Categories
Dogodki

Kako oblikovati poročna vabila

Od vedno so bila poročna vabila nekaj posebnega. To ni eno izmed vsakoletnih vabil na rojstnodnevno ali pa na novoletno zabavo, ki ga povabljenci kmalu po dogodku zavržejo, ampak navadno ostane spravljeno kot spomin na lep dogodek in bogato doživetje. Zato se mladoporočenci za poročna vabila največkrat posebej potrudijo. Nekateri se tega dela lotijo sami, tako da nakupijo vse potrebne pripomočke za ročno izdelavo.

poročna vabila

Za poročna vabila je namreč potrebno izbrati dovolj kvaliteten papir, ki je vsaj nekoliko trši od navadnega, nato je potrebno izbrati primerno barvo in debelino pisala, če se odločamo za ročno pisavo, oziroma za primerno računalniško pisavo, če nameravamo poročna vabila tiskati. Za to priložnost je primerna tudi dodatna grafična obdelava vabil, kakšna tematska slika ali grafika, ki ponazarja poročno tematiko. Kot lahko opazimo, je takšno ročno opravilo izjemno zamudno. Sploh če morajo biti poročna vabila poslana stotinam povabljencev. V takšnem primeru, ko imajo mladoporočenci že tako ali tako ogromno dela z drugimi vidiki organizacije poročnega dne, so takšna majhna opravila najbolje opravljena, če so zaupana podjetju, ki se z njimi profesionalno ukvarja. Vsekakor je pomembno, da so poročna vabila vrhunsko oblikovana, vendar pa je tisto, kar je še najbolj pomembno, to, kako so napisana. Pomemben je izbor besed, slovnica, jedrnatost povabila. Zelo lepo je tudi, če so poročna vabila personificirana, kar pomeni, da se vsako posebej naslavlja na povabljenca z njegovim imenom. Če vsem povabljencem pošljemo univerzalna poročna vabila, potem je vabilo neosebno in hladno, kar vsekakor ne izpade najlepše, koga pa utegne celo odvrniti.

 

Categories
Dogodki

Nekaj zanimivosti o pagodah

Kaj so pagode?

Pagoda je posebna oblika stavbe, ki je značilna predvsem za različne dele Azije. Zanje je značilno, da so večnadstropne zgradbe v obliki stolpa, njihova nadstropja pa so ločena s podaljšano streho, ki je nekoliko privihana navzgor. Na Kitajskem so jih najprej gradili predvsem iz lesa, a se te niso ohranile. Večina ohranjenih pagod je bila zgrajena iz opek.

Veliko pagod iz antičnega obdobja je bilo uničenih zaradi potresov in čeprav si v zadnjih letih mnogi prizadevajo za stabiliziranje starih stavb, ostajajo potresi velika nevarnost. Pagode pogosto poškodujejo tudi nevihte, zaradi višine in zašiljene oblike strehe, ki je velikokrat tudi kovinska, pa so pogosta tarča strel.

Pagode

Zakaj so jih gradili?

Za vse pagode pa je značilno, da so bogato okrašene – vse so tako ali drugače izrezljane, imajo številne niše ali kipce Bude, saj je bil ta način gradnje še posebno priljubljen med budističnimi misijonarji. Med barvami prevladujejo bela, sinje modra in rumena, na jugu Azije pa tudi rdeče-bela kombinacija.

Pagode so najprej gradili kot nagrobne spomenike in še danes nekateri ohranjajo to tradicijo. Takšne pagode so seveda relativno majhne. Velike in mogočne lahko služijo čaščenju, nekatere pa so namenjene tudi preganjanju zlih duhov. Ponekod so zaradi svoje višine služile tudi v pomoč pri navigaciji. V antiki pa je bil običaj, da so ljudje zgradili pagodo, da bi v določenem kraju zadržali srečo.

Lahko jo imate tudi vi!

Oblika teh stavb je navdahnila tudi sodobne proizvajalce prireditvenih prostorov, tako da si lahko svojo pagodo enostavno postavite tudi na svojem dvorišču. Resda ne bo tako mogočna, barvita in visoka kot prave, vendar pa vseeno predstavlja odličen prostor za večje dogodke.

