Categories
Igrače

Didaktične igrače

Didaktične igrače so igrače, ki otroku predstavljajo izziv, starši pa moramo biti še posebej previdni, da jim damo zgolj tiste, ki so primerne tako njihovi sposobnosti, kakor tudi starosti. Igra z didaktičnimi igračami namreč zelo močno vpliva na pridobitev pozitivnega odnosa do učenja, prav tako pa otroci z njimi urijo svoje delovne navade. To so igrače, s katerimi bodo otroci izostrili prav vse svoje čute in vse sposobnosti, ki jih nosijo v sebi. Njihova vloga se začne že kar takoj, pravzaprav že pri dojenčku, ki opazuje igračko, ki ropota, šumi, se trese in za povrh še oddaja najrazličnejše zvoke. Zato je še kako pomembno, da otroku kar najhitreje ponudimo najrazličnejše žogice, lesene obročke, slikanice in mehke igračke. Za nekoliko večje otroke, ki jih zanima tisoč raznovrstnih stvari, so izjemno zanimive lesene sestavljanke. S točno določenim redom sestavljanja bodo prav gotovo všeč tudi starejšim otrokom in odraslim. S svojo enostavnostjo in kompleksnostjo, so takšne didaktične igrače izjemno primerne saj spodbujajo razmišljanje, kombinatoriko, prostorsko predstavo, pa tudi sposobnost logičnega sklepanja. Res je, da otroka ne smemo siliti v uporabo didaktičnih igrač, veselje do učenja s temi igračami bo razvil le na način, da bo v igri zares užival. Otrok se mora z igračami igrati z veseljem, didaktične igrače pa mu pri tem še posebej pomagajo. Pri uporabi didaktičnih igrač otroci kakovostno preživljajo svoj čas, obenem pa se naučijo številnih mnogih, zabavnih stvari. Namen uporabe didaktične igrače je poleg že vseh omenjenih stvari razvijanje otrokovega govora, čutil, domišljije, motorike, ustvarjalnosti, izkušenj in znanja. Predvsem so ključnega pomena dobre didaktične igrače v predšolskem obdobju otroka, ko se otroški možgani najbolj intenzivno razvijajo, otroci se hitreje učijo in hitro sprejemajo vse informacije iz okolja. Prav iz tega razloga je še kako pomembno, da za svojega otroka izberemo le najboljše, iz naravnega materiala narejene didaktične igrače.

Vir: http://www.malibojevnik.si/

Categories
Igrače

Izberimo igrače primerne otrokovi starosti

Igrače in njihov nakup so tesno povezane s otrokovo starostjo in seveda z njegovim razumevanjem. Najrazličnejših oblik, narejene iz najrazličnejših materialov so večkrat otrokov najboljši prijatelj, včasih tudi edini zaupnik. Vsak otrok ima veliko potrebo po igri, saj mu igra pomeni neko skoraj nenadomestljivo dejavnost, ob igri raste in se razvija, razmišlja, oblikuje svoja čustva in se tudi socialno razvija. Ker je otrok med igro najbolj srečen so igrače pomemben dejavnik v njegovem razvoju. Kadar se otrok igra se preizkuša v najrazličnejših spretnostih in v različnih vlogah zato je še kako pomembno, da kupujemo igrače načrtno. Najboljše so izbrane igrače, ki krepijo otrokovo domišljijo in spodbuja njegove sposobnosti. Otroci so si različni in prav zato je tudi izbira igrač različna, od mehkih  in plišastih igrač, lesenih igrač, igrač, ki spodbujajo spretnost in hitrost, do različnih ročnih lutk, s katerimi se lahko z njim igramo vloge. Malo večji pa bodo z veseljem posegli po sestavljankah in ostalih didaktičnih igračah. Navadno so igrače tisto kar otroku najpogosteje kupimo kot darilo ob najrazličnejših priložnostih. In še kako je pomembno, da otrok pri izbiri igrače sodeluje, pa čeprav mu s svojim usmerjanjem pomagamo sami. Naložba za prihodnost otroka so igrače.

