Categories
Varčevanje

Varčevanje za pokojnino, nasprotje potrošnji

Varčevanje za pokojnino je nasprotje potrošnji . Nasprotje potrošnji je varčevanje za pokojnino, ker sredstva varčuje namesto troši. Izbira varčevanja ali potrošnje je odvisna od varčevalca oz. osebe, ki se odloči za eno oziroma drugo dejanje. Varčevanje je lahko prirojeno ali pa ga oseba mora izvajati z raznim nameni in motivi. Potrošnja je prav tako različna od osebe do osebe. Nekateri so pri potrošnji bolj, drugi manj racionalni. Varčevanje za pokojnino omogoča različne načine izražanja tako varčevanja kot potrošnje.

Vsako varčevanje je odrekanje za določene namene ali pa je oblikovano splošno. Nekateri varčujejo za pridobitev določenih dobrin v prihodnosti, drugi pa preprosto varčujejo, ker ne porabijo pridobljenih sredstev. Varčevanje za pokojnino omogoča, da so v prihodnosti ustvarjena določena sredstva. Sredstva so v času pokojnine različno potrebna. V nekaterih primerih potrebo po sredstvi narekujejo spremembe v okolici, v drugih primerih pa potrebo po sredstvih oblikujejo posamezniki, lahko tudi varčevalci sami, z določenimi željami. Varčevanje za pokojnino je dobro storiti tudi če nimamo posebno izraženih ciljev za prihodnost. Skromno odrekanje prinese v prihodnosti sredstva, katera pridejo prav na različne načine. Vsaka večja vsota privarčevanih sredstev predstavlja občutek varnosti, kar je še kako pomembno za zagotavljanje brezskrbnosti. Človek, ki je z varčevanjem in privarčevanimi sredstvi preskrbljen, lahko bolj svobodno razmišlja, odloča in ukrepa v danih življenjskih situacijah. Ker ima varčevanje za pokojnino ali si drugače zagotovi varčevanje oziroma ustvarjanje varnosti, lahko bolj optimistično zre v prihodnost.

Varčevanje za pokojnino je zato tudi brezskrbnost življenja . Na eni strani se z varčevanjem naučimo skromno živeti, hkrati pa imeti privarčevano varnost. Skromno živeti ne pomeni živeti v pomanjkanju, ampak živeti optimalno. Velikokrat so človekove investicije nesmiselne in neupravičene. Zaradi tega pa so izgube varnosti večje. In seveda nesmiselne ter neupravičene. Varčevanje za pokojnino je odraz življenjskega stila, k je sposoben ustvariti varnost za neznano prihodnost.

Categories
Varčevanje

Varčevanje energije

Z varčevanjem energije ne prihranite le denarja, ampak tudi zmanjšate potrebe po fosilnih gorivih, kot so premog, olje in zemeljski plin. Tako prispevate k nižjim emisijam ogljikovega dioksida in drugih škodljivih plinov. K ohranjanju zdravega okolja lahko prispevate že z nekaj preprostimi ukrepi v vašem gospodinjstvu.

Gospodinjski aparati

Preverite nastavitve na hladilniku in zamrzovalniku ter povsod nastavite optimalno temperaturo – v hladilniku 5 °C, v zamrzovalniku pa -18 °C. Oblačila perite na nižjih temperaturah, saj bo pralni stroj tako porabil manj energije. Ko se odločite za zamenjavo starega gospodinjskega aparata, naj bo novi energetsko čim bolj varčen.

Ogrevanje in hlajenje

Pri ogrevanju in hlajenju je najbolje uporabljati primerne termostate, da ne bodo prostori pretopli ali prehladni. Če boste pozimi termostat znižali za le dve stopinji, se bodo emisije CO2 zmanjšale za 6 odstotkov. Če imate klimo, ne pozabite na redno menjavo zračnih filtrov. Poskrbite tudi za ustrezno izolacijo prostorov in kvalitetna okna. K manjšemu računu za elektriko lahko prispevate tudi tako, da posadite drevesa, ki bodo poleti metala senco na vašo hišo.

Premikanje

Če je le mogoče, se na pot odpravite peš, s kolesom ali javnim prevozom. Dobra rešitev za okolje in vašo denarnico je tudi, če se v službo vozite skupaj z več sodelavci in si s tem razdelite stroške za gorivo. Ko bo prišel čas za menjavo avta, pa naj bo nov tak, ki porabi čim manj goriva na kilometer.

Majhne spremembe, ki se obrestujejo

Poskrbite, da bo vaš dom razsvetljen z energetsko učinkovitimi žarnicami, ki porabijo manj elektrike. Za manjšo porabo tople vode lahko namestite prho, ki poskrbi za manjši pretok vode. Potrudite se, da boste proizvedli čim manj smeti, predvsem pa ne pozabite na ločevanje odpadkov.

