Categories
Delovna mesta

Bruto in neto plača

Bruto neto je pojem, ki ga vsak dober izračun plače upošteva. Med informacijami srečujemo tako bruto kot neto znesek plače. Kateri znesek plače je bolj koristen je odvisno od osebe in njenega interesa. Zaposlenemu je informacija o neto plači bolj koristen, kot bruto znesek plače v zaposlitvenem oglasu ali na zaposlitvenem razgovoru.

Grob, okviren in natančen izračun plače

Dejanski dohodek prikazuje neto znesek, bruto znesek ima dodane razne prispevke. To so prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevki za socialno varnost, zdravstveno zavarovanje, prispevek za zaposlovanje, prispevek za starševsko varstvo in akontacija zavarovanja. Predvsem moramo naštete prispevke upoštevati ob navedbi bruto zneska, ko jih odštejemo dobimo neto znesek.

obračun plače - finance

Iz bruto in neto zneska sta izključena stroška malice in prevoza na delo. Obračunana sta posebej, zato ne spadata v bruto oziroma neto znesek. Ločevanje je zelo pomembno predvsem pri zaposlitvenih razgovorih ter pri analiziranju zaposlitvenih oglasov. Z izračuni se je dodatno vredno potruditi ob pregledu obračuna plače vsak mesec. S tem osvojimo in sproti osvežujemo znanje, pridobimo izkušnje izračuna, seznanjen smo s spremembami ter smo na splošno bolje informirani.

Največji interes za izračun plače oziroma pregled obračuna je v primerih, ko znesek kljub načeloma enakim dejavnikom odstopa od preteklih izračunov.

Preračun plače iz bruto v neto znesek izvedemo na več načinov. Grobi izračun lahko izvedemo preko ocene bruto zneska ali preko izkušenj iz preteklosti. Če nam je bruto znesek prenizek, potem neto zneska niti ne bomo računali. Poiskali bomo drugo zaposlitveno alternativo, kjer bo bruto in posledično neto znesek ustrezno višji. Natančnejši izračun plače izvedemo preko referenc ali spletnih kalkulatorjev. Za preračunu preko izkušenj iz preteklosti se odločimo, ko je cilj pridobiti okvirni znesek plače. Natančnost je odvisna od izbrane reference.

Spletni kalkulator je zelo koristno orodje, ki omogoča natančen preračun iz bruto v neto znesek skladno z natančnostjo vnesenih podatkov ter upoštevanjem vseh postavk.

Categories
Delovna mesta

V času, ko iščem delo, moram biti pozoren

Ko iščem delo, sem vedno v situaciji, ko moram delodajalca prepričati, da so moje sposobnosti tiste, ki jih on sam išče. Zato se moram pozanimati, kaj vse zahteva delovno mesto, ki ga ponuja. Zato kadar iščem delo tega ne močnem na slepo, ampak aktivno iščem vse informacije, ki so povezane z delodajalcem. Tako lahko ugotovim, kakšna so njegova pričakovanja in se zato lahko pripravim. Po navadi se najprej napiše prošnja za delo, ki vsebuje življenjepis in motivacijski pismo.

iščem delo

Pomembno je, da ko iščem delo in pripravljam prošnje, pazim, da jih oblikujem na standarden način. V življenjepisu omenim le podatke, ki so povezani z delovnim mestom, torej omenjam svoje sposobnosti in pridobljene izkušnje. Kadar iščem delo, sem že na pol poti pred uspešno najdbo, če me po tem, ko sem poslal prošnjo, delodajalec povabi na razgovor. To pomeni, da se nahajam v ožjem izboru. Delodajalec me v tem trenutku pozna toliko, kolikor sem mu razkril v prošnji, zato moram pomisliti na vse tisto, kar bi mu želel o sebi dodatno povedati. Zavedati se moram, da še vedno iščem delo, saj povabilo na razgovor še ni dokončna garancija, da bom to konkretno zaposlitev tudi dobil, ampak se je verjetnost le nekoliko povečala. Na razgovor moram priti točno in biti moram tudi primerno oblečen. Obleka ne sme biti ne preveč domača (trenerke odpadejo), pa tudi ne preveč formalna (če bom delal v proizvodnji, ni primerno, da pridem s kravato in večernim suknjičem). Kadar iščem delo, moram torej biti s celotno osebnostjo posvečen temu prizadevanju in premišljenost mora biti na prvem mestu.