Categories
Igrače

Izbira dude za otroke

Pri nakupu dude za otroke je izjemno pomembno, da upoštevamo merila proizvajalca, ki določajo, kateri starostni skupini je namenjena. Otroci se v najzgodnejšem obdobju izjemno hitro razvijajo, temu pa se morajo prilagajati tudi dude za otroke. Zato je ključnega pomena pri izbiri dude za otroke to, kako so veliki in kakšna je njihova anatomska oblika.

Prav anatomska zasnova dude za otroke je ključni faktor kakovosti. Prav vsak del dude za otroke mora biti primerno oblikovan. Oblika zunanjega dela se mora prilagajati otroškim ustnicam in nosu. Ta vidik je pomemben iz več razlogov. Nepravilna anatomska oblika dude za otroke lahko negativno vpliva na razvoj tega dela obraza, zlasti pri tistih otrocih, kjer je uporaba dude za otroke izjemno intenzivna oziroma pogosta. Primerna anatomska oblika zunanjega dela pa je pomembna tudi iz vidika varnosti. V primeru, da otrok pade, mora biti oblika dude za otroke takšna, da ne povzroči poškodbe, če bi otrok zadel vanjo. Pri tem je pomembno tudi to, da material ni pretrd.

Tudi notranji del dude za otroke, ki ga otrok sesa, mora zagotavljati nekatere ključne lastnosti. Bistven je spoj med zunanjim in notranjim delom. Ta mora biti izjemno vzdržljiv, tako da zagotavlja, da otrok ne bo s sesanjem mogel ločiti zunanjega in notranjega dela. Silikon, iz katerega so dude za otroke izdelane, mora biti kakovosten in dovolj trd, da ga otrok ne more pregrizniti, hkrati pa dovolj fleksibilen, da ne povzroča negativnih posledic za razvoj notranjosti otroške ustne votline. Iz tega vidika je pomembno, da so dude za otroke izdelane po merilih ortodontske primernosti. S tem je zagotovljeno, da sesanje ne vpliva na pravilen razvoj zobovja in čeljusti. Za konec pa velja omeniti še to, da je dude za otroke pomembno zelo pogosto menjati, saj se na njih zadržujejo bakterije in druge škodljive snovi iz okolja, ki lahko vplivajo na zdravje otroka.

Categories
Igrače

Namen dobro izbrane igrače

Darila, ki otroka najbolj razveselijo, so brez nikakršnega dvoma igrače. Dandanes, če pogledate okrog sebe, boste opazili, da je ponudba tako široka, da človek sploh ne bi znal izbrati prave igrače. Ravno zato je pomembno igrače iskati na pravih mestih. Trendi kažejo predvsem to, da igrače postajajo čedalje bolj tehnološko dovršene. To pa ima seveda svoje prednosti in slabosti. Nedvomno tehnologija odpira mnoge nove možnosti zabave, ki si jih v preteklosti nismo mogli niti predstavljati. Vendar pa pedagogi in sociologi zadnje čase opozarjajo, da nove tehnološke igrače otroke čedalje bolj pasivizirajo. To pomeni, da postajajo otroci nedejavni uporabniki igrače, namesto da bi bili aktivno vključeni v svet igre. Zato velja opozoriti predvsem na to, da je mogoče prav danes najboljši čas za vrnitev k starim vrstam igrač kot so tiste iz lesa. In res se v zadnjih nekaj letih nekaj prebuja tudi na tem področju. Starši so postali čedalje bolj zahtevni, kar se tiče nakupa igrače. Pa ne gre za zahtevnost, ki bi želela najsodobnejšo tehnološko rešitev, ampak gre za zahtevo, ki hoče inteligentne igrače.

Kaj pa sploh so inteligentne igrače? Najbolj preprosta definicija inteligentne igrače bi bila naslednja: gre za otroški izdelek, ki otroka spodbuja k pridobivanju novih spretnosti ali pa k izboljševanju že pridobljenih spretnosti. In za katere spretnosti gre? Otrok se mora v razmeroma kratkem času svojega življenja naučiti ogromno stvari. Jasno govorjenje, pisanje, računanje, telesno ravnotežje, tek in stotine drugih. Vse naštete stvari so spretnosti, dobre inteligentne igrače pa lahko otroku pri tem veliko pomagajo. Spretnosti lahko v grobem razdelimo na logične in motorične. Odličen primerek igrače, ki spodbuja logično mišljenje so kocke. Da otrok uspe izdelati določen modelček, mora uspešno slediti navodilom za sestavljanje, ki jih mora znati tudi uspešno brati in prepoznati. Poleg tega pa so kocke tudi izjemno kreativne igrače, saj lahko otrok izdeluje lastne stvaritve tudi mimo navodil in s tem pridobiva nove in nove veščine in načine, kako rešiti problem.

