Categories
Nepremičnine

Kako najti stanovanje v Mariboru

Dokler se nisem soočila z iskanjem stanovanja, sem vedno mislila, da to ni težko. Prepričana sem bila, da je iskanje stanovanja celo zanimivo. Pregleduješ oglase in si izmišljuješ, ali bi v določenem stanovanju živel ali ne. Če ti je kakšno stanovanje res všeč, ga greš pogledat. Potem pa sem začela iskati stanovanje v Mariboru. V spletni iskalnik sem tako vpisala oddaja stanovanj Maribor in začela pregledovati zadetke.

Ključne besede oddaja stanovanj Maribor

Če želiš najeti stanovanje v Mariboru, v spletni iskalnik vpišeš oddaja stanovanj Maribor. Kliknila sem na prvi zadetek in si začela ogledovati stanovanja. Kot verjetno naredi vsak, ki išče stanovanje oziroma si ga želi najeti. A kmalu sem ugotovila, da mi bo ta taktika iskanja vzela več časa, kot sem mislila. Ko sem našla neko stanovanje, ki mi je bilo po slikah sodeč kar všeč, sem naposled ugotovila, da stanovanje sploh ni v Mariboru, ampak v Ljubljani!

Categories
Nepremičnine

Prodaja nepremičnine mora imeti primerno strategijo

Živimo v času, ko je gospodarska kriza posegla na številne trge, zaradi česar je zastala tudi sama prodaja nepremičnin na nepremičninskem trgu. Zaradi rasti stopnje nezaposlenosti, slabih gospodarskih in drugih razmer ter nezaupanja v trge je postalo najemanje kreditov zelo težko, kar se odraža v tem, da pred seboj nimamo tako velikega števila potencialnih kupcev nepremičnin, kot smo ga imeli v preteklosti. Zaradi tega razloga je prodaja nepremičnin za nekoga, ki se na ta posel ne spozna, lahko mukotrpna in neuspešna izkušnja.

V teh okoliščinah se svetuje, da se prodajo nepremičnin zaupa strokovnjakom, ki se s tem poslom ukvarjajo profesionalno. Ko se prodaje nepremičnin loti posameznik, ki tega ni vešč, se lahko zgodi, da bo zapravil mesece in mesece časa in bil pri tem neuspešen. Zavedati pa se moramo, da je čas denar in da razmere na trgih lahko v tem času znižajo vrednost nepremičnine, ki jo želimo prodati, zato izguba časa ni zaželena. Prodaja nepremičnine pa bo v vsakem primeru bolj uspešna, če bomo zanjo postavili primerno ceno. Na ceno namreč vplivajo številni dejavniki. Najpomembnejši dejavnik, ki igra osrednjo vlogo v očeh potencialnih kupcev, je zagotovo lokacija (mesto, podeželje, center, obrobje mesta itn.). Bliže kot je nepremičnina centru mesta, višja bo njena cena. Seveda na ceno vpliva tudi velikost, leto izgradnje, opremljenost, prometna povezava, parkirna mesta in še bi lahko naštevali. Prodaja nepremičnine bo uspešna, če bomo preučili vse karakteristike, ki so povezane z nepremičnino, ki jo želimo prodati, in jih ustrezno implementirali v ceno, ki bo te karakteristika odražala.

Categories
Nepremičnine

10 razlogov, zakaj poiskati pomoč pri nepremičninski agenciji

Glede na to, da je dandanes informacije mogoče dobiti vsepovsod, se pogosto sprašujemo, ali je nepremičninska agencija še sploh potrebna. Mnogi želijo nakup opraviti brez pomoči, toda je to res najboljša rešitev? Tukaj je 10 razlogov, zakaj je takšna pomoč lahko koristna.

 • Izobrazba in izkušnje

Ni vam potrebno vedeti vseh podrobnosti o prodaji in nakupu nepremičnin, če za to najamete strokovnjaka, ki vam bo svetoval. Trik je le v tem, kako ugotoviti, kdo je pravi za vas.

 • Agenti delujejo kot odbijači

Obvestili vas bodo o ponudbah, ki so za vas neprimerne. Prav tako vas bodo obvarovali pred agenti ostalih nepremičninskih agencij, ki vas bodo hoteli izkoristiti.

 • Znanje o soseščini

Agenti lahko znanje o soseščini že posedujejo ali pa vedo, kje to znanje dobiti.

 • Spoznajo se na cene

V nasprotju s splošnim prepričanjem, agenti ne izbirajo cen. Strokovnjaki iz nepremičninske agencije vas vodijo k najugodnejši ponudbi, prav tako pa vam pomagajo pri pogajalski strategiji.