Categories
Dogodki

Poroka je obred, ki je odvisen od kulture in časa

V številnih kulturah se poroka pojavlja kot obred, ki dve osebi združi v družbeno pripoznano skupnost. Največkrat ima poroka tako moralne kot pravne posledice. Moralne posledice, ki jih prinaša poroka, navadno odražajo družbeni odnos do zveze dveh partnerjev. Med njima se tako poglobi odnos, ki temelji na zaupanju, medsebojni pomoči in skupni skrbi za življenjska opravila. Pravne posledice, ki jih v številnih družbah prinaša poroka, pa urejajo zakoni. Tako so recimo pogoji dedovanja največkrat opredeljeni izključno z zakonom in ne z nekimi dogovori med partnerjema. Tako je poroka nekakšna zmes med moralnimi kategorijami in pravnimi kategorijami, kar pomeni, da nobena poroka ne more biti uspešna in dobra, če ni v izhodišču zgrajena na osebnem zaupanju in ljubezni.

poroka

Vendar pa ni bilo vedno tako. To kar imamo danes v mislih, ko rečemo besedo poroka, je stvar, ki jo poznamo iz časa romantike. Ljubezen ni bila vedno tisti motiv, ki je dva posameznika spodbudil, da sta se poročila. Bolj pogosta je bila planirana poroka, kjer so se starši in širša družina iz interesnih razlogov odločali, s kom se bodo otroci poročali. Zanimivo je recimo tudi to, da pred romantiko pa tudi še nekaj časa po njej, je družina velikokrat že pred rojstvom vedela, s pripadnikom ali pripadnico katere družine se bo sin ali hčerka poročila. Čeprav se nam zdi, da bi morala biti poroka vez dveh zaljubljenih, se moramo zavedati, da je takšno prepričanje kulturno posredovano in da tako ljudje niso vedno mislili oziroma ponekod še vedno ne mislijo tako. Nedvomno pa drži, da ima poroka povsod po svetu globoke posledice za osebi, ki se poročita.

Categories
Dogodki

3 predlogi za izvirno poroko

Poroka je pogosto dogodek, na katerem uživajo vsi, le ženin in nevesta ne. Vam ni do stresnega načrtovanja velikega slavja, med katerim boste ves čas napeti in utrujeni od večmesečnih priprav? Morda pa bi denar raje porabili za intimno, a izvirno poroko, ki vam bo za vedno ostala v čudovitem spominu … Povabite le svoje najbližje in uživajte v prijetnem vzdušju – tako lahko vaš poročni dan zares postane najlepši dan v vašem življenju.

poroka
  1. Poroka na splavu

Poroka na splavu je precej neobičajna, vendar zato toliko bolj romantična izbira. Organizirati jo je mogoče na številnih slovenskih rekah – od Krke do Drave. Naj vaju rečni tok ponese mirnemu zakonu naproti. Poroka je le prvi korak.

  1. Poroka v balonu  

Bolj intimne možnosti, kot je poroka v balonu, skorajda ni. Pobegnita od vsakdanjega vrveža visoko pod nebo ter si v družbi ptic izmenjajta zaobljubi. Poroka v balonu seveda ni primerna izbira za ljudi, ki imajo strah pred višino, po drugi strani pa je lahko zanimiva izkušnja za adrenalinske navdušence. Če se odločita za tovrstno poroko, bosta resnično lahko rekla, da sta ta dan preživela z glavo v oblakih … Pozorna bodita le pri izbiri datuma, da vama vremenske razmere ne pokvarijo načrtov.

  1.  Poroka v gorah

Če sta s partnerjem ljubitelja gora, se lahko odločita tudi za zelo izvirno poroko v gorah. Boljšo kuliso za poročne fotografije si je težko predstavljati, spokojni zvoki narave pa so verjetno najlepša koračnica, ki vaju lahko pospremi v srečen zakon. Da se vama le ne bi zvrtelo od višine …

           

Kdor se ženi, dela srcu veselje in glavi skrbi. (slovaški pregovor)

 

Categories
Dogodki

Pagode – odlična rešitev za poroko na prostem

Kaj so pagode?