Categories
Delovna mesta

Prošnja za delo mora biti napisana po določenih merilih

Kadar iščemo novo zaposlitev je prošnja za delo tista stvar, na katero moramo biti najbolj pozorni in se ji moramo dobro posvetiti. Vsaka dobra prošnja za delo mora vsebovati kakovosten življenjepis. Vendar pa veliko posameznikov naredi največ napak ravno pri tem, ko piše svoj življenjepis. Kvalitetna prošnja za delo vsebuje namreč takšen življenjepis, ki ima le najbolj relevantne podatke za delodajalca.

prošnja za delo

V osnovi delodajalca ne zanima, v katero osnovno šolo smo hodili, ko smo bili otroci, ne zanimajo ga naše življenjske prigode, ampak ga zanimajo le informacije, ki so povezane z delovnim mestom, ki ga želi zapolniti z usposobljeno osebo. Zato mora prošnja za delo vsebovati takšne informacije o naši usposobljenosti, ki bodo za delodajalca dovolj podrobne in bodo pričale o tem, kaj znamo, kje smo se tega naučili, koliko izkušenj imamo s podobnim delom, zakaj nas takšno delo zanima, kakšna je naša motiviranost za delo in podobno. Vse to so pomembni podatki, ki jih mora prošnja za delo vsebovati. Podani pa morajo biti na razumljiv način, najbolje je, da uporabimo alineje. Direktor ali pa nekdo, ki odloča na kadrovskem oddelku, nima časa, da bi se prebijal skozi dolge romane. Zato je nekatere podatke, ki jih vsebuje prošnja za delo, dobro navesti kar v alinejah. Tako ti podatki hitro vpadejo v oči in si jih kadrovik lahko tudi prej zapomni, kar je za nas seveda prednost. Forma, v katero je zapakirana naša prošnja za delo je torej izjemno pomembna, zato mora biti estetska, čitljiva in informativna in če bo taka, nam uspeh zagotovo ne uide.

Categories
Delovna mesta

Maribor ponuja številne priložnosti za delo

Maribor postaja slovensko mesto, ki zagotavlja delo številnim posameznikom, ki sicer prihajajo iz različnih koncev Slovenije. Ker je Maribor drugo največje mesto v Sloveniji, lahko pričakujemo, da so zaposlitve in delo, ki jih lahko tam najdemo precej raznoliki. Mesto je zanimivo za različne profile posameznikov od tistih z visoko izobrazbo do tistih z nižjo izobrazbo. Maribor je mesto, v katerem imajo sedež številna velika podjetja, banke in institucije, tako da je delo možno najti tudi na najbolj prestižnih delovnih mestih. Tam najdemo Univerzo v Mariboru, IZUM, sedež ima tudi Nova KBM, klinični center, poleg tega pa ima sedež tudi nacionalna Pošta Slovenije. Maribor zagotavlja delo številnim posameznikom iz štajerske regije in podravske regije.

maribor

Mesto ima zelo razvito industrijo in storitveno dejavnost. Ker se Maribor lahko pohvali z novimi trgovinskimi centri, so to priložnost za delo mnogim posameznikom, ki želijo delati v trgovini, pa tudi za tiste, ki želijo sami odpreti lastne trgovine. Čedalje bolj se razvija tudi turistična ponudba. Tako omogoča Maribor delo, ki je povezano s festivalom Lent, trenutno poteka projekt prestolnice kulture, mariborsko Pohorje je nasploh čedalje bolj razvijajoče se turistično področje itn. Največja ustanova, ki v Mariboru zagotavlja delovna mesta je Univerzitetni klinični center Maribor, kjer delo najdejo različni profili delavcev od nižje do višje izobraženih kadrov. Tudi poslovna cona TAM se ponaša s številnimi podjetji, kjer je možnosti za zaposlitev kar veliko. Kot lahko vidimo ponuja Maribor številne priložnosti za delo, ki jih moramo le najti in izkoristiti, če iščemo novo zaposlitev ali pa želimo nadomestiti izgubljeno.

