Categories
Avto Avtomobilizem

Kako pogosto pa vi menjavate filtre v avtu

Našemu avtomobilu moramo zagotoviti tudi kakovosten zračni filter, ki nam bo v izgorevalnem prostoru zagotavljal list zrak, brez kakršnih koli prašnih delcev. V nadaljevanju si bomo pogledali, kaj nam lahko zagotavlja dober zračni filter za avto.

Prednosti kakovostnega zračnega filtra za avto

Dober zračni filter, ki je namenjen našemu jeklenemu konjičku, nam zagotavlja visoko finost odvajanja prahu, majhen padec tlaka ter zmožnost zadrževanja velike količine prahu.

S povsem pravo izbiro tovrstnega filtra si zagotovimo tudi 40 % manj prahu v našem motorju kot pri ostalih konkurenčnih znamkah, ki na trg postavljajo nekoliko slabše izdelke. Prav tako je za take filtre značilna 14 % daljša življenjska doba filtra. Tudi njegovo delovanje je veliko boljše v primerjavi z ostalimi konkurenčnimi filtri. Omogočajo nam tudi maksimalno zaščito motorja in ostalih komponent ter minimiziran čas nedelovanja.

Po najboljši zračni filter za avto v spletno trgovino

Ugotovili smo, da naš zračni filter za avto ne deluje več tako, kot bi moral. To se na žalost kaže že marsikje, zato je potrebno pohiteti z izbiro in tudi z nakupom. V spletni trgovini, ki smo jo do sedaj že kar nekajkrat obiskali in ki nas ni pustila nikoli na cedilu (http://www.prima-filtertehnika.si/), bomo naročili enega od najbolj kakovostnih zračnih filtrov, ki nam jih ponuja trenutni trg. Cena zanj je izjemno nizka. Nakupa se veselimo, ker dobro vemo, da nam bo nov zračni filter za avto omogočil, da bo vožnja spet taka kot nekoč, ko je filter še povsem normalno deloval.

Categories
Avtomobilizem

Ko se pokvari avto

Poznate tisti neprijetni občutek, ko v podvozju vašega avta nekaj začne ropotati? Podobno neprijetno je, ko se začne prižigati kakšna opozorilna lučka. To namreč ne obeta nič dobrega. Avto je takrat treba čim prej peljati k mehaniku in poskrbeti za popravilo, vendar to lahko traja nekaj časa. Biti nekaj časa brez avta pa je danes skorajda nemogoče, sploh če avto potrebuješ vsak dan. Poleg tega pa so popravila grozno draga, avto deli pa še bolj! Da sploh ne omenjamo tega, koliko časa je včasih treba čakati nanje.

Categories
Avtomobilizem

Tehnični pregled, strokovna ocena

Tehnični pregled je pregled, pri katerem se za motorno vozilo ugotovi ustreznost predpisom.

Za novo vozilo tehnični pregled, novo vozilo se prvič tehnično pregleda po štirih letih. Po štirih letih mora motorno vozilo na tehnični pregled vsake dve leti. Takšen interval pregledov velja do osmega leta starosti, po njem morajo motorna vozil na tehnični pregled. V osnovi je tehnični pregled strokovna ocena njegovih vitalnih delov, ki omogočajo varno uporabo. Pregled se vrši na zavorah, podvozju, svetilih, obvezni opremi, pnevmatikah in izpuhih. Za tehnični pregled so pooblaščene organizacije, ki izpolnjujejo zakonsko zahtevane kriterije. Lastnik se samostojno odloči, kje bo opravil tehnični pregled za svoje vozilo. Vozilo mora pred pregledom parkirati na označenem mestu ter izročiti pooblaščeni osebi zahtevane dokumente motornega vozila. Za tehnični pregled so odgovorne pooblaščene osebe, ki prevzamejo vozilo na označenem parkirnem mestu. Vozilo nato zapeljejo na testno stezo ter izvedejo tehnični pregled. Z vrsto testiranj ugotovijo ali je motorno vozilo primerno za udeležbo v primerno ali je neprimerno za udeležbo prometu. Zavore motornemu vozilu zagotavljajo varno zmanjševanje hitrosti ali ustavljanje. Vsak tehnični pregled ocenjuje silo zaviranja ter enakomernost sil na posamezni osi. Pod zavore spada tudi parkirna zavora, ki preprečuje vozilu premikanje v mirujočem stanju. Ustrezna parkirna zavora mora imeti ustrezno silo zaviranja ter enakomernost. Podvozje mora biti brez zračnosti, tehnični pregled se osredotoča na volanske končnike, kolesne premnike in kolesne ležaje. Svetila morajo svetiti, pomembna je tudi njihova, barva, smer ter moč svetlobe oziroma svetlobnega snopa. Obvezna oprema so trikotnik, prva pomoč, rezervne žarnice ter oprema za zamenjavo ali popravilo predrte pnevmatike. V zimskem času pod obvezno opremo sodijo tudi zimske verige oziroma druga ustrezna obvezna oprema. Pri pnevmatikah se tehnični pregled osredotoča na globino profila, ustreznost homologaciji ter splošni oceni stanja. Izpušni plini moraj ustrezati zakonsko določenim mejnim vrednostim.

