Categories
Počitnice Potovanja

Nemčija za turiste

Med vsemi evropskimi državami prav Nemčija izstopa v mnogih kategorijah. Gre za pomembno gospodarsko velesilo in ključno politično silo v Evropski uniji, seveda tudi za izredno pomembno državo v globalnem oziru. Zanimivo pa je, da je ta dežela kar nekoliko zapostavljena s strani turistov, ki pogosto veliko več pozornosti namenjajo bistveno manjšim državam. Včasih se zdi, da so najbolj priljubljene prav drobne destinacije, recimo Grčija, Kanarski otoki, Madeira … A seveda ima tudi Nemčija turistom pokazati veliko zanimivosti, le da ne moremo pričakovati vsega na enem mestu. Potovanja v to državo bo treba nekoliko bolj premišljeno načrtovati, da lahko res vidimo in doživimo kar največ. Na srečo je ta destinacija dokaj blizu in enostavno dostopna, kar pomeni, da se lahko v iskanju turističnih zanimivosti proti severu odpravimo tudi večkrat. Za tiste, ki se radi podajajo na izlete le za nekaj dni, je Nemčija lahko idealna destinacija, saj v praktično vsaki pokrajini ponuja kar nekaj zanimivosti, ki jih lahko spoznamo na ta način.

 

Počitnice v Nemčiji

Mnoge obiskovalce bo Nemčija presenetila

Pred odhodom na pot je treba spakirati vse nujnosti, najbolje pa je, da svoja pričakovanja pustimo kar doma. Nemčija bo namreč presenetila, saj pogosto prikaže drugačen obraz, kot bi ga pričakovali. Predvsem južni del države je pokrit z obsežnimi gozdovi in posejan s številnimi jezeri, med katerimi najdemo tudi gradove in druge znamenitosti. Z bogato zgodovinsko in kulturno zapuščino je ta del države idealen za krajše izlete, pri katerih se lahko dobro poglobimo v vsebino posameznih atrakcij. Seveda pa povsod najdemo tudi naselja, ki ponujajo vpogled v kulturo in navade lokalnega prebivalstva, hkrati pa turistom nudijo nekaj dodatnega udobja. Če se odpravimo proti severu, Nemčija odpira še mnoge nove priložnosti. Med priljubljenimi destinacijami je seveda Berlin, a to še zdaleč ni vse, kar ima turistom ponuditi ta država – priložnosti se vsekakor splača izkoristiti. Rezervirajte si svoje potovanje na strani agencija-oskar.si.

Categories
Počitnice Potovanja

Velika Britanija, največji evropski otok

Velika Britanija je največji evropski otok. Zato je Velika Britanija na zemljevidu praktično nezgrešljiva. Nahaja se severozahodno od celinske Evrope v severnem predelu Atlantskega oceana. Značilno podobo na zemljevidu ji daje tudi zahodno ležeč otok Irska ter Rokavski preliv preko katerega poteka pomorska in železniška povezava s staro celino.

Velika Britanija je največji evropski otok

Anglija, Škotska in Wales

Turistične znamenitosti na otoku Velika Britanija pričajo o bogati zgodovini ter naravnih danostih. Veliko jih je strnjenih v glavnem mestu, za druge pa je potrebno vzeti pot pod noge. Ozemlje otoka je razdeljeno na tri dežele : Anglijo, Škotsko in Wales. Anglija zaseda večino južnega dela otoka, zahodno od nje se nahaja Wales, Škotska zaseda severni del otoka. V osrednjem in južnem delu ima Anglija nizka gričevja in ravnine, višavja se nahajajo na severu in severovzhodu. Wales je večinoma gorata država na zahodni strani osrednjega juga otoka Velika Britanija. Površina dežele meri nekaj več kot površina Slovenije, v smeri sever jug približno dvesto sedemdeset kilometrov, v smeri vzhod zahod pa slabih sto kilometrov. Severni del otoka Velika Britanija zaznamuje gorat relief, na tem območju najdemo tudi najvišjo točko otoka. To je Ben Nevis, ki je visok tisoč tristo štiriinštirideset metrov. Velika Britanija je zelo raznolika dežela, pa naj si gre za geografijo, prebivalce ter številne druge značilnosti. Južni Wales ponuja obiskovalcem sipine, na Škotskem bomo našli zasnežene vrhove, uzreti je mogoče gola apnenčasta pobočja Yorkshire Dalesa ali bogato obdelana zemljišča Kenta. Na otoku najdemo predstavnike treh narodnosti ter dvajset dialektov. Med njimi ne gre mešati, ampak je potrebno vsakega primerno nazivati. Problem predstavljata besedi Anglija ali Anglež, ki ju pogosto napačno uporabljamo za oznako celotnega ozemlja otoka ter vseh prebivalcev. Anglija in Anglež je oznaka za prebivalce južne dežele. Če smo v dvomih, uporabimo besedo Britanec ali britanski. Velika Britanija otok in zanimiva dežela na severozahodu Evrope. Če se kmalu odpravljate v Veliko Britanijo, ne zamudite ponudbe Agencije Oskar.