 • Informacije o stanju na tržišču

Agenti iz nepremičninskih agencij se spoznajo na trenutne razmere na tržišču, kar vam lahko koristi pri prodaji ali nakupu nepremičnin.

 • Navezovanje stikov z ostalimi strokovnjaki

Agenti so stalno v povezavi z ostalimi strokovnjaki, katerih usluge boste morda potrebovali. Lahko vam svetujejo, za koga se bi bilo bolje odločiti.

 • Pogajalske sposobnosti in zaupnost

Agencije vam ponujajo agente, ki se bodo dobro pogajali, saj niso čustveno vključeni v prenos. Dobro so izurjeni v predstavljanju strankinih interesov.

 • Odnosi v prihodnosti

Agenti močno cenijo priporočila strank drugim ljudem, saj jim to zagotavlja več dela. Zato se bodo še posebej potrudili, da bodo stranke zadovoljne.

 

Nepremičninska agencija vam torej ponuja mnogo ugodnosti, ki jih lahko izkoristite.

Categories
Nepremičnine

O enosobnem stanovanju v Ljubljani

Do enosobnega stanovanja v Ljubljani je danes priti izredno težko zgolj zaradi enega razloga, finančnega, saj se znani nepremičninski balon še vedno ni razpočil in so cene stanovanj v Ljubljani še vedno izredno visoke. Vendarle pa se večina parov (naj bo to zunajzakonska skupnost ali pa zakonska zveza) in manjših družin (z enim otrokom) odloča za nakup ali najem enosobnega stanovanja v Ljubljani.

Enosobno stanovanje v Ljubljani dosega velikosti od 40 pa do maksimalno 55 kvadratnih metrov površine (odvisno pa je seveda kolikšna je neto in kolikšna je bruto površina stanovanje). Običajno je razporeditev enosobnega stanovanja v Ljubljani sledeča: dnevni prostor s kuhinjo in jedilnico, kopalnica s kadjo ali tušem in straniščem, spalnica nato pa je od stanovanja do stanovanja različno še ali ta ima balkon, manjšo shrambo, prostor v kleti ter parkirni prostor (v podzemni garaži ali zunanjem parkirišču).

Cena enosobnega stanovanja v Ljubljani je seveda odvisna od lokacije, praviloma velja, da so stanovanja z najnižjimi cenami locirana v Mostah, Polju in Fužinah, precej višje pa so cene stanovanj v Bežigradu, Centru in Šiški. Na prvih treh lokacijah lahko z malo sreče najdemo tudi stanovanje po ceni, ki pade pod 2000 evrov na kvadratni meter (kar je povprečna cena stanovanj v Ljubljani), celo do 1500 evrov na kvadratni meter. Na elitnih lokacijah pa je lahko ta cena celo dvojna. Enosobno stanovanje v Ljubljani najvišjo ceno trenutno dosega v nastajajoči bivalni stolpnici Situla, ki se gradi skoraj v strogem centru Ljubljane. V Situli enosobno stanovanje cenijo na 3000 evrov na kvadratni meter.

Categories
Nepremičnine

Razmišljate o prodaji hiše? Tukaj je nekaj nasvetov.

Odločili ste se za prodajo hiše, zdaj pa niste prepričani, kako napraviti najboljši vtis na potencialne kupce?  Če želite, da bo prodaja hiše uspešna, lahko upoštevate naslednje nasvete:

 1. Ne bodite preveč navezani:

 • recite si: »To ni več moj dom, ampak stvar, ki jo moram čim bolje prodati«;
 • predstavljajte si, kako predajate ključe novemu lastniku;
 • poslovite se od vsake sobe in ne glejte nazaj.
Categories
Nepremičnine

Nekaj korakov za uspešno prodajo nepremičnine

Prodaja nepremičnine je precej zahteven stvarnopravni posel, ki terja točno ravnanje po črki zakona in ne dopušča mahinacij. Vendar pa si lahko ta posel olajšate s sledenjem naslednjih smernic, s katerimi bo prodaja nepremičnine mnogo hitrejša in lažja.

Prvi korak je vsekakor, da premislite ali si prodajo nepremičnine sploh upate in želite izpeljati sami. Če je vaš odgovor nikalen lahko posel prodaje nepremičnine poverite nepremičninski agenciji, ki bo za vas opravila vse potrebno, vendar pa si bo za to izplačala 2% vrednosti vaše nepremičnine. Če se za prodajo nepremičnine odločite sami je prvi korak določitev cene, kar lahko naredi strokovnjak – sodni cenilec. Glede na vrsto nepremičnine je treba izbrati pravega cenilca, za oceno objekta ali stavbnega zemljišča cenilca gradbene stroke, za oceno kmetijskega zemljišča cenilca kmetijske stroke in podobno.