Tehnični pregled je strokovna ocena ustreznosti motornega vozila veljavnim predpisom.

https://www.wiz.si/-/zakaj-je-tehnicni-pregled-tako-pomemben-

Categories
Avtomobilizem

Kaj so motorna olja?

Motorno olje je olje, ki se uporablja za mazanje različnih motorjev z notranjim izgorevanjem. Povečini se z izrazom motorno olje srečamo pri avtomobilih, uporabljajo pa se tudi pri raznih industrijskih strojih. Njegova glavna naloga je mazanje gibljivih delov motorja, tako da se te lahko gibljejo brez zatikanja. Motorno olje prav tako tudi čisti, zavira korozijo, izboljšuje tesnenje in hladi sam motor, tako da odvaja toploto od gibljivih delov. Motorna olja so pridobljena iz nafte in ostalih kemičnih derivatov. Današnja motorna olja so v glavnem mešanica bazičnih olj ogljikovodikov, PAO-jev in PIO-jev, pri čemer so organske spojine sestavljene samo iz ogljika in vodika. Nekatera osnovna olja visoko zmogljivih motornih olj pa lahko vsebujejo tudi za do 20% teže estrov. Na trgu je veliko različnih znamk motornih olj, kot so na primer: Shell, Motul, Gazprom, Xcel in druga. Ena od znamk motornih olj so tudi motorna olja Selenia. Njihovi najbolj zvesti uporabniki so prav vozniki Fiata, Lancie in pa Alfa Romea, saj je bilo podjetje Selenia ustanovljeno pod okriljem Fiata. Motorna olja Selenia se proizvajajo na dveh celinah, in sicer v Italiji, Španiji in pa Braziliji. Svoje poslovalnice imajo že skoraj po celem svetu, največjo prodajo motornih olj Selenia pa dosegajo prav v Italiji. Leta 2007 je prodaja motornih olj Selenia po celem svetu dosegla 781,8 milijona €, zaposlenih pa so imeli 1175 ljudi. Njihova najbolje prodajana motorna olja so Selenia K Pure Energy, Selenia Racing, Selenia Turbo Diesel, Selenia WR, Selenia 20K in Selenia Gold.

Categories
Avtomobilizem

Parkirni senzorji Proxel – enostavna montaža

Glede na to, da je moj avtomobil še iz časov, ko parkirni senzorji še niso bili del standardne opreme, že nekaj časa razmišljam o njihovi nabavi. Predvsem parkiranje v zgoščenem mestnem prometu je sedaj postalo neznosno. Pri pooblaščenem serviserju so mi pripravili ponudbo osnovnih parkirnih senzorjev in montaže po izjemno visoki ceni, kar pa zame ni bilo sprejemljivo. Razmišljal sem tudi že o samomontaži parkirnih senzorjev, vendar nisem želel zaradi tega prevrtati pol odbijača.

Končno sem na internetu našel spletno stran www.parkirnisenzorji.si, kjer ponujajo odlične parkirne senzorje po izjemni ceni. Poleg tega imajo senzorji še dve leti garancije in kar je najbolj pomembno, montažo lahko opravite kar doma, brez vrtanja v odbijač. Pogledal sem še video posnetke in hitro naročil en komplet.

V nekaj dneh sem se že lahko lotil montaže. Odstranitev odbijača ni bila tako zahtevna, kot sem sprva mislil, saj je privit le z nekaj vijaki. Antenski senzor sem namestil po vsej dolžini notranjega dela odbijača in ga premazal z zaščitnim premazom. Žico napajalnega kabla sem priklopil na luč za vzvratno vožnjo in majhen zvočnik napeljal v pritljažni prostor.

Montažo sem opravil v dobri uri, parkirni senzorji pa delujejo brezhibno. Pokrivajo tudi zadnji bočni strani in zaznajo prav vsako oviro.

Categories
Avtomobilizem

Priprava na servis vozila

Kljub mnenju, da sodobni avtomobili skoraj ne potrebujejo vzdrževanja, ne pozabite, da je vsaj občasni, če ne redni servis vozila potreben iz več vidikov. Vsak avtomobil ima določeno dobo servisnih intervalov določeno po številu prevoženih kilometrov ali na določeno časovno obdobje. Priporočila proizvajalcev avtomobilskih znamk je potrebno v največji meri upoštevati, saj opuščanje servisov lahko pusti resne posledice na vozilu.

Običajni servisi vozil obsegajo osnovne preglede in zamenjavo avtomobilskih delov, ki se hitro izrabljajo. Med te spadajo predvsem filtri in razni sestavni deli motorja ter obes in zavor, ki so izpostavljene trenju, drsenju, zvijanju, udarcem, vročini in skrajno močnim pritiskom. Servis vozila je najbolj priporočljivo opraviti pri pooblaščenem servisnem centru, saj imajo tam največ izkušenj in znanja.