Categories
Počitnice Šport

Zimske počitnice velja preživeti aktivno

Zimske počitnice so lahko prijetno s koristnim izkoristimo za gibalne aktivnosti ali razne druge koristne aktivnosti.

Aktivno preživete zimske počitnice vsebujejo športne aktivnosti , delavnice ter razne druge aktivnosti. Možne športne aktivnosti so zelo različne, otrokom najbolj prijajo športne aktivnosti na snegu. Ponudba športnih aktivnosti na snegu je veliko, prevladujejo smučanje, deskanje, drsanje in podobne aktivnosti. Preko raznih društev, zavodov in drugih organizatorjev na ta način dobimo dostopne in prijetno preživete zimske počitnice. Ponudbe po dostopnih cenah zagotavljajo prevoz, smučarsko karto, učitelja ter topel obrok. Starši morajo zagotoviti predvsem brezhibno smučarsko oziroma ustrezno drugo opremo ter varnostno opremo, kot je čelada. Podobno je s številnimi drugimi aktivnostmi, v večjih mestih jih je jasno več ter na večjih lokacijah. Takšne aktivne zimske počitnice so zelo dobra odločitev, saj se otroci gibajo, niso prepuščeni brezdelju ter imajo zagotovljeno varstvo. Veliko je tudi razih delavnic, ogledov raznih prireditev in raznih drugih podobnih aktivnosti. Možnih aktivnosti je veliko, sezname se dobi preko raznih virov. Šole so primarni vir možnih informacij, veliko pa je možnost tudi v raznih društvih, zavodih. Starši se lahko pozanimajo tudi pri starših vrstnikov, ki imajo bodisi planirane aktivnosti ali so v podobnih dilemah. Verjetno najboljša rešitev za otroke in starše pa so družinske zimske počitnice. Prosti čas koristi staršem in otrokom, skupaj je možno početi pisan nabor aktivnosti. Bližnja večja ali manjša smučišča sodijo med najbolj zaželene možnosti, na njih je možno v nekaterih primerih poleg smučanja tudi desetkati ali teči na smučeh. Za vse, ki ne smučajo, deskajo ali tečejo na smučeh, nudi zasnežena okolica možnosti za različno dolge in zahtevne pohode po zimski pokrajini. Za opremo v večjih smučarskih središčih nudijo tudi izposojo raznih rekvizitov, kar pomeni skrb manj za aktivno preživete zimske počitnice.

Zimske počitnice so dogodek, ki ga vsi otroci pričakujejo ter v njem neizmerno uživajo.

Categories
Počitnice

Smučišča v Sloveniji, izobilje smučarskih centrov

Smučišča v Sloveniji so tako veliki smučarski centri kot srednje veliki in manjši smučarski centri.