Categories
Nepremičnine

5 zlatih pravil pri nakupu hiše

 1. Pozanimajte se o soseski

Nakup hiše v hrupni in nevarni soseski je kljub nizki ceni slaba ideja, ki se vam bo kasneje maščevala. Preverite torej način življenja v določenem okolišu vnaprej, še posebej če ste sicer navajeni na popoln mir pri delu in počitku. Nakup hiše je pomemben korak, pri katerem je potrebno upoštevati veliko različnih faktorjev.

 1. Imejte veliko ogledov

Naj se vam z nakupom hiše ne mudi. Vzemite si dovolj časa in natančno preučite razmerje med ceno in ponudbo. Posvetujte se tudi z znanci in prijatelji, ki imajo izkušnje z nakupom hiše – znali vam bodo svetovati, kaj je pomembno. Le tako se boste lahko odločili za nakup hiše, ki bo prava za vas v vseh možnih ozirih. Vložen trud se bo na koncu zagotovo izplačal.

 1. Omislite si dobrega nepremičninskega agenta

Pri nakupu hiše je nepremičninski agent sicer dodaten strošek, vendar vam je lahko po drugi strani v veliko pomoč. Strokovnjak vas bo znal opozoriti na pasti, ki pogosto čakajo na vas ob nakupu hiše, vam predstaviti celostno ponudbo in urediti vse potrebne formalnosti. Nakup hiše je vendarle odločitev, ki jo običajno sprejmemo samo enkrat v življenju – poskrbite, da boste izbrali prav.

 1. Sprašujte, sprašujte, sprašujte

Ko se odločate za nakup hiše, se dobro pozanimajte o ohranjenosti objekta. Naj vam ne bo nerodno trenutne lastnike povprašati prav o vsem, kar vas zanima, saj je to namreč vaša pravica. Običajno je najbolje, da si vprašanja pripravite kar vnaprej in jih zapišete – na ta način ne boste izpustili česa pomembnega.

 1. Natančno določite pogojev

Podrobna pogodba je seveda bistvena pri nakupu hiše. S prejšnjimi lastniki se natančno dogovorite glede datuma izpraznitve hiše, načina plačila, starega pohištva, ki bo ostalo v hiši po nakupu … Na ta način boste preprečili kasnejše zaplete in nevšečnosti. 

Categories
Nepremičnine

5 nasvetov za uspešno oddajo stanovanja

 1. Določite realno ceno

Pri oddaji stanovanja je cena eden izmed bistvenih elementov, ki pogosto odloča o tem, kako hitro boste našli ustrezne podnajemnike. Natančno preučite različne dejavnike – lokacijo stanovanja, infrastrukturo, opremljenost, ohranjenost in velikost stanovanja, stanje stavbe, v kateri se stanovanje nahaja – in šele nato postavite primerno ceno za oddajo stanovanja. Če bo cena glede na ponujeno previsoka, boste imeli precej težav z oddajo svojega stanovanja.

 1. Objavite oglas na več mestih

Oddaje stanovanja se lotite premišljeno. Objavite oglas v različnih časopisih, predvsem pa na različnih spletnih straneh, saj ga lahko tam običajno oddate brezplačno. Če bo vašo ponudbo opazilo več ljudi, obstaja posledično precej večja verjetnost, da bo oddaja stanovanja uspela hitreje.

 1. Bodite iskreni

Potencialnim podnajemnikom ne prikrivajte dejstev glede stanovanja, ki ga oddajate. Pomembno je, da slišijo tudi pomanjkljivosti, in se na podlagi vseh zbranih informacij odločijo. Verjetno si ne želite ves čas iskati novih najemojemalcev. Odkritost je torej eden izmed najpomembnejših dejavnikov pri uspešni oddaji stanovanja.

 1. Brez pogodbe ne gre

Ko se odločite za oddajo stanovanja, skupaj s podnajemniki jasno zapišite njihove in svoje pravice ter dolžnosti. Na ta način je verjetnost, da bo prišlo do kasnejših nesporazumov ali celo sporov, precej manjša. Zavarujte so torej vnaprej. Oddaja stanovanja je pomemben korak tako za vas kot za vaše najemojemalce, zato morajo biti podrobnosti natančno dogovorjene.

 1. Dopustite podnajemnikom zasebnost

Zavedati se morate, da je stanovanje sicer res vaše, vendar pa ga oddajate v najem, za kar vam podnajemniki plačujejo določen znesek denarja. To pomeni, da ne morete vstopati v stanovanje, kadar se vam zahoče, saj bi s tem kršili osnovne pravice najemojemalcem. Poskrbite torej za korekten odnos pri oddaji stanovanja, kar bo zagotovo poskrbelo za obojestransko zadovoljstvo.