Pagode so posebna oblika šotorov, ki so namenjeni predvsem nekoliko bolj slavnostnim pogostitvam, kot je, denimo, poroka. Tako vam ne bo potrebno skrbeti zaradi morebitnih vremenskih nevšečnosti – pod pagodami boste vi in vaši gostje na varnem, hkrati pa boste lahko uživali v naravi; odločite se lahko namreč za pagode z ali brez zunanjih sten. Uporabite jih lahko tudi kot priročno streho nad samopostrežnim bifejem, jih spremenite v plesišče, prostor za odlaganje daril … Sicer so pagode načeloma res nekoliko manjših dimenzij, kar pa je mogoče rešiti z združevanjem več posameznih pagod v en prostor, kar ustvarja dodaten eksotičen videz, ki spominja na tip gradnje, značilen za Daljni Vzhod.

pagode

Ko se funkcionalnost in estetika združita …

Načeloma so pagode bele barve, kar je še en razlog več, zakaj so izredno primerne prav za praznovanje poroke. Prepoznali jih boste po zašiljeni strehi, ki jih ločuje od običajnih šotorov.  Pagode so funkcionalna izbira za vse letne čase, saj je mogoče pozimi vanje namestiti ogrevalne naprave. Samo postavljanje je hitro in enostavno, prav tako pa tudi zlaganje. Preprosto je tudi morebitno prestavljanje že postavljenih pagod. Zložene zavzamejo izredno malo prostora in jih tako zlahka shranite po končanem slavju.

Vsestranska uporabnost

Odločite se lahko, da pagode ob posebnih priložnostih, kot je poroka, le najamete, seveda pa se lahko odločite tudi za nakup, saj se vam bo investicija zagotovo obrestovala. Pagode so namreč primerne za najrazličnejše priložnosti – od manjših vrtnih zabav do rojstnodnevnih pogostitev in praznovanj obletnic. V poletnem času so lahko tudi prijetno vsakodnevno zatočišče, kamor pobegnete pred pripekajočimi sončnimi žarki. Pagode vam tako omogočajo sproščeno preživljanje časa v naravi, ki ni odvisno od muhastih vremenskih okoliščin.

 

Pagode – mnogo več kot le navaden šotor!

 

Categories
Dogodki

Poroka in njena organizacija

Poroka je, kar se tiče organizacije vseh z njo povezanih dogodkov, eden izmed najbolj zapletenih dogodkov, ki jih v življenju človek organizira. Vse mora biti popolno in usklajeno. V osnovi je poroka organizirana okrog treh glavnih dogodkov. Najprej gresta mladoporočenca, priče, sorodniki in ostali gosti na t.i. civilni del poroke. Številni mladoporočenci se, kar se tega tiče, odločajo, da bodo imeli civilno poroko raje na en drugi dan, kot bodo imeli cerkveno. Organizacijsko takšen postopek precej olajša potek, saj poroka tako ni več natrpana s stresnim urnikom. Vendar pa se moramo zavedati tudi tega, da s tem nekoliko zrastejo stroški. Priče in povabljence moramo dodatno pogostiti dvakrat, na dan, ko se zgodi civilna poroka in na dan, ko se zgodi cerkvena. Ta problem lahko rešimo tudi tako, da civilna poroka nima toliko povabljenih ljudi, kot cerkvena poroka. Nasploh v slovenskem kulturnem območju ljudje večji poudarek, kar se slavja in praznovanja tiče, damo cerkvenemu, kot pa ga damo civilnemu obredju. Seveda pa se ne poročijo vsi tako na matičnem uradu kot pred oltarjem, ampak izberejo le matični urad.

poroka bled

V primeru, da želimo biti povsem brezskrbni, kar se tiče organizacije, pa lahko najamemo tudi storitev pomoči pri organizaciji. Tako bo poroka potekala brez dodatnih skrbi mladoporočencev, zaradi česar bo v ozračju tudi večja sproščenost. Poroka bi morala biti dogodek, ki se ga spominjamo v dobri luči, zato se splača storiti vse, kar je v naši moči, da se ognemo stresnim situacijam, ki jih je poroka sicer polna na vsakem koraku.

Categories
Dogodki

Poroka in planiranje

Poroka je dan, ki si ga bomo zapomnili za celo življenje. Pa ne le to, da se je bomo spominjali mi sami, tudi vsi gostje se jo bodo spominjali. Vprašanje pa je, v kakšni luči. S tem, kakšna je bila poroka, bodo mnogi povezovali tudi nas same, celo sodili bodo o tem, kakšen bo zakon. Vse to so najbrž nepomembne stvari, vendar veliko ljudem vseeno precej pomenijo. Sploh ni pomembno, zakaj si ljudje želimo, da bi bila poroka popolna, pomembno je, kako lahko to dosežemo. Najbolj primerno je, da naredimo dnevni red, kako naj dogodki potekajo. Priprave morajo potekati že mesece prej, da bo poroka zares potekala tako, kot bi želeli. Če želimo, da je poroka okrašena s posebnim cvetjem, potem ne moremo pričakovati, da ga bomo dobili, če ga naročimo le kakšen dan prej.