Z majhnimi koraki lahko privarčujete veliko energije!

Categories
Varčevanje

Varčevalni ukrepi za boljši jutri

Varčevalni ukrepi

Ob gledanju ali branju novic se zdi, da se življenje na Zemlji neprestano slabša – od podnebnih sprememb do finančne krize. Kot posamezniki morda res nimamo veliko moči, a vsak lahko prispeva delček k boljši prihodnosti. Tukaj je nekaj predlogov, kako privarčevati denar, ob tem pa narediti še nekaj za mati naravo.

 

1. Zmanjšajte stroške za gorivo. Če je možno, se v službo odpravite s kolesom ali javnim prevozom, sicer pa med sodelavci organizirajte skupne prevoze. Tako boste vsi prihranili, zraven pa zmanjšali količino škodljivih izpušnih plinov.

2. Uporabite vrečke iz trgovine kot vreče za smeti. Plastične vrečke so strup za okolje, zato jih reciklirajte. Najlažje je, da jih uporabite za odlaganje plastične embalaže. Tako vam ne bo treba kupiti dodatnih vreč za smeti.

3. Pijte vodo iz pipe. Pitje vode je vsekakor zelo pomembno za zdravje, še bolje pa bo, če na pot vzamete vodo v svoji (plastični ali stekleni) steklenički. Ne samo, da je ceneje kot kupovanje vode v plastenkah, tudi vaše okolje vam bo hvaležno za manj smeti.

4. Ne kupujte novih knjig, ampak se včlanite v knjižnico. Če knjige, ki jo želite prebrati, ni v vaši knjižnici, pa pobrskajte po internetu, če lahko kje kupite rabljen izvod. Denar prihranite za nakup le tistih knjig, ki jih boste prebrali večkrat in vam nekaj pomenijo.

5. Ustvarjajte sami. Reciklirajte stare škatle, oblačila, pohištvo … tako, da jim z nekaj ustvarjalnosti povrnete novo življenje. Doma lahko izdelate tudi darila, ki bodo imela posebno unikatno vrednost. Ni treba, da ste umetniki – nešteto navodil za preproste projekte najdete z nekaj kliki na internetu.

Categories
Varčevanje

10 nasvetov, kako privarčevati

Varčevanje postaja del našega vsakdana. Kriza že nekaj časa ne vlada le na mednarodnih bančnih trgih, ampak je vedno bolj prisotna tudi v naših denarnicah. Tukaj je nekaj preprostih nasvetov, kako privarčevati nekaj evrov.

1. Znebite se dolgov in limita – to je zlato pravilo, ko načrtujete svoje finance. Preštejte svoje prihodke in izdatke, naredite finančni načrt in se ga nato tudi držite. Ne pozabite, da so obresti, ki jih banki plačate za limit, višje od tistih, ki bi jih plačevali za kredit!

2. Zmanjšajte stroške za telefon. Premislite, ali potrebujete stacionarni in mobilni telefon. Skrajšajte tudi svoje pogovore, če plačujete račune po porabi, sicer pa poiščite paket, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam. Morda lahko začnete večkrat uporabljati Skype.

3. Pred nakupi napišite seznam, saj se boste s tem izognili impulzivnim nakupom, hkrati pa ne boste pozabili na izdelke, ki jih zares potrebujete.

4. Nakupujte, kadar se vam mudi, saj boste tako v manjši skušnjavi, da bi med sprehodom po trgovini v voziček nametali nepotrebne reči.

5. Bodite pozorni na manjše stroške, ki jih plačujete za bančne storitve, npr. za dvig na bankomatu. Ugotovite, koliko vas stane dvigovanje gotovine na bankomatih drugih bank in kje boste plačali najnižjo provizijo za položnice.

6. Pazite na porabo elektrike. Nekaj lahko privarčujete že z rednim ugašanjem elektronskih naprav.

7. Nakupujte na spletu, saj boste tako najlažje našli ponudnika z najnižjo ceno za izdelek, ki si ga želite.

8. Naučite se reči ne – tako sebi kot svojim otrokom. Seveda to ne pomeni, da si ne smete privoščiti kakšne pregrehe, a naj bodo te čim manj pogoste.

9. Skrbite za redno vzdrževanje svojega avtomobila. Z občasnimi manjšimi popravili lahko precej podaljšate življenjsko dobo svojega jeklenega konjička.

10. Spremenite svoje navade, če pogosto hodite ven na kavo ali jeste v lokalih. Hrana, skuhana doma, ne bo zgolj cenejša, ampak tudi bolj zdrava!