Categories
Izobraževanje

Izobraževanje odraslih

Medtem ko je za otroke napredovanje po izobraževalni vertikali povsem samostojno, imajo odrasli pri izpopolnjevanju svoje poklicne kariere in strokovnih kompetenc veliko več težav. Po eni strani imajo več izbire, po drugi strani manj. Odrasli izobraževanju običajno ne morejo nameniti toliko časa kot otroci, zato pridejo v poštev le prilagojene rešitve, ki so oblikovane prav s tem namenom. To je izobraževanje odraslih, ki je dokaj priljubljena opcija pri tistih, ki bi radi nadgradili svoje strokovno znanje in morda pridobili uporaben strokovni naziv. Izobraževanje odraslih poteka na različne načine in ponuja različne učinke. Nekateri programi omogočajo izredno opravljanje šolskih in študijskih programov, drugi pa so oblikovani kot samostojna izobraževanja, ki vodijo do kakšnih specifičnih spretnosti. Med izobraževanje odraslih se tako uvrščajo tudi različni tečaji in delavnice, pravzaprav bi lahko sem šteli celo treninge kakšnih telesnih veščin. V vsakem primeru so to programi, ki so namenjeni odraslim, s tem pa morajo imeti nekatere ključne lastnosti.

izobraževanje odraslih

Prilagodljivo in prilagojeno izobraževanje odraslih

Najpomembnejša lastnost tovrstnih izobraževalnih programov je bržkone prav prilagodljivost. Že v izhodišču je izobraževanje odraslih zastavljeno tako, da je bolj po godu tistim, ki si ne morejo vzeti veliko časa za izobraževanje ob svojem delu, družinskih obveznostih ali drugih opravkih. Ni nujno, da gre za kakšen posebej kompleksno zastavljen urnik, morda je razporeditev le nekoliko zamaknjena, da ustreza tistim, ki imajo osemurni delovnik. Lahko pa je izobraževanje odraslih še bistveno bolj prilagodljivo in se izvajalec usklajuje neposredno s posameznimi udeleženci. V nekaterih primerih to niti ni velik problem – izobraževanje odraslih se recimo pogosto izvaja preko interneta, ta kanal pa omogoča zelo domiselno časovno usklajevanje in tudi sicer ponuja nekatere edinstvene prednosti. Na svoj račun torej pridejo tudi tisti, ki se tradicionalnih oblik izobraževanja preprosto ne morejo udeležiti, s tem pa odkrijejo nove priložnosti za razvoj na svojem strokovnem področju.

Categories
Izobraževanje

Učinkovita in hitra pomoč pri usvajanju težje snovi

Čeprav morda veljate za dobre učence in ponavadi z usvajanjem nove učne snovi pri posameznem predmetu nimate težav, pa se tudi vam lahko zgodi, da se vam bo pri določenem poglavju nekoliko zaustavilo. Če se vam to ravnokar dogaja, pa ste se po golem naključju znašli na pravem mestu ob pravem času. Za vas imamo rešitev, ki se imenuje inštrukcije. Še k sreči, da so te postale zelo priljubljene, glede na to, da so pred leti o njih govorili z nekoliko slabšim prizvokom. Veljalo je namreč, da se inštrukcij poslužujejo le najslabši učenci, ki so bili že vnaprej obsojeni na neuspeh.

Inštrukcije priljubljene tudi med boljšimi učenci

Sodobna miselnost ljudi se je zelo spremenila, tudi v povezavi z inštrukcijami. Če si priskrbite inštrukcije, ne pomeni nujno, da ste najslabši med najslabšimi. To lahko pomeni prav nasprotno. Inštrukcije si namreč priskrbijo tudi zelo uspešni učenci, ki bi radi še več znanja. Tudi zaradi tega so inštrukcije postale povsem običajna rešitev, na katero se lahko oprete, ko se vam v šoli pojavijo težave ali ko si želite še boljši uspeh.

Online inštrukcije

V zadnjem času se veliko piše in govori o t. i. online inštrukcijah, ki jih mogoče nekateri med vami že pridno uporabljate. Taka oblika inštrukcije je predvsem ustrezna za osebe, ki se veliko raje učijo doma preko spleta. Izkazalo se je, da so tovrstne inštrukcije ravno tako učinkovite kot klasična oblika inštrukcij, ki poteka z inštruktorjem v živo. Ne glede na to, za kakšno obliko inštrukcij se boste odločili sami, pa vam zagotavljamo uspeh in veliko mero zadovoljstva.