Odlična smučišča v Sloveniji najdemo na praktično vsakem koraku, kar je zgolj dokaz več o izjemni naravni pestrosti in raznolikosti. Geografske značilnosti Slovenije so izjemna redkost, saj bi težko našli deželo s tako raznolikim številom pokrajin. Zaradi te danosti smučišča v Sloveniji nudijo možnost smučanja dopoldan ter kopanja v morju popoldan. Takšnih možnih ekstremov je še več, saj se pokrajine in panorame spreminjajo iz kilometra v kilometer. Največ možnosti ponujajo smučišča v Sloveniji na severozahodu in severovzhodu dežele, za popestritev pa najde nekaj možnosti tudi na jugu dežele. Na severozahodu najdemo smučišča v Sloveniji na območju Julijcev ter predalpskem hribovju ter območju dinarskega gorstva. Območje zahodnih Julijcev predstavlja Kanin, ki je hkrati najbolj zahodno smučišče. Vzhodni Julijci nudijo nekatera izjemno slikovita smučišča v Sloveniji. Vogel se spogleduje z Bohinjskim jezerom pod njim, Kranjska Gora je smučišče, ki vabi svetovno smučarsko elito, seznam dopolnjujejo Pokljuka, Kobla ter številna druga smučišč na območju Julijcev. Severno mejo zaznamujejo smučišča v Sloveniji na območju Karavan, na skrajnem severovzhodu pa Pohorje. Najbolj vzhodno točko tako slovenskih, kot tudi pohorskih smučišč, predstavlja Mariborsko Pohorje. Od velikih smučarskih centrov ne smemo pozabiti omeniti Krvavec, Cerkno, Roglo, Golte in Stari vrh. Krvavec se nahaja na območja Kamniško-Savinjskih Alp, nahaja se severno od Slovenske prestolnice. Od Ljubljane je Krvavec oddaljen vsega petindvajset kilometrov. Cerkno se nahaja na mejnem območju med Gorenjsko in Primorsko, zato je primer smučišča v Sloveniji , ki je dobro povezano z dveh strani. Nahaja se na nadmorski višini od osemsto do tisoč tristo metrov, ter nudi proge na sedemdesetih hektarjih. V njegovi bližini je smučišč Stari vrh, v Škofjeloškem hribovju med Poljansko in Selško dolino. Golte so smučišče na robu Kamniško-Savinjski Alp, Rogla pa je tudi zdravilišče na območju Pohorja.

Smučišča v Sloveniji nudijo izredne možnosti za raznolike zimske športe.

http://www.rogla.eu/si/aktivnosti/pozimi/smucanje-in-deskanje

Categories
Počitnice

Palawan, pustolovski Filipini

Palawan predstavlja Filipinsko otočje na njegovem zahodnem delu.

Na zahodu Palawan obliva Južnokitajsko morje , ki velja za pomemben koridor morskih poti med vzhodom in zahodom. Vzhodno od otoka se nahaja Sulujsko morje, severno od njega otok Mindoro, južno pa Malezija. Palawan je sestavni del Filipinskega otočja, ki skupaj šteje preko sedem tisoč otokov. Med obiskovalci Filipinov se pogovori pogosto vrtijo okrog otokov, koliko jih je kdo obiskal, katere otoke je vredno obiskati in podobna vprašanja povezana z otoki. Med filipinskimi otoki velja Palawan za pristno različico filipinskega življenja. Pravo nasprotje vsega, kar večina potnikov doživi ob pristanku v prestolnici Manili. Največkrat se otok na ta način tudi obišče, preko letališča v mestu Porto Princesa. Postanek v Manili traja različno dolgo, nekateri ga izkoristijo za daljši drugi krajši pristanek. Krajši obisk največkrat vključuje ogled starega mestnega jedra ter pomembnejših kulturnih znamenitosti novejše zgodovine. Daljši postanek največkrat pomeni obisk otoka Corregidor ali Villa Escudero. Otok Corregidor je bil v času druge svetovne vojne sedež združenih filipinskih in ameriških vojaških enot. Villa Escudero sodi v čisto drugo obdobje, gre za zgodovinski center. Na plantaži se ohranja tradicija nekdanjega podeželskega življenja Filipinov. Odhod na Palawan je temu primerno preložen za dan, dva ali več. Otočje Palawan sestavlja preko tisoč sedemsto otokov z zelo različno površino, različnimi geografskimi in drugimi značilnostmi. Veliko obiskovalcev si po pristanku v prestolnici otočja ogleda prav to značilnost, takšno izkušnjo nudi zaliv Honda Bay s številnimi otoki. Pustolovščina zase je obisk ostalih delov otoka po praktično edini povezavi. Komur ni do te pustolovščine lahko obišče mesto, zanimiva je ribiška četrt, tržnica ter druge kulturne znamenitosti starejšega datuma. Otok nudi zanimivosti tudi v drugih predelih, ena večjih je podzemna reka. Kaže na moč naravnih sil, ki so izdolble strugo reke pod zemeljskim površjem.

Palawan je svojevrstna filipinska dogodivščina vredna doživetja.

 

Tukaj

Categories
Počitnice

Avstrija, dežela smučarjev

Avstrija je evropska dežela smučarjev .

