadeti osebi ne povzročajo resnih zdravstvenih težav. Več težav imajo prizadete osebe z izgledom, ko jih opazimo je najboljše takoj obiskati zdravnika. Poleg videza lahko težave predstavljajo bolečine, povzroča jih pritisk na bradavice na stopalu. Metode za odstranjevanje so zelo različne, zelo uporabni sta laserska metoda ter krioterapija. Pri uporabi sredstev za odstranitev bradavic lahko težave povzroči nanos sredstva na zdravo kožo. Raztopina šibke kisline ni priporočljiva za odstranjevanje bradavice na obrazu ali spolovilu. Šibka kislina lahko pri učinkovanju povzroči na koži brazgotine. Laser metoda in krioterapija sta boljši rešitvi, saj nimata posebnih stranskih učinkov. Gre za nebolečo oziroma manj bolečo metodo, pri laser metodi postane štiriindvajset ur po posegu bradavica črnkasta ter postopoma vedno manj vidna. Krioterapija pa povzroči nastanek mehurja, ki se postopoma začne celiti ter dokončno zaceli po približno dveh tednih. Ta metoda je nekoliko boleča, največ bolečin pa povzročajo bradavice na stopalu. Začetek vsakega pristopa odstranjevanja naj se začne z obiskom zdravnika ali drugega ustreznega strokovnjaka. Najbolje je to storiti takoj, ko se pojavijo prvi znaki oziroma bradavice. Bistveno slabše je, če začnemo za nastalo težave iskati kakršne koli nestrokovne pristope ter pristope na lastno pest. S tem zgolj povečamo težave, strokovnjak bo imel potem zahtevnejše delo ocenjevanja, določanja najbolj koristnega posega ter njegovo izvedbo. Takojšnja pomoč, strokovna ocena ter strokoven poseg omogoča hitro, enostavno in uspešno zdravljenje. Vsako odlašanje lahko privede do povečanja težav v raznih oblikah, ter posledično poveča obseg in zahtevnost zdravljenja.

Bradavice so rešljiva težava mladostnikov.

http://skin-dermatologija.si/guidebook/bradavice/

Categories
lepota

Bikini depilacija danes ni več tabu

Intimno depilacijo poznamo tudi pod imenom brazilska depilacija ali bikini depilacija. Ta vrsta depilacije zavzema odstranjevanje vseh dlačic iz celotnega intimnega predela.

Bikini depilacija ni nekaj, kar bi bilo v modi šele zadnjih nekaj let. Tovrstna depilacija se je pojavljala že v času starih Grkov in Rimljanov.

Pri bikini predelu večini oseb problem predstavlja občutek nelagodja, saj gre za intimne dele našega telesa. Kljub temu pa bi lahko rekli, da danes bikini depilacija intimnih predelov ni več tabu.

Za domačo rabo so na voljo različni preparati, s katerimi lahko odstranimo nadležne dlačice intimnih predelov. Vsekakor pa je bikini depilacija najbolj uspešna z uporabo voska, saj ta dlačice odstranjuje s korenino vred. To pa nam omogoča gladko kožo dlje časa.

Najpogostejša tehnika za tovrstno odstranjevanje dlačic je vsekakor odstranjevanje z uporabo voska. Postopek je nekoliko boleč, seveda odvisno od posameznika in njegovega praga bolečine. Ta bolečina se z rednim odstranjevanjem (tukaj gre za ponovitve na nekaj tednov) zmanjšuje.

Bikini depilacija z voskom je priporočljiva, saj poleg tega, da so dlake odstranjene za nekaj tednov, omogoča tudi večjo higieno intimnih predelov.

Postopek bikini depilacije je odpravljen hitro (traja nekje od 20-40 min). Z voskom se namaže predel, kjer želimo dlačice odstraniti, nato vosek z hitrimi gibi odstranjujemo v nasprotni smeri rasti dlačic. Za intimne predele se uporablja voske, ki so primerni za občutljivo kožo, saj ti ne povzročajo draženja kože.

Vzdrževanje je enostavno in sicer z enomesečnimi ponovitvami. V nasprotju z britjem, ki ga je potrebno ponavljati pogosteje, hkrati pa nam prinaša slabše rezultate je bikini depilacija idealna odločitev.