Mnenje nekaterih serviserjev je, da so časovni servisni interavali, ki jih navajajo avtomobilski proizvajalci, lahko izračunani napačno. Ti izračuni se prilagajajo predvsem uporabi avtomobila pri popolnoma običajnih razmerah. Pogosto pa se premalo upoštevajo različni načini vožnje in različno zahtevne okoljske razmere v katerih se vozilo uporablja. Kljub temu, da nam tako mnenje servisnih delavcev zaradi večjih finančnih obremenitev navadno ne ustreza, se je pred opravljenim servisem vredno pogovoriti in po pregledu vozila določiti kako bo najbolj optimalno izveden servis vozila.

Categories
Avtomobilizem

Kakovostni avtodeli

Na posamezne sestavne elemnte našega avtomobila navadno ne mislimo, vse do trenutka, ko se avto pokvari ali se pripeti prometna nesreča. Takrat smo primorani poiskati zamenjavo za poškodovan del avtomobila. Trgovin z avtodeli je povsem dovolj, vendar takšnih, ki bi ponujale kakovostne avtodele pa občutno manj. Zato moramo biti izredno previdni pri izbiri in preveriti ustrezno kakovost materialov in poreklo posameznih rezervnih delov. Na trgu je veliko nekakovostnih in necertificiranih avtodelov, ki ne zagotavljajo optimalnega delovanja, kar pa lahko pomeni dodatno ogrožanje varnosti in vzdržljivosti našega avtomobila. Če želimo, da bo naš avto deloval brezhibno in daljše časovno obdobje brez napak, poiščimo avtodele, ki imajo enake specifikacije in lastnosti, kot originalni avtodeli. Preverimo tudi ali so rezervni deli, ki jih iščemo, prestali zahtevna testiranja tako v tovarnah kot tudi skozi številne prevožene kilometre v testnih avtomobilih.

Segment avtomobilskih delov sestavljajo številne podkategorije:
svetila
ogledala
karoserijski deli
stekla
hladilni sistemi
podvozje
motor
dodatna oprema

V spletni trgovini podjetja Silux boste zagotovo našli kakovostne rezervne avtodele tudi za vaš avto. Pokrivajo 32 avtomoblskih znamk v skoraj vseh kategorijah avtodelov in veliko dodatne opreme.

Categories
Avtomobilizem

Motorno olje Selenia

Vsak avto za pravilno delovanje motorja potrebuje redno menjavanje motornega olja. Motorna olja so olja, ki se dodajo motorju z notranjim izgorevanjem zato, da bi ta bolj gladko deloval. Motorna olja čistijo, zavirajo korozijo, izboljšujejo tesnenje in hladijo motor, tako da odvajajo toploto od gibljivih delov. Pridobljena so iz nafte in ostalih kemičnih derivatov. Najpogosteje se uporabljajo pri avtomobilih, tovornjakih in drugih prevoznih sredstvih, uporabljajo pa se tudi pri raznih industrijskih strojih. Eno izmed bolj znanih motornih olj je motorno olje Selenia. Podjetje Selenia je leta 1912 nastalo kot veja podjetja Fiat. Sprva so začeli na domačem trgu, kasneje pa so se s proizvodnjo motornih olj Selenia razširili tudi na tuje trge, natančneje leta 1980, ko so odprli prve pisarne v Braziliji.

Leta 2000 so prevzeli podjetje Viscosity oil, ki je prav tako proizvajalo motorna olja. To podjetje je posedovalo pomembno in originalno tehnologijo, tako da je podjetje Selenia ob prevzemu postalo vodilno v proizvajanju motornih olj za kmetijsko mehanizacijo. Podjetje Selenia je leta 2003 prevzelo še podjetje Rondine Azienda Petrolchimica, konec leta 2005 podjetje Misal Arexons, leta 2006 pa Sonoco Belgium. Motorno olje Selenia pa ni več proizvajano samo v okviru podjetja Selenia, saj je to leta 2007 postalo del podjetja Petronas. Najbolj zvesti uporabniki motornih olj Selenia so vozniki matičnega Fiata, Lancie in pa Alfa Romea. Čeprav je podjetje sedaj pod tujim okriljem, mu domači proizvajalci vozil še vedno zaupajo. Čeprav imajo svoje poslovalnice že praktično po celem svetu, največjo prodajo motornih olj dosegajo prav v Italiji. Njihova najbolje prodajana motorna olja so Selenia K Pure Energy, Selenia Racing, Selenia Turbo Diesel, Selenia WR, Selenia 20K in Selenia Gold. Poleg motornih olj Selenia pa so na trgu prisotna tudi druga motorna olja. To so na primer: Gazprom, Shell, Xcel, Moto, Mobil in druga.