Dežela smučarjev je Avstrija postala na račun naravnih danosti in zahtev ter tekmovalne sposobnosti. Naravne danosti, ki jih ima Avstrija, predstavljajo z goratostjo pokrajine in snežnimi razmerami v zimskih mesecih, na eni strani oviro na drugi izziv za prebivalce. Smuči je Avstrija zagotovo dobila že v zelo zgodnjih obdobjih človeštva, saj so k izumu pripomogle predvsem zahteve po boljšem življenju. Sčasoma so smuči postale nuja vseh, ki opravljajo poklice v zimskih mesecih na prostem. Lovci, gozdarji, vojaki in razni drugi poklici so morali na smučeh opravljati svoje značilne aktivnosti. Sčasoma so se tudi našteti poklici modernizirali, predvsem razna prevozna sredstva namenjena prevozu v zimskih razmerah, so smučarijo premaknile od profesionalne k športnemu, zabavnemu in tekmovalnemu namenu. Avstrija je dežela, ki ima veliko število smučarjev. Med seboj se razlikujejo predvsem po znanju obvladovanja smuči. Avstrija ima tako smučarje začetnike, kot vrhunske smučarje. Seveda ima Avstrija tudi veliko število aktivnih rekreativcev, ki govorijo o odličnih pogojih za tovrstno športno aktivnost. Zimske športne aktivnosti v Avstriji, si kot dober zgled, jemljejo tujci iz različnih dežel. V zimskem času njihovo število v Avstriji naraste. Njihov namen obiska je v veliki meri povezan z zimskimi športi. Poleg smučarije lahko Avstrija ponudi veliko tudi zimskim športom. Obsežnost ponudbe zimskih športov je zelo zanimiva za skupine z različnimi zahtevami posameznih članov. Večina se jih seveda v Avstrijo odpravi z namenom smučanja, kljub temu pa to še ne pomeni, da bodo morali ostati doma vsi, ki ne smučajo iz takšnega ali drugačnega razloga. Ob tem je zanimivo, da bodo našli zanimive programe in dogodke vredne obiska tudi vsi, ki jih zimskih športi ne zanimajo pretirano. Možnosti za koristno in prijetno porabljen čas zimskih počitnic je več kot dovolj.

Avstrija je turistično zanimiv cilj za zelo različne okuse in zelo različna obdobja leta.

Categories
Počitnice

Vreme v Rovinju je prijetno

Vreme v Rovinju je prijetno in blagodejno .

Blagodejno vreme v Rovinju je prijetno zaradi blagih zim in prijetno vročih poletji.
Vreme v Rovinju omogoča rast subtropske vegetacije. Domačini so od nekdaj znali vreme v Rovinju s pridom izkoristiti tako na kopnem kot na morju. Na morju so bili znani pomorščaki in ribiči, na kopnem pa so znali pridelati vse, kar rdeča istrska zemlja omogoča. Vreme v Rovinju je posebej ugodno za vinogradništvo. Zato lahko rečemo, da je vreme v Rovinju pogoj za odličen razvoj in pridelek lokalnih vinogradov. Razvoj mesta je pogojen z pomorskimi potmi, ki so nastale že v davni preteklosti. Preko morja je bila v tistih časih možna najhitrejša in najsodobnejša povezava z vsem takrat znanim svetom. Iz obal Sredozemlja so pomorščaki prinašali dobrine, znanje in vedenje o vseh takrat znanih dosežkih. Pestrost tega znanja se kaže tudi v mnogih dejavnostih, ki so jih domači obrtniki hitro prevzeli in obvladali. Rovinj se poleg pomorstva, ribištva in kmetijstva, lahko pohvali s tradicijo mnogih obrti. Vse odlične naravne in kulturne danosti je s pridom izkoristil turizem, ki je na tem območju dobro razvit. Območje Rovinja poleg polotoka na katerem je zraslo mesto sestavlja dober ducat otokov. Tvorijo tako imenovani rovinjski arhipelag, ki je sestavljen iz večjih in manjših otokov. Največja med njimi sta Sveti Andrija in Katarina. Polotok na katerem je nastalo mesto je bil naravna danost, katero so s pridom ustvarili pomorščaki in trgovci. Zgradili so dve pristanišči, na ta način pa omogočili odlične možnosti za izkoristek pomorskega prometa. Ločili so tovorna plovila od ostalih plovil, s tem pa je bil pretovor oziroma pretok potnikov bistveno boljši, predvsem pa nemoten.
Vreme v Rovinju omogoča, da so turistične zmogljivosti dobro izkoriščene. Omogočajo nastanitev, gostinsko ponudbo, ter vse druge turistične storitve.

Vreme v Rovinju je prijetno v vseh letnih časih.

Categories
Počitnice Turizem

Smučišča v Avstriji, dokaz odličnosti ponudbe

Smučišča v Avstriji so dokaz odličnosti ponudbe .