poroka priprave
priprave na poroko

Tudi kar se hrane tiče, moramo zanjo poskrbeti že kakšen teden pred dogodkom. Če bomo imeli gostijo v restavraciji, moramo tej jasno sporočiti naše zahteve. Poroka ne bo najbolj idealna, če ne bomo poskrbeli tudi za tiste goste, ki imajo posebne zahteve in okuse. Zato naj bo na meniju tudi vegetarijanska hrana, krožniki brez zelenjave, pijača različnih vrst in okusov itd. Vse te podrobnosti moramo planirati vnaprej, saj se mnogokrat zgodi, da se na licu mesta ne more najti najboljših rešitev. Poroka, ki je planirana, tudi lažje prenese različne spodrsljaje. Kadar imamo plan B že vnaprej pripravljen, se lahko neljube dogodke, ki jih prinese poroka, brez večjih težav obrne v naš prid, kadar plana B ni, takrat pa nastajajo nerešljive težave.

Categories
Dogodki

Pustni kostumi za otroke

Pustni kostumi za otroke / dojenčke (0-24 mesecev) iz 100% mehkega bombaža. Primerno za pusta in vsak dan. Vsak dojenček je prikupen ze sam po sebi. Vsi imamo tako radi dojenčke, ker so tako luštni. Prav zaradi njihove prikupnosti jih zelo radi tudi oblačimo v prikupna oblačilca, ki morajo biti seveda tudi udobna in praktična. Avstralsko podjetje Noo Design izdeluje dizajnarske oblekice za dojenčke, ki so kakovostna, udobna in zabavna.
Podjetje Noo Design oblikuje tudi pustne kostume za dojenčke. Kostimi so zelo preprosti, udobni in zabavni. Svojega malčka lahko za pusta oblečete vse od čebelice, pikapolonice, žirafice do kravice in zebrice.

Categories
Dogodki

Poroka – da ali ne?

  • Prednosti življenja »na koruzi«

Dandanes je vse več parov mnenja, da je poroka povsem nepotrebna formalnost, ki ne spremeni ničesar glede same ljubezni in povezanosti med partnerjema. Se strinjate? Organizacija poroke je nedvomno precej draga, četudi se odločite za manjši obred, na katerega boste povabili le svoje najbližje. Stroške za poroko je seveda mogoče precej zreducirati, vendar pa to ne gre v neskončnost. Mnogi se tako raje kot za poroko odločijo za investicijo denarja v nekaj, kar ne bo trajalo le en dan, pri čemer, paradoksalno, pogosto zaradi vsega prisotnega stresa najmanj uživata ravno ženin in nevesta. Če smo nekoliko bolj črnogledi, se vam v primeru, da se niste nikoli poročili, ne bo potrebno ubadati niti z mukotrpnim postopkom ločitve, če bi v odnosu karkoli zaškripalo. Poroka morda res pomeni varnost, vendar pa po drugi strani tudi omejuje vašo svobodo. Mar ljubezen potrebuje potrdilo?

 

  • (Pragmatični) razlogi za poroko

Če že od malih nog sanjate o svojem poročnem dnevu, ko boste videti kot princeska (ali princ!) iz pravljice, potem najbrž misli na poroko ni mogoče odgnati tako zlahka. Čeprav je poročni dan res precejšnja finančna investicija, pa vam bodo obenem ostali tudi spomini, ki so lahko zelo dragoceni. Poleg čustvenih razlogov za poroko pa obstajajo tudi povsem pragmatični, ki pridejo v ospredje predvsem pri rojstvu otroka. Poroka vam lahko prihrani precej energije z urejanjem očetovstva, denimo. Prav tako lahko mlade družine s pomočjo poroke uveljavljajo marsikatero ugodnost. »List papirja« včasih le ni tako nepomemben … Sicer pa se lahko  v primeru, da sta skupaj dovolj dolgo, namesto poroke odločita tudi za registracijo zunajzakonske skupnosti, pri čemer so pravice in dolžnosti obeh partnerjev izenačene s tistimi, ki veljajo pri zakonski zvezi.

 

Zakon je kakor oblegana trdnjava; tisti, ki so zunaj, bi hoteli noter, tisti, ki so notri, pa bi hoteli ven. (Pierre-Marie Quitard)