Categories
Potovanja Tajska

Tajska in njene kulturne navade

Tisti, ki si zaželijo takšnih počitnic, ki lahko zadovoljijo želje po zabavi in užitku na eni strani ter želje po duhovnosti na drugi strani, bodo zagotovo zadovoljni s tem, kar lahko ponudi Tajska. Osnovni gradnik, na katerem temelji celotna Tajska kultura, je budizem. Tako je dežela prežeta z budistično kulturo, kar lahko obiskovalci začutijo na skoraj vsakem koraku. Da bi obiskovalci Tajske lahko kar se da použili svoj obisk, pa morajo pred tem osvojiti nekatere osnovne vedenjske vzorce. V primeru, da bi jih kršili, bi se znašli v zelo kočljivem položaju.

Tajska kultura je zelo občutljiva na določene dele telesa. Predvsem veljajo noge kot najnižji telesni organ, zato morajo turisti posebej paziti, kam jih postavljajo. Biti morajo namreč vedno dovolj skrite, da ne povzročajo nepotrebnega vznemirjenja. Po drugi strani pa je glava najsvetejši del telesa, zato se v primeru, da se po pomoti dotaknemo glave drugega, moramo iskreno opravičiti. Podobno kot so krščanske podobe svete, so tudi kipi Bude sveti, zato ni spodobno, da pustimo otrokom, da po njih plezajo ali pa se jih v igri dotikajo. Tajska ima svojega kralja, ki ga ljudstvo izjemno spoštuje. Tako bi bilo kakršnokoli nespoštljiv vedenje do kralja ali pa do pripadnikov kraljeve družine neumestno. V primeru, da bi bili kot gosti do teh običajev brezbrižni, bi lahko zašli v nepotrebne težave, ki pa jih sicer lahko z gostoljubnim prebivalstvom, ki spoštuje turiste, brez težav rešimo. Ti nasveti niso nepotrebne komplikacije, ampak ima Tajska takšne navade, da se domačini teh običajev strogo držijo, saj je njihova kultura zasnovana na njih.


Categories
Potovanja Tajska

Tajska – azijska turistična Meka

Tajska postaja vedno večja gonilna sila vzhodnoazijskega turizma in naval turistov je na to državo vedno večji. Tajski turizem je turizem dvojnosti, saj ponuja na eni strani nebrzdande elektronske zabave (svetovno znane so zabave prazne, polne, polprazne ali polpolne lune) in na drugi umirjene meditativne trekinge, spet na drugi pa pregrešno drage hotele za petične bogataše in povsem nasprotni avanturistični »backpacking« turizem. Komur pohodništvo v severnih gorah Tajske ne diši, si lahko privošči potapljanje na južnih tajskih otokih. Kdor se ne počuti udobno v velikih mestih, pa z lahkoto najde vasice, ki ne ležijo ob glavnih turističnih poteh.

Največje Tajske znamenitosti

  • Chiang Mai: drugo največje tajsko mesto, prestolnica kulture in religije. V mestu je več kot 300 wat oz. tajskih templjev, med katerimi sta najbolj znana najstarejši Wat Chiang Man in najlepši Wat Chedi Luang. V mesto pritegnejo tudi vrhunska tajska masaža in tajska kulinarika še najbolj pa nočno življenje in nočni bazar.
  • Zlati trikotnik: ta del Tajske se tako imenuje zaradi časov, ko je tam cvetela trgovina z opijem. Danes je uživanje drog na Tajskem stroko prepovedano, v muzeju opija pa je na ogled zgodovina tega predela in pripomočki za uživanje opija.
  • Ayuthaya: je nekdanja prestolnica Tajske, ime pa je dobila Ayodhye, kar v sanskrtu pomeni nepremagljiv. Je dom indijskega princa Rame iz epa Ramayana. Stari del mesta je prava zgodovinska ruševina, templji kot je Wat Ratchaburana pa so še danes čudoviti.
  • Bangkok: največje tajsko mesto in prestolnica države slovi predvsem po divjih zabavah in znameniti nočni tržnici, bolj znani kot rdeča četrt Patponga, glavne lokacije tajskega seks turizma. V mestu je možen tudi ogled spektakularne predstave s kobrami na farmi kač ter osupljivega živalskega vrta Saphran Zoo.
Categories
Tajska

Tajska – Tajska svila in nakupovanje

Turisti, ki obiskujejo Tajsko, so hitro ugotovili, da ta dežela ni primerna le za počivanje na peščenih plažah in spoznavanje kulture dediščine oddaljene dežele. Tajska je postala zanimiva destinacija za potovanje tudi zato, ker ponuja uživanje v ugodnem nakupovanju. Bangkok je tako postal prestolnica nakupovalnih središč, ki ponujajo tako mednarodne kot lokalne blagovne znamke. Bangkok tako ponuja različna trgovska središča, ki so med največjimi na svetu, med raznimi tržnicami, bazari in nakupovalnimi središči boste našli vse vrste ponudb.

Že želite pri nakupovanju spoznati nekaj tradicionalnega in značilnega za obiskano deželo, pa je to nedvomno tajska svila. Na podlagi arheoloških dokazov se sklepa, da Tajska proizvaja svilo že najmanj tri tisoč let. Značilnost proizvodnje tajske svile, ki se je ohranila skozi tradicijo ter ohranja visoko vrednost te svile, je ročno tkanje, zaradi katerega ima ta svila posebne značilnosti in kvalitete.

Ena izmed kvalitet tajske svile je enkratnost vzorcev in barv, ki jo je nemogoče doseči pri umetni svili, ki je strojno tkana. Pri strojnem tkanju je namreč vsak del tkanine isti po barvi in vzorcu, pri ročnem tkanju pa sta oba unikatna. Tajska svila ima tudi značilen lesk, tako da se odtenki barve spreminjajo, če so osvetljeni iz različnih kotov. Naravne materiale, iz katere je tkana tajska svila lahko prepoznate po tem, da če jo prižgete, ne bo smrdela po plastiki, temveč podobno kot prižgani lasje. Tako kot lasje bo tudi nehala goreti, če umaknete ognjeni vir. Brez uničevanja pa lahko pristnost svile opazite po drsenju in gibčnosti materiala, na primer tako, da jo pustite teči skozi prstan.

Naravna, ročno tkana tajska svila je seveda desetkrat dražja od umetno tkane. Kljub temu pa ugodnosti nakupa ne moremo postavili pod vprašaj.