Categories
Delovna mesta

Maribor je mesto, kjer delo znajo ceniti

Maribor je mesto, kjer je odločitev za delo in kariero v njem lahko precej obetavna. Ker je Maribor veliko mesto je tudi delo v njem lažje najti kot kje drugje v Sloveniji. Predvsem moramo pomisliti na vse skrite stroške, ki nastanejo, če delo iščemo recimo v Ljubljani in tako Maribor kot opcijo povsem zanemarimo. V Ljubljani ali pa recimo v Kopru, so cene stanovanj, če ga kupimo ali pa najamemo, občutne višje. To je strošek, ki ga moramo upoštevati pri razpoložljivem dohodku, saj ga lahko precej zniža, posebej če gremo v podnajemniški odnos. Možnosti za delo, ki jih ima Maribor, niso prav nič manjše kot kje drugje po Sloveniji. Podjetniški duh je lepo razvit, poslovni odnosi so korektni in možnosti je veliko. Mnogo Slovencev in tujcev se je v zadnjem času privadilo na to, da se Sloveniji počasi decentralizira in da obstajajo številne možnosti tudi v drugih krajih.

Maribor delo

Delo Maribor – če se vam ponudi možnost dela v štajerski prestolnici jo zagrabite z odprtimi rokami. Niso vsa dobra prosta delovna mesta le v prestolnici.

Če se nam torej zdi dobra ideja, da bi Maribor poskusili kot mesto, kje najti delo, potem so načini, kako ga najti, takšni, kot so drugod po Sloveniji. Pomagamo si lahko z ranimi posredovalnicami dela, ki povezujejo delodajalce in delojemalce. Pri tem moramo biti pozorni tudi na številne razpise za delo, ki vabijo v Maribor. Še vedno so precej aktivni časopisni oglasi. Prav te se splača posebej pogosto preverjati, saj se v njih ponujajo navadno dobra delovna mesta in lahko naletimo na podjetje, ki išče ravno naše sposobnosti. Maribor je nedvomno mesto, kjer je delo cenjeno in se zato splača upoštevati njegove ponudbe.

 

Categories
Delovna mesta

Če želimo ustrezno zaposlitev in delo moramo biti mobilni

Za takšno delo, kot ga želimo opravljati, moramo najti tudi zaposlitev, ki je temu ustrezna. Glede na to, da trenutno živimo v globoki gospodarski krizi, pa se moramo zavedati, da delovna mesta se množično zapirajo in da zaradi tega zaposlitev, ki jo bomo našli, ne bo omogočala, da bi opravljali delo, ki si ga tako močno želimo. Za to, da bi opravljali določeno delo, smo se šolali, pridobivali izkušnje, nabirali dodatna znanja – zato je povsem upravičeno, da iščemo zaposlitev, ki omogoča tudi takšno delo. Vendar obstajajo tudi realne omejitve, ki jih postavlja gospodarsko okolje. Kadar delovnih mesti, ki bi bila razpoložljiva, preprosti ni, takrat moramo iskati tudi takšno zaposlitev, ki sicer ne ponuja delo, kot si ga želimo.

Prosta delovna mesta

Načinov, kako najti zaposlitev in delo, ki je najbližje temu, kar si želimo in za kar smo izobraženi, je veliko. Najpogosteje se posamezniki obrnejo na zavode za zaposlovanje, vendar pa to še zdaleč ni zadnji kraj, kjer lahko poiščemo pomoč. Veliko agencij, ki posreduje delo ima baze zaposlitev, ki jih ponujajo podjetja, institucije, zavodi in državne ustanove po celi Sloveniji. Dandanes je pomembno, da ko iščemo novo zaposlitev, smo pripravljeni sprejeti delo, ki se izvaja tudi izven našega domačega kraja. Mobilnost je področje, kjer smo Slovenci še zelo slabi, tako kar se tiče mobilnosti dela znotraj Slovenije kot tudi izven. Če iščemo zaposlitev in se za delo nismo pripravljeni voziti v drugi kraj ali pa se celo preseliti, potem si s tem zapiramo številne možnosti, ki se nam ponujajo.