Categories
Izobraževanje

Izobraževanje odraslih v Ljubljani ima dolgoletno tradicijo

Izobraževanje odraslih Ljubljana zaznamuje dolgoletna tradicija izobraževanja najrazličnejših smeri in programov. Lahko bi rekli, da ima izobraževanje odraslih v Ljubljani osrednjo vlogo izobraževanja v Sloveniji. Verjetno bi v Sloveniji težko našli kraj ali mesto, ki nudi več izobraževalnih programov in smeri izobraževanja. Izobraževalni programi v Ljubljani imajo tudi prednost zaradi osrednje lege v Sloveniji. Na razdalji približno uro vožnje zajame izobraževanje odraslih v Ljubljani večji del slovenske populacije.

Za izobrazbo ni nikoli prepozno.

Izobraževanje odraslih ni novost

Poklicno učenje je danes podvrženo drugačnim zahtevam, kot smo jih bili vajeni pred desetletjem ali več. V preteklosti so mladi od starejših prejemali znanje ter ga postopoma nadgrajevali času in prostoru primerno. Danes je ta model bolj ali manj preživet, saj so lahko učitelji mlajši in učenci starejši. Razviti svet pozna učence, ki so stari petdeset let in več. Ter učitelje, ki so mlajši. Ta model se bo zgolj krepil in razvijal. Prihodnje rodovi lahko pričakujejo daljšo življenjsko dobo, kot tudi temu primerno kasnejšo upokojitev. Verjetno bo v prihodnosti tudi izobraževanje odraslih v Ljubljani temu primerno spremenjeno. Poklici se bodo prav tako spreminjali, več bo tudi sprememb v poklicni karieri. Že danes je moč opazovati, kako se rojevajo nova poklicna področja ter hkrati nova izobraževanja za ta področja. Nič nenavadnega ne bo, če se bo oseba po desetih ali dvajsetih letih dela na določenem področju, preusmeril na čisto drugo področje. Takšno možnost ponuja izobraževanje odraslih v Ljubljani že danes. Obstajajo poklici za katere je vedno manj dela, na drugi strani pa imamo poklice, za katere velja večje in konstantno povpraševanje. Med nje sodita v izobraževanje odraslih v Ljubljani vključena poklica ekonomski in logistični tehnik. Ekonomija in logistika sta od nekdaj poganjala svet, vsaka na svoj način. Logistika bolj oprijemljivo, ekonomija nekoliko manj. Za izobraževanje odraslih v Ljubljani je vedno dovolj možnosti in zanimanja, na drugi strani pa vlada za poklica ekonomski in logistični tehnik veliko kadrovsko povpraševanje.

Categories
Izobraževanje

Popravci v šoli, sliši se grozno

Življenje nam prinaša uspehe in neuspehe. Tudi v šoli. Včasih se nam zgodi, da nam stvari pač uidejo iz rok, čas nas prehiti in rezultat tega je popravni izpit. Sliši se grozno, toda vsaka stvar je za kaj dobra, kajneda? S tem se seveda ne bodo strinjali starši otrok, ki vse svoje upe polagajo na otroka. Toda, potrebno je poiskati rešitev in ne obupavati naprej.

Včasih nam popravni izpit uspe izdelati brez pomoči. Bili smo pač leni, ni se nam ljubilo hoditi v šolo ali pa nismo poslušali naših dragih učiteljev. V času popravnih izpitov smo se vzeli v roke, sedli za mizo ter se pričeli učiti. In uspelo nam je. Vedeti pa moramo, da so to osamljeni primeri tistih, ki so izjemno inteligentni, dojemljivi, dosledni in lahko sami pridejo do cilja. Takih učencev je v resnici zelo malo. Slej ko prej se zgodi, da naletimo na problem in sami ne moremo naprej. Včasih je to le pomanjkanje volje in doslednosti. Kdo nam bo pomagal takrat? Starši, sorodniki, bratje, sestre, prijatelji? Po navadi ne.

Popravni izpiti niso obvezni, na pomoč nam priskočijo inštrukcije

V ključnem momentu moramo poseči po strokovni pomoči. Popravni izpiti niso lahki in ponavadi je snov obsežna, časa pa več kot le premalo. Za to obstaja rešitev, ki se ji reče tudi inštrukcije ali bolje rečeno intenzivne inštrukcije. Po domače to pomeni, da pokličemo strokovnjake z dolgoletnimi izkušnjami za določenem predmet, kjer imamo popravni izpit, in se z njim dogovorimo za srečanje. Potrebnih je le nekaj ur in nekaj našega denarja in uspeh je skorajda vedno zagotovljen.