Categories
Nepremičnine

Stanovanje v Ljubljani – ideal ali utopija?

Imeti svoje stanovanje v Ljubljani so danes sanje slehernega prebivalca našega glavnega mesta, vse prevečkrat pa pri teh sanjah tudi ostane, saj je stanovanje v Ljubljani, od garsonjere naprej, drago »kot žafran.« Stanovanje v Ljubljani je danes že nemogoče dobiti pod ceno 1800 evrov za kvadratni meter, kar je za garsonjero s 30 kvadratnimi metri absolutno precenjeno.

Za tako stanje na slovenskem nepremičninskem trgu so v večini kriva prav neslavno propadla gradbena podjetja, ki so gradila na stotine stanovanj v Ljubljani, pa jih zaradi (pre)visokih cen niso uspela prodati. Resnično je stanje danes tako, da si lahko le elita privošči nadstandardno stanovanje v Ljubljani, medtem ko so srednji kupni razred in predvsem mladi obsojeni na »životarjenje« v najemniških stanovanjih z visokimi mesečnimi najemninami ali še huje, na življenje doma pri starših. Do stanovanja v Ljubljani in tudi drugod po Sloveniji je danes finančno izredno težko priti in zato tudi ni čudno, da smo država z najvišjimi odstotki še živečih doma starejših od 25 ali 30 let. Resda obstaja možnost priti do neprofitnega stanovanja v Ljubljani, a je čakalna vrsta vse predolga, pogoji za pridobitev stanovanja pa pogosto nepravični. Ostanejo le še številna tržna stanovanja v Ljubljani, ki pa so zaradi oderuško visokih cen marsikomu povsem nedostopna.

Ko enkrat vendarle uspemo priti do svojega stanovanja v Ljubljani pa se zgodba običajno šele začne, saj je večkrat potrebna večja ali manjša adaptacija ter predvsem oprema stanovanja po svojih željah in zahtevah. A imeti svojo »štalco«, stanovanje v Ljubljani, je vsekakor ideal za katerega se splača vztrajati, varčevati in trdo delati.

Categories
Nepremičnine

Na tiste, ki niso sprejeti v študentske domove, čakajo stanovanja v Ljubljani

Študijska leta minevajo, tematika študentskih sob pa ostaja aktualna – študentski domovi nudijo posteljo manj kot tretjini vseh ljubljanskih študentov, nekateri stanujejo doma, večina pa si je primorana poiskati zasebno stanovanje v Ljubljani.

Je prav, da stanodajalci na študentih služijo?

Pogosto slišimo, kako draga so stanovanja v Ljubljani; celo tista, ki ne ponujajo niti osnovnih življenjskih pogojev, pa se vendarle pojavljajo na tržišču. Dejstvo je, da če stanovanja niso uradno prijavljena kot najemniška stanovanja in če stanodajalec in najemnik ne podpišeta najemne pogodbe, pravniki nimajo osnove za preganjanje lastnika. Vsaj ne glede razmer v stanovanju. Nelegalnost takšnega oddajanja in primerna kazenska odgovornost obeh strani je pač druga zgodba. Zato se vedno, ko si ogledujete stanovanja v Ljubljani, pozanimajte, če boste z lastnikom podpisali najemno pogodbo. Če lastnik na to ne bo pristal, se za bivanje v njegovem stanovanju raje ne odločite.

Vendar pa se nikar ne bojte – niso vsi lastniki nepošteno pridobitniški. Najdejo se celo taki, ki od oddajanja študentskih stanovanj v Ljubljani nimajo opaznega dobička, jim pa prav pride, da v stanovanju nekdo živi in da stanovanje posledično ne propada.

Študentska stanovanja v Ljubljani tudi s subvencijo

Dobra novica za tiste študente, ki so upravičeni do bivanja v študentskem domu, a so žal pristali na čakalni listi – ker, če ponovimo, prostora ni dovolj – je, da se lahko vselijo v enega od zasebnih stanovanj v Ljubljani, katerega najemnina je deloma pokrita s subvencijo. Pogoji in postopki pridobitve subvencije so zelo podobni tistim za pridobitev sobe v študentskem domu, vendar pa imajo tukaj nekaj dela tudi lastniki tovrstnih stanovanj. Ker se marsikomu ne da ukvarjati s tovrstno birokracijo, vendarle ni veliko stanovanj v Ljubljani, kjer bi študentje lahko živeli za nekaj deset evrov manj.

 

Lahko sumimo, da študentje dobro vedo, da tudi pri stanovanjih v Ljubljani velja: ljubo doma, kdor ga ima.