Categories
Delovna mesta

Moje delo in kariera

Kako lahko moje delo načrtujem na takšen način, da si lahko obetam dobro kariero? Veliko ljudi danes svojega dela ne jemlje dovolj resno, kajti delo kot vrednota ni več tako v ospredju. Vidimo lahko, da moje delo in kariera nista isto, vendar pa je za naše zadovoljstvo dobro, če sta. To pa seveda pomeni, da če sem v to prepričan, potem ne morem pričakovati velikih uspehov na svojem delovnem mestu. Če želim, da bi se moje delo razvijalo v kariero, moram sam postati proaktiven. Kaj to sploh pomeni? V osnovi gre za to, da pri izpopolnjevanju svojega znanja in veščin ne potrebujem zunanjih prisil, ampak se tega lotim samoiniciativno. To pomeni, da moje delo opravljam z visoko stopnjo motivacije.

maribor prosta delovna mesta

Številni krivijo za nizko stopnjo motivacije svoje delodajalce. Deloma imajo seveda prav, vendar moje delo mora imeti tudi samo določen motivacijski učinek name. Če sem do svojega dela pozitivno naravnan, potem me delovni uspehi že sami po sebi motivirajo. Temu pa seveda skoraj neizbežno sledijo napredovanja na višje pozicije v podjetju, višja plača in nadaljnja motivacija. Če moje delo jemljem kot kariero, potem lahko vidim, da je vse odvisno od motivacije in ko je ta enkrat prisotna, potem me bo gnala v doseganje novih, še višjih ciljev. Največ je odvisno od naših pogledov na delo in šele nato od naših sposobnosti, saj niti sami ne vemo dobro, česa smo vse zmožni, če pa sploh nismo motivirani. Moje delo mora biti ves čas takšno, da me motivira in s tem žene naprej, tako bo tudi pod do kariernih uspehov zagotovljena.

Categories
Delovna mesta

Moje delo je tudi izpopolnjevanje

Kadar moje delo postane problem, kadar ne najdem zaposlitve ali kadar se prvič znajdem na trgu dela kot iskalec zaposlitve, moram stvari vzeti v svoje roke. Vsak bi se moral zavedati, da tisto, kar smatramo kot moje delo, ni le nek vir zaslužka, ampak je tudi vir osebnostnega izpopolnjevanja. Moje delo ne sme nikoli postati sivo vsakdanje opravilo, ampak mora ves čas biti tudi čas in kraj, iz katerega lahko črpam osebno zadovoljstvo. Da bi delodajalci lahko moje delo dobro vrednotili, moram poskrbeti, da sem na delovnem mestu proaktiven, zadovoljen in z mislimi pri stvari. Vse to lahko dosežem le, če moje delo razumem kot pot osebnega razvoja, pridobivanja novih izkušenj, znanj, osvajanja novih sposobnosti ter veščin. Velikokrat zadostuje že dobra volja, da se lahko večina od naštetega tudi uresniči. Odnos do dela je tisti, ki moje delo izpopolnjuje ali pa me prisili, da v njem stagniram. Vse to pa je odvisno od mojega odnosa do dela, ki ga opravljam. To, da moram biti na svojem delovnem mestu toliko ur na dan, je dejstvo, ki ga ne morem predrugačiti. Ure, ki jih moje delo zahteva od mene, bodo odšle, pa če to hočem ali ne. Zato je pametno, da sem na delovnem mestu proaktiven in čas, ki bi ga tako ali tako tam tudi pustil, izkoristim za to, da se moje sposobnosti izpopolnjujejo. Tako ne bo le delodajalec videl, da moje delo jemljem s srcem in z vso resnostjo, ki je potrebna, zaradi česar lahko pričakujem določene bonuse, ampak bom zaradi tega tudi sam napredoval v razvoju svoje osebnosti.