Turizem ima v Avstriji bogato tradicijo, enako velja za smučanje. Smučišča v Avstriji našteto potrjujejo v najboljši možni meri. Na področju Alp ima smučanj dolgo in bogato tradicijo. Nastalo je iz potrebe po gibanju lokalnega prebivalstva na snežnih površinah. Zime z obilico snega so ljudem na območju Alp onemogočale vsakdanje gibanje, zato so bili prisiljeni iznajti boljše načine, prilagojene zimskim razmeram. Krplje, smuči, sani in podobni pripomočki, so dokaz človeške inteligence v najstarejših obdobjih človeške zgodovine. Smučišča v Avstriji so dodatno dokaz človeške kulture na njihovih območjih. Podobno kot v drugih deželah na območju Alp so pašniki predstavljali pomemben del kulturne krajine, omogočali so preživetje in naselitev na povsem nov način. Turizem, ki je nastal z kasnejšim razvojem je svež zrak in vodo podeželja s pridom izkoristil.
Smučišča v Avstriji so odgovor na izkoriščenost površin v zimskih mesecih. Turistični delavci so se na ta način zavedali potenciala zimskih danosti. Turiste so
smučišča v Avstriji od nekdaj privabljala. Mnoga smučišča v Avstriji so svetovno znana, tako kot je sama dežela znana kot smučarska. Pri tem ne gre le za smučarska središča, ampak tudi navezanost prebivalstva na smučarska tekmovanja svetovnega ranga. Z njim so ljudje tesno povezani, smučanje je nacionalni ponos.

Smučišča v Avstriji so mnoga in števila, razširjena praktično po vsej deželi. Izbira je tolikšna, da se vsak, ki se bo na smučanje v Avstrijo podal prvič, praktično izgubil v ponudbi. Značilnost tamkajšnjih smučišč jih loči o ponudbe v drugih smučarskih deželah. Na avstrijskih smučiščih bodo uživali predvsem vsi, ki si želijo smučišča sredne velikosti. Prednosti takšnih smučišč so mnoge in raznovrstne, najbolj jih poznajo vsi, ki smučišča v Avstriji obiskujejo leto za letom. Predvsem so prikladna za ljudi, ki si ne želijo veliki smučišč, katera s pretirano mega ponudbo, stopajo korak stran od domačnosti in pristnosti.

Za Slovence so smučišča v Avstriji že dolgo časa uveljavljena destinacija. Mnoge prednosti, ki jih imajo Slovence vedno znova prepričujejo v smiselnost odločitve za obisk smučišča v Avstriji. Pri tem se lahko odločajo za vse že znane in uveljavljena smučišča, ali pa kakšno novo, neznano smučišče. V ponudbi, ki šteje na kratko ogromno smučišč je zagotovo veliko ne obiskanih. Smučarjev, ki so smučali na čisto vseh smučiščih je po vsej verjetnosti zgolj peščica. Poleg značilne kakovostno dobre ponudbe je privlačna ponudba prevoznih možnosti. Za Slovence so cestne in železniške povezave najbolj pogoste, za tuje turiste iz oddaljenih krajev pa imajo na voljo tudi letalske povezave. Na račun dobrih prometnih povezav so turistom na roki avstrijska smučišča, tudi če se odločijo za švicarska, slovenska, italijanska ali nemška letališča. Posebno dobrodošla je takšna povezava za vse, ki so preko sodobnih medijev seznanjeni z ponudbo cenovno ugodnih letov. Dobra ponudba je dodatno tista, ki takšnega obiskovalca ne pustijo na cedilu, ko se znajde v čakalnici na letališču ter ne ve kako naprej, ampak poskrbijo za njegov hiter prevoz do smučišča. Verjetno ne gre dvomit, da je zadnje kar si takšen obiskovalec želi čakanje na letališču z smučmi in vso ostalo pripadajočo prtljago. Seveda pa je turistom omogočena izbira, ki med drugim omogoča individualnost brez meja. Nekateri uživajo pri izzivih, ki jih ponuja tuja okolica, kot so tuji jeziki, seznanjanje z tujimi kulturami, navadami in drugačnim pojmovanjem vsakdanjika. Na takšne oblike prisegajo predvsem tisti, ki si želijo svobodnega gibanja, brez uokvirjenih storitev.