Categories
Igrače

Namizne družabne igre prebudijo otroka v nas

Namizne družabne igre pomenijo način, kako kvalitetno preživeti prosti čas ob druženju z družino ali prijatelji. V času, ko računalniki postajajo vse bolj delovno orodje, od katerega se želimo vsaj v prostem času nekoliko oddaljiti, postajajo namizne družabne igre ponovno zelo popularne.

Namizne družabne igre so pred nekaj desetletji že bile uveljavljene kot zabaven način skupnega druženja. Postopoma pa jih je, z veliko razširjenostjo uporabe domačih računalnikov, slednji nekako nadomesti in izrinil, saj so predvsem za otroško populacijo računalniške igrice predstavljale novost, ki je pritegnila z dinamiko barv in zvokov. Danes pa so namizne družabne igre ponovno v vzponu glede priljubljenosti, saj nas digitalni mediji spremljajo že na vsakem koraku in nas zato ne fascinirajo več tako, kot nekoč. Večkrat se tudi vprašamo, kje kupiti tovrstne družabne igre. Dobro trgovino lahko najdemo na spletu. Vse prej je danes fascinantno to, kako se je mogoče izmeno zabavati ob druženju na način, da smo preprosto zbrani okrog skupne mize, ne da bi pri tem potrebovali sodobne tehnološke dodatke. Namizne družabne igre imajo to prednost, da so lahko prenosljive in jih lahko igramo kjerkoli, pri čemer za to ne potrebujemo niti elektrike. Zaradi tega so namizne družabne igre idealne tudi za počitnice v raznih kampih, za druženje v zasneženih kočah po večerni smuki ipd. Pravzaprav lahko namizne družabne igre odnesemo s seboj, kamorkoli gremo in si s tem zagotovimo zabaven in kvaliteten času skupnega druženja.

Očitna prednost, ki jo imajo namizne družabne igre, je ta, da so prilagodljive za različno število igralcev. Pestro izbiro poiščite na www.malibojevnik.si. Otroci jih radi igrajo na rojstnodnevnih zabavah, družine ob preživljanju skupnega časa ob deževnih dneh, prijatelji ob večernih srečanjih. Napačno si je namreč predstavljati, da so namizne družabne igre namenjene zgolj otrokom. Mnogokrat je potrebno le preskočiti omejitve v naših glavah, da ugotovimo, da je v vsakemu od nas še vedno precej otroške želje po igranju, ki jo namizne družabne igre lahko z lahkoto prebudijo.

Categories
Igrače

Prednosti, ki jih ima spletna trgovina z igračami

Spletna trgovina z igračami po navadi ponuja precej bolj ugodne cene kot običajna trgovina. Eden izmed poglavitni razlogov za to je, da v cene niso vračunane razne marže, ki tako dvigujejo cene igrač v običajnih t.i. fizičnih trgovinah. Ena izmed poglavitnih prednosti, ki jih ponuja spletna trgovina z igračami, je torej nižja cena. Vendar takih trgovin je na spletu veliko. Zato ima kupec spet veliko prednost, saj lahko, ko na spletu išče želeno igračo, pregleda cene za isti izdelek v nekaj minutah. Ena spletna trgovina z igračami se nahaja od druge le v nekaj klikih, v fizičnem svetu pa je potrebno stopiti v avto in se vsaj nekaj deset minut voziti, da pridemo do naslednje. Ta prednost, ki jo ponuja spletna trgovina z igračami, se izraža predvsem v preglednosti. Kupec tako ni prisiljen kupiti nekega izdelka zato, ker se mu ne ljubi več iskati, ampak zato, ker je našel res najbolj ugodno ponudbo.