Categories
Delovna mesta

Kako razumeti stavek: moje delo je moja kariera

Moje delo je moja kariera – to je stavek, ki bi si ga morali ponoviti vsak dan. Kaj pravzaprav ta stavek pomeni? Odgovor na to vprašanje bomo dobili, če najprej ugotovimo, kaj pomeni ustvariti si kariero. Da bi torej stavek – moje delo je moja kariera – dobil pravi pomen, moramo razumeti kariero kot pot samouresničevanja. Ljudje smo takšna bitja, da v življenju želimo uresničiti svoje želje in stremljenja. Kadar nam to ne uspe najbolje, smo razočarani. Delo je opravilo, ki se mu nihče ne more izogniti, in v primeru, da se v svojem delu ne počutimo uresničeni, to pomeni, da v našem življenju zaradi tega ne bomo zadovoljni. Ustvarjati si kariero, pomeni, da si cilje zastavljamo samo, to pa je že bližje samouresničevanju. Tako lahko razumemo, kaj pomeni: moje delo je moja kariera.

Če želimo, da smo s svojim delom zadovoljni, ga moramo dojemati v smislu ustvarjanja kariere. S tem bomo v svojem življenju postavili pomemben temelj, iz katerega bo lahko rasla naša sreča. Posamezniki, ki so na svojem delovnem mestu zadovoljni, ker ga razumejo kot kraj, kjer ustvarjajo svojo kariero, so tudi nasploh bolj zadovoljni v svojem življenju. Sreča pa ima tudi močan motivacijski učinek, kar zopet prinaša pozitivne rezultate. Znano je, da je delo visoko motiviranih zaposlenih prej opaženo s strani nadrejenih, kar vzvratno vpliva na karierne možnosti. “Moje delo je moja kariera” mora postati moto, ki si ga ponovimo vsako jutro, ko se odpravljamo na delovno mesto, saj bomo tako ostali fokusirani na cilj, ki nas bo osrečil, ko ga bomo dosegli.

 

Categories
Delovna mesta

Je tudi moje neplačano delo problem moderne družbe?

Se kdaj vprašate: »Je moje delo dovolj cenjeno?«

V moderni družbi ostajajo gospodinjska dela  predvsem dela, ki jih opravijo ženske. Razdelitev dela med oba spola ostaja precej nespremenjena, torej asimetrična. Kljub temu, da je število zaposlenih žensk precej naraslo, pa so nekatera dela ostala v njihovih rokah.

 

»Je gospodinjenje res samo moje delo?«

Gospodinjsko delo je specifično delo, ki ga v prvi vrsti opravljajo ženske. Sem spada kuhanje, pomivanje in pospravljanje. Gre za obnavljajoča se in nujna dela, ki jim je težko določiti začetek in konec. Poleg tega pa jih po navadi prej opazimo, če niso opravljena, kot pa če so. Res je, da moški opravljajo težja, fizična gospodinjska dela, vendar pa le-teh ni potrebno opravljati ves čas, lahko pa jim tudi določimo začetek in konec.

 

»Katero moje delo je še neplačano?«

Odnosno delo, t. j. predvsem blaženje fizičnih in čustvenih konfliktov in skrb za ugodno vzdušje v družini. Glede na to, da se čustvenost pripisuje predvsem ženskam, tudi to, prav tako neplačano delo, opravljajo le-te. Pa tudi skrbstveno delo – raziskave so pokazale, da ženske skrbijo za svoje otroke do 30. let, nato pa kmalu začno skrbeti za svoje starše. To pomeni, da jim ostane le malo časa, ko tega dela ne opravljajo.

 

Neenakosti povsod po svetu

Raziskave kažejo, da se ta problem ne kaže le v Evropi, ampak po celem svetu. Med celinami s tem problemom prevladujeta Mehika in Japonska. Nekateri strokovnjaki menijo, da je takšna razporeditev dela posledica tega, da je veliko žensk zaposlenih za polovičen delovni čas. V tistih državah kjer so ženske zaposlene za poln delovni čas, moški prevzamejo gospodinjsko delo.  Še vedno pa tam, kjer sta zaposlena oba, to delo večinoma opravljajo ženske.

 

Naučite se kdaj tudi reči: »To ni moje delo