Dobra in kakovostna smučišča v Avstriji so znana po širnem svetu. Urejenost, kakovost ponudbe, vrhunska organiziranost in urejenost, so značilnosti, na račun katerih se mnogi znova in znova vračajo. Nekateri na vedno isti kraj, drugi si želijo izkusiti tudi druga smučišča Avstrije. Tisti, ki prisegajo na isti kraj imajo zato zagotovo dobre razloge. Mnogim veliko pomeni tradicionalno dober odnos z lokalnim prebivalstvom. Na ta način se tudi več sto kilometrov stran od doma počutijo kot doma. Takšno počutje je za vsakega tujca pomembno, saj omogoča večjo kakovost bivanja. Dobro bivanje poleg tega omogočajo sama kakovost gostinskih, prenočitvenih in drugih turističnih zmogljivosti. Tudi za vse, ki nasprotujejo ponavljanju in enoličnosti imajo dober razlog. Ponudba se vedno spreminja in dopolnjuje. Na smučiščih je vsako leto kaj novega, pa naj si gre za spremenjene proge, drugačno ureditev okolice, nove smučarske naprave, novosti v gostinski ponudbi, drugačnih, preurejenih prenočiščih in restavracijah, dodatni ponudbi dogajanja izven smučišč in še mnogo drugega. Seveda se na področju Avstrije dobi tudi zanimive alternative takšni izbiri.

Smučišča v Avstriji so kot rečeno na praktično vsakem kotičku dežele. Tudi na območjih, ki jih tujec ne bi prepoznal kot zimskim športom primerno se najdejo. Največ jih je seveda na vsem dobro znanih delih dežele. Prednjači Tirolska z več kot sto smučišči, sledi Štajerska in območje Salzburga. Smučišča se zastopana tudi na Koroškem, Zgornji Avstriji, Spodnji Avstriji. Za vsakega nekaj bi lahko rekli. Slovenci poznamo praktično vsa Avstrijska smučišča, posebej zanimiva so vsa, ki so z dobro prometno povezavo, kot temu rečemo, pri roki. Navezanost na smučišča v Avstriji je dolgoletna, razlogi pa so različni, praktično jih je toliko kolikor ljudi boste vprašali za mnenje. Verjetno se še najbolj razlikujejo po tem, ali gre za dnevne smučarje, ali gre za smučarje, ki smučišča v Avstriji obiskujejo v okviru daljšega obdobja počitnic. Pri dnevnih smučarjih gre za smučarje, ki se v Avstrijo odpravijo smučat za en dan. Dobra prometna povezava jih zagotovo navdušuje, med vsemi drugimi alternativami pa je najboljša. Sama pot in oddaljenost pri tem ni ovira, saj v celotni dobri izkušnji, svojo težo doda kakovost in urejenost smučanja. Čas, ki ga porabi smučar na poti, se zlahka izniči z dobro povezavo žičnic in vlečnic na smučišču. Smučar zato z dobro povezavo na samem smučišču smuča bistveno več in bolje, kot na smučišču, ki ga zaznamuje gneča in slaba kakovost smučišča. Seštet čas čakanja na smučišču, pa se kaj hitro lahko izenači z časom vožnje. V najslabšem primeru pa lahko celo več časa preživi v vrsti na smučišču, kot na poti do boljšega smučišča. Vsekakor velja to lastnost smučišč dobro preveriti pri odločitvi ciljno smučišče. Dobrodošla bo za dobro izkušnjo.

Smučišča v Avstriji so odlična in vsakomur dobrodošla smučarska izkušnja.

Categories
Počitnice

Kampiranje nekoč in danes

Kampiranje predstavlja bivanje na prostem . V današnjem času gre predvsem za željo po opustitvi hitrega načina življenja v urbanih središčih. Urejene in utirjene življenjske navade in pritikline se zamenja za preprostejše, predvsem pa bolj naravne in naravnemu okolju bližje oblike.

Današnje, sodobno kampiranje ima svoje začetke v pionirjih sodobnega kampiranja. Pionirji sodobnega kampiranja so bivanje v naravi, v večini primerov pod šotorom sprejeli kot sredstvo, ki je omogočalo spoznavanje tujih krajev, njihove okolice, naravnih in kulturnih znamenitosti v kraju kjer so se odločili za kampiranje. Čas, ki so si ga pionirji kampiranja odmerili za bivanje v določenem kraju je bilo zelo različno. Lahko je šlo za eno noč, lahko pa je postavljen šotor služil daljšemu bivanju. Določitev časa bivanja na enem mestu je bila pogojena z načrtom potovanja ali pa posledica razmer, ki so krojila potovanja. Razmere, ki so krojile in vplivale na potovanje so bile predvsem naravnega značaja. Obilica deževja, blatne in spolzke poti so mnoge nenačrtovano prepričale, da je bolje ostati suh pod šotorom, ter si nabrati novih moči, spoznati in proučiti naslednje etape potovanja, ali mogoče spoznati bližnje kraje in znamenitosti, v primeru, da je to bilo mogoče.

