Categories
Industrija

Cnc rezkanje in struženje sta postopka odrezovanja kovine

Cnc rezkanje in struženje sta zelo pogosto uporabljena postopka obdelave različnih kovin od jekla do aluminija, pri katerih gre za odrezovanje kovine. Za oba postopka se uporabljajo sodobni cnc stroji s katerimi je danes celoten postopek obdelave kovin bistveno hitrejši, učinkovitejši in tudi kvalitetnejši.

cnc rezkanje

Cnc rezkanje in struženje se med seboj razlikujeta

Je že res, da gre pri obeh postopkih za obdelavo kovine, vendar je potrebno vedeti da se cnc rezkanje in struženje med seboj nekoliko razlikujeta. Struženje se največkrat uporablja pri izdelavi valjev iz kovine. S pomočjo tega postopka se izdelujejo matice, gredi z raznimi utori, enostavni vijaki in še marsikaj drugega.

Na drugi strani pa gre pri cnc rezkanju v bistvu za odrezovanje kovine tako v vertikalni kot tudi horizontalni smeri in je bolj primerno za ploskovite oziroma ravne predmete. Na ta način se lahko rezkajo utori, zobniki, cevi in še mnogo drugih stvari.

Sodobni cnc stroji

Razvoj kovinsko predelovalne industrije je do danes že tako napredoval, da so številni postopki obdelave različnih kovin izjemno izpopolnjeni. To jim omogočajo sodobni stoji, ki so računalniško vodeni in s pomočjo katerih so postali končni izdelki ali polizdelki bistveno bolj kakovostni, celoten postopke proizvodnje pa je bistveno hitrejši.

In nič drugače ni pri cnc rezkanju in struženju. Sodobni cnc stroji tudi v tem primeru omogočajo, da je obdelava kovine izjemno natančna, celotna storitev pa kakovostno opravljena. Rezkanje in struženje tako ponujata kakovostne izdelke, ki so narejeni izjemno hitro in natančno.

Kaj vpliva na ceno storitve?

Cnc rezkanje in struženje omogočata sicer obdelavo različnih materialov, najpogosteje pa se uporablja za obdelavo različne kovine kot so jeklo, nerjaveče jeklo (INOX), aluminij ali medenina. Zato ni nič nenavadnega, da so sodobni stroji danes sestavni del vsake kovinsko predelovalne industrije.

V kolikor gre za manjša podjetja, potem je o nakupu tovrstnih strojev potrebno temeljito razmisliti. Je že res, da veljajo takšni stroji za zelo učinkovite, vendar je tudi finančni vložek zelo velik. V tem primeru se je morda bolje pozanimati o storitvi cnc rezkanje in struženje.

Več o CNC rezkanju si lahko preberete na http://www.precisium.si/.

Categories
Industrija

Zračni filter za motor je obvezen za motorje z notranjim izgorevanjem

Vsa vozila na motorni pogon imajo vgrajene motorje, v katerih ob prisotnosti kisika izgoreva gorivo. Kisik motor jemlje iz okolja, ker pa je zrak onesnažen z različnimi trdimi delci, obstaja nevarnost, da le ti pridejo do motorja in ga na ta način poškodujejo. Zato morajo biti motorji opremljeni s posebnimi zračnimi filtrskimi sistemi, ki ščitijo motor. Zračni filter za motor tako predstavlja najpomembnejši filtrirni sistem motorja, ki podaljšuje njegovo življenjsko dobo.

Zračni filter za motor je tako edina zaščita motorja pred vdorom trdih delcev, zato je pomembno, da izberemo čim bolj kakovostnega. Na ta način bo stopnja odvajanja prahu visoka, pri čemer je padec tlaka minimalen. Dobra lastnost vseh kakovostnih zračnih filtrov za motor pa je tudi zmožnost zadrževanja velike količine prahu, zaradi česar se kasneje zamašijo, servisni intervali pa so na ta način daljši.

Redna menjava zračnega filtra za motor je nujna za optimalno delovanje motorja

Ker se na zračnem filtru za motor nabira ogromno prahu in umazanije, ga je potrebno redno menjati na določene servisne intervale. Najbolje je, da se ga pogleda ob vsaki menjavi olja.

Če je zračni filter za motor preveč zamašen, potem se to opazi na izgubi konjske moči, zmanjša se pretok zraka skozi zračni filter, prav tako pa to povzroči večjo porabo goriva. Prav tako pa se bo to odražalo na slabšem pospeševanju vozila. Vse to pa vpliva na delovanje motorja, saj mu le čisti zračni filter za motor zagotavlja čim bolj optimalno delovanje.

 

Categories
Industrija

Kromiranje plastičnih delov

Kromiranje plastičnih delov je v zadnjem desetletju postopek, ki je vedno bolj iskan in želen, predvsem, ko je govora o zunanjih avtomobilskih delih, delih v notranjosti avtomobila, vedno bolj popularno pa postaja kromiranje, izdelkov in predmetov, ki se morda na videz ne zdijo primerni za kromiranje. Kromirati se da namreč tudi računalniške dele, glasbila. Kromira se lahko praktično vse plastične dele, od najmanjšim premerom pa do velikih kosov. Plastični deli se lahko kromirajo na dva načina, oziroma dva postopka. Prvi je kemijski, s katerim se dajo metalizirati samo določeni plastični materiali (Npr. ABS) in to s kar precej debelimi plastmi kovine.

Kromira se lahko skoraj vse plastične materiale

Drugi pa je naparjevanje v vakuumu, ki je namenjeno predvsem za ti. estetske prevleke, se pa da na tak način obdelati večino plastik na trgu. Pri drugem postopku je kvaliteta površine izjemnega pomena, saj metalizacija poudari vsako obstoječo razo, včasih postanejo vidne celo napake, kot so poroznost površine ipd. Kromiranje plastičnih delov na kemijski način je trenutno najbolj privlačen in najpogosteje uporabljen, saj se lahko na takšen način kromira praktično vso plastiko, različnih namembnosti. Kemijsko kromiranje nadomešča klasično kromiranje, hkrati pa omogoča najboljše rezultate, sploh, ko je govora o kromiranju plastičnih delov. Kromiranje plastičnih delov je zanimivo tudi, ko je govora o plastičnih delih pri starodobnikih. Kromirani nanosi na plastičnih delih so lepega sijaja, trajni, odporni na obrabo, na temperature in na vreme. Kromiranje plastičnih delov je izjemno kakovostno, zato ni prav nobene bojazni, da bi se začel premaz sčasoma krušiti. Še več, če bi se kadarkoli odločili, da bi premaz odstranili, vam to ne bo uspelo zlahka. Odstranjevanje je zahtevno in poteka mehansko, po točno določenem postopku. Če se boste odločili za kromiranje plastičnih delov, se tega nikar ne poskušajte lotevati v domači delavnici. Kakovostno in cenovno ugodno kromiranje plastičnih delov najdete, če obiščete spletno stran kromiranjelakiranje.com.