Obstaja pa še ena prednost, ki jo zagotavlja spletna trgovina z igračami pred njeno fizično konkurentko. To je možnost vračila v štirinajstih dne po prejemu paketa po pošti. Zakonodaja o kataloški prodaji namreč zahteva, da mora v tem roku prodajalec sprejeti vrnjeno blago in vrniti celotno kupnino. Če torej ne bi bili zadovoljni z igračo, ki ste jo kupili tako, da ste uporabili spletni nakup, ki ga omogoča spletna trgovina z igračami, bi lahko brez težav igračo vrnili in kupili drugo. Visoka konkurenčnost, možnost vračila izdelka, preglednost, nizke cene in splošno zadovoljstvo kupcev so razlogi, ki potrjujejo, da se spletna trgovina z igračami v večini primerov izkaže kot najboljši kraj za nakup. Potrebno je le še izbrati najboljšo.

Categories
Igrače

Lesene eko igrače in etična vzgoja otrok

Lesene eko igrače ponujajo nabor igrač iz različnih skupin, primerne pa so za popolnoma vse starosti otrok. Prave lesene eko igrače so takšne, ki so v celoti izdelane iz lesa. To pomeni, da tudi razni deli, s katerimi so kosi pritrjeni skupaj, so izdelani iz lesenih kosov. Nikjer ne sme biti uporabljen drugi material. To, da so lesene eko igrače, zares eko, pa pomeni, da so tudi barve narejene iz naravnih olj oziroma naravnih materialov. Takšne lesene eko igrače so bile izdelana s postopki, ki so okolju prijazni in tudi sam material je razgradljiv. Vsaka igrača enkrat odsluži svojemu namenu in jo je potrebno odvreči, lesene eko igrače pa pri tem ne ustvarjajo nikakršnega dodatnega pritiska na okolje. Vsi starši, ki so ekološko osveščeni in bi radi svoje visoke etične standarde tudi prenesli na otroka, imajo prav z igračami priložnost, da to tudi naredijo. Poiščejo jih lahko na internetu. Kajti lesene eko igrače tudi v otroku zbujajo občutek za pomen tega, da je za okolje potrebno skrbeti. Bolj kot pričnemo otroka učiti visokih etičnih standardov, bolje jih bo sprejel in v bolj odgovorno osebo se bo razvijal.

Igrača je pomemben didaktični pripomoček za učenje novih znanj in za oblikovanje moralne in odgovorne osebnosti. Otroci pričnejo že zelo zgodaj razvijati svoje značajske lastnost in lesene eko igrače lahko pustijo pomemben pečat v njihovem razvoju. Običajno so lesene eko igrače izdelane na tak način, da otroka spodbujajo pri prepoznavanju oblik, poleg tega pa ga spodbujajo tudi k iskanju alternativnih oblik za igranje. Pestro izbiro alternativnih igrač najdete tukaj. Lesene eko igrače so istočasno do otroka prijazne, hkrati pa od njega zahtevajo kreativnost, zato so popolna igrača.

 

Categories
Igrače

V razvoju otroka so igrače zelo pomembne

Igrače so tako pomembne stvari v življenju vsakega otroka saj hote ali nehote spodbujajo njegovo domišljijo in ustvarjalnost in mu pomagajo pri njegovem razvoju. Toda kakšno igračo izbrati, da bo primerna letom otroka in je bo otrok vesel je lahko včasih kar trd oreh. Izberite med idejami! Izbira nas velikokrat zavede zato je najbolje, da se odločamo po svoji presoji, otrok pa nam je pri izbiri in nakupu v pomoč. Otrok ima nenehno potrebo po igranju, a vseeno je pomembno, da ga z igračami ne zasipavamo saj so lahko kot množica ljudi, med katerimi ne prepozna prijatelja. Igrače so v otrokovem razvoju ključnega pomena zato naj bo tudi njihov nakup v tej smeri. Nekaterim otrokom so ljubše mehke, plišaste igrače, h katerim se stisnejo tudi, ko nastane noč in ostanejo sami, v svoji posteljici. Spet drugi, ki so nekoliko bolj spretni in ustvarjalni bodo raje posegli po lesenih ali didaktičnih igračah ali sestavljankah pri kateri bodo še kako krepili svojo neomejeno domišljijo. Tisti, ki si vzamemo čas za igro z otrokom bomo v roke z največjim veseljem vzeli ročne lutke in se zatopili v najrazličnejše vloge. Stvar, ki zaznamuje naše otroštvo in brez njih ne gre, so igrače.