Kampiranje pionirjev je iz raznih izkušenj botrovalo k napredku. Nastale so knjige in druge publikacije v katerih so pionirji svoje znanje in izkušnje s kampiranjem predajali naprej tako začetnikom,kot tistim, ki so želeli svoje znanje obogatiti s točno določeno informacijo. S podobnimi nameni so nastali tudi klubi in druge organizirane skupine, katere so moč združevanja izkušenj s pridom izkoristile v prijetno doživetje. Klubi in druge organizirane skupne so se običajno združevale z določenim namenom, ki je bil največkrat povezan z raznimi skupnimi željami, privrženostjo in podobno. Pionirske skupine so združevala prevozna sredstva, kot je recimo potovanje s kolesom, druge so družila skupna ali podobna življenjska načela in podobno.

Razvoj in napredek nas je v določeni meri okrnil za svobodo pionirjev. Danes si kampiranje, kot so ga poznali pionirji v veliki meri ne moremo zamisliti. Kampiranje danes ni mogoče prosto po Prešernu, kjer se komur zahoče, ampak so zato namenjena točno določena območja. Na ta način se onemogoča uničevanje narave in naravnega okolja, katero bi povzročili nepravilni in nespametni posegi v krhko naravno okolje. Kampiranje mora biti urejeno, zadoščeno predpisom in zakonom, ki to področje urejajo.

Kampiranje se v največ primerih izvaja z bivanjem pod šotorom, v počitniški prikolici ali bivalniku. Redkeje so uporabljena zasilna, primitivna in preprosta zavetišča. V skrajnih primerih se namenoma ali ker preprosto ni bilo druge možnosti, ljudje odločajo za kampiranje brez strehe nad glavo.
Organizirano kampiranje je nastalo pred več kot 100 leti. Nastalo je iz razno raznih motivov, ki so bivanje v naravi večjega ali manjšega števila ljudi, vključevale v okvir svojih aktivnosti in dejavnosti. V našem okolju so tako leta 1922 nastali slovenski skavti. Prvo srečanje skavtov je sicer potekalo leta 1913 v Ljubljani. Zaradi novo nastalih razmer v povojnem času so tradicijo skavtov leta 1951 nadaljevali taborniki.

Kampiranje kot pristno in poceni bivanje v naravi velja za priljubljeno obliko bivanja izven urbanega okolja. Obliko bivanja izven urejenega okolja uporabljajo različne skupine ljudi, različni so tudi motivi. Različni motivi za bivanje so lahko v paleti od predvidenega časa dopusta, prek bivanja na prostem v času glasbenega ali drugega dogodka, ter razni drugi motivi. Skupine ljudi, ki kampiranje uporabljajo kot način bivanja so zelo različne. Bolj kot po družbenih slojih, skupinah, se ločjo po različnih značilnostih je pri ljudeh značilna skupna lastnost radosti bivanja v naravnem okolju. Poleg tega se pri takšnem načinu bivanja življenjski standardi, pravila in načela znižajo na osnovne vednosti, tako mnogi kampiranje radi koristijo predvsem zaradi preprostejših načinov spoznavanja drugih kultur, navad in običajev.

Oblike, ki jih sodobno kampiranje pozna so neizčrpne, saj jih je praktično toliko kot je ljudi, ki kampiranje uporabljajo. Neizčrpne oblike se najlepše odražajo v dveh skrajnih oblikah uporabe pritiklin sodobnega življenja. Na eni strani imamo ljudi, ki se zavestno odrečejo udobju in si željo v veliki meri bivanje omogočiti z vsem kar najdejo v naravi, brez uporabe sodobne tehnike in drugih v civilizaciji sicer osnovnih potrebščin. Na drugi strani so oblike, ki kampiranje razumejo kot udobje doma v naravi. Takšni primeri so razkošni bivalniki, v katerih ne manjka nobeno udobje doma iz urbanega naselja. Pa naj si gre za tuš, školjko, klimo, satelitsko TV, internet, na kratko vse kar imamo doma v naseljenih domovih vedno pri roki. Da je mera polna se ljudje ne odrečejo niti hobijem, športom in drugim aktivnostim, katere počnejo v prostem času. Tako imamo na spisku prtljage takšnih ljudi opremo za lov, ribolov, kolo, čolne, ter razno razne rekvizite, s katerimi so hobiji, šport in druge aktivnosti prostega časa mogoče.

Poleg udobja je kampiranje zelo različno po več različnih kriterijih. Imamo ljudi, ki kampirajo s pripomočki, ki jih tovorijo v nahrbtniku oprtanem na hrbtu, drugi tovorijo pripomočke za kampiranje na kolesu, tretji na čolnu ter vse mogočih transportnih sredstvih. Smisel in upravičenost je pri tem največkrat individualno naravnana in kot taka tudi razumljiva. Drugi bodo v njej videli nesmisel, tisti, ki se zanj odloča pa odlično izbiro. Tako je mnogim nerazumljiva odločitev za kampiranje s pripomočki iz nahrbtnika. Cena vseh pripomočkov od šotora, prek posode in vsega kar kampiranje takšne sorte potrebuje za uspešno izvajanje aktivnosti, največkrat presega kampiranje z avtomobilom v urejenem kampu. Vendar cena ljudem, ki kampirajo s pripomočki iz nahrbtnika, nudi veliko mero svobode. Na poti imajo vse za bivanje s seboj, na ta način niso odvisni od urnikov in drugih omejitev civilizacije. Ustavijo in počijejo se kjerkoli, za to ni potrebna nobena znanost in preračunavanje. Nekdo si bo prenočišče izbral na kraju z lepim razgledom, drugi bo motiv za postavitev našel v bližini reke ali jezera, tretji si bo bivanje določil po čisto svojem okusu. Edini pogoj, ki je smiselno vzeti v obzir, pa tudi dobro namerno kritiko je odločno zdravstveno stanje, dobra mera kondicije, ter sposobnost ustvarjanja življenjskih pogojev iz naravnih virov.

Kampiranje kot oblika bivanja na prostem je zanimiva izkušnja za začetnike, za ljudi z izkušnjami pa način življenja, brez katerega si bivanja v prostem času praktično ne zanjo več predstavljati.

Categories
Počitnice

Kamp Polari v objemu neokrnjene narave

Kamp Polari je moderen kamp z bogato ponudbo, ki se nahaja v Istri le nekaj minut južno od Rovinja. Če iščete kamp, ki se nahaja v objemu neokrnjene narave, kjer gosto mediteransko drevje zagotavlja obilo sence, kjer boste lahko na miren in sproščen način preživeli svoj dopust, potem je kamp Polari kot nalašč za vas. Na voljo boste imeli kar 1650 urejenih parcel, med katerimi boste lahko izbirali. Te se delijo glede na lokacijo in glede na možnosti, ki jih ponujajo.

Najbolj zaželene so parcele ob morju, te imajo površino 120 kvadratnih metrov. Na njih je priključek za elektriko in vodo, poleg tega pa je na voljo tudi odvod. Zamislite si, da se zjutraj zbudite s pogledom na morje. Ves dan ste v neposrednem stiku z njim. Le nekaj korak vas loči od vaše parcele do morja, kar pomeni, da imate lahko tudi svoje otroke ves čas na očeh, tudi ko bi sami želeli opraviti kakšno delo ali počivati na vaši parceli. Kamp Polari ponuja tudi parcele, ki se nahajajo malce višje od obale. Tudi te so opremljene z vsemi priključki, ki vam zagotavljajo popolno udobje kampiranja. Standardne parcele, ki jih ponuja kamp Polari, pa se nahajajo v senci mogočnih borovcev. Na vsakih deset parcel se nahaja en priključek za vodo, vsaka pa ima svoj priključek za elektriko. Poseben kamping prostor, ki se nahaja na neoštevilčenem delu kampa pa ponuja možnost, da sami najdete in izberete svoj priljubljeni kotiček za kampiranje.

Poleg odličnih parcel pa kamp Polari ponuja tudi mobilne hišice. To so luksuzne enote v kampu, ki imajo 32 kvadratnih metrov površine. Njihova zmogljivost je primerna za 4 odrasle in 2 otroka. Opremljene so s spalnicami, dnevno sobo, kuhinjo in lastnimi sanitarijami ter tušem. Zagotavljajo pa udobnost, ki je primerljiva ali celo večja kot najbolj sodobni apartmaji, le da ste v njih tik ob morju.

http://www.campingrovinjvrsar.com/